Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 27. 3. 2009 21:36

lavský
♥♥♥♥♥--

Konzumace hadovky smrduté

Ahoj, chci se zeptat, zda už někdo jedl hadovku smrdutou. Díky

Není tady

#2 23. 4. 2009 15:17

Poustevnice
♥------

Re: Konzumace hadovky smrduté

Dobrý den, hadovka smrdutá se upravuje jen, když je ještě ve stavu "vejce" - a sice se povaří, rozkrojí a pak obalí jako řízek. Smažená prý chutná jako rybí filé. Také se z ní dělají pak nakládané "pečenáče". Nejedla jsem to, ale členem Mykologické společnosti a četla jsem to několikrát ve sborníku. Případně se obraťte s dotazem přímo na Mykologickou společnost.

Není tady

#3 23. 4. 2009 17:35

lavský
♥♥♥♥♥--

Poustevnice napsal(a):

Dobrý den, hadovka smrdutá se upravuje jen, když je ještě ve stavu "vejce" - a sice se povaří, rozkrojí a pak obalí jako řízek. Smažená prý chutná jako rybí filé. Také se z ní dělají pak nakládané "pečenáče". Nejedla jsem to, ale členem Mykologické společnosti a četla jsem to několikrát ve sborníku. Případně se obraťte s dotazem přímo na Mykologickou společnost.

Děkuji moc, také jsem členem ČMS a sborník odebírám. Ale tam to není, na internetu jsou sice zmínky, že je jedlá, ale jak chutná, jak je nejlepší jí konrkétně udělat (zda jako řízek v obalu či jako řízek přírodní) jsem neviděl nikde ...
Určitě to chci zkusit, až porostou ...

Není tady

#4 23. 4. 2009 18:33

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

Hadovka smrdutá je nejvíce podobná rovněž nejedlé hadovce valčické (Phallus hadriani), která se liší po osahání červenofialovým vajíčkem i pochvou a spíše kvasnicovým pachem. I když je hadovka smrdutá označována jako nejedlá, někteří houbaři sbírají její vajíčka, smaží je v trojobalu a diví se ostatním houbařům, že takovou delikatesu nechávají v lese. Řízky z hadovek prý připomínají chuť smaženého Hermelínu, ale to už musíte vyzkoušet sami.

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#5 26. 4. 2009 14:25

lavský
♥♥♥♥♥--

No, zkusím jí ...
A mimochodem, našel jsem recept "tlačenka ze syrové hadovky (jen pro opravdové labužníky)"

Dvě až tři vajíčka hadovky smrduté nakrojíme a vymáčkneme z vnější okrovky i se slizem. Nakrájíme na kostičky asi jako na tlačenku, osolíme, opepříme a pokapeme octem. Asi po 15minutách můžeme dochutit sojovou omáčkou (jen volitelné), přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a ještě přikápneme trochu octa. Podáváme s měkkým čerstvým chlebem, slabě potřeným máslem.

ingredience: sůl, pepř, ocet, hadovka 3 vajíčka, sojová omáčka, 1 cibule

Není tady

#6 30. 4. 2009 11:38

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

lavský napsal(a):

Nejedl, nenašel jsem k tomu dostatek odvahy big_smile, ačkoli se houbám a mykologii věnuji pomalu 30 let a snědl jsem už ledacos... kamarád ji zkusil připravit jako řízek v těstíčku (po odstranění kožovitého obalu a zeleného slizu) a chutnalo to prý docela dobře, přirovnával to k rybímu filé...

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#7 30. 4. 2009 12:30

lavský
♥♥♥♥♥--

Mikeš napsal(a):

lavský napsal(a):

Nejedl, nenašel jsem k tomu dostatek odvahy big_smile, ačkoli se houbám a mykologii věnuji pomalu 30 let a snědl jsem už ledacos... kamarád ji zkusil připravit jako řízek v těstíčku (po odstranění kožovitého obalu a zeleného slizu) a chutnalo to prý docela dobře, přirovnával to k rybímu filé...

No těbůh.
To snad radši pýchavku, i když to bylo jak zmoklá vata prorostlá podhoubím ...
Na masáky nemá nic, tedy co se smažení týče

Já bych kromě hadovky rád zkusil ryzce peprného nebo plstnatého, udělaného HODNĚ ZPRUDKA na oleji, rpý ztratí palčivost a je skvělý pikantně upravený třeba k pivu

Není tady

#8 30. 4. 2009 13:02

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

lavský napsal(a):

Já bych kromě hadovky rád zkusil ryzce peprného nebo plstnatého, udělaného HODNĚ ZPRUDKA na oleji, rpý ztratí palčivost a je skvělý pikantně upravený třeba k pivu

Vyzkoušeno, je to výborné.
Ale pozor na ten R. plstnatý - bývá většinou mírně nahořklý, doporučuju jen ten R. peprný...

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#9 30. 4. 2009 20:21

lavský
♥♥♥♥♥--

Mikeš napsal(a):

lavský napsal(a):

Vyzkoušeno, je to výborné.
Ale pozor na ten R. plstnatý - bývá většinou mírně nahořklý, doporučuju jen ten R. peprný...

tak to třeba v červnu také zkusím (nebo kdy to roste)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí