29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1 2
Chci požádat o radu. Pracuji se třináctiletou dívkou – velmi šikovnou, která má úspěšnou o 10 let starší sestru. Srovnává se s ní a trpí pocity méněcennosti. Sama není příliš úspěšná ve škole, ale je šikovná v mimoškolních aktivitách. Co jí říct, jak ji navigovat, aby k sestře získala zdravý vztah (bez zbytečného adorování), viděla i její chyby a HLAVNĚ si uvědomila, že i ona sama je dobrá, byť jinak?
Není tady
Podle mě není zapotřebí, poukazovat na něčí chyby. Spíš se pokusit zajistit, aby malá dosáhla v těch mimoškolních aktivitách nějakého hmatatelného úspěchu. Nevím přesně jaké aktivity to jsou, ale, dejme tomu, kdyby hrála na klavír, uspořádat koncert, výstavu obrázků.......... aby slyšela chválu a přesvědčila se o tom, že je opravdu v tom svém oboru dobrá
Není tady
Něco vám o tomhletom napíšu. Naštěstí jsem žádné sourozence neměla, tak jsem ve třinácti nemohla zažít to, co ta dívka. Ale švagrová mi úplně stačila, dokázala mi nahradit nejmíň 5 úspěšných sester. To ona uměla všechno uvařit, rychleji uklidit, to ona měla krásné vlasy až po zadek, ale já bych si toho ani nevšimla. Tohle všechno udělali druzí lidé. Ať mi už nikdo neříká, jaký si to uděláš, takový to máš a že si za všechno trápení lidé mohou sami. To manžel mi ji předhazoval, že rychleji uklízí. To on mi říkal, ať nepošlapu verandu, nebo se ona zblázní. To její máma, moje tchyně, si ji chválila, jak vyžehlí vanu prádla a že toho měla požehnaně. Že matka chváli svoji dceru, to je normální, ale i moje máma mi předhodila, jaký že ona má krásný účes a kdybych já byla tak upravená. Zbožňovala jsem ji až chorobně, ale bez přispění ostatních by se to nikdy nestalo. Koupila jsem si nachlup stejnou noční košili, nosila jsem dlouhé vlasy, jak to po porodech jen trochu šlo. A když ona čekala třetí dítě, myslela jsem si, že se zblázním, i když s manželem jsme vždycky plánovali jenom dvě a dvě jsme také měli a máme. Ale ono to přišlo hrozně líto. Přestala jsem spát, vysedávala u počítače, chodila neupravená, hádala se s kolegyněmi, doma jsem se do všeho musela nutit. To trvalo 8 let!!! Až poslední dobou se vzpamatovávám, ale dost se bojím, jestli jsem si tou nespavostí neuhnala i nějakou fyzickou nemoc. Teď mi to teprve přijde všechno směšné, jak jsem se chovala.
Teď objektivní pravda: nejsem snad ošklivá, jen mám nadváhu, mám střední vzdělání, maturitu na samé jedničky, dvě úspěšně studující děti, vztahy s manželem a jeho rodinou se velmi zlepšily, i rychlost při práci se dostavila, díky normám v zaměstnání, asi si mě tam i váží, nebyla jsem nyní v té krizi propuštěna.
Vidíte, jak jsem byla hloupá.
Není tady
luminka napsal(a):
Vidíte, jak jsem byla hloupá.
No vidíš: jaký si to uděláš, takový to máš
Ty sama jsi přece přijala všechny ty nesmysly, které ti o tobě kdo napovídal.
Pak ses na to prostě vykašlala.
Změnila ses
Nebo se změnila tvá švagrová? Je ona teď ta "neschopná", nebo se jen změnil tvůj pohled na sebe samu?
Vidíš se konečně, jaká jsi a ne jak si myslíš, že tě vidí ostatrní
Pokud jde o to děvče, osobně si myslím, že bez spolupráce rodiny moc nezmůžeš. Přečeti si o tom něco od Chvály a Trapkové, zabývají se rodinnou terapii, je to lékař a psycholožka, jejich názory a práce se mi moc líbí Možná u nich najdeš konkretní radu.
A souhlasím s mashankou, že nemá význam poukazovat na sestřiny chyby - tím bys jen podpořila dívčinu snahu se se sestrou srovnávat. Zkus jí spíš podporovat jako jedinečnou osobnost
Není tady
Jak to bylo s tou změnou. Tak poslední 2 roky už jsem něco chtěla změnit, ale moc to nešlo, přerušováný spánek, ponocování, nádobí nechaně na ráno. Myslím, že mi pomohly kulaté narozeniny, jak se tam změnila ta číslice, dokonce už nepřišel žádný zlostný nebo hysterický záchvat, protože tak "velká" ženská tohle přece nedělá. Děti jsou teď obě dospělé a mně by se zdálo, že jsou dospělejší než já. A pak mi pomohl Mezinárodní den zdravého spánku, protože se o tom hodně psalo, tak jsem šla do sebe.
Není tady
luminko - jestli je nádobí nechané na ráno příznak nějaké poruchy, tak to jsem totálně vadná - nechávám ho dost často - ale vůbec mi to nevadííííííí
jsem vadná, ale je mi tak dobře
ale jedno mě mrzí - nikdy jsem nezažila, aby nade mnou a švagrovou, když uklízíme, stál trubec se stopkami a dělal nám rozhodčího, která rychleji uklízí. Vlastně je to dobře, že jsem to nezažila - pro něj (už bych byla vlastní rukou vdova)
Upravil(a) mashanka (26. 3. 2009 17:33)
Není tady
Ale já jsem úplně zamluvila to původní téma. Omlouvám se. Chtěla jsem se z té věci se švagrovou jednou konečně vypsat a tady se to hodilo.
Není tady
mashanka napsal(a):
luminko - jestli je nádobí nechané na ráno příznak nějaké poruchy, tak to jsem totálně vadná - nechávám ho dost často
- ale vůbec mi to nevadííííííí
jsem vadná, ale je mi tak dobře
ale jedno mě mrzí - nikdy jsem nezažila, aby nade mnou a švagrovou, když uklízíme, stál trubec se stopkami a dělal nám rozhodčího, která rychleji uklízí. Vlastně je to dobře, že jsem to nezažila - pro něj (už bych byla vlastní rukou vdova)
Není tady
luminka napsal(a):
Ale já jsem úplně zamluvila to původní téma. Omlouvám se. Chtěla jsem se z té věci se švagrovou jednou konečně vypsat a tady se to hodilo.
Ano, tady se hodí, že jsi tady. Názorně zde můžeš vidět, že když se někdo považuje za horšího, než ostatn, je to chorobný stav - tak bacha na to
Jinak, nic si z toho nedělej, každý máme něco, co si táhnem s sebou - moje máma třeba každého, kdo má díru do zadku, kvůli něčemu lituje, jak to má těžké, ale když se něco stane mě, můžu si a to sama a stejně to samé se stalo její sousedce a měla to ještě horší. A oběsím se z toho ? ........ neoběsím
Upravil(a) mashanka (26. 3. 2009 17:40)
Není tady
Není možné, abych se tak trápila tím, že někdo někoho chválil a předhazoval mi ho, a ještě když to bylo před tolika lety. Už by bylo na čase s tím přestat a nevláčet to s sebou do smrti smrťoucí, 20 let je opravdu až dost. A syn byl miminko a já si to vůbec neužila. Teď je vysokoškolák a nikdy, opravdu nikdy už nebude miminko. Zkazila jsem dětem dětství hádkami a křikem a mrzí mě to. Zase bych měla ráda něco malinkého a roztomilého, třeba osmáčky degu.
Upravil(a) luminka (26. 3. 2009 17:46)
Není tady
luminka napsal(a):
Myslím,že to vůbec nebylo
Holčina by k tomu potřebovala přistoupit tak, jako ty - přestat se srovnávat, odmítnout soutěžit a žít vlastní život
Udělala jsi dobře
Není tady
Ale takto v pohodě jsem zatím jen chvilku a nevím, jestli to vydrží. A té holčině přeju, ať jí to netrvá 20 let.
Není tady
luminka napsal(a):
Ale takto v pohodě jsem zatím jen chvilku a nevím, jestli to vydrží. A té holčině přeju, ať jí to netrvá 20 let.
Havně si nic nevyčítej, co bylo, bylo, to nezmeníš. To, co je teď, ale ovlivnit můžeš, stejně tak jako to, co bude
Prostě máš to ve svých rukou
Není tady
Jak se může poměřovat a srovnávat 13 ti letá dívka s 23letou ženou? To je jako srovnávat jablka a hrušky. Vždyť obě jsou absolutně rozdílné a mají jiné poznání. Jak napsala Pan snaž se rozvinout její 13ti letou osobnost ono soutěžení, porovnávání tu holčičku zabije.
Není tady
Tak já tyhle srovnávání vůbec nechápu. Je to uplně nesmyslné. Každý člověk je jedinečná osobnost, která v něčem vyniká. Samozřejmě se někomu může zdát, že ten či onen vyniká naprosto ve všem, ale věřte tomu, že tohle je jen na první pohled. Nikdo není dokonalý .
A přímo k holčině, njn. 13 let, puberta. Jak už píše mashanka, zaměřila bych se na její úspěchy, neustále ji povzbuzovala a chválila a on se výsledek určitě dostaví .
Není tady
Pisatel napsal(a):
Jak se může poměřovat a srovnávat 13 ti letá dívka s 23letou ženou? To je jako srovnávat jablka a hrušky. Vždyť obě jsou absolutně rozdílné a mají jiné poznání. Jak napsala Pan snaž se rozvinout její 13ti letou osobnost ono soutěžení, porovnávání tu holčičku zabije.
Ne, nejsou jako jablka a hrušky. Jsou jako nezralé a zralé jablko. Ikdyž, ona je otázka, jestli to starší je zralé, pokud má stejné problémy, jako to mladší. Takže jsou na tom ve finále podobně
Není tady
Tiffany napsal(a):
Tak já tyhle srovnávání vůbec nechápu. Je to uplně nesmyslné. Každý člověk je jedinečná osobnost, která v něčem vyniká. Samozřejmě se někomu může zdát, že ten či onen vyniká naprosto ve všem, ale věřte tomu, že tohle je jen na první pohled. Nikdo není dokonalý
.
A přímo k holčině, njn. 13 let, puberta. Jak už píše mashanka, zaměřila bych se na její úspěchy, neustále ji povzbuzovala a chválila a on se výsledek určitě dostaví.
Jo, každý v něčem vyniká, jenže když vám jde psaní básniček, tak vás nikdo nepochválí, ledaže byste je vydali a vydělali tím peníze a byli užiteční. Zato, když vám jde pečení, vaření, uklízení a zdobení bytu a domácí květiny vám kvetou, tak vás lidi chválí a kolegyně a švagrové vás mezi sebe berou. A ten, co píše básničky, se dočká označení, že je ještě puberťák nebo je praštěný. Pak to nemá cenu někomu ani číst. A nemusí to být básničky, třeba i povídky, písničky nebo něco jiného.
Upravil(a) luminka (27. 3. 2009 15:27)
Není tady
mashanka napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Ne, nejsou jako jablka a hrušky. Jsou jako nezralé a zralé jablko. Ikdyž, ona je otázka, jestli to starší je zralé, pokud má stejné problémy, jako to mladší. Takže jsou na tom ve finále podobně
No jo, ale pak je to daleko větší problém neboť spíáš než malou je třeba něco dělat s velkou neboť ta cokoli udělá dožene tu malou do deprese.
Jo tyhle "neodolatelné" modely starších. A přitom jsou to větší děti jak ty děti.
Není tady
Srovnávání jsem zažila taky, a někdy to bylo moc ošklivé. Srovnával mě s jinými můj otec, a nebylo to moc příjemné. Bráchu nesrovnával, ale mě jo. Srovnával mě třeba s kamarádkami nebo dcerami jeho přátel. Že jsou hezčí, mají delší vlasy, jsou štíhlejší a že jsou nadané na sport. Pak mi i jeden čas vyčítal, že mám maturitu, a že si myslím, že jsem někdo. Ale vůbec to nebyla pravda. Vyčítal mi, že špatně žehlím, uklízím a že nic nědělám automaticky. Ať se podívam do zrcadla, že jsem přibrala, že by jsi o mě neopřel ani rezavý kolo. A když jsem zrovna byla bez přítele, mě bylo fain, tak on říkal, že jsem debil, který si ani neumí najít kluka a že se nediví, že jsem hnusná.
Není tady
topi tak to je síla
Není tady
Pomoci oné 13-leté dívce by mělo hlavně okolí a to její nejbližší, asi hlavně v tom, aby změnili její náhled na sebe samotnou - jak už to taky několikrát zaznělo, to co slýcháváme z okolí (subjektivní názory jiných)potom automaticky přebíráme jako vlastní pocity - méněcennosti , nebo úspěchu - myslím, že by to mělo fungovat i opačným směrem. ten kdo slýchá chválu a uznání se lépe dostane k tomu, aby si vážil svého já. Co si promluvit o problému s jejími rodiči, nebo dokonce se sestrou, která by měla poukázat na sestřino nadání... Bylo by to jako zadostiučinění!
Píši o tom, protože jsem tohle zažila, vlastně v tom kruhu žárlivosti také žiji... Mám o 2 roky starší sestru, která v 17 otěhotněla, pouze se vyučila a po mateřské dělala podřadnější práce jako uklízečka v nemocnici, momentálně ve fabrice na výrobní lince( ikdyž co je podřadná práce že jo, každý kdo chce a je schopen pracovat - budiž mu chvála) . Náš vztah do cca našich 20 let byl skvělý, já jsem k ní vždy vzhlížela, protože pro mne byla stělesněním vyspělosti, vyzrálosti a musím říct, že jsem ji velmi, možná až přiliš milovala a dávala jí to najevo. Já v mých 19 odmaturovala, pak se také vdala a po nějakým roce měla taky dítě.. Jenže mé manželství bylo velice nevydařené, alkohol, domácí násilí atd a já hledala útočiště u ní. Jednou jsem si řekla dost a požádala o rozvod, odstěhovala se od manžela, začala v nové práci... V práci jsem měla velké úspěchy, kdy jsem se z fakturantky dokázala dostat až na asistentku generálního ředitele, dokázala jsem si sama najít skvělého právníka a "dobře se rozvést " (asi chápete) , po rozvodu jsem si našla skvělého chlapa, měla novou ještě lepší práci, sama si vzala hypotéku a z vlastního projektu nechala postavit dům, mám teď ročního skvělýho syna, dcera ve škole jedničkářka, vítězí ve čtenářských a jiných soutěží, můj druhý manžel má vysokou funkci v jedné místní továrně... prostě od doby rozvodu na co sáhnu, se mi jen daří a daří a sestra neunesla, že za ní nechodím pro radu, že již nejsem ta zoufalá, ta chuděrka a že mi snad už nemusí říkat - vidíš já ti to říkala
. Poslední roky se stýkáváme jen párkrát do roka, a vždy na mě hází opovržlivé pohledy, když jsme postavili dům, její známí měli hezčí, lepší, interiré máme ošklivý prý moc barevný, absolutně vše mi jen hatí u přátel pouze pomlouvá, na úspěchy mé, manžela či dcery odpoví jen hm. Minulý měsíc jsem vyhrála soudní spor o výživné, které bylo stanoveno na 6.000 měsíčně a když jsem ji celá štastná to říkala, jak jsem dopadla - jen na mě vytřeštila oči a ohrnula ret, zaskočila mě tím, raději jsem se neptala co ta reakce měla znamenat. Jsem asi slaboch, bojím se jí přímočaře zeptat, co vlastně proti mě má.. Jestli je to závist, nenávist, či sesterská žárlivost... netuším
Asi to vypadá, že se tady vychloubám, ale sestře jsem nikdy nedala nic najevo a ona sama se má také velice dobře.
Upravil(a) tes1 (27. 3. 2009 19:00)
Není tady
Petruša napsal(a):
topi tak to je síla
Ve 14. letech mi umřela mamka, a táta když mi bylo 23 let, tak si našel ženu a odstěhoval se, tak už neměl žádný zlý řeči, ale stejně se teť vůbec nestýkáme, protože jeho žena je moc zlá a nemá mě ani bráchu vůbec ráda, a on ještě ani jednou vnuka Matýska neviděl. Brácha ho ještě z půlky baráku musel vyplatit, protože v domečku bydlet nechtěl.
Není tady
topazio napsal(a):
Petruša napsal(a):
topi tak to je síla
Ve 14. letech mi umřela mamka, a táta když mi bylo 23 let, tak si našel ženu a odstěhoval se, tak už neměl žádný zlý řeči, ale stejně se teť vůbec nestýkáme, protože jeho žena je moc zlá a nemá mě ani bráchu vůbec ráda, a on ještě ani jednou vnuka Matýska neviděl. Brácha ho ještě z půlky baráku musel vyplatit, protože v domečku bydlet nechtěl.
hm takže na tebe ty řeči měl přesně v tom věku kdy chce každá holka být krásná,to ti muselo pěkně srážet sebevědomí To je blbec (promiň)
To e mi líto že to máš takhle blbý
Není tady
Když mě urážel, tak mi bylo líto, že nemám mamku .
Není tady
Topi, z dětství si neseme spoustu břemen, záleží na osobnosti jak se s tím popere a jak to zvládne, teď jsi už určitě spokojená žena - moc ti to přeji
Není tady
Stránky: 1 2