Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#26 22. 3. 2009 18:37

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Re: PROBLÉMY S KOLEGYNĚMI

mashanka napsal(a):

............že mladý člověk musí vůči starším kolegyním  si nechat vše líbit ve všem vyhovět a nejlíp držet pusu.J

ano - vždycky to tak bylo, že když někam přišel mladý, snažil se ON, aby zapadl, od starších se přiučil, apod. To v poslední době mladí sežrali všechnu moudrost a když někam přijdou, automaticky čekají, že z nich všichni padnou na zadek - nevím, proč to tak je, ale je to velmi častý jev

tummenuppgodlikegodlikegodlike ch jooo wink

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#27 22. 3. 2009 18:43

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

mashanka napsal(a):

............že mladý člověk musí vůči starším kolegyním  si nechat vše líbit ve všem vyhovět a nejlíp držet pusu.J

ano - vždycky to tak bylo, že když někam přišel mladý, snažil se ON, aby zapadl, od starších se přiučil, apod. To v poslední době mladí sežrali všechnu moudrost a když někam přijdou, automaticky čekají, že z nich všichni padnou na zadek - nevím, proč to tak je, ale je to velmi častý jev

tummenupp

Není tady

#28 22. 3. 2009 18:43

21SOPTIK
♥♥♥----

no nečekám ,že ze mě budou lidi padat na zadek, stačí když mi nebudou znepříjemnovat život,jen proto,že jim to dělali ti před nima....kdyby se tenhle princip uplatnoval všude, žili bysme stále 100let za opicema:-D

Není tady

#29 22. 3. 2009 18:45

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

21SOPTIK napsal(a):

no nečekám ,že ze mě budou lidi padat na zadek, stačí když mi nebudou znepříjemnovat život,jen proto,že jim to dělali ti před nima....kdyby se tenhle princip uplatnoval všude, žili bysme stále 100let za opicema:-D

Znepříjemňují ti život tím, že tě nevezmou sebou do hospody  va ?

Není tady

#30 22. 3. 2009 18:49

21SOPTIK
♥♥♥----

Mashanka ... a nechci se tě nijak dotknout,ale z tvýho posledního příspěvku mi příjde,že si zřejmě myslíš,že starší znamená moudřejší....no nevvím ,ale dost často se mi stává,že i ty starší-moudřejší kolegyně dělaj dost často chyby a když je na to člověk upozorní (slušně) tak se většinou urazí a ještě se čertí....samo každej děláme chyby,ale když se tak stane ,tak mi příjde nesmyslný aby se ty starší kvůli tomu,že je na to upozorn mladší člověk urážely.

Není tady

#31 22. 3. 2009 18:50

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

a čím konkrétně ti ho znepříjemňují ? Nemluvením ? Nečinností ?
Víš, myslím, že jsi nám nenapsala všechno. pokud se máme něčeho dobrat, měla bys upřesnit to, co jsi psala. "Dřív to bylo všechno v pohodě a od nějaké doby............. od jaké doby, proč, co se stalo ? Něco to přece být muselo.

Uvědom si jedno - ženy mezi 40 a 50 lety už nejsou nějaké puberťačky, které mají plezír z toho, s někým se bavit, nebavit, řešit ho. To jsou záliby tak na střední škole - maximálně. Ty mají svých starostí dost s těmi (tvými vrstevníky), které mají doma, se svými klouby, přibíráním v přechodu, klesající potencí svých mužů........ s čím z toho bys jim mohla asi poradit

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#32 22. 3. 2009 18:51

mashanka
Zablokovaný

21SOPTIK napsal(a):

Mashanka ... a nechci se tě nijak dotknout,ale z tvýho posledního příspěvku mi příjde,že si zřejmě myslíš,že starší znamená moudřejší....no nevvím ,ale dost často se mi stává,že i ty starší-moudřejší kolegyně dělaj dost často chyby a když je na to člověk upozorní (slušně) tak se většinou urazí a ještě se čertí....samo každej děláme chyby,ale když se tak stane ,tak mi příjde nesmyslný aby se ty starší kvůli tomu,že je na to upozorn mladší člověk urážely.

chyba je, že ty si to nemyslíš - ona totiž životní moudrost se nikde nevyučuje a nesouvisí s tím, jestli někdo udělá nebo neudělá při práci chybu. I stroj udělá občas chybu

Upravil(a) mashanka (22. 3. 2009 18:54)

Není tady

#33 22. 3. 2009 18:58

21SOPTIK
♥♥♥----

Mashanka...nic se nestalo...spíš bych řekla,že jak jsme se jeste  neznaly,tak to bylo ok, no holt sedíme spolu delší dobu,tak je tam asi ponorka a odnáším to já....a víš,nepříjde mi normální když jeden den se s emnou baví v pohodě a druhej den  když se jí na cokoliv zeptám ,odpovídá stroze a jedním slovem a když to tak jde i další den a nevydržím a zeptám se zdá se neco nedeje,tak mi dotyčná odsekne,že ne a co zase mám,apod.
A bohužel bych právě neřekla,že ty starší se nechovají jako puberťačky, chvovaj se naopak nekdy hůř.A někdy si i naopak připadám jak ve školce....

Není tady

#34 22. 3. 2009 19:07

mashanka
Zablokovaný

Prostě nemá náladu. Pochop - každý prostě nebude mít na tebe náladu, kdykoli si to žádáš. Přece nemůžeš od někoho vyžadovat, kolika slovy má odpovídat. Nevím, co ti poradit - podle mě jsi trochu vztahovačnější, než je zdrávo a musím říct, že tímhle bys mi asi taky šla trochu na nervy. jenomže, já bych ti to řekla - jsem držka plechová.
Pokud ti mám konkrétně poradit, když už se tedy chceš za každou cenu s nimi sblížit, zeptej se jich občas na něco - třeba, jak se dělá zemlbába nebo jestli jsou lepší knedlíky s houskou nebo burisony. za pár dní jim ten recept pochval.
A kdybys ho opravdu vyzkoušela, taky se ti nic nestane wink

Upravil(a) mashanka (22. 3. 2009 19:11)

Není tady

#35 22. 3. 2009 19:15

21SOPTIK
♥♥♥----

jo chápu,když nemá někdo náladu,ale tak prostě řeknu,hele nech mě bejt nemám prostě náladu nebo tak něco a ne že se nebaví jen se mnou a s druhou komunikuje naprosto v pohodě, fakt nejsem jasnovidec a nevidím druhým do hlav.Ale i tak dík za názory:)

Není tady

#36 22. 3. 2009 19:18

mashanka
Zablokovaný

a co takhle v duchu "tak si trhni nohou, babo" a jít si po své práci ?

Není tady

#37 22. 3. 2009 19:23

21SOPTIK
♥♥♥----

jo taky mě to už napadlo,akorát že mě pak vrtá hlavou jestli jsem neudělala něco špatně,neodsekla jí nějak či něco podobnýho...teda ne,že bych si nepamatovala co dělám,ale spíš se mi občas stává,že něco řeknu a oni to pochopí jako odseknutí a přitom to tak vůbec nemyslím....holt vyjít v kolektivu kde jsou samý ženský,není prostě med a je to boj....docházím k názoru,že bude pro mě nejlepší si to tak nebrat....

Není tady

#38 22. 3. 2009 20:38

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Soptíku...vidím to prostě jako nešťastnou kombinaci.

Ty mladá a svobodná. Snad hezká a chytrá. Jim může vadit už jenom to.
Ony mamči od rodin ve středním věku. Jsou naprogramované na poněkud jiný životní styl. Radši klídek než pokec. Je pro ně náročné mluvit s Tebou, najít společnou řeč.
Ty citlivější na mezilidské vztahy. Lehko se Ti tedy stane, že plácneš něco nevhodného.
Ony mají za sebou léta praxe. Stačí maličkost - a už se jim zdáš v jiném světle. Viděly už víc spolupracovnic, na rozdíl od Tebe.
Krátce : Tobě by sedlo být v jiném povahovém a věkovém složení spolupracovníků. Co přestup na jiné oddělení? Čekat, až jedna půjde do důchodu....to by ses mohla dočkat ne něčeho lepšího, ale i horšího...Víš, když jsem byla na svém prvním pracovišti, snažila jsem se všechno dobře naučit a chodila tam hlavně pracovat...a po čase, kdy jsem považovala mezilidské vztahy za celkem normální...jsem se s údivem o sobě doslechla, že JSEM NĚJAKÁ NAFOUKANÁ....S hrůzou jsem pak chodila do práce a hlídala si každou svoji reakci. Nechodilo se mi dobře, to teda ano. Pak mi jedna prostší duše ve slabé chvilce řekla....ŘÍKALY O TOBĚ, JAK JSI NAMYŠLENÁ, ALE TY JSI VLASTNĚ DOCELA FAJN...Ony mě neznaly...ale odsoudily za to, že jsem s nimi neplkala a nepomlouvala druhé nad kafem...a mnohdy ohlídala i za ně to či ono...někdo musí telefon zvednout, papír odnést, když ty ostatní dělají, že neslyší, že odpočívají, že zrovna nutně cosi řeší....
A ještě něco...lidem udělá dobře, když je pochválíš. Je, ne sebe. Můžeš si stokrát myslet, že jsi dobrá v počítačích, můžeš skutečně dobrá být, ale neříkej to. Spíš řekni cokoli pozitivního k jedné či druhé, ne vlézat se za každou cenu, být křečovitá, ale prostě jen konstatuj, když řekne...tak hotovo a jde se domů...můžeš reagovat...to bych taky jednou chtěla takhle svoji práci umět, abych si to zorganizovala jako Vy...já musím ještě něco dodělat, tak nashle zítra....Vyzní to jinak, lépe, lidi Ti neodpustí, když umíš něco líp, děláš něco rychleji, lidi dokonce štve, že chodíš do práce ráda, zatímco oni jí mají plné zuby a vědí, že je by jinde nevzali...I lidi, co se vezou, Ti mohou práci otrávit a jsi proti tomu bezmocná. Už se mi párkrát stalo, že jsem pracovala za druhé...nikdo to neocenil...občas se i třeba pokusili na mě něco shodit, člověka to pak zamrzí dvojnásob. Je tenká hranice mezi obětavostí, prací na druhé, nasazením a elánem, někdo mlčí a maká, druhý občas hne a dobře prodá...asi by Ti bylo líp v jiné pracovní pozici, samostatnější...

Není tady

#39 22. 3. 2009 20:40

mashanka
Zablokovaný

21SOPTIK napsal(a):

jo taky mě to už napadlo,akorát že mě pak vrtá hlavou jestli jsem neudělala něco špatně,neodsekla jí nějak či něco podobnýho...teda ne,že bych si nepamatovala co dělám,ale spíš se mi občas stává,že něco řeknu a oni to pochopí jako odseknutí a přitom to tak vůbec nemyslím....holt vyjít v kolektivu kde jsou samý ženský,není prostě med a je to boj....docházím k názoru,že bude pro mě nejlepší si to tak nebrat....

gratuluji - tento tvůj názor je velmi kvalitní tummenupp

Není tady

#40 22. 3. 2009 20:56

21SOPTIK
♥♥♥----

Kalupinku

Víš já se nechválím, snad ,matně si uvědomuju,že to s těmi počítačema, jsem řekla tak před třema rokama a mě překvapilo,že ta jedna kolegyně si to ještě pamatovala, já na to už zapomněla.Jinak je chválím každou chvíli,kor když příjdou v něčem novým a myslím si,že jim to sluší tak to řeknu,nemám s tím problém, narozdíl od nich.Kolikrát jsem přišla v něčem novým a mě nic neřeknou,což už teda ani neřeším,páč bych se z toho zbláznila...
Ale uvědomila jsem si jednu věc cos psala s tím,že si o tobě mysleli,že jsi nafoukaná...tenhle názor jsem totiž o sobě už asi tak před rokem slyšela taky.Nevím jestli si to myslí konkrétně tyhle z kanclu,ale od jiný kolegyně z úplně jinýho oddělení ...ta mi tenkrát řekla,že je paradox ,že si hodně lidí z práce o mě myslí jak jsem nafoukaná a sebevědomá a že ji udivuje(po tom co mě víc poznala,později taky podrazila) jak mi sebevědomí chybí.....

Není tady

#41 23. 3. 2009 0:39

LittleRock
♥------

kalupinka napsal(a):

Soptíku...vidím to prostě jako nešťastnou kombinaci.

Ty mladá a svobodná. Snad hezká a chytrá. Jim může vadit už jenom to.

Souhlasím, myslím, že to paktování může být jen závist a z ní vyvěrající snaha znepříjemnit život. Asi bych se jich neptala, co proti mně zase mají, to jim jen může dodávat sílu a potvrzovat, že to zabírá.
A to, že občas komunikují normálně a jindy ignorují, může být jen vyjádření, jak moc jsou momentálně frustrované ze svého života a mají potřebu přenášet negativní energii dál.

Není tady

#42 23. 3. 2009 7:28

helena
♥♥♥♥♥♥♥

ale asi mám prostě potřebu být zadobře s každým
Možná, že ji dáváš najevo až příliš... možná, že z jejich pohledu se "vnucuješ"... možná by si občas rády splkly o starostech, o kterých ty nemáš ani ponětí (to není urážka - tak to prostě je při 25letém věkovém rozdílu) a z tebe nějakým způsobem čiší, jak by ses ráda zapojila... jenže, ať chceš nebo ne, jsi pro ně kačenka, která neví a vědět nemůže... chybí ti jejich roky, zkušenosti, radosti i problémy.
nepříjde mi normální když jeden den se se mnou baví v pohodě a druhej den  když se jí na cokoliv zeptám ,odpovídá stroze a jedním slovem a když to tak jde i další den a nevydržím a zeptám se zdá se neco nedeje,tak mi dotyčná odsekne,že ne a co zase mám,apod...
spíš se mi občas stává,že něco řeknu a oni to pochopí jako odseknutí a přitom to tak vůbec nemyslím....

Víš, vidím to z jejich pozice a věku - někdy prostě není nálada a ty za to nemůžeš. To "odseknutí" bys neměla brát osobně, ale spíš jako když chceš pohladit psa a on zavrčí - to neznamená "nemám tě rád", ale spíš jen varování "nech mě, nebo bych tě mohl kousnout". Stejně jako "odseknutí" tvoje je pouhý rozdíl ve vyjadřování - v každé generaci je jiné a to, co tobě (nebo jim) připadá už "přes čáru" je pro ně (pro tebe) naprosto běžné.
Ty máš podle mě pocit, že by v práci měla být pohoda každý den od 8 do 16 - jenže to prostě nejde. Buď ráda, že spolu aspoň slušně vycházíte - taky bys mohla mít v kanclu dvě baby, které by se proti tobě spojily (ne, že bych ti to přála) - a to bys teprve viděla, co je to chodit do práce s nechutí a stresem.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#43 23. 3. 2009 8:18

javena
♥♥♥♥♥♥-

Tak jsem to přelouskala a vybavila se mi situace "u nás" v práci. Čtyři ženský, dva chlapi. Chlapi v pohodě, dvě kolegyně v paktu, já vyšla se všema ale jedna (předdůchodový věk) kolegyně jen se mnou a s chlapama. Byla naprosto ignorována těma dvěma, až se mi z nich zvedal žaludek. Pomluvy a narážky na její práci. Vedoucí se divila, že já si na její práci nestěžuju... Chlapi měli jiný obor.
Reorganizace, hádejte, kdo zůstal v jednom kanclu. Tahle kolegyně a ty dvě. Situace na palici a kdykoli je potkám, řeší jenom jí. Velmi nepříjemné pracovní prostředí.
Nemusíme spolu chodit na kafe nebo na pivo, ale chovat se k sobě slušně je snad základ.
Soptiku, nedokážu posoudit, jestli je to tvoje vztahovačnost, nebo jejich strach o flek, nebo co to vlastně je, vím jedno. Je to nepříjemné pracovní prostředí a pokud tam máš strávit třetinu dne, je to psychicky opravdu náročné.
Otázka je, co s tím konkrétně ty můžeš udělat, protože jim je to fuk. sad
Držím palce.

Není tady

#44 23. 3. 2009 12:57

ESKYMKA
♥♥♥♥♥♥-
Místo: OLOMOUC :-)

Jak to tak vidím, tak všude je něco nebo spíš někdo, kdo ostatním "znepříjemňuje" tak trochu život. U nás je zase jedna holčina,je tedy také vedoucí, ale na druhé směně, ale co ta dělá...pomlouvá, háže klacky pod nohy, svoje nezdary neuznává, vinu okamžitě svalí na ostatní, ti jsou přece nejhorší, šéfce leze do zadnice atd.... usch skurt
Nejlepší je si toho nevšímat, neužírat se tím, lepší už asi nebudou a asi si tím kompenzují takoví lidé své mindráky a kdo ví co ještě. Jak píšou holky, hledět si své práce, dělat ji dobře, vyvarovat se co nejvíce chyb, aby "kolegyně" neměla/y záminku tě ještě více pomlouvat a shazovat... A že se nebaví? Raději to neřeš, protože pokud se s tebou bavit nechtějí, tak taky nebudou a s tím ty asi nic neuděláš i kdyby ses třeba na hlavu stavěla.

http://www.tickerclub.com/cache/83b1299046.png

Není tady

#45 23. 3. 2009 13:49

abba
Host

Kazda babinetka co sem napsala, ma v necem pravdu.  Proto si myslim, ze neljepsi reseni je byt v kanclu sam a nebo mit svuj cubicle boots a je po problemech.  Navic, nikdo nevi jakymi projecty jsem byl/a poverena (pokud to nevykvakam), nemuze kritizovat moji praci a muj nadrizeni vi, jakou praci odvadim a nemusi cekat, na nejake drby od podrizenych.  A kdyz se sejdeme s kolegynemi pouze na lunch, tak na pomlouvani ani nezbyva cas.
Se svoji povahou, bych si nedovedla predstavit pracovat v takovem otravenem ovzdusi, to je osmihodinova infarktova situace.

#46 23. 3. 2009 13:55

helena
♥♥♥♥♥♥♥

neljepsi reseni je byt v kanclu sam a nebo mit svuj cubicle boots
Nojo - ale kdo to má? Všude to nejde, ať kvůli místu nebo proto, že ti lidé nějak spolupracují. To máš jako s příbuznými - taky si je nevybíráš, někdy ani nemiluješ, ale minimálně s nimi musíš (nebo bys měla) nějak slušně vycházet.

Není tady

#47 23. 3. 2009 14:06

abba
Host

mashanka napsal(a):

Víš, myslím, že jsi nám nenapsala všechno. pokud se máme něčeho dobrat, měla bys upřesnit to, co jsi psala. "Dřív to bylo všechno v pohodě a od nějaké doby............. od jaké doby, proč, co se stalo ? Něco to přece být muselo.

Uvědom si jedno - ženy mezi 40 a 50 lety už nejsou nějaké puberťačky, které mají plezír z toho, s někým se bavit, nebavit, řešit ho. To jsou záliby tak na střední škole - maximálně. Ty mají svých starostí dost s těmi (tvými vrstevníky), které mají doma, se svými klouby, přibíráním v přechodu, klesající potencí svých mužů........ s čím z toho bys jim mohla asi poradit

Mashanko, ja si myslim, ze i zeny mezi 40 a 50 lety,( ne vsechny, podotykam)  se dovedou chovat nekdy hur nez pubertacky.   Nic nemuze byt pro starnouci zenu s nevernym manzelem, s malym  platem, detmi, ktere se nevyvedly podle jejiho prani, s bytem, ktery potrebuje aspon 50 000 na ruzne opravy, bez skoro zadneho socialniho zivota, s citovym stradanim, nemit penize si koupit nejakou hezkou kravinku, jet na peknou dovolenou horsi, nez videt mladou beztarostnou holku, ktera nemusi resit tyhle vsechny problemy.   Nerikam, ze se tohle normalni situace pro vsechny starnouci zeny,(ja se uz pocitam taky do kategorie starnouci) ale bohuzel, nektere zeny nemaji lehky zivot a kdyz maji prilezitost, tak si aspon zgustnou na mlade holce tim, ze se k ni budou chovat tak, aby ji citove ublizily.... nevim, mozna jsem to nevystihla presne, ale snad mne pochopite co jsem chtela rict.

#48 23. 3. 2009 14:11

mashanka
Zablokovaný

abba napsal(a):

mashanka napsal(a):

Mashanko, ja si myslim, ze i zeny mezi 40 a 50 lety,( ne vsechny, podotykam)  se dovedou chovat nekdy hur nez pubertacky.   Nic nemuze byt pro starnouci zenu s nevernym manzelem, s malym  platem, detmi, ktere se nevyvedly podle jejiho prani, s bytem, ktery potrebuje aspon 50 000 na ruzne opravy, bez skoro zadneho socialniho zivota, s citovym stradanim, nemit penize si koupit nejakou hezkou kravinku, jet na peknou dovolenou horsi, nez videt mladou beztarostnou holku, ktera nemusi resit tyhle vsechny problemy.   Nerikam, ze se tohle normalni situace pro vsechny starnouci zeny,(ja se uz pocitam taky do kategorie starnouci) ale bohuzel, nektere zeny nemaji lehky zivot a kdyz maji prilezitost, tak si aspon zgustnou na mlade holce tim, ze se k ni budou chovat tak, aby ji citove ublizily.... nevim, mozna jsem to nevystihla presne, ale snad mne pochopite co jsem chtela rict.

ano, takhle si jejich chování zdůvodňují ty 20tileté holky, místo toho, aby hledaly chybu u sebe tongue

Jasně, v každé věkové kategorii jsou nandy,ale v tomto případě se mi spíš zdá, že ty dvě si prostě mají co říct a s mladou se baví víceméně profesionálně, protože nemají, co by s ní probíraly. A jí to štve. Copak ti připadá normální, ž někdo řeší, kolika slovy mu někdo odpověděl na otázku ?

Nebyla jsem tam, nevím, ....... někdo prostě nemá rád vlezlé lidi

Není tady

#49 23. 3. 2009 14:13

helena
♥♥♥♥♥♥♥

abba - ono taky hodně těch mladých bezstarostných holek má dojem, že baba nad 40 je odepsaná a má akorát všechny ty starosti, o kterých se zmiňuješ. A když náhodou řekne něco, co slečna považuje za osobní útok (i kdyby to měla být snaha jí pomoci), tak jí to děvenka taky dovede dát sežrat.

Není tady

#50 23. 3. 2009 14:13

abba
Host

helena napsal(a):

neljepsi reseni je byt v kanclu sam a nebo mit svuj cubicle boots
Nojo - ale kdo to má? Všude to nejde, ať kvůli místu nebo proto, že ti lidé nějak spolupracují. To máš jako s příbuznými - taky si je nevybíráš, někdy ani nemiluješ, ale minimálně s nimi musíš (nebo bys měla) nějak slušně vycházet.

Nejdrive se musim omluvit za tu prisernou chybu (boots-boty misto booth- budka)

Heli, ja vim, ale proc by neslo velkou mistnost rozdelit, na male budky?  Tady, kde ziju a pracuju je to normalni a ver mi, ze znam par kolegyn z me prace a pri predstave pracovat s nimi v jedne mistnosti mne jde husi kuze po celem tele.  Ja vim, ze ani pribuzne si clovek nevybira a musi se s nimi snazit slusne vychazet, ale nadnesene, s pribuznymi nejsi v tak castem kontaktu jako se spolupracovnicemi.

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí