Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 22. 3. 2009 14:23

21SOPTIK
♥♥♥----

PROBLÉMY S KOLEGYNĚMI

AHOJ
potřebovala bych jestli byste mi někdo poradil, jestli jste měli třeba podobný zkušenosti co mám ted já.Je mi 25let a sedím v kanclu s 2staršíma kolegyněmi.Jedný je 44 a druhý 57.Když před 3roky přestoupili k nám na oddělení ,zdály se mi strašně fajn a byla s nima i sranda ,hlavně s tou mladší.Ale poslední rok ,je to takový nějaký divný.Hlavně o tý mladší jsem se dozvěděla,že mě občas pomlouvá,jako třeba v létě kdy jsem onemocněla a ona chodila a říkala o mně,že jsem si profcala skoro celou dovolenou a že se dalo čekat,že si te hodím marod, apod.
Taky poslední dobou zjištuju,že se baví hlavně spolu a mě do konverzace moc nezapojujou,anebo když tak asi zřejmě podle nálady.Jsem povahou cholerik a dost výbušná,ale v práci se dost krotím a ovládám se,protože nechci mít konflikty a chci tak nějak vycházet s každým v dobrým.Bohužel poslední dobou si v kanceláři připadám jak páté kolo u vozu.Když je polední pauza ,domlouvají se hlavně spolu,že pujdou spolu mě se nezeptají.Nebo nebo minulý týden se šlo do hospody a když se šlo tak s eopět ty dvě domluvili spolu a když přišla další kolegyně z jinýho kanclu že pojede autem, tak ta jedna Martina, řekla Zuzaně,že se teda svezou,já se pak zvedla s tím,že se uvidíme v hospodě a oni tedy že jo a čau.Druhý den,kdy mě vytkly,že dělám moc práce ,zrovna kdyz ji moc není,tak jsem to uz nevydržela a řekla, jim,že co mam delat,kdyz se baví jen spolu a se mnou očividně nemaj chut se moc bavit tak ,že prostě pracuju a Zuzana ta řekla "že tohle to už tu dlouho nebylo " a zvedla oči v sloup s tím,že asi zase řeším něco a hledám problém někde kde není.Prostě zase jsem vše udělala špatně,mě to štve doma se tím žeru a mám docela nechut  opět chodit do práce.V podstatě už sama nevím jestli to opravdu nepřeháním i když na druhou stranu ony i když by mě nemusely,tak by mi to stejně neřekly.Dělám ve státním ,práce mě baví ,akorát mě štve,že ty dvě mi to dost znepříjemnujou.Snažila jsem se i zapojovat do konverzace ale rekce bud nebyly žádné nebo takové vlažné a už ted jsem měla pocit,že jim lezu do zadku a sílu na to dál nemám.Martina když něco vyprácí tak aspon kouká i na mě a mám pocit,že mluví i ke mně ,ta druhá zásadně je jen otočená jen na Martinu a ke mně je stále zády,takže to beru tak,že se mnou nemá chut se bavit,tak se ani nezapojuju.Když jsem jim to někdy i řekla,že když někam jdou,že mě k sobě nepřiberou tak mi bylo řečeno ,že si mám říct.Nevím co dělám špatně,možná si to moc beru,každopádně doma pak večer většinou probulím a druhej den jdu s obavou jak se ke mně budou chovat.Kolikrát jsem měla chut vybuchnout a poslat je někam,ale vím,že to není řešení .Budu ráda za jakoukoliv radu:-)

Není tady

#2 22. 3. 2009 15:02

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Re: PROBLÉMY S KOLEGYNĚMI

To je těžké. Ony jsou vrstevnice a je jasné, že si ve svém věku nemají s mladou holkou co říct a mít ji za kámošku. Představ si, kdybyste byly dvě v tvém věku a jedna padesátiletá. Myslíš, že by s vámi chodila na disko a svěřovala se vám, že už ji zase bere žlučník ? dumbom

A co se týká toho : říkala o mně,že jsem si profcala skoro celou dovolenou a že se dalo čekat,že si te hodím marod, apod., nebylo to tak snad ?vissla  Lidé nejsou blbí - a hlavně, dámy to znají z vlastních zkušeností, jak to chodí - také byly mladé

Podle toho, co píšeš, se zdá, že na pracovišti tak nějak fungujete a nikdo tě nešikanuje (občasné pomluvy jsou všude) a že ti nikdo nic nedělá, jen ti prostě nejsou kámoškami. S tím ale asi nic neuděláš. Možná přijde časem nějaká ještě mladší a ty z ní budeš mít stejné pocity, jako mají teď ony z tebe.

Dělej si svou práci a kamaráčofty holt nech až po ní, se svými vrstevníky - nic jiného dělat nemůžeš

Upravil(a) mashanka (22. 3. 2009 15:08)

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#3 22. 3. 2009 15:11

21SOPTIK
♥♥♥----

no takl jasně, nečekám,že budou se mnou na diskotéky apod.,ale když už nás dali do jedné kanceláře,tak bych čekala normální komunkaci,která dřív byla v pohodě(proč to najednou nejde?) a co se týká léta,kdy jsem onemocněla,opravdu to tak nebylo,vzhledem k tomu,že marodný je dost nízký je člověk rád za každou korunu a i kdyby tomu tak bylo,nedává jí to právo takhle pomlouvat.Jo ,kdyby mě lidi viděli,že lezu po městě a mejdanech je to pak jiná.Já bych si tohle k nikomu nedovolila,nikdy čověk neví co druhýmu může být či nebýt.

Není tady

#4 22. 3. 2009 15:15

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

mashanko, tys mi to vzala z pusy smile

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#5 22. 3. 2009 15:18

mashanka
Zablokovaný

Nedělej z toho drama - lidi často plácnou různé věci a v podstatě jim na tom ani nezáleží . No právě, jde o tvé marodné, o tvé prachy.......... jim to přece může být jedno, ne ?
Proč to dřív šlo a najednou to nejde, to by ses měla ptát první sama sebe - nějaký důvod to mít určitě bude

Možná zjistily, že jsi na všechno takhle citlivá, ze všeho děláš vědu a hledáš v tom bůhví co, tak tě prostě nemusí. Ony už mají životní nadhled mladický černobílý svět jim asi nic neříká. Prostě tlachají, nic tím nemyslí a nic z toho nevyvozují - zkus to taky.

Nebo se jich zeptej, čim jim vadíš. Myslím, že nemají důvod, proč by ti to neřekly

Není tady

#6 22. 3. 2009 15:18

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

21SOPTIK napsal(a):

no takl jasně, nečekám,že budou se mnou na diskotéky apod.,ale když už nás dali do jedné kanceláře,tak bych čekala normální komunkaci,která dřív byla v pohodě(proč to najednou nejde?) a co se týká léta,kdy jsem onemocněla,opravdu to tak nebylo,vzhledem k tomu,že marodný je dost nízký je člověk rád za každou korunu a i kdyby tomu tak bylo,nedává jí to právo takhle pomlouvat.Jo ,kdyby mě lidi viděli,že lezu po městě a mejdanech je to pak jiná.Já bych si tohle k nikomu nedovolila,nikdy čověk neví co druhýmu může být či nebýt.

no víš, to sice člověk neví, ale kolikrát jsem já sama musela zaskakovat a makat za svobodné holčiny, které byly taky imrvere marod bych ti mohla vyprávět vissla
jo a jinak s kolegyněma jsem to mezi sebou taky probraly, protože nemocné byly vždycky, když se jim to hodilo wink

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#7 22. 3. 2009 15:18

mashanka
Zablokovaný

PPavlaa napsal(a):

mashanko, tys mi to vzala z pusy smile

storstark

Není tady

#8 22. 3. 2009 15:31

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Jo, už muj tatík říkával, že kde jsou dva, není třeba třetího.
Je to nešikovný počet z hlediska spolupráce, i v přátelských vztazích není trojka ideální číslo- podle mě. Vždy se jeden /jedna může v určitou chvíli cítit na vedlejší koleji.
Vidím to jako Maschanka, věkový rozdíl je velký a tím i okruhy zájmů. Taky se mohou cítit ohrožené profesně.
Jsi mladá a když by se redukovala místa, ...každý se o to své bojí. to jen tak střílím od boku.dumbom
Nezbude Ti asi nic jiného, než se s tím srovnat, přijmout to jako fakt,  řešit jen pracovní záležitosti. Hlavně nevyprávět podrobnosti ze svého života.
Když si musíte práci šetřit, aby vydržela,  tak se toho napovídá hodně a mnohdy přes míru. Mimo jiné, že pracuješ ve státním  a moc práce tam v danou chvíli není, bys asi na plochu ani dávat neměla.
Mě osobně se to nečte dobře, taky jsem státní - školský- zaměstnanec , stejně stará magistrátnice má tabulkově větší plat a to si tam taky občas musí s prací dobře  hospodařit, aby to vypadalo, že jí mají hodně.
Mám to potvrzené z úst zasvěcených, tak se mi to nesnažte moc vymlouvat.
To bylo offtopic, tak se nezlob.

Není tady

#9 22. 3. 2009 15:33

21SOPTIK
♥♥♥----

no kdybych marodila každou chvíli,možná bych chápala tu nechut,jenže já marodím jednou max. 2x za rok...hlavně oni dvě taky ončas marodí a nevyčítám jim to, kvůli tomu,že jsem mladá nemám právo být nemocná??Zatím z těchto reakcí mám takový pocit,že si myslíte,že mladá prostě musí být zdravá.Jinak ano přiznávám,že asi drobet přecitlivělá jsem dost si to beru.Už jsem seděla předtím taky se staršíma kolegyněma a rozhodně se se mnou bavily normálně a neignorovali mě,když neměly zrovna náladu.Jinak jsem se ji před pár dny ptala,nebo spíš poukazovala na to,že mám pocit,že nemaj chut se s emnu bavit a  odbyly mě,takže  jsem v podstatě nic nedozvěděla...

Není tady

#10 22. 3. 2009 15:44

21SOPTIK
♥♥♥----

pro Helusku:s tou prací je to u nás složitější,jsou dny kdy je práce celkem málo, jenže to je oddech tak na týden a pak se na ná shrnou a návaly a dalšího půl roku nestíháme.Od šéfa,jsme slyšeli,že ted budou chodit větší zákazky,takže jsem prostě zrychlila,páč nechci abysme tam pak byly zavalené.Jinak svým kolegyním se snažím vycházet vstříc i ohledně dovoleným a jiným věcem,proč to nemůže fungovat i naopak.Ztohodle co tu píšete,člověk nabývá dojmů ,že mladý člověk musí vůči starším kolegyním  si nechat vše líbit ve všem vyhovět a nejlíp držet pusu.Jinak strach o práci je u nich zbytečný,páč momentálně je u nás nedostatek lidí a na moji konkrétní práci je počet minimální,takže kdyby jedna z nás odpadla,byl by problém

Není tady

#11 22. 3. 2009 15:50

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

hele a proč máš potřebu být hned s každým kámoška ? jste tam snad v práci, ne od toho, abyste jen plkaly ... jo, vycházet spolu, něco prohodit, to je ok, ale z tebe mám pocit, že chceš jakoby za každou cenu patřit "do party" a hrozně se vztekáš, že to nejde va

Není tady

#12 22. 3. 2009 15:58

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Víš, jsi ještě asi mladá, ale dělej si svoje a chovej se normálně. Proč? Protože tohle popisované chování je tak trochu od nich křeč. Paktují se spolu a dělají, jako by jsi byla ta vybočená z normálu Ty.  Protože jsou asi nějak nejisté, aby jim někdo na ten pokec zbyl. Ony by nesnesly, jít někam samy či trávit tak polední pauzu. Podle mě nejsou jisté v kolenou a hledají první záchytný bod, který je po ruce. Věř mi, že za čas může být všechno úplně jinak. Jedna odejde, přijde někdo další, s kým se spřátelíš, a budeš na koni zase Ty. Vím, o čem píšu, měla jsem zpočátku na každém pracovišti tak trochu problém, abych zapadla do kolektivu. Pamatuju hodně lidí, co odešlo nebo odejito bylo. A připadala jsem si třeba proti nim jako outsider. Byla jsem starší, pomalejší, tlustší, zkrátka jsem si říkala, jak tady obstojím. No a když se podívám zpátky, byly to zbytečné starosti. Já totiž obstála - a ony ne. Ujišťuju Tě, že jsem obstála jako pracovník i jako člověk. Takže hlavu vzhůru, vím, je to těžké, nicméně - abys měla kolem sebe usmívající se lidičky, co  se o tebe na polední pauzy přetahujou, holka, to bys to měla moooc jednoduchý. To má málokdo. Věř mi, ač se Ti to nezdá, tahle popisovaná situace Ti může být jen a jen užitečná. A co se týče pomluv...kdybych měla dát na ně, nemohla bych mluvit s půlkou známých. Pamatuj si, že nic lidi tak nedopálí, jako Tvá dobrá nálada. Takže zítra vpluj do kanclu pěkně oblečená, hezky nalíčená, dej jim šanci, ať se kapku užírají a pokud se zeptají, klidně jim něco namluv, abys tu náladu umocnila. Protože ony zřejmě strávily víkend péčí o rodinu...zatímco ty jsi mohla potkat na tancovačce bezva chlapa, co Tě pozval na víkend a co Ti zavolá zrovna, až se budou vracet ty dvě z polední siesty. Že to je nefér hra? A to jejich vytěsňování Tvé osoby je asi co? I ze slušnosti má člověk komunikovat s druhým spolupracovníkem a ne ho vyšachovávat, jako to dělají ony Tobě. Až přijde nemoc na jednu z nich, snaž se, aby ta druhá mohla po návratu kolegyně říct - měla jsem tu fajn tejden s tou, co jsme ji tak odstrkovaly, proč jsme to vlastně dělaly...? Řeknu jí, ať jde s náma na oběd taky, byla s ní legrace i když jsme měly práce nad hlavu. ...
P.S. Četlas knížku Vyznáte se v tlačenici...? Když mi bylo jako Tobě - hodně mi dala.

Není tady

#13 22. 3. 2009 16:01

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

kalupinko, proč hned myslíš, že paktují ? copak ty jsi se všema lidma hned velká kámoška, s každým si máš co říct ? já se v práci taky bavím se všema, ale dost dobře nevím, co bych třeba měla probírat s 20 letou bezdětnou holkou ... prostě bavit se můžeme, ale těžko spolu kdo ví jak pokecáme když jsme každá jakoby jinde ...

Není tady

#14 22. 3. 2009 16:02

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

PPavlaa napsal(a):

kalupinko, proč hned myslíš, že paktují ? copak ty jsi se všema lidma hned velká kámoška, s každým si máš co říct ? já se v práci taky bavím se všema, ale dost dobře nevím, co bych třeba měla probírat s 20 letou bezdětnou holkou ... prostě bavit se můžeme, ale těžko spolu kdo ví jak pokecáme když jsme každá jakoby jinde ...

stolt.

Není tady

#15 22. 3. 2009 16:05

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Kdepak...mladí si dneska nic líbit nenechají! To bys na to koukala úplně opačně! Naopak - jsou dravější, technicky vybavenější, žádanější. To ti padesátníci mají obavy, aby o práci nepřišli! Jim se nabídky tak nekumulují, jako těm mladším! Počítače znají od základky, nemají problém s jazyky, atd. Vědí, co je flexibilita, umějí se prosadit...Máš asi radary na emocionální napětí na pracovišti - snaž se být nad věcí, je to jen pro Tvé dobro. Protože jestli se spřáhnou, mohly by Ti u nadřízených ještě zavařit, aby se Tě zbavily. Třeba by Ti vyhovoval samostatný kancl...?

Není tady

#16 22. 3. 2009 16:06

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Ale nejsem kámoška, co máš...já tomu tak říkám. Když se dvě dají dohromady a třetí rádoby nevnímají...to je u mě paktování.

Není tady

#17 22. 3. 2009 16:10

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Její problém není v tom, že se s ní dámy neradí, jak naložit svíčkovou...ony by se daly do kupy s málokterou pětadvacítkou...její problém je v tom, JAK TO BERE ONA SAMA. Je jí to líto, štve ji to, mrzí ji to. Asi má kromě práce málo kontaktů s lidma a tenhle kontakt s těma dvěma by brala. Ony by se tak chovaly ke každé mladé holce. A vadilo by to třeba jen každé páté. Jen by to okomentovala: SEDÍM V KANCLU S TAKOVÝMA DVĚMA BÁBAMA...NO DĚS A HRŮZA. UŽ ABY ŠLY DO DŮCHODU. A MÁVLA BY NAD TÍM RUKOU.....

Není tady

#18 22. 3. 2009 16:10

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Soptíku, třeba už zapoměly, že byly taky mladé, že hledaly své místo mezi lidmi, že taky nespadly do židle všeznalé.
Udržet pěkný vztah na pracovišti je podobně těžké, jako udržet vztah partnerský.
Třeba se zpočátku i snažily, ale nezapadla jsi mezi ně. To se stává. Není to o tom, že bys byla špatná, nepracovala dobře, ale třeba s Tvou předchůdkyní byly na jedné vlně a Ty to směruješ jinam, a pro ně to není pohodlné, zajímavé atd...
Tak se tím zbytečně netrap.
Možná jsi to vzala za nesprávný konec a budeš se to učit jako já celý život. Někdo je oblíbený a vyhledáváný od prvního vstupu do kanclu a něko si to své místo musí vydobýt tvrdou prací na sobě.

Co se týká té druhé věci, to beru, neměla jsem to sem ani psát.

Není tady

#19 22. 3. 2009 16:13

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

kalupinka napsal(a):

Ale nejsem kámoška, co máš...já tomu tak říkám. Když se dvě dají dohromady a třetí rádoby nevnímají...to je u mě paktování.

já nevím, asi tohle vidím něják jinak ...

Není tady

#20 22. 3. 2009 16:21

21SOPTIK
♥♥♥----

pro Paavlu:ne,nemusím být se všema nejlepší kámoška,ale nevidím důvod proč by dvě měli třetí vytěsnovat.A myslím si,že máš zbytečné předsudky o tom kdo by se s kým měl bavit.Není to o věku,ale o povaze.Ano jsem možná střelenější a mám temperamentní povahu a možná i tím můžu kolegyním vadit.Jsem svobodná,ale ne ne nemocná.

Pro Kalupinku:Děkuju ti moc za tvuj názor,určitě to zkusím tak jak jsi mi poradila.Vpráci je babinec jsou tu samé ženské a je logický ,že tu musí být i pomluvy,ale když už sme tři v kanceláři,tak si myslím,že je příjemnější strávit v práci v pohodě,když už tu musíme trávit půlku dne.Taky jim ustupuju a toleruju to,že jsou starší jak já.Mě by například vyhovovalo v kanclu víc větrat,jenže jim je pak hned zima a taky kvůli tomu neremcám a respektuju to...to je jen jeden z příkladů co jsem ted uvedla,je toho víc...ale je to o lidech a toleranci každý máme mouchy a u mě je problém,že si všechno moc beru.V kanceláři to najevo nedám,ale pak si doma zabulím páč ,už pak nevím jak dál a co dělat.

Není tady

#21 22. 3. 2009 16:28

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

já něják nemám pocit, že tě někdo vytěsňuje, to by asi vypadalo jinak ... a možná jim třeba nesedíš právě povahově, když věk a v tom podle tebe nehraje roli ...

Není tady

#22 22. 3. 2009 16:30

21SOPTIK
♥♥♥----

mimo práci ,kamarádky mám,ale asi mám prostě potřebu být zadobře s každým.V práci mimo kancelář je mi to jedno,ale v kanceláři stojím o to abych měla pohodičku klídek,to je celý.Jinak jsem nedávno zjistila,že kolegyně z kanceláře si o mně myslí,že jsem děsně sebevědomá,realita je úplně někd ejinde,jenže když už to sebevědomí nemám,tak ho nemusím mít napsaný na čele.Jednou jsem prohodila nevinnou větu,že mě počítače baví(bývalý přítel byl programator a učil mě tehdy dělat webový stránky)a že si myslím,že mi to s nima celkem jde a kolegyně z toho usoudila,že se vytahuju...:-/

Není tady

#23 22. 3. 2009 16:32

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

a nepůjde ta starší už do důchodu? hned by se situace změnila...

Strach je malá smrt...

Není tady

#24 22. 3. 2009 16:42

21SOPTIK
♥♥♥----

Bety:jojo ta starší jo asi za tři nebo 4roky:-)

Není tady

#25 22. 3. 2009 18:35

mashanka
Zablokovaný

...........kdo by se s kým měl bavit.Není to o věku,ale o povaze....................
no právě - tak máš prostě asi jinou, než ony - neodpoví ti na pozdrav, nezalijí připravené kafe ? Nikdo přece nemá povinnost s někým tlachat jen pro to, že ten druhý má pocit, že se to hodí.

............že mladý člověk musí vůči starším kolegyním  si nechat vše líbit ve všem vyhovět a nejlíp držet pusu.J

ano - vždycky to tak bylo, že když někam přišel mladý, snažil se ON, aby zapadl, od starších se přiučil, apod. To v poslední době mladí sežrali všechnu moudrost a když někam přijdou, automaticky čekají, že z nich všichni padnou na zadek - nevím, proč to tak je, ale je to velmi častý jev

Upravil(a) mashanka (22. 3. 2009 18:43)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí