Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 21. 3. 2009 22:09

Fiona123
♥------

Rozvod - dělení majetku.

V průběhu manželství jsme také část fin. prostředků na vybudování společného majetku - rodinný dům - dostali od rodičů. Nyní se tento majetek bude dělit. Pokud by chtěl jeden z manželů toto uplatňovat jako dar, tzn. část majetku by nebyla SJM,  měla být při darování rodiči sepsána darovací smlouva, popř. zaplacena darovací daň, nebo  může být toto provedeno až dodatečně.  Děkuji za názory a další užitečné rady.

Není tady

#2 22. 3. 2009 7:37

vera2filipova
♥------

Re: Rozvod - dělení majetku.

Dobrý den -prosím vás pěkně,nyní se rozvádím s manželem.Zkoušíme se vypořádat majetkově do smlouvy -SMJ.Dotaz:Jestli-že jsem dostala dárek k narozeninám,či k jmeninám ,vánocům-během manželství od manžela,dětí,rodičů či známých ,jsem povinna tento dárek uvést do smlouvy?Můžu o něj přijít?Př.:telefon,hrníčky,květiny,mikrovlnku aj.????Samozřejmě i cennější věci.Nyní manžel chce,aby bylo vše ve smlouvě.
Mnohokrát děkuji za odpověď.vera

Upravil(a) vera2filipova (22. 3. 2009 9:22)

Není tady

#3 22. 3. 2009 9:12

tendruhej
♥♥♥----

vera2filipova napsal(a):

Dobrý den -prosím vás pěkně,nyní se rozvádím s manželem.Zkoušíme se vypořádat majetkově do smlouvy -SMJ.Dotaz:Jestli-že jsem dostala dárek k narozeninám,či k jmeninám ,vánocům-během manželství od manžela,dětí,rodičů či známých ,jsem povinna tento dárek uvést do smlouvy?Můžu o něj přijít?Př.:telefon,hrníčky,květiny,mikrovlnku aj.????prosím-jsem zoufalá.
Mnohokrát děkuji za odpověď.vera

Manžel také určitě dostal dárky ,naložte s nimi stejně jako on.Nebo všechno prodejte a za utržené peníze si kupte nanukový dort.když o něj přijdete,pravděpodobně už nebudete tak zoufalá.

Není tady

#4 22. 3. 2009 13:23

mipi
♥♥♥----

Jsou to Vase osobni veci, ty do vyrovnani urcite nepujdou. Taky nebudete chtit po manzelovi pulku trenyrek, protoze jste mu je dala k Vanocum dumbom
Pokud mate doma kvuli rozvodu rusno, tak bych to resila prostrednictvim pravnika. Ten se sejde s protistranou a tyhle malichernosti rychle vyresi.
Hezky den

Upravil(a) mipi (22. 3. 2009 13:24)

Není tady

#5 23. 3. 2009 7:41

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Dary jako takové jsou majetkem obdarovaného. V případě, že dar byl dán manželům má dárce právo požadovat dar vrátit, a to jak věc tak i finanční plnění.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#6 23. 3. 2009 8:08

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Pisateli, kážeš bludy - dar může být požadován zpět od kohokoli, nejen od manželů. Krom toho jen za podmínek dle § 630 ob. z. - "dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný k němu nebo členům jeho rodiny chová tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy."

Pro veru2 - do SJM nespadá majetek získaný dědictvím nebo darem (a další - podrobně § 143 ob. z.)

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#7 23. 3. 2009 8:14

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Pisateli, kážeš bludy - dar může být požadován zpět od kohokoli, nejen od manželů. Krom toho jen za podmínek dle § 630 ob. z. - "dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný k němu nebo členům jeho rodiny chová tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy."

Pro veru2 - do SJM nespadá majetek získaný dědictvím nebo darem (a další - podrobně § 143 ob. z.)

Helenko já tě miluju. O darech tu bylo už několik vláken a tam bylo vysvětleno. Takže dar dostal jeden z manželů nebo oba manželé nebo druhý manžel? Ujasni mi to Helí ju?  nebavíjme se okom koli ale o daru manželům. užší pojem Lexs speciális. V obecné rovině jo souhlasím.

Není tady

#8 23. 3. 2009 9:23

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Hele, Pisateli, jestli napíšeš  "Dary jako takové jsou majetkem obdarovaného. V případě, že dar byl dán manželům má dárce právo požadovat dar vrátit" - tak z toho může vyplývat, že POUZE od manželů lze požadovat vrácení. Trochu jasněji pro "prostý lid" bych prosila http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

Není tady

#9 23. 3. 2009 9:40

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Hele, Pisateli, jestli napíšeš  "Dary jako takové jsou majetkem obdarovaného. V případě, že dar byl dán manželům má dárce právo požadovat dar vrátit" - tak z toho může vyplývat, že POUZE od manželů lze požadovat vrácení. Trochu jasněji pro "prostý lid" bych prosila http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

Ach jo Helí, jednou jsem tu napsal vyjádření pro plebs tedy prostý lid a dlouze jsme pak onen pojem rozebýrali a dohadovali se jak to je.
Ty mě skutečně bavíš. Pokud někdo žádá o odpověď zda může si ponechat dar od manžela tak mu odpovím, že dar je majetekem obdarovaného mažela a že vrátit tento dar má darující manžel, přitom někdy není možné dar vrátit a je nutné vrátit toliko jeho ekvivalent tedy peníze nebo náhradní plnění podobnou věc, neboť původní věc byla zničena.
A pokud někdo /nemusí to být rodič/e manžela/ manželům v rozvodu něco daruje má dárce právo požadovat dar vrátit. A bude to žádat po tetě Sally a nebo po obdarovaných manželech?
Tajkže když už jsem v pojmech tak je používám pro lepší orientaci dotazovatele.
Obecně dárce má právo za zákonem stanoveného žádat aby mu dar obdarovaným byl vrácen. Tolik zákoná úprava. A teď dosazuj dle libosti. lol

Není tady

#10 23. 3. 2009 9:44

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Obecně dárce má právo za zákonem stanoveného žádat aby mu dar obdarovaným byl vrácen.
Kdybys tohle napsal jako první, nemusíme se při pondělku dohadovat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png

Není tady

#11 23. 3. 2009 9:52

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Obecně dárce má právo za zákonem stanoveného žádat aby mu dar obdarovaným byl vrácen.
Kdybys tohle napsal jako první, nemusíme se při pondělku dohadovat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png

Helí Helí, ty mě fakt bavíš. A co kdybych ti napsal úplnej nejobecnější základ všeho.
"Neznalost zákona neomlouvá a každý je povinnen postupovat v souladu se zákony". Pak sice já jsem bez práce, ale nemusím zde vůbec psát, neboť dotazovatel je povinen znát 17 metrů Sbírky zákonů a mezinárodních smluv.

Není tady

#12 23. 3. 2009 10:04

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Neznalost zákona neomlouvá  "...znalost často ano", říkával můj otec, takto juris utriusque doctor http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

Není tady

#13 23. 3. 2009 10:12

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Neznalost zákona neomlouvá  "...znalost často ano", říkával můj otec, takto juris utriusque doctor http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

Aha tak tys po věčerech a ránech studovala jak světské tak církevní právo. No jo to se pak nedivím že ve 3 stojíš v pozoru s hráblem smile
Tak snad jsem ti odpověděl na všechny tvé terminologické problémy a může jít prcinkovat ne. Já k ASPI a ty k hráblu smile pussa

Není tady

#14 23. 3. 2009 12:55

vera2filipova
♥------

Ahoj MIPI,PISATELI,HELENO-mnohokrát Vám děkuji za rady,Za dědicvtví jsem tenkrát-před rokem,dvouma nechala udělat okna-koupila garáž s pozemkem.Můj muž-vykřikuje,že vydělával víc peněz než já,a víc se nadřel,jsem skoro 5 let v plném invalidním důchodě a je mi 48 roků-mám Parkinsona,Fibromyalgii a jiné nemoci.Jsou to nervová onemocnění-stále se shoršující-a to hlavně stresem.Nyní si nárokuje i dárky,které jsem v životě dostala (na jeho dárky z vysoka kašlu)od svých přátel,rodiny.Všechno je prý společný majetek.takže jsem asi o dědictví přišla svou vinou,že jsem rekonstruovala naše bydlení-z auta my prý nic nedá-protože si na to vidělal na fuškách.nemám na to prý nárok.Nejhorší na tom je-že i moje dcera se mne zeptala,jestli mi to není blbé si nárokovat  půlku majetku,když tata vydělával více-a to má 28 roků.
Ještě jednou Vám děkuji za rady-Vera2.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí