6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
vrabčák napsal(a):
Shakespeare tím prvním verem určitě myslel celkově dobrý vztah k lidem. Ale prakticky se to dodret moc nedá.
Taky tomu tak rozumím.
Není tady
Vechny knihy zeloutnou, ale kniha přírody má kadý rok nové překrásné vydání.
Andersen
Lidi mám rád, ale příroda je mi milejí.
Byron
Jen příroda dělá velké věci zadarmo.
Descartes
Příroda se stále plete do umění.
Emerson
Příroda je jediná kniha, která na vech stránkách nabízí zajímavý obsah.
Goethe
Je třeba ít ve shodě s přírodou.
Horatius
Co pokládá za spravedlivějí, abys ty poslouchal přírodu, či příroda tebe?
Seneca ml.
Kdysi byla příroda mocná. Dnes je nemocná.
vandrlík
Není tady
vrabčáku, souhlas, a na senecu ml. a vandrlíka Myslím si, e spí ne poslouchat, by měl člověk naslouchat. Příroda to dle mého dělá automaticky A příroda je mocná stále. Ona si poradí vdy a za kadých okolností. Dostává zabrat, ale udolat se nenechá. Jediný, kdo to nemusí přeít, jsme my, ale příroda tu bude vdy
Mě dnes oslovil citát na FB: Zranění (v ivotě) není tvoje chyba, ale za své uzdravení nesete zodpovědnost.
Není tady
Tak s tím bych asi polemizovala. Někdy se člověk můe snait sebevíc.
Není tady
Judyna napsal(a):
To by bylo fajn
Není tady
Palomito, dávám sem citáty k úvaze. Tedy nemusím s nimi úplně souhlasit, dokonce můu nesouhlasit.
Seneca ml. - poslouchat/naslouchat; netuím, jak to bylo v originále. Podle mne se slovo naslouchat u nás začalo pouívat později ne slovo poslouchat.
vandrlík - mocná, nemocná; u něj to trochu beru jako hru se slovy, ze které vznikla mylenka.
Není tady
vrabčáku souhlas! Na kadého působí citát jinak.. o tom to je
Jo, přesně to jsem si říkala, kdo ví, jak to bylo v originále ale v dnení době je v tom zásadní rozdíl A u vandrlíka.. no dle mého je příroda mocná stále, i kdy my ji můeme nyní vnímat jinak. V momentě, kdy bude příroda nemocná, je po nás veta
Není tady
Palomito, ano, příroda je mocná stále. A kdy propukne nějaká přírodní katastrofa, pro přírodu je to něco, co se v průběhu staletí, tisíciletí prostě opakuje, ale pro nás s naimi značně omezenými délkami ivota (ve srovnání s trváním přírody) je to obrovský zásah ze strany přírody, proti kterému jsme často naprosto bezbranní...
Mocná je, ale i z velké části nemocná. Uschlé stromy, jiný charakter střídání ročních období, tání ledovců atd.
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
To by bylo fajn
No, u jsem začala . Někdy opravdu i maxiální snaha nestačí, jsou věci, které neovlivní, take k uzdravení (by je to myleno jakkoliv) nedojde. Pokud se tím myslí, e se člověk má k netěstí, nemoci, postavit čelem, tak to bezesporu. Dobrý konec ale zaručen není. Pravda je, e si aspoń kadý můe říct, e to zkusil....
I s tou první částí by se dalo polemizovat - za hodně patných situací si můeme sami, ne e někdo jiný.
Proč Tebe to oslovilo?
Není tady
Nespoutěj své oči z hvězd a své nohy ze země.
T. Roosevelt
Není tady
Hezké!
Není tady
Judyna napsal(a):
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
To by bylo fajn
No, u jsem začala . Někdy opravdu i maxiální snaha nestačí, jsou věci, které neovlivní, take k uzdravení (by je to myleno jakkoliv) nedojde. Pokud se tím myslí, e se člověk má k netěstí, nemoci, postavit čelem, tak to bezesporu. Dobrý konec ale zaručen není. Pravda je, e si aspoń kadý můe říct, e to zkusil....
I s tou první částí by se dalo polemizovat - za hodně patných situací si můeme sami, ne e někdo jiný.
Proč Tebe to oslovilo?
O tom to přece je. Ten citát byl mylen předevím na psychickou/citovou újmu. Spousta patného se lidem děje, a u jejich vinou, nebo ne. Dám příklad.. týrané dítě asi těko ovlivní, jestli v té rodině zůstane nebo ne. Málokteré má tolik sebevědomí, aby se z rodiny dostalo u v dětském věku, take větina to musí nějak "přeít". Ale to uzdravení u si pak v dospělosti musí zajistit sám. Znám hodně dospělých, kteří jsou "chudáci", protoe jim v dětství bylo ubliováno a neustále se vymlouvají na to, jak jsou "zranění a ublíení" a přitom působí dalí a dalí bolest svým nejbliím. Nebo dalí.. ena, která je ve vztahu s agresorem. Jistě, e jí ubliuje, ale k tomu, aby se uzdravila, jí nikdo jiný nepomůe, to musí chtít a dokázat ona sama. Je to těké? No neskutečně! Ale tu zodpovědnost si v tomto nese opravdu kadý sám za sebe. Oslovilo mě to předevím proto, e si čím dál víc uvědomuju, jak se lidé vymlouvají, aby omluvili své patné chování a nesouhlasím s nimi
Asi má na mysli jiné příklady, které jsou s daným citátem v rozporu, tak budu ráda za jejich uvedení
Není tady
Judyna napsal(a):
T. Roosevelt
To jsem nikdy neuměla.. mám nohy i oči spjaté se zemí Co vidíte ve hvězdách, kdy do nich hledíte?
Není tady
vrabčák napsal(a):
Palomito, ano, příroda je mocná stále. A kdy propukne nějaká přírodní katastrofa, pro přírodu je to něco, co se v průběhu staletí, tisíciletí prostě opakuje, ale pro nás s naimi značně omezenými délkami ivota (ve srovnání s trváním přírody) je to obrovský zásah ze strany přírody, proti kterému jsme často naprosto bezbranní...
Mocná je, ale i z velké části nemocná. Uschlé stromy, jiný charakter střídání ročních období, tání ledovců atd.
Ona si poradí. Místa, která člověk u dávno odepsal, jako "mrtvá" se po x letech zase probouzí k ivotu. A a toho na ní bude moc, poradí si i s námi. Jsme tu hosty a vůbec se podle toho nechováme. Nedivila bych se, kdyby jednoho dne dola hostitelce trpělivost.. Já u bych nás vyhodila dávno
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
T. RooseveltTo jsem nikdy neuměla.. mám nohy i oči spjaté se zemí Co vidíte ve hvězdách, kdy do nich hledíte?
"Nespoutěj své oči z hvězd..." - sním ve dne v noci, poutím si fantazii na pacír, raduju se z přírody, z krásné hudby a jiných lidských výtvorů, dopřávám si i drobné radosti, těím se ze vztahů s dobrými a zajímavými lidmi, se zvířaty atd., atd.
Není tady
vrabčák napsal(a):
"Nespoutěj své oči z hvězd..." - sním ve dne v noci, poutím si fantazii na pacír, raduju se z přírody, z krásné hudby a jiných lidských výtvorů, dopřávám si i drobné radosti, těím se ze vztahů s dobrými a zajímavými lidmi, se zvířaty atd., atd.
Tohle opravdu neovládám ten zbytek u mám spjatý se zemí. Pro mě kdo nespoutí své oči z hvězd musí neustále vyhlíet nové a nové podněty a přesně jak píe, poutět si fantazii na pacír. Kdy je mi dobře, cíle (vize) nepotřebuji. Kdy je mi patně, je mým cílem, abych se měla dobře a tedy nepotřebuji hledět ke hvězdám, ale dělat krok za krokem, aby se mise splnila Jsem v tomto děsně přízemní A tobě děkuji za sdílení svého pohledu
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
Palomita napsal(a):
To by bylo fajn
Proč Tebe to oslovilo?O tom to přece je. Ten citát byl mylen předevím na psychickou/citovou újmu. Spousta patného se lidem děje, a u jejich vinou, nebo ne. Dám příklad.. týrané dítě asi těko ovlivní, jestli v té rodině zůstane nebo ne. Málokteré má tolik sebevědomí, aby se z rodiny dostalo u v dětském věku, take větina to musí nějak "přeít". Ale to uzdravení u si pak v dospělosti musí zajistit sám. Znám hodně dospělých, kteří jsou "chudáci", protoe jim v dětství bylo ubliováno a neustále se vymlouvají na to, jak jsou "zranění a ublíení" a přitom působí dalí a dalí bolest svým nejbliím. Nebo dalí.. ena, která je ve vztahu s agresorem. Jistě, e jí ubliuje, ale k tomu, aby se uzdravila, jí nikdo jiný nepomůe, to musí chtít a dokázat ona sama. Je to těké? No neskutečně! Ale tu zodpovědnost si v tomto nese opravdu kadý sám za sebe. Oslovilo mě to předevím proto, e si čím dál víc uvědomuju, jak se lidé vymlouvají, aby omluvili své patné chování a nesouhlasím s nimi
Asi má na mysli jiné příklady, které jsou s daným citátem v rozporu, tak budu ráda za jejich uvedení
ad vytučnělé - to není tak jednoduché. Vem si případy vlčích dětí (extrém). Jde o to, e ve výchově je důleité správné načasování - kritické období je právě prvních pět let ivota. Pokud tam se něco hodně provihne, dítě je poznamanáno celý ivot - viz zmíněné vlčí děti, které se později nikdy nenanučí mluvit, různé společenské návyky a hlavně vztahy. Od takového člověka nemůe v dospělosti očekávat nic moc. Není toho schopen. I týrané eny moná nejsou vechny schopny odejít od tyrana, jejich psychika je a příli naruena a nedokáou to, nemají takovou sílu, i kdy chtějí. Prostě k vůli samotné musí být i nějaká síla, schopnost věc překonat. To vichni nemají.
Jinak oběcně - výmluvy a omlouvání svého patného chování, vymlouvání se,to mě tve taky. S tím souhlasím a s tím souvisí i to, co jsem napsala - e za hodně věcí si lidé mohou sami, není moné se vymlouvat na druhé.
Upravil(a) Judyna (18. 6. 2023 19:43)
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
T. RooseveltTo jsem nikdy neuměla.. mám nohy i oči spjaté se zemí Co vidíte ve hvězdách, kdy do nich hledíte?
Vrabčák u odpověděl.
Snění, fantazie, moná touha po neznámém. Bez snění si ivot moc neumím představit. Ale nesmí se to samozřejmě přehánět , je třeba stát nohama na zemi a uvědomit si, co je sen a co je realita
Není tady
Judyna napsal(a):
ad vytučnělé - to není tak jednoduché. Vem si případy vlčích dětí (extrém). Jde o to, e ve výchově je důleité správné načasování - kritické období je právě prvních pět let ivota. Pokud tam se něco hodně provihne, dítě je poznamanáno celý ivot - viz zmíněné vlčí děti, které se později nikdy nenanučí mluvit, různé společenské návyky a hlavně vztahy. Od takového člověka nemůe v dospělosti očekávat nic moc. Není toho schopen. I týrané eny moná nejsou vechny schopny odejít od tyrana, jejich psychika je a příli naruena a nedokáou to, nemají takovou sílu, i kdy chtějí. Prostě k vůli samotné musí být i nějaká síla, schopnost věc překonat. To vichni nemají.
Jinak oběcně - výmluvy a omlouvání svého patného chování, vymlouvání se,to mě tve taky. S tím souhlasím a s tím souvisí i to, co jsem napsala - e za hodně věcí si lidé mohou sami, není moné se vymlouvat na druhé.
Dle mého má kadý tu sílu v sobě, jen ji najde v jiný moment. A někdy ji nenajde vůbec, protoe je to pro něj snazí, ne ten strach ze své vlastní zodpovědnosti. Ono je přece jenom pohodlnějí říct, no já se tak chovám celý ivot, protoe mi v dětství ublíili. Ale zakousnout se a zkusit to zpracovat.. znovu a znovu, protoe se to nikdy nepovede hned napoprvé.. to je boj a tvrdá dřina, která stojí spoustu slz, bolesti a mnohdy i zklamání.
U týraných en je zase otázka, zda si myslí, e se jim můe stát jetě něco horího, ne v čem ijí teď. Na to si kadá musí odpovědět sama a podle toho si zase vyhodnotí, jestli je lepí být s tyranem a nebo se osamostatnit. Neberu teď extrémy en, které jsou někde vězněné.
Myslí, e si vlčí děti uvědomují, co se jim stalo a e je něco patně? Detailně ten případ nesleduji, take vůbec nevím, v jakém byly nebo jsou stavu.
Není tady
Judyna napsal(a):
Snění, fantazie, moná touha po neznámém. Bez snění si ivot moc neumím představit. Ale nesmí se to samozřejmě přehánět , je třeba stát nohama na zemi a uvědomit si, co je sen a co je realita
Já zase nevím, o čem bych měla snít.. Úplně mi uniká část ivota a evidentně celkem významná Kdy mi bylo ouvej, tak jsem si vytýčila cíl. Ale abych utíkala do světa fantazie, nebo e bych snila o tom, jaké to bude.. nebo co by se mi líbilo.. Věděla jsem jen, co u se mi určitě v ivotě dít nebude. Nesním, realizuji. "Nemám čas" koukat ke hvězdám. Kdy mi není dobře, dělám ve pro to, aby se to změnilo a kdy mi dobře je, musím si uívat ten přítomný okamik, protoe nikdy nevím, jak dlouho potrvá Fantazie jako taková mi nic nepřináí, ani úlevu, ani řeení, ani relax. Moná proto ji nepouívám a v dobrém závidím vem, kteří jsou fantazie schopni
Není tady
Co vidím ve hvězdách? Nebo - co hledám ve hvězdách? V kapkách detě? Ve větru?
Mou dceru. V rozloučení napsala, e tam vude s námi bude.
A láska zůstává. Nad tu smrt není.
Upravil(a) Eva. (19. 6. 2023 7:55)
Není tady
Evi,
Není tady
vrabčák napsal(a):
Evi,
Připojuji se
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
Jinak oběcně - výmluvy a omlouvání svého patného chování, vymlouvání se,to mě tve taky. S tím souhlasím a s tím souvisí i to, co jsem napsala - e za hodně věcí si lidé mohou sami, není moné se vymlouvat na druhé.Dle mého má kadý tu sílu v sobě, jen ji najde v jiný moment. A někdy ji nenajde vůbec, protoe je to pro něj snazí, ne ten strach ze své vlastní zodpovědnosti. Ono je přece jenom pohodlnějí říct, no já se tak chovám celý ivot, protoe mi v dětství ublíili. Ale zakousnout se a zkusit to zpracovat.. znovu a znovu, protoe se to nikdy nepovede hned napoprvé.. to je boj a tvrdá dřina, která stojí spoustu slz, bolesti a mnohdy i zklamání.
U týraných en je zase otázka, zda si myslí, e se jim můe stát jetě něco horího, ne v čem ijí teď. Na to si kadá musí odpovědět sama a podle toho si zase vyhodnotí, jestli je lepí být s tyranem a nebo se osamostatnit. Neberu teď extrémy en, které jsou někde vězněné.
Myslí, e si vlčí děti uvědomují, co se jim stalo a e je něco patně? Detailně ten případ nesleduji, take vůbec nevím, v jakém byly nebo jsou stavu.
Já si myslím, e lidská psychika je velice křehká a někdy můe dojít k nevratným kodám. Ale Ty má jiný pohled a je fajn, e svět je pestrý
Není tady
V dialogu je shoda tím nejnudnějím činitelem.
Michel de Montaigne
Mnoho en má dost rozumu mluvit v pravý čas, málokteré vak dokáou v pravý čas mlčet.
Jean - Jacques Rousseau
Nestačí mít rozum, je třeba ho mít tolik, abychom ho neměli příli.
André Maurois
Omyl je bez viny, omyl vinu nenese.
Walther von der Wogelweide
Jakmile se z mládí začne dělat zásluha, je to patné. Protoe kadej blbec - starej - byl taky jednou mladej blbec.
Jan Werich
Není tady