19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Xsara1 napsal(a):
Tak já jsem se tedy pokusila hluboce nad uvedeným cintátem zamyslet (v rámci svých omezených moností, samozřejmě), i kdy to vlídné doporučení nebylo určeno mě - a napadla mě jiná chytrá mylenka (kterou samozřejmě vyslovil někdo mnohem osvícenějí ne já
) - e stejné přitahuje stejné.
A tak moná ten, kdo trpí pocitem nemocného okolí bude sám poněkud nemocen.
V tom případě opravdu oputění společnosti nedává valného smyslu a cesta pravděpodobně povede jinudy a "letadlo" by pravděpodobně mělo přehodnotit své vlastní postoje a náhledy. Tragické je, e k tomu letadlo málokdy dojde, přesvědčeno o svém jedinečném zdraví.
A kdy u jsme tedy u těch citátů nedá mi to, abych s láskou nevzpomněla na Karla Čapka, který řekl, e jednou z největích civilizačních pohrom je učený hlupák.
Nemohu ne souhlasit.
Úplně mimo. úplně mimo.
Není tady
Serigala napsal(a):
Palomita napsal(a):
koda, e Jiddu nevěděl, e nikdy není pozdě hluboce nemocnou společnost opustit. Musí být hrozně vyčerpávající být mezi vemi těmi blázny jediné letadlo.
Má milá
Děkuju za vstup.
Mám trochu obavu e nerozumí tomu citátu stejně jako třeba já sama. 😆
Společnost nelze opustit ,protoe v ní vichni ijeme ,a chceme nebo ne.
Je to po věky věků stále stejné.
Vdy tady budou mezi námi a tedy ve společnosti i ti jako byl třeba právě Jiddu. A společnost neopustil. Nehnul se do ústraní, do izolace.
Udělal to jinak. A promlouval k lidem a vyslovil pak i tohle pro ně.
Doporučuji nad citátem rozjímat aby mohl být pochopen i jinak.
Nemusí. Můe 😁
Citáty mohou působit na kadého jinak s ohledem na jeho vlastní zkuenosti, aktuální ivotní etapu a samozřejmě aktuální emoční rozpoloení. A pak je ve výsledku jedno, jak to myslel autor sám, protoe jeho zkuenost je nepřenositelná.
Tuto větu mohl pronést, kdy se v nemocné společnosti nacházel, stejně jako ji mohl pronést, kdy u ji opustil a prozřel, e není nezbytné zůstávat tam, kde se člověk necítí dobře.
"Společnost" je iroký pojem, je to rodina, přátelé, kolegové v práci nebo snad stát, celý svět? Vdy se dá učinit krok ke změně.
Není tady
Tak Palo
Přesně jak píe. Citát bude promlouvat ke kadému s ohledem na
atd.
Potvrzuje tím pěkně má vlastní slova ,která jsi vytučnila.
Nepotřebuji ale osobně dál rozvádět úvahy o citátu a za jakých okolnosti je asi vyslovil. Vyslovil je v jednom svém projevu pro jeho posluchače v souvislostech ,který byl i zdokumentován na video.
Take jen tolik. Citát je citát.
Záleí samozřejmě i na tom kdo je bytost která to vyslovila ( Jiddu )
A vědět aspoň v hrubých rysech jaká asi bytost byl Jiddu a jakou disponoval úrovní vědomí v evoluci vývoje vědomí (z nevědomosti).
Miluju citáty.
Má taky nějaký?
Není tady
Post coitum omne animal triste.
Není tady
Citáty vyhledávám max, kdy hledám jednoduí způsob, jak něco sdělit. Ale kdysi dávno jsem v Anglii narazila na jeden, který mě provází celým ivotem a z kterého vycházím u sebe i u ostatních: Where´s a will, there´s a way.. Moná je to spí rčení, ale to mi nijak nevadí. Mám ho tu i pod čarou. ádný jiný u mě takto neoslovil, právě proto, e se mění ivot a situace a pak se mění i vnímání různých citátů. Ale tento zůstává a je stále platný bez ohledu na situaci či emoce.
Není tady
Myslím e mezi tím anglickým textem a tím, co má pod čarou, je podstatný rozdíl.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Post coitum omne animal triste.
No. Já nevím jestli
jó ?
Není tady
Palomita napsal(a):
Citáty vyhledávám max, kdy hledám jednoduí způsob, jak něco sdělit. Ale kdysi dávno jsem v Anglii narazila na jeden, který mě provází celým ivotem a z kterého vycházím u sebe i u ostatních: Where´s a will, there´s a way.. Moná je to spí rčení, ale to mi nijak nevadí. Mám ho tu i pod čarou. ádný jiný u mě takto neoslovil, právě proto, e se mění ivot a situace a pak se mění i vnímání různých citátů. Ale tento zůstává a je stále platný bez ohledu na situaci či emoce.
Palo jak u poznamenala Rina, také v tom vidím rozdíl mezi tím anglickým textem a tím pod čarou.
Nicméně ten význam toho co je obsaeno v tom anglickém se mi zamlouvá.
Ano je to tak, neboli ano s tím souzním.
Já nad citáty ráda rozjímám.
Není tady
Serigala napsal(a):
Palo jak u poznamenala Rina, také v tom vidím rozdíl mezi tím anglickým textem a tím pod čarou.
Nicméně ten význam toho co je obsaeno v tom anglickém se mi zamlouvá.
Ano je to tak, neboli ano s tím souzním.
Já nad citáty ráda rozjímám.
Kde je vůle, tam je cesta.. doslovný překlad. Vůle, e někdo něco chce a "way" lze přeloit jako cestu i způsob.. Je to slovíčkaření. Významově je to pro mě obdobné. Druhá část českého textu v anglickém není, pravda, ale první část to nepopírá
Tak to já tedy vůbec, nejsem rozjímací typ. Buď mě to osloví hned a nebo jedu dál. Úplně jsi mi připomněla kolu, kdy se učitelé vdycky ptali "co tím chtěl básník říci" nebo "jaké poselství báseň skrývá" a děsně mě to rozčilovalo
Ráda si citáty občas přečtu, ale to je tak ve. Který tě jetě zaujal?
Není tady
Ok
Palomita napsal(a):
Kde je vůle, tam je cesta.. doslovný překlad. Vůle, e někdo něco chce a "way" lze přeloit jako cestu i způsob.. Je to slovíčkaření. Významově je to pro mě obdobné. Druhá část českého textu v anglickém není, pravda, ale první část to nepopírá ..
Který tě jetě zaujal?
Bez komentáře. Prozatím.
Není tady
Palomita napsal(a):
Kde je vůle, tam je cesta.. doslovný překlad. Vůle, e někdo něco chce a "way" lze přeloit jako cestu i způsob.. Je to slovíčkaření. Významově je to pro mě obdobné. Druhá část českého textu v anglickém není, pravda, ale první část to nepopírá
![]()
Tak to já tedy vůbec, nejsem rozjímací typ. Buď mě to osloví hned a nebo jedu dál. Úplně jsi mi připomněla kolu, kdy se učitelé vdycky ptali "co tím chtěl básník říci" nebo "jaké poselství báseň skrývá" a děsně mě to rozčilovalo![]()
Ráda si citáty občas přečtu, ale to je tak ve. Který tě jetě zaujal?
Ok dobře ,nechci ti to brát.
No ja to ve kole měla zase naopak. :-D zapálená pro odhalování poselství v básni. Nakonec nebylo pro nikoho překvapením e jsem milovala recitaci a jezdila na recitační soutěe.
Díky za optání. Mě jich zaujaly stovky
Ale jeden mi zrovna taky nedávno kápnul na mysl jako ten Krishnamurtiho. ( v souvislosti s válkou )
Čím blíe člověk přichází ke klidné mysli , tím blíe je síle. ( Marcus Aurelius )
Tohle je takový ten citát ,který se dotýká zkueností získávaných pozorováním a proíváním jejich platnosti. Takový mě oslovují hodně .
Není tady
Serigala napsal(a):
No ja to ve kole měla zase naopak. :-D zapálená pro odhalování poselství v básni. Nakonec nebylo pro nikoho překvapením e jsem milovala recitaci a jezdila na recitační soutěe.
Čím blíe člověk přichází ke klidné mysli , tím blíe je síle. ( Marcus Aurelius )
Tohle je takový ten citát ,který se dotýká zkueností získávaných pozorováním a proíváním jejich platnosti. Takový mě oslovují hodně .
Ech, nerada mluvím za ostatní a jetě méně ráda se hrabu v cizích ivotech, pokud mi k tomu sami nedají svolení. Literatura (studium ivotopisů) a právě básně a jejich výklad byla moje noční můra. Mě bavil sloh, tam jsem doháněla body. Ale je dobře, e kadý to má jinak, protoe pak takoví jako ty mohli jezdit na ty recitační soutěe a my lajdáci měli klid
Ten citát co uvádí si vůbec neumím spojit s válkou. Nevidím tam tu souvislost. V běném ivotě ano, ale válka je pro mě vechno moné, jen ne "běná".
Není tady
Palomita napsal(a):
Serigala napsal(a):
Tohle je takový ten citát ,který se dotýká zkueností získávaných pozorováním a proíváním jejich platnosti. Takový mě oslovují hodně .Ech, nerada mluvím za ostatní a jetě méně ráda se hrabu v cizích ivotech, pokud mi k tomu sami nedají svolení. Literatura (studium ivotopisů) a právě básně a jejich výklad byla moje noční můra.
Mě bavil sloh, tam jsem doháněla body. Ale je dobře, e kadý to má jinak, protoe pak takoví jako ty mohli jezdit na ty recitační soutěe a my lajdáci měli klid
Ten citát co uvádí si vůbec neumím spojit s válkou. Nevidím tam tu souvislost. V běném ivotě ano, ale válka je pro mě vechno moné, jen ne "běná".
Lajdáci
Teď si nejsem jistá který citát myslí e jsem měla na mysli.
Ten od Jiddu mě napadl v souvislosti s válkou proto ,jak Jiddu svá slova ( citát ) prezentoval ve svém projevu.
Není tady
Serigala napsal(a):
Teď si nejsem jistá který citát myslí e jsem měla na mysli.
Ten od Jiddu mě napadl v souvislosti s válkou proto ,jak Jiddu svá slova ( citát ) prezentoval ve svém projevu.
Myslela jsem tu klidnou mysl. Jiddův citát si asi s válkou dokáu nějak propojit, svým způsobem. Bez souvislostí je to pro mě vytrené z kontextu. Take to vnímám jinak, ne jak to nejspí bylo zamýleno.
Není tady
Palomita napsal(a):
Mám to s citáty podobně. A to, s čím souzním, mám pod čarou. Jetě bych tam leda dopsala něco ve smyslu "Co voda přinese, zase odnese"....
Není tady
Nelze být vdycky hrdinou. Vdy vak jde zůstat člověkem.
Není tady
Judyna napsal(a):
Mám to s citáty podobně. A to, s čím souzním, mám pod čarou. Jetě bych tam leda dopsala něco ve smyslu "Co voda přinese, zase odnese"....
S těmi pod čarou nelze ne souhlasit. Ten tvůj doplněný, co voda přinese.. mě troku děsí, protoe občas voda přinese něco hodně dobrého ale má pravdu, nic netrvá věčně
Není tady
Niky123 napsal(a):
Nelze být vdycky hrdinou. Vdy vak jde zůstat člověkem.
Asi záleí, co si kdo představí pod pojmem "člověk"
Není tady
Palomita napsal(a):
Judyna napsal(a):
S těmi pod čarou nelze ne souhlasit. Ten tvůj doplněný, co voda přinese.. mě troku děsí, protoe občas voda přinese něco hodně dobrého
ale má pravdu, nic netrvá věčně
Já to chápu v tom pozitivnějím případě - tedy kdy příjde něco patného, zase bude líp, páč ta voda to odnese a zase příjde něco nového . V případě, e dobrého, pak by měla přijít na řadu nějaká přehrada
Není tady
Judyna napsal(a):
Já to chápu v tom pozitivnějím případě - tedy kdy příjde něco patného, zase bude líp, páč ta voda to odnese a zase příjde něco nového
. V případě, e dobrého, pak by měla přijít na řadu nějaká přehrada
Jasný, beru to moc absolutně, bo zkuenost mi říká, e voda bere vechno, bez ohledu na to, jestli chceme nebo ne Jo, v případě dobrého se hodí klidnej, stabilní rybník s nepropustnou hrází
Není tady
"Nikdo z nás odtud nevyvázne ivý, tak přestaň být na sebe příli přísný.
Vychutnávej si skvělá jídla a pití. Procházej se na slunci. Zaplavej si v moři.
Řekni pravdu, kterou nosí ve svém srdci a schovává jako nějaký poklad.
Buď pratěný. Buď milý. Buď svůj. Není čas na jiné věci." Richard Gere
Není tady
Hezké!
Není tady
Komplexy jsou zpravidla nevědomé a nevědomé větinou zůstávají. Pak je často projikujeme mimo nás. Projekce je součástí obranných mechanizmů, které nae já pouívá, aby se chránilo před pocity, které by je mohly naruit. Projikuje je tak na druhé a to tak dobře, e obviňujeme ostatní z nedostatků, které jsou součástí naeho nevědomí. Guy Corneau
Tak tohle mě dnes napadlo v souvislosti s tím co se tady na fóru tak často děje.
Není tady
Sebereflexe? To by bylo prima.
Upravil(a) Xsara1 (19. 4. 2022 23:02)
Není tady
Zdá-li se vám svět edivý, zkuste umýt okna!
Není tady