6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
..a mam tady dite.pracovala jsem v nemecku,materskou jsem brala do 14mesice veku ditete z nemecka.ted jeste dostanu landeselterngeld,neco,co plati vylozene bavorsko.pak uz nic,takze bych mela mit narok na penize na dite z cech (narodil se v cechach).nemate nebo neznate nekdo nahodou stejny nebo podobny pripad,muzete mi nekdo laicky informovat,na kolik penez mam z cech narok,do jakeho veku ditete,jak je to pripadne s druhym ditetem(kdy je ohledne financi nejlepsi cas mit druhe dite) atd....
Není tady
Ahoj, bohuzel ti nemohu pomoci, jezto neznam situaci V CR, ale naopak bych se te rada zeptala jak je to s financemi v Nemecku. Pracuju tady (Nord Rhine-Westphalen) a planuju dite a vubec nevim na co mam narok. V CR neplatim zadne pojisteni (od te doby, co jsem tady, predtim samozrejme ano), tady jsem normalne zamestnana (statni sektor), takze predpokladam, ze muj zamestnavatel plati vse dle zakona. Existuje nejaka instituce, kde by mi mohli poradit? Tech 14 mesicu je tu standard nebo se to lisi v ruznych spolkovych zemich? Diky moc.
Není tady
ja ti az tak moc nepomuzu,za me vsechno vyrizoval pritel a jeho matka.jsou to nemci.ja pracovala asi dva roky,byla jsem pojistena i v nemecku i v cechach.dite jsem porodila v cz,je to cech,dostala jsem porodny.bydlime v nemecku,oficialne oddelene,kvuli penezum.ja jako smozivitelka tady mam narok na pani na hlidani(=vypomoc),kterou jsem odrekla,s tim,ze to dela pritelovo matka a dostavam o to vic penez.kolik,to ti nepovim,ale nestezuju si.14 mesicu je,kdyz jsem samozivitelka,kdyz bydlime spolu,je to asi 12.co se asi ve spolkovych zemich lisi,jsou myslim potom ty landeselterngeld.napred mi jako v cz vyplacel zamestnavatel,pak nemecko(to je urcita suma,kterou jsem si mohla nechat davat 14 nebo 28mesicu,vzala jsem 28,ale kvuli prispevkum v cz se to nevyplati,takze urcite zvol tu kratkou variantu) a pak asi do roku a pul ditete doplaci konkretne bavorsko ty landeselterngeld..me tady radili kdyz jsem si delala dane,jak a co mam udelat,taky toho spoustu nevim a urcite o nejaky penize at z cech nebo z nemecka prijdu.je mi lito,ze nemam nikoho,kdo ma stejnou situaci a rekne mi,jake kroky podnikat.ja bydlim u hranic,takze tady v nemecku pracujou i cesi a nase socialka se s tou pani domlouva,protoze ani na socialce presne nikdo nevi co.. :-( ...no,snad jsem ti aspon trosicku pomohla,ted snad nekdo me:-) ?
Není tady
..navic si myslim,ze pokud nejsi v cz pojistena,tak tam asi nemuzes rodit jako kazda jina ceska (=normalne),nevim,jestli dostanes porodny..noo,urcite bych se jeste pojistila...ja jsem jako pendler,moje dite tim padem taky.muzem chodit k doktoru jak v cz tak v de..vybiram si lepsi doktory z obou stran..
Není tady
luluchen, diky! Ja uz tady platim tolik za pojistne (kdyz se podivam na vyplatni pasku, tak se mi protaceji panenky), ze si pojisteni v CR nemuzu dovolit (nebo spise mohla bych, ale mam jine priority). Ale snad se zdejsiho zdravotnictvi nemusim bat.
Není tady
noo,leccos je lepsi v cechach.na dite ale urcite cokoliv v nemecku-rodina je tam velka priorita.,takze pro dite cokoliv a vetsinou zadarmo.ja jsem prave v cz hodne casto,mam to jen 20km,takze jsem rada,ze jsem pojistena i v cz...ale tim padem nevim,jestli bys byla jiny pripad nez ja..to si mozna zkus zavolat nekam na ceskou socialku..
Není tady
Myslim, ze mas narok na rodicovsky prispevek 7600 Kc do 3 let veku ditete, zvlaste jestli sis platila pojisteni (nejsem si jista, zda se narok vaze na platbu pojisteni nebo ne). Ale fakt nejsem odbornik, snad ti tu nekdo poradi lepe.
Není tady
Jen se chci zeptat,proc platite zdravotni pojisteni v Cechach i v Nemecku?
Není tady
Ja ne, platim jen v Nemecku.
Není tady
No prave,ja taky,co se tyka deti o tom nemam prehled.
Není tady
protoze jsem ceska,bydela jsem v cechach a pracovala v nemecku.normalni pracovni pojisteni.a oficialne jsem tu zustala na matersky...ja jsem za to rada.a hlavne vsichni co znam,co pracuji v nemecku jsou pojisteni tak jako ja,jako pendleri...
Není tady
Ahoj Anais a Luluchen,
divaly jste se semhle? http://www.familien-wegweiser.de/bmfsfj … 93560.html
Je tam vsechno potrebny napsany, myslim. Myslim, ze bys, Anais, mela normalne na vsechno narok, pokud v Nemecku pracujes. Alespon tak jsem to pochopila, o minimalni dobe zamestnani v Nemecku tam nic nepisou.
Není tady
lucko dekuju,ale ja jsem spis hledala info o ceskych davkach v mem pripade..
Není tady
Diky Lucie, neco takoveho jsem potrebovala. Skoda, ze se tu nenasel nikdo, kdo by poradil luluchen. Kdyz si luluchen platis ceske pojisteni, mas asi narok na stejne podminky jako cesky, ne?
http://www.finance.cz/socialni-podpora/ … prispevek/
Vyjma materske, kterou vyplaci zamestnavatel, ale ta uz je pro tebe stejne passe.
Není tady
Ahoj,
ja jsem sve deti odrodila v zahranici a posleze pozadala o ceska obcanstvi. Oba dva rodice jsme Cesi.
V zahranici nemame narok na zadne socialni davky , krom pridavku
na deti. Ty jsou tu vyplaceny plosne pro vsechny rodiny s vice jak 2 detmi. V Cechach stale pobiram
rodicovsky prispevek. Na socialku jsem donesla rodny list ditete a vyplnila formular.
Pokud jsi pojistena v Cechach staci pouze vyplnit zadost o vyplaceni rodicovskeho prispevku . Tusim, ze do
21 mesicu 7600,00 Kc a pak do 4 let 3 600,00 Kc. Nebo si muzes vybrat 7 600,00 Kc do 3 let ditete.
Nebudes mit narok na nic vice, protoze pridavky na dite a ostatni beres v Nemecku. Nemuzes totiz brat
soubezne podobne davky z obou statu. Myslim, ze by bylo vhodne o rodicovsky prispevek zazadat az
po vyprseni davky "landeselterngeld", tu by mohla socialka povazovat za obdobu rodicaku.
Hezky den
Jeste jsem si vzpomnela, ze jsem pani vedouci na socialce dokladala potvrzeni z CAF (socialka ve FR) , ze
opravdu krom tech pridavku na deti nic jineho nepobiram.
Upravil(a) mipi (21. 3. 2009 15:41)
Není tady
dekuju moc,aspon trosku neco me podobneho :-))
Není tady