Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 13. 3. 2009 14:49

Laskonka
♥♥♥----
Registrovaný: 21. 8. 2007
Příspěvky: 174

Jak ZABALIT štrůdl

Ahoj kuchařinky, asi budu vypadat jak střevo, když se ptám na tohle, ale nechci nic zkazit. U nás se pekl vždycky jenom štrůdl z nastrouhaných jablek a jedna a ta samá receptura. Já bych teď chtěla zkusit ten z nakrájených jablek na kostičky a udělat si to po svým. No jo, ale já nevím, jak to zabalit:-) Mám jabka pokrýt po celým těstě a pak to zabalit? Nebo je dát jenom na střed? A to se pak ty nepokrytý strany jenom přehnou přes jabka? Prošla jsem různý internetový kuchařky, jabka se buď pokládala přes celý těsto nebo na střed. Jenže tam bylo vždycky jenom psáno A NAKONEC TĚSTO ZABALÍME. Tak se obracím na vás, jestli byste mi nepomohly a nepřidaly vaše fígle, jak nejlíp to zabalit. Díky!

PS-a kdo z vás peče štrůdl z jablek na kostičky, kolik asi jablek budu potřebovat?

Není tady

 

#2 13. 3. 2009 15:34

lindaB
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 30. 3. 2007
Příspěvky: 1187

Re: Jak ZABALIT štrůdl

já dávám jablka jen na střed ale navysoko a pak okraje přehnu přes sebe.
Při krájení jablek na kostičky se ti těsto může o ty hrany potrhat. Záleží na velikosti jablek. Počítej tak 2- 3 jablka na nohu

Není tady

 

#3 13. 3. 2009 17:16

Laskonka
♥♥♥----
Registrovaný: 21. 8. 2007
Příspěvky: 174

Re: Jak ZABALIT štrůdl

Díky!! To je přesně to, co jsem potřebovala vědět

Není tady

 

#4 13. 3. 2009 20:48

rybbka
♥♥-----
Registrovaný: 19. 3. 2008
Příspěvky: 45

Re: Jak ZABALIT štrůdl

Ja si vyvaleny plat testa posypu strouhankou,pak dam na celou plochu vrstvicku jablek,cukr,skorici a cele sroluju jako roladu.

Není tady

 

#5 14. 3. 2009 11:15

x256987
Host

Re: Jak ZABALIT štrůdl

Laskonko, asi myslíš štrůdl z lístkového těsta. To nemusíš vyvalovat úplně dotenka, důležité je vyválet ho rovnoměrně, aby se ti někde netrhalo. Naše babi dělala štrůdl tak, že náplň dala doprostřed a okraje ze všech stran přehnula nahoře, takže se nic neotáčelo - taky je to cesta.

Já balím jako roládu - širší okraj nechávám z obou stran asi dva tři centimetry volný, ale na užších stranách (začátek a konec štrůdlu) ji dávám skoro až na kraj. Náplň trochu rozprostřu a rozdělím ji jakoby na dva pruhy. Jednu delší stranu přehnu přes polovinu náplně, nadzdvihnu a "přehodím" přes druhou polovinu náplně, pak udělám ještě otočku tak, aby spoj byl dole. Konce těsta lehce zabalím dospodu a přitisknu prsty tak, aby se těsto spojilo.

Teď je potřeba jednu část štůdlu podebrat, asi jako když bereš do rukou mimčo, které ještě nedrží pevně hlavičku. Pak vsuneš druhou ruku pod druhou půlku a celý štrůdl zvedneš a přeneseš (dělám to tak i s taženým, takové to koulení štrůdlu po utěrce mě moc neoslovilo). Celý štrůdl je na plechu (na pečicím papíře) možné lehce natáhnout nebo "sdrcnout" tak, aby měl závin ten správný rozměr. Potírám rozpuštěným máslem.

Hmm, asi už vím, co budu dneska péct lol tongue

Jo, a na vyválené těsto taky sypu strouhanku, jablka klidně pocukruju až na těstě, není potřeba náplň nějak promíchávat a dochucovat. Poslední dobou přidám k jablkům radši nasekané ořechy než rozinky. A tip na závěr: pokud před pečením štrůdl potírám máslem, kápnu do zbytku trochu rumu a potřu tím horký štrůdl vytažený z trouby, krásně to zavoní (dobré i na kynuté buchty).

 

#6 15. 3. 2009 22:34

Laskonka
♥♥♥----
Registrovaný: 21. 8. 2007
Příspěvky: 174

Re: Jak ZABALIT štrůdl

No vidíte, co pisatelka, to originál:-) Tak díky moc za rady, asi udělám každou nohu jinak a pak uvidím, co se mně bude balit nejlíp:-)))

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů