14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahoj kuchařinky, asi budu vypadat jak střevo, kdy se ptám na tohle, ale nechci nic zkazit. U nás se pekl vdycky jenom trůdl z nastrouhaných jablek a jedna a ta samá receptura. Já bych teď chtěla zkusit ten z nakrájených jablek na kostičky a udělat si to po svým. No jo, ale já nevím, jak to zabalit:-) Mám jabka pokrýt po celým těstě a pak to zabalit? Nebo je dát jenom na střed? A to se pak ty nepokrytý strany jenom přehnou přes jabka? Prola jsem různý internetový kuchařky, jabka se buď pokládala přes celý těsto nebo na střed. Jene tam bylo vdycky jenom psáno A NAKONEC TĚSTO ZABALÍME. Tak se obracím na vás, jestli byste mi nepomohly a nepřidaly vae fígle, jak nejlíp to zabalit. Díky!
PS-a kdo z vás peče trůdl z jablek na kostičky, kolik asi jablek budu potřebovat?
Není tady
já dávám jablka jen na střed ale navysoko a pak okraje přehnu přes sebe.
Při krájení jablek na kostičky se ti těsto můe o ty hrany potrhat. Záleí na velikosti jablek. Počítej tak 2- 3 jablka na nohu
Není tady
Díky!! To je přesně to, co jsem potřebovala vědět
Není tady
Ja si vyvaleny plat testa posypu strouhankou,pak dam na celou plochu vrstvicku jablek,cukr,skorici a cele sroluju jako roladu.
Není tady
Laskonko, asi myslí trůdl z lístkového těsta. To nemusí vyvalovat úplně dotenka, důleité je vyválet ho rovnoměrně, aby se ti někde netrhalo. Nae babi dělala trůdl tak, e náplň dala doprostřed a okraje ze vech stran přehnula nahoře, take se nic neotáčelo - taky je to cesta.
Já balím jako roládu - irí okraj nechávám z obou stran asi dva tři centimetry volný, ale na uích stranách (začátek a konec trůdlu) ji dávám skoro a na kraj. Náplň trochu rozprostřu a rozdělím ji jakoby na dva pruhy. Jednu delí stranu přehnu přes polovinu náplně, nadzdvihnu a "přehodím" přes druhou polovinu náplně, pak udělám jetě otočku tak, aby spoj byl dole. Konce těsta lehce zabalím dospodu a přitisknu prsty tak, aby se těsto spojilo.
Teď je potřeba jednu část tůdlu podebrat, asi jako kdy bere do rukou mimčo, které jetě nedrí pevně hlavičku. Pak vsune druhou ruku pod druhou půlku a celý trůdl zvedne a přenese (dělám to tak i s taeným, takové to koulení trůdlu po utěrce mě moc neoslovilo). Celý trůdl je na plechu (na pečicím papíře) moné lehce natáhnout nebo "sdrcnout" tak, aby měl závin ten správný rozměr. Potírám rozputěným máslem.
Hmm, asi u vím, co budu dneska péct
Jo, a na vyválené těsto taky sypu strouhanku, jablka klidně pocukruju a na těstě, není potřeba náplň nějak promíchávat a dochucovat. Poslední dobou přidám k jablkům radi nasekané ořechy ne rozinky. A tip na závěr: pokud před pečením trůdl potírám máslem, kápnu do zbytku trochu rumu a potřu tím horký trůdl vytaený z trouby, krásně to zavoní (dobré i na kynuté buchty).
No vidíte, co pisatelka, to originál:-) Tak díky moc za rady, asi udělám kadou nohu jinak a pak uvidím, co se mně bude balit nejlíp:-)))
Není tady