Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 7. 2. 2011 14:44

Renky
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Očkování - kl횝ata

Malokarpatska oblast PEZINOK SR smile

http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/REru.jpghttp://lb4f.lilypie.com/RErup1.png
http://lb1f.lilypie.com/TikiPic.php/YDeFoQj.jpghttp://lb1f.lilypie.com/YDeFp2.png

Není tady

#27 7. 2. 2011 22:20

Kroksy
♥♥-----
Místo: Jevany

Renky napsal(a):

Malokarpatska oblast PEZINOK SR smile

No tak tam se jen tak nedostanu :-DD Takže tak koukám, že nejenom Čechy jsou endemický...

Není tady

#28 8. 2. 2011 20:39

Lorreta
♥------

Tak to se na Slovensku máte "dobře", když máte tolik kl횝at za jednu návštěvu v lese. Já osobně bych tam pak snad radši ani nestrčila nos a to jsem očkovaná :-D By mi bylo teda hodně nepříjemný, když bych si uvědomila, že po mě leze takovejch zvířat dumbom Když si uvědomim, že je klíště přeci jenom příbuzný pavouka...no fuj...bych se vosypala grater

Není tady

#29 9. 2. 2011 10:38

Pleskla
♥------

Hele, vy s těma kl횝atama nějak moc naděláte. Jakmile ho najdu a bude už zavrtaný, vezmu olej, vykroutim proti směru hodinovejch ručiček a je to. Jo a už mám osvědečenej i odlakovač na nahty, protože jsem olej neměla a nikdy mi nic nebylo:storstark:

Není tady

#30 9. 2. 2011 22:30

Kroksy
♥♥-----

Pleskla napsal(a):

Hele, vy s těma kl횝atama nějak moc naděláte. Jakmile ho najdu a bude už zavrtaný, vezmu olej, vykroutim proti směru hodinovejch ručiček a je to. Jo a už mám osvědečenej i odlakovač na nahty, protože jsem olej neměla a nikdy mi nic nebylo:storstark:

No já si spíš myslim, že nějak moc s tim nadělaj spíš ty kl횝ata...v žádném případě neolejovat, místo je nutné dezinfikovat a klíště nejlépe pinzetou vyviklat. No a pak to zvíře radši spílit nebo spláchnout. A to , že ti nic nebylo nebylo působeno tím, že bys ho dobře vytáhla, ale proto, že nebylo infikovaný. Infekce se přenáší slinami...

Není tady

#31 10. 2. 2011 21:20

Krassomilla
♥------

co se tady dočítám začínám bejt ráda, že nežiju na slovensku ale v čechách. musim říct, že i z pouhý procházky po lese se začíná stávat noční můra. já žiju na vesnici a prakticky obklopená lesem, manžel je myslivec a očkovaný prakticky bejt musí. nejenom z toho důvodu, že on je v lese prakticky pořád, ale hlavně taky proto, že máme 3 psy, se kterými je stále v terénu a přes lého jim věčně tahá kl횝ata. Já se jich štítim, takže je to jeho práce, ale z tý divoký zvěře a trávy to můžou kdykoliv chytnout i ty psi. ze začátku se očkování proti kl횝ové encefalitidě bránil, ale přinutila jsem ho přečíst si pár článků a pak šel na to dobrovolně. 12 za jeden den jich ale naštěstí nikdy neměl fuckyou

Není tady

#32 11. 2. 2011 20:46

Kroksy
♥♥-----

Krassomilla napsal(a):

co se tady dočítám začínám bejt ráda, že nežiju na slovensku ale v čechách. musim říct, že i z pouhý procházky po lese se začíná stávat noční můra. já žiju na vesnici a prakticky obklopená lesem, manžel je myslivec a očkovaný prakticky bejt musí. nejenom z toho důvodu, že on je v lese prakticky pořád, ale hlavně taky proto, že máme 3 psy, se kterými je stále v terénu a přes lého jim věčně tahá kl횝ata. Já se jich štítim, takže je to jeho práce, ale z tý divoký zvěře a trávy to můžou kdykoliv chytnout i ty psi. ze začátku se očkování proti kl횝ové encefalitidě bránil, ale přinutila jsem ho přečíst si pár článků a pak šel na to dobrovolně. 12 za jeden den jich ale naštěstí nikdy neměl fuckyou

Já bych řekla, že těch možností jak se jim ubránit asi moc nebude: 1/ buď se nechat očkovat proti kl횝ové encefalitidě 2/ nevystrčit paty z baráku 3/ přestěhovat se do nadmořský výšky víc jak 1 000 metrů :-)))reta

Není tady

#33 12. 2. 2011 22:38

Slinka
♥------

tento poslední příspěvek mě celkem pobavil, až na jednu drobnost - celou letní sezonu bydlím na horské boudě, kde vypomáhám v kuchyni (Krkonoše - Černá hora) a věřte nebo ne, ale už několikrát jsem v nadmořské výšce, která je tam určitě víc než 1 000 metrů, chytla klíště. Ještě tedy naštěstí nikdy nebylo infikované, ale skutečně jsem ho párkrát měla a určitě nejsem jediná. Je dost možný, že ho nechytíte pouze na Sněžce, ale to dost možná proto, že tam nahoře není žádná zeleň :-D

Není tady

#34 15. 2. 2011 17:38

Kroksy
♥♥-----

Slinka napsal(a):

tento poslední příspěvek mě celkem pobavil, až na jednu drobnost - celou letní sezonu bydlím na horské boudě, kde vypomáhám v kuchyni (Krkonoše - Černá hora) a věřte nebo ne, ale už několikrát jsem v nadmořské výšce, která je tam určitě víc než 1 000 metrů, chytla klíště. Ještě tedy naštěstí nikdy nebylo infikované, ale skutečně jsem ho párkrát měla a určitě nejsem jediná. Je dost možný, že ho nechytíte pouze na Sněžce, ale to dost možná proto, že tam nahoře není žádná zeleň :-D

já osobně si myslim, že chytit klíště v tak vysoké nadmořské výšce je skutečně rarita - infekce se chytá i od lesní zvěře a takhle nahoře těch lesů už moc neni, tudíž ani tý zvěře, co?

Není tady

#35 17. 2. 2011 19:11

Krassomilla
♥------

Slinka napsal(a):

Tak to máme něco společné, vy v horách, já sice v polabí, ale les je les :-D No bohužel, ještě máme společná ta kl횝ata. O víkendu jsem se bavila s jednou známou a ta mi říkala, že z kl횝at strach vůbec nemá, protože když po ní leze, tak prej pozná jestli je infikovaný nebo ne. Prej bude mít červenej zadek - no tak mě celkem dost rozesmála a to hned z několika důvodů. 1/ nepozná, že po ní klíště leze, protože to není cítit a nemusí ho vidět 2/ je blbost, že infikovaný klíště je barevný. Jeslti je infikovaný, tak se to dá poznat jenom, když se to pošle někam na rozbor a to jsem se dočetla, že to stojí 700 kč, což je o dost dražší než očkování. Jo a představte si, že jsem jí tohle všechno řekla a ona se začala smát a nevěří mi. Takže nevim co s ní, ale nemám sílu na to někoho přesvědčovat.

Není tady

#36 20. 2. 2011 20:49

Slinka
♥------

Krassomilla napsal(a):

Slinka napsal(a):

Tak to máme něco společné, vy v horách, já sice v polabí, ale les je les :-D No bohužel, ještě máme společná ta kl횝ata. O víkendu jsem se bavila s jednou známou a ta mi říkala, že z kl횝at strach vůbec nemá, protože když po ní leze, tak prej pozná jestli je infikovaný nebo ne. Prej bude mít červenej zadek - no tak mě celkem dost rozesmála a to hned z několika důvodů. 1/ nepozná, že po ní klíště leze, protože to není cítit a nemusí ho vidět 2/ je blbost, že infikovaný klíště je barevný. Jeslti je infikovaný, tak se to dá poznat jenom, když se to pošle někam na rozbor a to jsem se dočetla, že to stojí 700 kč, což je o dost dražší než očkování. Jo a představte si, že jsem jí tohle všechno řekla a ona se začala smát a nevěří mi. Takže nevim co s ní, ale nemám sílu na to někoho přesvědčovat.

Jo jo, tak to mᚠpravdu, akorát sinejsem jistá, jestli by mě takto nelogicky uvažující osoba rozesmála, spíš by mě možná i naštvala a to z důvodu neinformovanosti. Co se týká toho vyšetření klíštěte, tak by mě i celkemzajímala jeslti je třeba hotovánějaká statistika, kolik lidí si pošle klíště na vyšetření. Já teda netušim, jaká může bejt inkubační doba nemoci, ale určitě se to bude pohybovat něco okolo 14ti dnů - no a když si vezmu proces zaslání klíštěte na vyšetření. Než to teda uděláma pošlu poštou, dobře, tak to teda může trvat 3 dny. Než to tam někdo dostane a než se vůbec dostanou k tomu, aby klíště vyšetřili, než udělaj nějakej rozbor a než ti daj vědět...a to ještě vůbec nemluvim o tom,že by taky bylo potřeba, abys jim zaplatila a ten rozbor neudělaj dřív než dojde platba. TAkže jestli to bude nějakej ústav a budeš toposílatpřes účet, tak když to půjde do jiný banky, tak to máme minimálně 3 dny, než jim platba přijde a ještě k tomu přičtu tak 3 dny, než někdo tu platbu vůbec identifikujeme. No každopádně jsme se dostali na celkem slušný číslo, kdy nemoc se už klidně mohla rozběhnout, ale já zatím vůbec nemám výsledky testu jestli bylo klíště nakažený encefalitidou nebo ne. Takže nejrychlejší a nejspolehlivější mi prostě vychází to očkování

Není tady

#37 21. 2. 2011 22:13

Krassomilla
♥------

No jasně, pořád jsme u toho, že nějakej rozbor je stejně k ničemu - a přenostu encefalitidy stejně nezabrání. NO ono když to vezmu do důsledků, tak vlastně samotná encefalitida se ani léčit nedá, léčej se akorát ty příznaky nemoci, což je taky celkem mazec. Takže ikdyž pošleš klíště prostě na rozbor, tak ti to v encefalitidě nepomůže.

Není tady

#38 22. 2. 2011 22:12

Slinka
♥------

Kroksy napsal(a):

Slinka napsal(a):

já osobně si myslim, že chytit klíště v tak vysoké nadmořské výšce je skutečně rarita - infekce se chytá i od lesní zvěře a takhle nahoře těch lesů už moc neni, tudíž ani tý zvěře, co?

No já neříkám, že to třeba rarita neni, každopádně u mě rozhodně ne, protože ten počet tomu neoodpovídá. Těch lesů tady nahoře už skutečně zas tolik neni, jsou to spíš borovice kleče a ty takový vejšky moc nedorůstaj. Nicméně je tu stále dost lidí, který si na výlety po horách berou i svý čtyřnohý krasavce a jak je známo, tak ty mívaj kl횝at i daleko víc než lidi. No a hlavně to, že pes má klíště, se jen tak nepozná. Takže prostě pes má klíště, to se pěkně nacucá a pak odpadne právě třeba v tý trávě, kterou ty půjdeš třeba zrovna cestou na Labskou boudu

Není tady

#39 23. 2. 2011 22:20

Pleskla
♥------

Já nestačim zírat, i přes to, co tady všichni píšete mi ta nemoc fakt nepřijde zas tak strašná. Vždy pravděpodobnost, že chytnu encefalitidu je skutečně nízká, tak proč se tím tak zabývat? A když už jsme u toho vykrucování, tak ikdyž říkáte viklat, tak mě se teda nikdy nestalo, že bych klíště přetrhla nebo mu urvala hlavu, když jsem ho vytáčela.

Není tady

#40 27. 2. 2011 22:16

Pleskla
♥------

viděla sem ted v televizi reklamu, že se maj nechat očkovat dospělí, proti klíštěti, viděli jste to taky? já si pamatuju z loňského roku, že byla reklama Jedna dvě, klíště jde, ale tahle mi přijde hezčí

Není tady

#41 28. 2. 2011 22:31

Kroksy
♥♥-----

Pleskla napsal(a):

viděla sem ted v televizi reklamu, že se maj nechat očkovat dospělí, proti klíštěti, viděli jste to taky? já si pamatuju z loňského roku, že byla reklama Jedna dvě, klíště jde, ale tahle mi přijde hezčí

já jí ještě neviděla, ale dneska se o ní bavili nějaký lidi v krámě, když jsem čekala frontu u pokladny. Prej lákaj hlavně na to, aby se nechali očkovat dospělí...což je fakt, teda jestli nekecali. Ono když si to tak vezmu, tak očkovat by se měli asi hlavně dospělí, vždy především jim hrozí celkem děsivej průběh nemoci a hlavně třeba i možná trvalý následky

Není tady

#42 1. 3. 2011 10:46

Jája80
♥♥♥♥♥--
Místo: konečně zase Brno :-)
Web

Zdravím smile

teda při čtení téhle diskuze jsem se fakt pobavila big_smile Je až k neuvěření, kolik koluje mezi lidmi mýtů o kl횝atech big_smile

Kl횝ata se vyskytují ve výšce do 1,5 metru nad zemí - tzn. že pokud je tam nějaké rostlinstvo, bude tam i klíště.
Kl횝ata se pod vlivem oteplování stěhují do vyšších nadmořských výšek, takže dneska už neplatí, že nad 1000 metrů nad mořem na klíště nenarazíte.
Vytahovat klíště tím způsobem, že ho namažete olejem nebo krémem, je největší blbost, kterou můžete udělat. Klíště se začne dusit a vyvrhne svůj obsah do Vašeho oběhového systému, tím se i snadněji nakazíte encefalitidou nebo boreliózou.
Ze stejného důvodu není dobré vytažené klíště pálit. Jeho spálením vznikou aerosoly, které můžete vdechnout a nakazit se. Nejlepší je vytažené klíště spláchnout.
Očkování úplně malých dětí není vhodné, jak už tu některé psaly, protože imunita je dost zatížena povinným očkováním. Navíc u malých dětí má encefalitida jen mírný průběh, takže očkování pozbývá význam. Naopak u dospělých už své opodstatnění má smile Já sama očkovaná jsem, ale svoje dítě dám očkovat až kolem puberty smile

http://lb2f.lilypie.com/TikiPic.php/7OjT4Rq.jpghttp://lb2f.lilypie.com/7OjTp2.png

Není tady

#43 2. 3. 2011 22:40

vzorná žena
♥------

Já bych řekla, že kolik koluje mýtů o kl횝atech by nevystačilo ani na tuhle diskuzi:godlike: Každopádně už jsem taky někde četla, že se kl횝ata už vyskytují klidně i v nadmořský výšce přes 1000 m, holt se tyhle malý potvory prostě dostanou všude. O aerosolech teda já slyšim naprosto poprvé a to fakt myslim vážně - my jsme doma vždcky kl횝ata pálili, je to tak něco malýho, že si teda vůbec nedokážu představit, jak by mi mohlo při jeho pálení něco ublížit...

Není tady

#44 2. 3. 2011 22:52

Kroksy
♥♥-----

Jája80 napsal(a):

Zdravím smile

teda při čtení téhle diskuze jsem se fakt pobavila big_smile Je až k neuvěření, kolik koluje mezi lidmi mýtů o kl횝atech big_smile

Kl횝ata se vyskytují ve výšce do 1,5 metru nad zemí - tzn. že pokud je tam nějaké rostlinstvo, bude tam i klíště.
Kl횝ata se pod vlivem oteplování stěhují do vyšších nadmořských výšek, takže dneska už neplatí, že nad 1000 metrů nad mořem na klíště nenarazíte.
Vytahovat klíště tím způsobem, že ho namažete olejem nebo krémem, je největší blbost, kterou můžete udělat. Klíště se začne dusit a vyvrhne svůj obsah do Vašeho oběhového systému, tím se i snadněji nakazíte encefalitidou nebo boreliózou.
Ze stejného důvodu není dobré vytažené klíště pálit. Jeho spálením vznikou aerosoly, které můžete vdechnout a nakazit se. Nejlepší je vytažené klíště spláchnout.
Očkování úplně malých dětí není vhodné, jak už tu některé psaly, protože imunita je dost zatížena povinným očkováním. Navíc u malých dětí má encefalitida jen mírný průběh, takže očkování pozbývá význam. Naopak u dospělých už své opodstatnění má smile Já sama očkovaná jsem, ale svoje dítě dám očkovat až kolem puberty smile

Já bych jen chtěla reagovat na spláchnutí klíštěte - nepřijde mi to zcela bezpečné splachovat klíště, nikdy pak stejně nevíme, kde by mohlo uniknout nebo kam třeba jsou splašky vypouštěné. Nebo je snad prokázané, že se klíště utopí? Pavouk také přežije pod vodou, klidně hodně dlouho, jak to je tedy vůbec s klíštětem?

Není tady

#45 4. 3. 2011 9:46

Jája80
♥♥♥♥♥--
Web

Kroksy napsal(a):

Já bych jen chtěla reagovat na spláchnutí klíštěte - nepřijde mi to zcela bezpečné splachovat klíště, nikdy pak stejně nevíme, kde by mohlo uniknout nebo kam třeba jsou splašky vypouštěné. Nebo je snad prokázané, že se klíště utopí? Pavouk také přežije pod vodou, klidně hodně dlouho, jak to je tedy vůbec s klíštětem?

To už je vtip, tohleto? roll dumbom

http://lb2f.lilypie.com/TikiPic.php/7OjT4Rq.jpghttp://lb2f.lilypie.com/7OjTp2.png

Není tady

#46 4. 3. 2011 22:47

Kroksy
♥♥-----

Jája80 napsal(a):

Kroksy napsal(a):

Přijde mi to naprosto stejný, jako když pálim klíště, vdechnu to a pak z toho dostanu encefalitidu...big_smile

Není tady

#47 5. 3. 2011 13:12

Jája80
♥♥♥♥♥--
Web

Kroksy napsal(a):

Jája80 napsal(a):

Kroksy napsal(a):

Přijde mi to naprosto stejný, jako když pálim klíště, vdechnu to a pak z toho dostanu encefalitidu...big_smile

Aha, tak si k tomu někde přečti, co na to říkají odborníci. Z mojí hlavy to není.....

Není tady

#48 5. 3. 2011 18:00

Kroksy
♥♥-----

Jája80 napsal(a):

Kroksy napsal(a):

Jája80 napsal(a):

Aha, tak si k tomu někde přečti, co na to říkají odborníci. Z mojí hlavy to není.....

nO to je jasný, ale zase nemůžeš brát všechno naprosto doslova, kdyby to tak bylo, tak by z nás pak byli naprostý magoři...a tohle "nepálení" kl횝at už je fakt přitažený za vlasy

Není tady

#49 5. 3. 2011 19:54

Lorreta
♥------

TEda nevim proč se dohadujete o takovejhlech kravinách - pálit nebo splachovat. Jeslti je to klíště infikovaný a vy jste ho už měli zavrtaný, tak je pak jedno jestli ho při pálení vdechnete nebo ne, protože už vás stejně nejspíš nakazilo:P

Není tady

#50 5. 3. 2011 20:04

Jája80
♥♥♥♥♥--
Web

Lorreta napsal(a):

TEda nevim proč se dohadujete o takovejhlech kravinách - pálit nebo splachovat. Jeslti je to klíště infikovaný a vy jste ho už měli zavrtaný, tak je pak jedno jestli ho při pálení vdechnete nebo ne, protože už vás stejně nejspíš nakazilo:P

No tak tím bych si nebyla tak jistá big_smile Když ho vytáhnu hned, jak přijdu z lesa a ne až třeba po 2 dnech, tak nemá šanci big_smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí