6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Renky napsal(a):
Malokarpatska oblast PEZINOK SR
No tak tam se jen tak nedostanu :-DD Take tak koukám, e nejenom Čechy jsou endemický...
Není tady
Tak to se na Slovensku máte "dobře", kdy máte tolik klíat za jednu návtěvu v lese. Já osobně bych tam pak snad radi ani nestrčila nos a to jsem očkovaná :-D By mi bylo teda hodně nepříjemný, kdy bych si uvědomila, e po mě leze takovejch zvířat Kdy si uvědomim, e je klítě přeci jenom příbuzný pavouka...no fuj...bych se vosypala
Není tady
Hele, vy s těma klíatama nějak moc naděláte. Jakmile ho najdu a bude u zavrtaný, vezmu olej, vykroutim proti směru hodinovejch ručiček a je to. Jo a u mám osvědečenej i odlakovač na nahty, protoe jsem olej neměla a nikdy mi nic nebylo:storstark:
Není tady
Pleskla napsal(a):
Hele, vy s těma klíatama nějak moc naděláte. Jakmile ho najdu a bude u zavrtaný, vezmu olej, vykroutim proti směru hodinovejch ručiček a je to. Jo a u mám osvědečenej i odlakovač na nahty, protoe jsem olej neměla a nikdy mi nic nebylo:storstark:
No já si spí myslim, e nějak moc s tim nadělaj spí ty klíata...v ádném případě neolejovat, místo je nutné dezinfikovat a klítě nejlépe pinzetou vyviklat. No a pak to zvíře radi spílit nebo spláchnout. A to , e ti nic nebylo nebylo působeno tím, e bys ho dobře vytáhla, ale proto, e nebylo infikovaný. Infekce se přenáí slinami...
Není tady
co se tady dočítám začínám bejt ráda, e neiju na slovensku ale v čechách. musim říct, e i z pouhý procházky po lese se začíná stávat noční můra. já iju na vesnici a prakticky obklopená lesem, manel je myslivec a očkovaný prakticky bejt musí. nejenom z toho důvodu, e on je v lese prakticky pořád, ale hlavně taky proto, e máme 3 psy, se kterými je stále v terénu a přes lého jim věčně tahá klíata. Já se jich títim, take je to jeho práce, ale z tý divoký zvěře a trávy to můou kdykoliv chytnout i ty psi. ze začátku se očkování proti klíové encefalitidě bránil, ale přinutila jsem ho přečíst si pár článků a pak el na to dobrovolně. 12 za jeden den jich ale natěstí nikdy neměl
Není tady
Krassomilla napsal(a):
co se tady dočítám začínám bejt ráda, e neiju na slovensku ale v čechách. musim říct, e i z pouhý procházky po lese se začíná stávat noční můra. já iju na vesnici a prakticky obklopená lesem, manel je myslivec a očkovaný prakticky bejt musí. nejenom z toho důvodu, e on je v lese prakticky pořád, ale hlavně taky proto, e máme 3 psy, se kterými je stále v terénu a přes lého jim věčně tahá klíata. Já se jich títim, take je to jeho práce, ale z tý divoký zvěře a trávy to můou kdykoliv chytnout i ty psi. ze začátku se očkování proti klíové encefalitidě bránil, ale přinutila jsem ho přečíst si pár článků a pak el na to dobrovolně. 12 za jeden den jich ale natěstí nikdy neměl
Já bych řekla, e těch moností jak se jim ubránit asi moc nebude: 1/ buď se nechat očkovat proti klíové encefalitidě 2/ nevystrčit paty z baráku 3/ přestěhovat se do nadmořský výky víc jak 1 000 metrů :-)))
Není tady
tento poslední příspěvek mě celkem pobavil, a na jednu drobnost - celou letní sezonu bydlím na horské boudě, kde vypomáhám v kuchyni (Krkonoe - Černá hora) a věřte nebo ne, ale u několikrát jsem v nadmořské výce, která je tam určitě víc ne 1 000 metrů, chytla klítě. Jetě tedy natěstí nikdy nebylo infikované, ale skutečně jsem ho párkrát měla a určitě nejsem jediná. Je dost moný, e ho nechytíte pouze na Sněce, ale to dost moná proto, e tam nahoře není ádná zeleň :-D
Není tady
Slinka napsal(a):
tento poslední příspěvek mě celkem pobavil, a na jednu drobnost - celou letní sezonu bydlím na horské boudě, kde vypomáhám v kuchyni (Krkonoe - Černá hora) a věřte nebo ne, ale u několikrát jsem v nadmořské výce, která je tam určitě víc ne 1 000 metrů, chytla klítě. Jetě tedy natěstí nikdy nebylo infikované, ale skutečně jsem ho párkrát měla a určitě nejsem jediná. Je dost moný, e ho nechytíte pouze na Sněce, ale to dost moná proto, e tam nahoře není ádná zeleň :-D
já osobně si myslim, e chytit klítě v tak vysoké nadmořské výce je skutečně rarita - infekce se chytá i od lesní zvěře a takhle nahoře těch lesů u moc neni, tudí ani tý zvěře, co?
Není tady
Slinka napsal(a):
Tak to máme něco společné, vy v horách, já sice v polabí, ale les je les :-D No bohuel, jetě máme společná ta klíata. O víkendu jsem se bavila s jednou známou a ta mi říkala, e z klíat strach vůbec nemá, protoe kdy po ní leze, tak prej pozná jestli je infikovaný nebo ne. Prej bude mít červenej zadek - no tak mě celkem dost rozesmála a to hned z několika důvodů. 1/ nepozná, e po ní klítě leze, protoe to není cítit a nemusí ho vidět 2/ je blbost, e infikovaný klítě je barevný. Jeslti je infikovaný, tak se to dá poznat jenom, kdy se to pole někam na rozbor a to jsem se dočetla, e to stojí 700 kč, co je o dost draí ne očkování. Jo a představte si, e jsem jí tohle vechno řekla a ona se začala smát a nevěří mi. Take nevim co s ní, ale nemám sílu na to někoho přesvědčovat.
Není tady
Krassomilla napsal(a):
Slinka napsal(a):
Tak to máme něco společné, vy v horách, já sice v polabí, ale les je les :-D No bohuel, jetě máme společná ta klíata. O víkendu jsem se bavila s jednou známou a ta mi říkala, e z klíat strach vůbec nemá, protoe kdy po ní leze, tak prej pozná jestli je infikovaný nebo ne. Prej bude mít červenej zadek - no tak mě celkem dost rozesmála a to hned z několika důvodů. 1/ nepozná, e po ní klítě leze, protoe to není cítit a nemusí ho vidět 2/ je blbost, e infikovaný klítě je barevný. Jeslti je infikovaný, tak se to dá poznat jenom, kdy se to pole někam na rozbor a to jsem se dočetla, e to stojí 700 kč, co je o dost draí ne očkování. Jo a představte si, e jsem jí tohle vechno řekla a ona se začala smát a nevěří mi. Take nevim co s ní, ale nemám sílu na to někoho přesvědčovat.
Jo jo, tak to má pravdu, akorát sinejsem jistá, jestli by mě takto nelogicky uvaující osoba rozesmála, spí by mě moná i natvala a to z důvodu neinformovanosti. Co se týká toho vyetření klítěte, tak by mě i celkemzajímala jeslti je třeba hotovánějaká statistika, kolik lidí si pole klítě na vyetření. Já teda netuim, jaká můe bejt inkubační doba nemoci, ale určitě se to bude pohybovat něco okolo 14ti dnů - no a kdy si vezmu proces zaslání klítěte na vyetření. Ne to teda uděláma polu potou, dobře, tak to teda můe trvat 3 dny. Ne to tam někdo dostane a ne se vůbec dostanou k tomu, aby klítě vyetřili, ne udělaj nějakej rozbor a ne ti daj vědět...a to jetě vůbec nemluvim o tom,e by taky bylo potřeba, abys jim zaplatila a ten rozbor neudělaj dřív ne dojde platba. TAke jestli to bude nějakej ústav a bude toposílatpřes účet, tak kdy to půjde do jiný banky, tak to máme minimálně 3 dny, ne jim platba přijde a jetě k tomu přičtu tak 3 dny, ne někdo tu platbu vůbec identifikujeme. No kadopádně jsme se dostali na celkem sluný číslo, kdy nemoc se u klidně mohla rozběhnout, ale já zatím vůbec nemám výsledky testu jestli bylo klítě nakaený encefalitidou nebo ne. Take nejrychlejí a nejspolehlivějí mi prostě vychází to očkování
Není tady
No jasně, pořád jsme u toho, e nějakej rozbor je stejně k ničemu - a přenostu encefalitidy stejně nezabrání. NO ono kdy to vezmu do důsledků, tak vlastně samotná encefalitida se ani léčit nedá, léčej se akorát ty příznaky nemoci, co je taky celkem mazec. Take ikdy pole klítě prostě na rozbor, tak ti to v encefalitidě nepomůe.
Není tady
Kroksy napsal(a):
Slinka napsal(a):
já osobně si myslim, e chytit klítě v tak vysoké nadmořské výce je skutečně rarita - infekce se chytá i od lesní zvěře a takhle nahoře těch lesů u moc neni, tudí ani tý zvěře, co?
No já neříkám, e to třeba rarita neni, kadopádně u mě rozhodně ne, protoe ten počet tomu neoodpovídá. Těch lesů tady nahoře u skutečně zas tolik neni, jsou to spí borovice kleče a ty takový vejky moc nedorůstaj. Nicméně je tu stále dost lidí, který si na výlety po horách berou i svý čtyřnohý krasavce a jak je známo, tak ty mívaj klíat i daleko víc ne lidi. No a hlavně to, e pes má klítě, se jen tak nepozná. Take prostě pes má klítě, to se pěkně nacucá a pak odpadne právě třeba v tý trávě, kterou ty půjde třeba zrovna cestou na Labskou boudu
Není tady
Já nestačim zírat, i přes to, co tady vichni píete mi ta nemoc fakt nepřijde zas tak straná. Vdy pravděpodobnost, e chytnu encefalitidu je skutečně nízká, tak proč se tím tak zabývat? A kdy u jsme u toho vykrucování, tak ikdy říkáte viklat, tak mě se teda nikdy nestalo, e bych klítě přetrhla nebo mu urvala hlavu, kdy jsem ho vytáčela.
Není tady
viděla sem ted v televizi reklamu, e se maj nechat očkovat dospělí, proti klítěti, viděli jste to taky? já si pamatuju z loňského roku, e byla reklama Jedna dvě, klítě jde, ale tahle mi přijde hezčí
Není tady
Pleskla napsal(a):
viděla sem ted v televizi reklamu, e se maj nechat očkovat dospělí, proti klítěti, viděli jste to taky? já si pamatuju z loňského roku, e byla reklama Jedna dvě, klítě jde, ale tahle mi přijde hezčí
já jí jetě neviděla, ale dneska se o ní bavili nějaký lidi v krámě, kdy jsem čekala frontu u pokladny. Prej lákaj hlavně na to, aby se nechali očkovat dospělí...co je fakt, teda jestli nekecali. Ono kdy si to tak vezmu, tak očkovat by se měli asi hlavně dospělí, vdy předevím jim hrozí celkem děsivej průběh nemoci a hlavně třeba i moná trvalý následky
Není tady
Zdravím
teda při čtení téhle diskuze jsem se fakt pobavila Je a k neuvěření, kolik koluje mezi lidmi mýtů o klíatech
Klíata se vyskytují ve výce do 1,5 metru nad zemí - tzn. e pokud je tam nějaké rostlinstvo, bude tam i klítě.
Klíata se pod vlivem oteplování stěhují do vyích nadmořských výek, take dneska u neplatí, e nad 1000 metrů nad mořem na klítě nenarazíte.
Vytahovat klítě tím způsobem, e ho namaete olejem nebo krémem, je největí blbost, kterou můete udělat. Klítě se začne dusit a vyvrhne svůj obsah do Vaeho oběhového systému, tím se i snadněji nakazíte encefalitidou nebo boreliózou.
Ze stejného důvodu není dobré vytaené klítě pálit. Jeho spálením vznikou aerosoly, které můete vdechnout a nakazit se. Nejlepí je vytaené klítě spláchnout.
Očkování úplně malých dětí není vhodné, jak u tu některé psaly, protoe imunita je dost zatíena povinným očkováním. Navíc u malých dětí má encefalitida jen mírný průběh, take očkování pozbývá význam. Naopak u dospělých u své opodstatnění má Já sama očkovaná jsem, ale svoje dítě dám očkovat a kolem puberty
Není tady
Já bych řekla, e kolik koluje mýtů o klíatech by nevystačilo ani na tuhle diskuzi:godlike: Kadopádně u jsem taky někde četla, e se klíata u vyskytují klidně i v nadmořský výce přes 1000 m, holt se tyhle malý potvory prostě dostanou vude. O aerosolech teda já slyim naprosto poprvé a to fakt myslim váně - my jsme doma vdcky klíata pálili, je to tak něco malýho, e si teda vůbec nedokáu představit, jak by mi mohlo při jeho pálení něco ublíit...
Není tady
Jája80 napsal(a):
Zdravím
teda při čtení téhle diskuze jsem se fakt pobavila Je a k neuvěření, kolik koluje mezi lidmi mýtů o klíatech
Klíata se vyskytují ve výce do 1,5 metru nad zemí - tzn. e pokud je tam nějaké rostlinstvo, bude tam i klítě.
Klíata se pod vlivem oteplování stěhují do vyích nadmořských výek, take dneska u neplatí, e nad 1000 metrů nad mořem na klítě nenarazíte.
Vytahovat klítě tím způsobem, e ho namaete olejem nebo krémem, je největí blbost, kterou můete udělat. Klítě se začne dusit a vyvrhne svůj obsah do Vaeho oběhového systému, tím se i snadněji nakazíte encefalitidou nebo boreliózou.
Ze stejného důvodu není dobré vytaené klítě pálit. Jeho spálením vznikou aerosoly, které můete vdechnout a nakazit se. Nejlepí je vytaené klítě spláchnout.
Očkování úplně malých dětí není vhodné, jak u tu některé psaly, protoe imunita je dost zatíena povinným očkováním. Navíc u malých dětí má encefalitida jen mírný průběh, take očkování pozbývá význam. Naopak u dospělých u své opodstatnění má Já sama očkovaná jsem, ale svoje dítě dám očkovat a kolem puberty
Já bych jen chtěla reagovat na spláchnutí klítěte - nepřijde mi to zcela bezpečné splachovat klítě, nikdy pak stejně nevíme, kde by mohlo uniknout nebo kam třeba jsou splaky vypoutěné. Nebo je snad prokázané, e se klítě utopí? Pavouk také přeije pod vodou, klidně hodně dlouho, jak to je tedy vůbec s klítětem?
Není tady
Kroksy napsal(a):
Já bych jen chtěla reagovat na spláchnutí klítěte - nepřijde mi to zcela bezpečné splachovat klítě, nikdy pak stejně nevíme, kde by mohlo uniknout nebo kam třeba jsou splaky vypoutěné. Nebo je snad prokázané, e se klítě utopí? Pavouk také přeije pod vodou, klidně hodně dlouho, jak to je tedy vůbec s klítětem?
To u je vtip, tohleto?
Není tady
Jája80 napsal(a):
Kroksy napsal(a):
To u je vtip, tohleto?
Přijde mi to naprosto stejný, jako kdy pálim klítě, vdechnu to a pak z toho dostanu encefalitidu...
Není tady
Kroksy napsal(a):
Jája80 napsal(a):
Kroksy napsal(a):
To u je vtip, tohleto?
Přijde mi to naprosto stejný, jako kdy pálim klítě, vdechnu to a pak z toho dostanu encefalitidu...
Aha, tak si k tomu někde přečti, co na to říkají odborníci. Z mojí hlavy to není.....
Není tady
Jája80 napsal(a):
Kroksy napsal(a):
Jája80 napsal(a):
To u je vtip, tohleto?Přijde mi to naprosto stejný, jako kdy pálim klítě, vdechnu to a pak z toho dostanu encefalitidu...
Aha, tak si k tomu někde přečti, co na to říkají odborníci. Z mojí hlavy to není.....
nO to je jasný, ale zase nemůe brát vechno naprosto doslova, kdyby to tak bylo, tak by z nás pak byli naprostý magoři...a tohle "nepálení" klíat u je fakt přitaený za vlasy
Není tady
TEda nevim proč se dohadujete o takovejhlech kravinách - pálit nebo splachovat. Jeslti je to klítě infikovaný a vy jste ho u měli zavrtaný, tak je pak jedno jestli ho při pálení vdechnete nebo ne, protoe u vás stejně nejspí nakazilo:P
Není tady
Lorreta napsal(a):
TEda nevim proč se dohadujete o takovejhlech kravinách - pálit nebo splachovat. Jeslti je to klítě infikovaný a vy jste ho u měli zavrtaný, tak je pak jedno jestli ho při pálení vdechnete nebo ne, protoe u vás stejně nejspí nakazilo:P
No tak tím bych si nebyla tak jistá Kdy ho vytáhnu hned, jak přijdu z lesa a ne a třeba po 2 dnech, tak nemá anci
Není tady