Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#26 5. 3. 2009 17:17

leny.wood
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kladensko
Web

Re: Ta čeština!

já nikdy nezapomenu na to, jak se holky na střední chlubily s SMSkama od svých kluků - "myluju tě", "bil sem" - nikdy jsem nepochopila, čím se to vlastně chlubí lol

Člověk míní, život mění.
Život je krásný, ale přesto končí smrtí.
http://leny-wood.wp.cz/wp-content/uploads/wp.cz/leny-wood/horse.jpg

Není tady

#27 5. 3. 2009 17:27

leny.wood
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kladensko
Web

normální napsal(a):

Já jsem češtinu vzdala,když jsem zjistila,že výraz kdo s koho,je správně.Taky zlevněno apod.
Prostě mi to nesedí a nemůžu si zvyknout.

nevím, co je na tom pravdy, ale že prý věta: Jablko spadlo se stromu. - je správně (pravidlo shora dolů). myslím ale, že podle novějších pravidel lze napsat i druhá varianta "ze stromu". jsem líná to teď hledat rodna

PetrV napsal(a):

i/y se dá prominout, ale mě tady na babinetu fascinují spíš lidi, kteří nemají takovou tu psanou "kulturu", tzn. nedělají mezery za čárkami, místo tří teček napíšou třeba osm teček nebo nedejbože osm čárek, nedělají mezery mezi odstavci (napíšou klidně třicet vět za sebe) nebo píšou velkými písmeny. Teď už je to lepší, ale občas jsem myslel, že už někomu něco řeknu.

já jsem z icq zvyklá psát všechno malými písmeny (mimo třeba jmen apod.), tak doufám, že tě to moc neirituje gloriawink

Člověk míní, život mění.
Život je krásný, ale přesto končí smrtí.
http://leny-wood.wp.cz/wp-content/uploads/wp.cz/leny-wood/horse.jpg

Není tady

#28 5. 3. 2009 18:55

x256987
Host

Lenny, jenže ty směry (shora dolů, dohromady, z povrchu pryč) platí jenom pro předpony, u předložek se rozhoduje podle pádu - 2. pád z koho čeho, 7. pád s kým čím.

K tomu zlevněnému zboží - to je odvozeno od slovesa zlevnit ve významu učinit levným (obyčejná dokonavost - podobně jako zčervenat, zemřít...). Vedle toho existuje slovo sleva, od něhož se dá odvodit sloveso slevit (já vám slevím). Takže slevit, ale zlevnit.

Upravil(a) Judita (5. 3. 2009 18:56)

#29 5. 3. 2009 19:12

annie
♥♥♥♥♥♥-

leny - čím se chlubí? Třeba tím, že je ten jejich myluje s tvrdým. vissla

Není tady

#30 5. 3. 2009 19:30

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

že je težce a tvrdě mYluje:)!!

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#31 6. 3. 2009 11:45

PetrV
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

leny.wood napsal(a):

normální napsal(a):

Já jsem češtinu vzdala,když jsem zjistila,že výraz kdo s koho,je správně.Taky zlevněno apod.
Prostě mi to nesedí a nemůžu si zvyknout.

nevím, co je na tom pravdy, ale že prý věta: Jablko spadlo se stromu. - je správně (pravidlo shora dolů). myslím ale, že podle novějších pravidel lze napsat i druhá varianta "ze stromu". jsem líná to teď hledat rodna

PetrV napsal(a):

i/y se dá prominout, ale mě tady na babinetu fascinují spíš lidi, kteří nemají takovou tu psanou "kulturu", tzn. nedělají mezery za čárkami, místo tří teček napíšou třeba osm teček nebo nedejbože osm čárek, nedělají mezery mezi odstavci (napíšou klidně třicet vět za sebe) nebo píšou velkými písmeny. Teď už je to lepší, ale občas jsem myslel, že už někomu něco řeknu.

já jsem z icq zvyklá psát všechno malými písmeny (mimo třeba jmen apod.), tak doufám, že tě to moc neirituje gloriawink

Vůbec, ani v nejmenším. Malá písmena se dají číst normálně, ale velká jsou hrozně nepřehledná. To není boj o malá a velká písmena, ať třeba lidi píšou "praha", je mi to jedno. Ale musí se to dát přečíst smile

Nejpodstatnější je, že v oblasti pravopisu vůbec nejde o nějaká pravidla, ty totiž do detailu nezná skoro nikdo. Jde o to, aby každý četl. A člověk, který každý den čte aspoň noviny, v životě nemůže napsat hrubku ve vyjmenovaných slovech.

Není tady

#32 6. 3. 2009 14:44

x56325
Host

Tak to se pleteš. Měla jsem v práci kolegu, ten zhruba trávil tak dvě třetiny pracovní doby čtením denního tisku. To tradičně zakončoval luštěním křížovky a nečinilo mu nejmenší problém napsat do kolonky "malý hlodavec" - miš.  lol

#33 6. 3. 2009 15:01

ESKYMKA
♥♥♥♥♥♥-
Místo: OLOMOUC :-)

Známý mi takhle onehdá napsal  "tak to nemá chibu" jsem se musela hrozně smát, i když vím, že je disgrafik gloria tudíž za to nemůže... nedalo mi to vissla

http://www.tickerclub.com/cache/83b1299046.png

Není tady

#34 6. 3. 2009 15:12

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Maxík napsal(a):

Obdobné téma už tady nejdnou bylo, např. http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=11290  A to tady ještě tehdy ani nebyl Pysatel! A poučení z toho plynoucí? Neřešitelné! butter

Maxý huš toho s těma narážkama na Pysatele nech bo ti to ten nahoře dá pěkně popapkat a pak Ti bude Pisatel dobré reta

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#35 6. 3. 2009 20:19

Mishalga
♥------

surikata napsal(a):

Tak to se pleteš. Měla jsem v práci kolegu, ten zhruba trávil tak dvě třetiny pracovní doby čtením denního tisku. To tradičně zakončoval luštěním křížovky a nečinilo mu nejmenší problém napsat do kolonky "malý hlodavec" - miš.  lol

Že je něco napsáno v novinách neznamená, že to musí být dobře ;] I pseudoprofesionální pisálkové jsou schopni ze svých per vypustit perličky :] Posledně měli v novinách inzerát na jakési "vjejířky"... Po tomhle už jsem nebyla schopna číst dál, protože mne to tak vydrtilo, že jsem se bála toho, co dalšího v těch novinách bude následovat big_smile

No jo no, čeština ja krásnej jazyk, o to je těžší smile

Není tady

#36 6. 3. 2009 22:55

x256987
Host

Že je to vlákno o češtině, tak mi to nedá. Dysgrafik, dyslektik, dysfunkce x distribuce, disonance apod. Předpona dis- znamená roz-, dys- že je něco špatně, jedna je z řečtiny, druhá z latiny.

#37 18. 3. 2009 16:00

Sakura
♥♥♥♥♥♥-

No ja se musim priznat, ze v posledni dobe pri tukani do klavesnice jsem vypotila priserne hrubky, a je jich cim dal vic. Je to snad tim, ze uz ziju dlouho mimo CR a moc s cestinou neprijdu do styku? Nevim, ale byla by to moc skoda, kdybych nekdy jednou cestinu zapomnela nebo ji umela spatne. Musim to nejak pocvicit a obnovit sve znalosti materskeho jazyka. smile

Není tady

#38 30. 3. 2009 17:33

sunyata
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Mama Earth

Sakuro, stolt tak tak. K udrzovani znalosti materskeho jazyka mi prave pomoha Babinet! tummenupp

Není tady

#39 30. 3. 2009 18:55

Leri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: střední Morava

Sunyato, a jak ti babinet pomáhá???!??
Já jsem z toho kolikrát nanic, když vidím, co jsou tu všude za hrubky. A ještě víc mě rozčiluje, že je nacházím v novinách, časopisech, reklamách, výlohách obchodů. Včera jsem našla hrubku v Pokynech Přehledu (teď nevím jestli pro sociálku nebo VZP).
Právě že někdy si také nejsem jistá svým pravopisem, tak by bylo nejlepší ve všem co čtu, nacházet jen správnou češtinu, ale bohužel....
Jo, teď píšu v rychlosti, protože jinak to v mé situaci ani nejde, takže možná taky chyby, ale kdybych psala úřední dopis (nebo i osobní, to je jedno), tak si dám záležet, to zas jo (ale trvalo by mi to taky podstatně dýl).

Co mě nezabije, to mě posílí.

Není tady

#40 18. 4. 2009 3:22

Sakura
♥♥♥♥♥♥-

Leri, mas pravdu, hlavne kdyz posloucham pres internet zpravy, dost mi vadi, ze hlasatele zprav, reporteri i dotazovani lide (politici, mluvci, ale i obycejni lide na ulici apod.) mluvi temer vsichni nespisovne. To by podle me nemelo byt.

Není tady

#41 18. 4. 2009 16:40

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

No, mně stačí, když slyším v televizi tu "našu Moravštinu", při běžným hovoru někde jen tak mi to nepřijde, ani v rádiu, ale v televizi to zní fakt děsně, ale nejen ta "naša", jakýkoliv nářečí, slang, cokoliv, v televizi mi prostě ta spisovná mluva víc "sedí"

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#42 18. 4. 2009 17:10

topazio
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Modroočko mě Moravšitina nevadí, píšu si z holkama z Moravy a občas napíší slovíčko, kterému nerozumm lol . Tak se zeptám co znamená big_smile . Ale v televizi by měli mluvit slušně. Sice to sem nepatří, ale když se občas podívám na počasí na Nově, je to vyjímečně, a je tam Jančařík a strká si ruce do kapes, tak je to taky nesluší. Radši mám počasí na ČT 1 nebo na Meteo TV smile .

Není tady

#43 18. 4. 2009 17:34

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Jo, Topi, některým slovům nerozumím ani já lollollol když přítelova minaka řekla, že je teplíjá, tak jsem pak dochápala, že je asi tepleji, a že třeba náspja je veranda va

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#44 18. 4. 2009 17:41

topazio
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Modroočko, já jsem ze severozápadu Čech a mi zde žádné nářečí nemáme. Právě na Moravě se mi líbí, že se zde dochovalo nářečí a i kroje smile .

Není tady

#45 18. 4. 2009 21:10

dinosaurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Jižní Morava
Web

Modroočko náspja je od slova násypy, u nás taky spíš říkáme násypy, nebo se říká gánek, obojí je stejně veranda. Jo kdysi jsem byla v čechách a když jsem řekla rožni, tož nevěděli a pak se tomu smáli. Tož tak.

Vítězí jen ten, kdo ve vítězství věří.

Není tady

#46 18. 4. 2009 22:02

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Hmmm, na babinetu mi hrubky tak nevadí - přece jen se tady chce vyjádřit spousta různých lidí, jimž ta mateřština není koníčkem... smile Navíc použití nejrůznějších nářečných slov diskuzi může i obohatit smile.
Ale když hlasatel v televizi neumí skloňovat číslovky, to mi teda fakt bere uši. (dvěmi, s třistadvaceti) big_smile
Naše docentka z ČJ velmi nerada slyší v předpovědi počasí, že teploty šplhají - vždycky si na ni vzpomenu big_smile, je to fakt hrozné.

A dost mi vadívalo, když v některých českých filmech se někteří filmaři "z Čech" pokoušeli o nářečí, to teda bylo otřesné. Vyšel z toho vždycky takový poloviční paskvil. Tak by nemluvil ani Čech, ani Moravák big_smile.

Upravil(a) Tercila (19. 4. 2009 18:18)

Není tady

#47 19. 4. 2009 8:00

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Tercilo, ad "s třistadvaceti"

Jak je to správně? "se třemi sty dvaceti"?

To my jsme měli dirigenta, který nám při zkouškách říkal:
"Hrajem od dvacítky jedničky", nebo třeba "od čtyřicítky dvojky", to se nedalo poslouchat, když skloňoval obě části té číslovky.

Není tady

#48 19. 4. 2009 18:17

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Ano, Dami, s třemi sty dvaceti.
A dirigenta jsi měla plácnout smyčem, když Ti to rvalo uši tummenupp big_smile (On to beztak myslel dobře). big_smile

Topazio, určitě nářečí máte, ale možná se "vyskytuješ" na "území nářečně různorodém", mrkni:
http://www.osu.cz/fpd/kcd/dokumenty/ces … _mam00.png

Trošku severněji se uplatňuje (nebo uplatňovala) kladská čeština nebo kladská němčina.... Nevím přesně, odkud jsi. smile

Upravil(a) Tercila (19. 4. 2009 18:26)

Není tady

#49 19. 4. 2009 21:28

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Tercila napsal(a):

A dirigenta jsi měla plácnout smyčem, když Ti to rvalo uši

Smyčec nemám smile.
Chlapík to byl z Brna, třeba je to tamní styl...?

Není tady

#50 20. 4. 2009 0:19

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Já se jdu přiznat - vyklízely jsme byt po babičce a ona tam měla schované moje sešity ze 2.A. lol tak jsem si zavzpomínala a málem se propadla, když jsem na jednom objevila "Hudební víchova" lol nikdo z vyučujících si toho tehdy nevšiml, takže se tenhle skvost dochoval neopravený lol tummenupp

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí