Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 5. 3. 2009 15:15

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Re: vážit si sebe, mít se ráda, být sebevědomá

macík* napsal(a):

Dovoluji si vás požádat o radu. Už hodněkrát jsem zde četla že mít se ráda, mít sebevědomí, vážit si sama sebe má vycházet zevnitř nás, že z venku nám tohle nikdo nedá. Já to chápu a rozumím tomu. Jenomže já tohle uvnitř sebe nemám, necítím to tak. Jak na tom mám zapracovat, co mám udělat, abych tyhle pocity měla uvnitř sebe? Jak to, že někdo je má a někdo ne. Abych se cítila dobře, tak potřebuju popdoru zvenčí od svého okolí, sama tohle neumím.
Snad je můj dotaz aspoň trochu srozumitelný, jsem v tom nějaká zamotaná neutral

Nijak. Hlavně nepracovat. To je velký předsudek, že se na všem takovém musí pracovat. Ono to zrovna v tomto případě neplatí. Mám kamarádku, která už cca 10 let pracuje na svém sebevědomí a sebepřijetí a to tak, že nevynechá jediný kurs byť jen vzdáleně související s jejím problémem, přečetla snad všechny mudrce, teorii ovládá natolik, že by si ji jeden spletl s psychologem,prošla holotrop. dýcháním, regresí, odblokováním všeho možnýho, ale pořád je tam, kde byla před těma 10 lety. Pořád má nadváhu, pořád nemá partnera, pořád nemá radost ze života....Je to proto, že si to dala za úkol. Všechno tohle dělá proto, že si myslí, že by měla. Kdosi ji tehdy přesvědčil o tom, že na sobě musí pracovat. A není sama. Takovýchto lidí je všude hafo. Lidí, kteří si zapomněli hrát. Čím je člověk starší, tím se stává rigidnějším, přestává si hrát a je snadné ho přesvědčit o tom, že to, co si přeje, se dá získat jen prací. Někdo tady (tuším Wiki) hezky zmínil právě tu hru. Sebepřijetí není výsledek práce, ale radosti a uvolněnosti. Jen si to dovolit.  Dopřát si, co mě baví a z čeho mám radost. A na tom poli setrvat, protože radost a hra přináší uvolněnost a potažmo sebepřijetí a rozvinutí ducha sama od sebe. K tomu žádného úsilí a žádných vědomostí není třeba. Četba - ano, ale jen pokud ti dělá radost. Kursy - ano, ale jen pokud tě budou bavit. Není nic kontraproduktivnějšího, než když si to někdo dá za úkol. Ano, existují v tomto cesty dvě - jedna pracovní - to je ta  dlouhodobá a bolestivá( imho pro pilné včelky masochistky)  a druhá je cesta radosti a hry. Obě vedou do "Říma". smile

Není tady

#52 5. 3. 2009 15:16

macík*
♥♥♥♥---

mashanka napsal(a):

A přemýšlela jsi někdy nad tím, proč si tak dokonalý člověk vybral za partnerku zrovna tebe, když si myslíš, že jsi tak hrozná a neschopná ? nemyslíš si, že nějaký důvod k tomu mít musel ?

Hm smile Samozřejmě rozumem si tohle odůvodním. Řeknu si že mě má rád a je mu se mnou dobře, když se mnou je. Nemusí se mnou být, bydlíme každý zvlášť, nemáme společný závazky.
Jenže jakmile jsem zapadlá v tom hnusným koloběhu nejistoty, nedůvěry, nulovýho sebevědomí......to se pak není čeho chytit a o co se opřít. To pak stačí že přítel udělá něco jinak než obvykle dělává a hned je zaděláno sad

Není tady

#53 5. 3. 2009 15:30

macík*
♥♥♥♥---

Haiel: máš pravdu. Nechci se dostat do koloběhu všelijakých kurzů. Neříkám, že nic nevyzkouším, dostala jsem třeba zajímavý tip od Klárky S., ale určitě z toho neudělám hlavní náplň svýho života.
Tím "zapracovat na tom" jsem spíš myslela aby mě někdo zkusil postrčit odkud se odpíchnout, kde vlastně začít a co dělat.

Dostala jsem tu spoustu podnětů, rad a podpory a za to jsem moc ráda. Dlouho jsem váhala, jestli se mám s tímhle vůbec svěřit a napsat to sem, ale dobře jsem udělala stolt

Není tady

#54 5. 3. 2009 15:45

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Macíku - k tomu partnerovi - toho neřeš, na to se vykašli. Důležitá jsi teď ty. Jen ty . Až se najdeš a budeš vědět JO, to jsem já a tak je to příjemné, tak pak můžeš začít řešit okolí. Partnera.
Ty jsi totiž jakýsi  zálkadní stavební kámen a on je a bude jen nadstavba. Tím nechci říct, že není partner důležitý, stejně jako reakce okolí. Je. Nicméně prvně Ty. Když všichni kolem tebe zmizej, tak zůstaneš sama- ty ta základna. A musíš fungovat dál i sama a dobře, ne jen přežívat. A ta základna musí být pevná zakořeněná (obrazně - můžeš se klidně přestěhovat do Dolní lhoty..big_smile ) kvalitní. S kvalitou základny bude samozřejmě souviset kvalita nadstavby (nástavby) - tím myslím partner atd. Pak si "dovolíš" kvalitní nástavbu....promiň že tě přirovnávám k základovce (píšu stejně jakoby o sobě) a vymýšlím ty přirovnání z voleje, tak jak to cítím...

I když se ti to bude zdát kruté, třeba jsi chtěla chlapa "pořídit" , aby tě zabezpečil, poskytl zázemí, aby ses s ním rozdělila o domácí práce( lol), aby ses mohla spolehnout, že budeš mít s kým jezdit na dovolenou atd....to je podle mě špatně. Úplně převrácená filozofie (moje). převrat přišel za mého života, takže popisuju on - line příběh, neopisuju učebnici psychologie. A tápala jsem dlouho, takže fakt vím, jak to vypadat nemá, proto okamžitě rozpoznám, že toto je to pravé. Toto je ono.

A nakonec zjistíš, že to běží samo, samo se vše nabízí, je to jednoduchý, zábavný, žádná křeč a to tě posiluje stále víc, takže se "pohoda" stále umocňuje a můžeš jít dál - výš....

Oprávněnost kritiky partnera nebo kohokoliv, si troufám tvrdit, že dokážeš vyhodnotit až ve chvíli, kdy budeš mít jasno sama o sobě. pak už tě nemůže zmást jakýkoliv útok, výplod, nařčení..a nutit tě k sebepodceňování nebo k vinění se z  problémů jiných atdatd. Pak na to jen shora mrkneš, v mžiku zařadíš a adekvátně zareaguješ (třeba i někoho odkážeš někam..smile )

Kukačko, Věro, díky, jste milé..par

Není tady

#55 5. 3. 2009 16:00

macík*
♥♥♥♥---

Wiki k tomuhle bych se moc ráda dopracovala tummenupp
Já jsem nedávno tu a tam zažívala takový ty pocity pohody, toho, že všechno hezky samo plyne a je to všechno fajn. O co hezčí ten pocit byl, o to tvrdší byl ten návrat zase pěkně zpátky do reality. Už vím proč. Tyhle moje úžasný pocity byly způsobený tím, že nám to s chlapcem báječně klapalo, okolí mi dávalo najevo jak jsem dobrá a já jsem se cítila jako mistr světa. Jj, dokud nevyřeším sebe sama a nebudu mít ten svůj základ tak nikdy nikam nedojdu. Takže znovu od začátku.........

Není tady

#56 5. 3. 2009 16:06

Emma
♥♥♥♥♥--
Místo: Bratislava

Macíku, keďže si dostala veľa nápadov a rád, skús si z toho vybrať zatiaľ len jednu, tú ktorá ťa naozaj zaujala. Keď začneš s hľadaním, zrazu sa ti otvoria možnosti a ďaľšie podnety samé od seba. A postupne ťa zaujmú ďaľšie, iné veci, ktorým budeš rozumieť alebo sa snažiť porozumieť.
V jednom tvojom príspevku som čítala, že nechceš byť "hodná holka". Vieš, to čo písala Wiki alebo ja, nie je o tom aby sme boli "hodné holky"... smile je to o tej radosti vo vnútri v nás. Uvediem príklad...bola som v obchode a až doma som si pozrela účet, na ktorom mi predavačka naúčtovala navyše mlieko. Na druhý deň som potrebovala kúpiť niečo v zelovoci a potraviny boli hneď vedľa. Zašla som tam, bola tam tá predavačka, tak som sa pozdravila a povedala som jej: včera som tu s dcérkou nakupovala a vy ste mi omylom naúčtovali mlieko. Ona sa prekvapila a hneď hľadala riešenie, lebo cítila z môjho hlasu, že jej nejdem vyčítať, že ma okradla, ale že sa len pomýlila. A mýliť sa je predsa ľudské.
Ja som mala veľké problémy s tým, sa sama obrániť. Ľudia a dokonca aj kamarátky si na mňa dovolovali a ja som sa potom sama doma trápila, plakala a prisahala som si, že im nabudúce niečo poviem a nedám sa. Samozrejme, že nabudúce to dopadlo rovnako, nič som nepovedala, mala som strach. Potom som pochopila, že všetko beriem asi príliš vážne. A tak, keď ma "akože" chcel niekto uraziť, zasmiala som sa a aj keď ma to niekde hlboko zasiahlo, so šarmom a ľahkosťou som to vrátila späť....ale nie s tým, že sa chcem mstiť....
Teraz, keď sa mi niečo nepáči, keď ma náhodou niekto z niečoho obviní, alebo ma nahnevá. Tak jednoducho poviem, nahnevala si ma, lebo to a ono.... ale poviem to bez emócií a ešte k tomu dám aj návrh na zlepšenie alebo vyriešenie toho problému. Nehádam sa, nerozčulujem sa, nepúšťam sa do konfliktov.... ale nie preto, že by som sa bála, ale preto, aby som nestratila v tom hneve, v tých veľkých emóciách samú seba, svoju tvár a hlavne preto, že život je taký krátky na to, aby sme sa v ňom hnevali. Treba si ho radšej užívať.... Asi som sa zaplietla a snáď si ma trošíčku pochopila, čo som tým chcela povedať.

Upravil(a) Emma (5. 3. 2009 16:16)

Ak chceš nájsť poklad, musíš na tenký ľad. rodna

Není tady

#57 5. 3. 2009 16:17

macík*
♥♥♥♥---

Emma: ano pochopila. Mě právě chybí taková ta vnitřní lehkost, ta radost z žití. Pořád mám z něčeho strach. Když je dobře tak mám strach že se to pokazí a když je špatně tak mám strach že bude ještě hůř. Bez emocí nic nevyřeším. Třeba se mi něco nelíbí co udělá partner a já mu to neumím říct normálně. Já začnu vyčítat nebo brečet a když se mi zeptá co je teda za problém co mi vadí tak mlčím, protože už si nejsem ničím jistá a navíc se bojím aby se on třeba neurazil.
Nežiju sama pro sebe, pro radost. Žiju pro druhé, skrze druhé a navíc závislá na jejich mínění a na jejich uznání.
Snad tohle přiznání si svýho problému je ten začátek cesty.

Není tady

#58 5. 3. 2009 16:37

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Wiki napsal(a):

Macíku - k tomu partnerovi - toho neřeš, na to se vykašli. Důležitá jsi teď ty. Jen ty . Až se najdeš a budeš vědět JO, to jsem já a tak je to příjemné, tak pak můžeš začít řešit okolí. Partnera.
Ty jsi totiž jakýsi  zálkadní stavební kámen a on je a bude jen nadstavba. Tím nechci říct, že není partner důležitý, stejně jako reakce okolí. Je. Nicméně prvně Ty. Když všichni kolem tebe zmizej, tak zůstaneš sama- ty ta základna. A musíš fungovat dál i sama a dobře, ne jen přežívat. A ta základna musí být pevná zakořeněná (obrazně - můžeš se klidně přestěhovat do Dolní lhoty..big_smile ) kvalitní. S kvalitou základny bude samozřejmě souviset kvalita nadstavby (nástavby) - tím myslím partner atd. Pak si "dovolíš" kvalitní nástavbu....promiň že tě přirovnávám k základovce (píšu stejně jakoby o sobě) a vymýšlím ty přirovnání z voleje, tak jak to cítím...

I když se ti to bude zdát kruté, třeba jsi chtěla chlapa "pořídit" , aby tě zabezpečil, poskytl zázemí, aby ses s ním rozdělila o domácí práce( lol), aby ses mohla spolehnout, že budeš mít s kým jezdit na dovolenou atd....to je podle mě špatně. Úplně převrácená filozofie (moje). převrat přišel za mého života, takže popisuju on - line příběh, neopisuju učebnici psychologie. A tápala jsem dlouho, takže fakt vím, jak to vypadat nemá, proto okamžitě rozpoznám, že toto je to pravé. Toto je ono.

A nakonec zjistíš, že to běží samo, samo se vše nabízí, je to jednoduchý, zábavný, žádná křeč a to tě posiluje stále víc, takže se "pohoda" stále umocňuje a můžeš jít dál - výš....

Oprávněnost kritiky partnera nebo kohokoliv, si troufám tvrdit, že dokážeš vyhodnotit až ve chvíli, kdy budeš mít jasno sama o sobě. pak už tě nemůže zmást jakýkoliv útok, výplod, nařčení..a nutit tě k sebepodceňování nebo k vinění se z  problémů jiných atdatd. Pak na to jen shora mrkneš, v mžiku zařadíš a adekvátně zareaguješ (třeba i někoho odkážeš někam..smile )

Kukačko, Věro, díky, jste milé..par

No, ja som to mala zhruba tak, že keď som si zariadila dobrý singl život, tak sa práve niekto objavil... stolt A nebála som sa ani odísť pracovne na pol roka do úplného neznáma... naopak, celkom som sa tešila. Ostali mi dodnes z tých čias kamaráti... a tak vôbec. Partner je podľa mňa rozšírenie života o ďalší rozmer, nie jeho jediná či hlavná náplň.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#59 5. 3. 2009 16:41

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Macíček, strach je sv.i.ň.a a rozleptá všetko. Skús neriešiť obavy, nemyslieť na budúcnosť, nezaoberať sa minulosťou, ale naozaj si len vychutnávať prítomnosť... Načo sa báť vopred? Pokazíš si aj tú peknú prítomnosť. Skús to pustiť z hlavy, nie potláčať, ale vyslovene pustiť - povedz si: teraz sa tým proste NBEUDEM zaoberať. Nechám to na zajtra, pozajtra, budúci týždeň, mesiac...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#60 5. 3. 2009 16:58

Emma
♥♥♥♥♥--
Místo: Bratislava

Macíku, je úžasné, že si rozpoznala svoj problém, že si ho dokázala dešifrovať! gloria Vieš koľko to mne dlho trvalo? A to som stále nevedla, v čom to je, kde je problém. Si úžasná baba, šikovná a inteligentná. To je tvoj úžasný začiatok a už aspoň vieš, od čoho sa môžeš odpichnúť, čo chceš zmeniť.
Nikto ti nepovie alebo nedá manuál priamo do ruky, podľa ktorého sa to môžeš naučiť, naštudovať. Skús si teda niečo nájsť o strachu, ako sa dá zbaviť strachu. Lebo vlastne strach je takou brzdou všetkého, celého žitia.

Ak chceš nájsť poklad, musíš na tenký ľad. rodna

Není tady

#61 5. 3. 2009 17:58

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

macík* napsal(a):

Wiki k tomuhle bych se moc ráda dopracovala tummenupp
Já jsem nedávno tu a tam zažívala takový ty pocity pohody, toho, že všechno hezky samo plyne a je to všechno fajn. O co hezčí ten pocit byl, o to tvrdší byl ten návrat zase pěkně zpátky do reality. Už vím proč. Tyhle moje úžasný pocity byly způsobený tím, že nám to s chlapcem báječně klapalo, okolí mi dávalo najevo jak jsem dobrá a já jsem se cítila jako mistr světa. Jj, dokud nevyřeším sebe sama a nebudu mít ten svůj základ tak nikdy nikam nedojdu. Takže znovu od začátku.........

Návrat bývá krutý vždy, když si uděláš iluze. to je jen náš problém, že si je děláme. Právě proto jsem si vytvořila zálohu základnu (samofungující ) za každého počasí smile
A klidně si užívej pocity "mistra", proč ne, je to příjemné, okolí tě klidně může chválit, ale vždy u toho musím vědět, že když nebude zbytí, můžu fungovat nezávisle a dobře a hlavně musíš vědět sama, že jsi DOBRÁ. Pak tě nic moc nerozhodí. (já jsem se nasr...např. asi před hodinou při telef. hovoru...mno..)Taky chci docílit trvalé pohody a klidu, ale to by se moje kyvadlo nemohlo vůbec vychylovat ani na jednu stranu, a to si také nedovedu představit.

Já jsem také, jak píše Selima, potkala muže, až když jsem se vyhrabala z nejhoršího, až když jsem si vylízala rány. Jizvy, ty jak známo tleskat nebrání, takže přišel v pravý čas. Kdyby to bylo dřív - přilepila bych se na něj  jako na spasitele. A mohla bych začít nové kolečko. takto už jsem byla plnohodnotná samostatná jednotka, tudíž partner může jít vedle mě životem, aniž bychom se nějak omezovali...a to beru, to se mi líbí.... je to příjemné, ano je to ten "nový rozměr" (autor selima). Pro mě největší "nový rozměr" bylo objevení duchovního života a všeho co s tím souvisí.

Macíku, jdeš na to dobře, neboj se, každý to šmudlíme nějak po svém, nikdo nevíme co je dobře, co je špatně. Já si myslím, že je vítězství to, že ses rozhodla na sobě makat, protože chceš sebe změnit. Život ti situace a lekce bude nabízet sám. Podepři to knížkama, ať víš, čeho si všímat a otevře se ti ta slibovaná "nová dimenze".
Např. to, že jsi sem toto napsala, tak jsi potkala první učitelku - viz Pandora. Nechci podkuřovat, ale co slovo , to perla. Pročti si zpět některé její příspěvky, nikdy nebyla vedle.Byť jsou adresované někomu jinému. A samozřejmě mnohé další holky- chytré a zkušené (otlučené a opracované jako drahý kov smile ) Vybereš si jednoduše to, co ti bude nejbližší.
Mám ráda toto téma, je pro mě nekonečným zdrojem radůstek a příjemna. Ale už dost kecání, musím už jít (naprosto neduchovně )pracovat. Byznys nespí ani v noci...lol

Není tady

#62 5. 3. 2009 17:59

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

macík* napsal(a):

Maciku,
Ne snad -ale urcite je to velky krok.

Chtela bych Ti neco rict o strachu.
Kdyz jsem byla mala(myslim ze to zazilo hodne deti),tak jsem trpela strachem z bubaku ve skrini a pod posteli.Svazoval me tolik ze me nedovolil jit a presvedcit se ze tam nejsou.
Ten prelud porad trval do te doby dokud zase sam neodeznel. Jak prisel tak odesel.
No, a proc to rikam. Protoze prave to me pomohlo v dospelosti pochopit co je vlastne strach jakehokoliv druhu a nebat se ho.
Je to neco co nema zadnou pevnou podstatu,je to prelud ktery si utvarime sami svou myslenkou.Je to neco co v zadnem pripade nemuze trvat vecne.
Je me jasne ze to teoreticky chapes taky.

Existuji techniky na vsechno Maciku.
A napriklad jak Ti dnes Klarka S. poslala ten kontakt,myslim si,ze je to zajimavy. A ze tenhle muz zna hodne technik ktere by Te mohl naucit.  Neznam toho muze osobne to ne,ale libi se me. Pokud je schopny naucit,ukazat a presvedcit ckoveka(klienta),ze je sam sebe klient schopen uzdravit a najit svoji silu v sobe a lasku,pak mu fandim.
Ty tu silu mas samozrejme taky,jen nevis jak na to.  Ale kdo vi,treba to dnes nevis,ale zitra mozna poznas ze si tu cestu dokazes najit sama i bez pomoci a pokud ne,pak ver, ze cest existuje bezpocet.
I to jak dnes pohlizis na situaci v Tvem zivote se jednoho krasneho rana promeni.

Jak rekla Majka=nechat veci plynout.  I na to existuji techniky,Jsou podle mne ale pro zacatek (prvni krok) dost tezko pochopitelny. Mnohdy k nim musis nejprve dojit kucek po krucku. smile

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#63 6. 3. 2009 7:57

macík*
♥♥♥♥---

Pročítám si vaše reakce a jsem úplně dojatá hjarta Jste skvělí, děkuji vám za podporu, za porozumění, za to, že mi píšete svoje zkušenosti par

Není tady

#64 6. 3. 2009 8:38

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

macík* napsal(a):

Pročítám si vaše reakce a jsem úplně dojatá hjarta Jste skvělí, děkuji vám za podporu, za porozumění, za to, že mi píšete svoje zkušenosti par

Věř tomu, že stejně taková jsi ty: skvělá, podporující, chápající a se spoustou zkušeností, které mohou pomoci zase někomu dalšímu.
Jak jsem to tak četla, tak i svůj nejaktuálnější problém sis už pojmenovala.
Opravdu NEMUSÍŠ být vždy ta hodná holka, protože láska opravdu není ZA ODMĚNU.
Ta prostě JE smile Neboj se toho.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#65 6. 3. 2009 9:52

macík*
♥♥♥♥---

Pandorraa napsal(a):

Věř tomu, že stejně taková jsi ty: skvělá, podporující, chápající a se spoustou zkušeností, které mohou pomoci zase někomu dalšímu.

Děkuji smile Ta podpora tady je neuvěřitelná, cítím se dobře smile

Není tady

#66 6. 3. 2009 11:03

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

macík* napsal(a):

tummenupp

Není tady

#67 9. 3. 2009 9:50

Mari
♥♥-----

macík* napsal(a):

Emma: ano pochopila. Mě právě chybí taková ta vnitřní lehkost, ta radost z žití. Pořád mám z něčeho strach. Když je dobře tak mám strach že se to pokazí a když je špatně tak mám strach že bude ještě hůř. Bez emocí nic nevyřeším. Třeba se mi něco nelíbí co udělá partner a já mu to neumím říct normálně. Já začnu vyčítat nebo brečet a když se mi zeptá co je teda za problém co mi vadí tak mlčím, protože už si nejsem ničím jistá a navíc se bojím aby se on třeba neurazil.
Nežiju sama pro sebe, pro radost. Žiju pro druhé, skrze druhé a navíc závislá na jejich mínění a na jejich uznání.

)

Ahoj Macíku,

tyhle pocity dost dobře znám.

Moc mi pomohly otázky... Ptání se proč to tak mám a odpovídání se na ně. (např. Proč mám strach, že se něco pokazím ? Co by se mohlo stát ? Mohu to mu nějak zabránit ? Co s tím vlastně mohu teď dělat ? Jak by to vypadlo, kdyby to bylo ještě horší ? Co by to pro mě znamenalo ? atd.)
Takhle postupně a pomaličku jsem začínala rozumět sama sobě. Je to běh na dlouhou trať, ale myslím, že stojí za to. Až budeš více důvěřovat sobě, přijde i vnitřní lehkost....

A s tím partnerem...také jsem taková byla, dokázala jen kritizovat a stále jen partnerovi něco vyčítat. Nedokázala jsem si říci svůj názor a stát si za ním. Myslím, že jde jen o to to zkusit, ROZHODNOUT SE a VYJÍT ZE SVÉ ULITY VEN. A rozhodně si neklást na sebe žádné velké požadavky, že to musí být dle mého názoru hned tak nebo tak. Že "musím být" taková a taková. Prostě to zkusit. Někdy se to podaří lépe a někdy zas o trochu méně. Takovou cestou jsem se vydalá já a funguje mi to.smile

Není tady

#68 9. 3. 2009 10:31

macík*
♥♥♥♥---

Ahoj Mari,
díky. Jsem ráda, když se dozvím že v tom nejsem sama a že s tím jde něco dělat a najít si tu svojí cestu.

Jinak já jsem se o víkendu sbalila a vyrazila jsem za svojí kamarádkou. Hodně jsme si povídali a dostali jsme se i k tomuhle mému trápení. Řekla mi, že můj velkej problém je, že se zbytečně podceňuju a že jsem na sebe moc přísná. Ostatní jenom omlouvám, jsem k nim schovívavá a chybu hledám hlavně u sebe.
Sedí to na mě, jsem taková. Chci být nejlepší, cítím za všechno odpovědnost, potřebuju mít nad vším kontrolu. Když se něco nedaří podle mých představ nebo se ke mě někdo nezachová hezky tak hned hledám chybu u sebe a myslím si, že musím být ještě lepší, aby se mi příště už nic takovýho nestalo. Když to shrnu tak všechno špatný co se mi stane považuju za svoje osobní selhání sad

No ale víkend jsem si užila jak se patří cool mám spoustu energie a nápadů, tak snad mi to aspoň chvíli vydrží smile

Není tady

#69 9. 3. 2009 10:59

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

To je ono - musíš se naučit, aby ti to bylo jedno, jak se k tobě kdo zachoval - je to prostě hulvát a není co řešit.
Naopak, čím budeš v něčem nebo ve všem lepší, tím bude přibývat lidí, kteří se k tobě budou chovat nehezky, protože lidi jsou závistivé ku-r-v-y - z toho musíš vycházet. U ostatních je jim každá nedokonalost spíš sympatická, protože zvyšuje malé sebevědomí jim - mají pocit, že vedle nedokonalého člověka vyniknou - ve stylu "jednooký mezi slepými"

Upravil(a) mashanka (9. 3. 2009 11:03)

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#70 9. 3. 2009 11:10

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Macíku,
já osobně si myslím, že to není o tom, naučit se, aby mi to bylo JEDNO, ale abych spíš dovedla příjmout pohnutky toho druhého - uměla se do něj vcítit, nesoudila jeho, ale ani sebe smile

Taky si nemyslím, že lidé jsou k..., tedy vycházet z toho je ten největší omyl, jakého bych se mohla dopustit. Spíš si myslím, že každý člověk má svá trápení, která ho nutí k témuž, co třeba tebe - snažit se být nejlepší, aby byl milován a když nemůže být nejlepší, tak je prostě nejhorší - je přece jedno, jakým způsobem si vezme pozornost - tedy ti lidé si to myslí, jedno to samozřejmě není.

Nicméně každý se snaží svým chováním ochránit přes zraněním především sám sebe a je celkem putna, čím to odůvodňuje - to jsou jenom hrátky.
Takže jde spíš o to, nehrát hry, být sám sebou, neubližovat druhým a nenechat si ubližovat smile

Není tady

#71 9. 3. 2009 11:53

macík*
♥♥♥♥---

Ahoj Pan,
tvoje příspěvky jsou trefa do černýho smile  Vracím se k nim, je v nich ukryto mnohem víc, než se na první přečtení může zdát hjarta

Začíná mi docházet tolik věcí. Začínám rozmotávat to zamotaný klubko, jak jsi psala. Nebo spíš zatím zjišťuju, že je zamotaný opravdu pořádně.....

Není tady

#72 9. 3. 2009 12:20

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Macíku, těší mne, že v mých příspěvcích nacházíš to, co tam je a neztrácíš čas hledáním toho, co tam není smile

Počítej prosím s tím, že jak se začneš zbavovat svých "ochranných slupek" a sundávat své "masky", lidé, kteří to tak nemají, tě budou vnímat jako ohrožení a podle toho se k tobě budou chovat. Nenech se tím ale odradit, budeš chvíli zranitelnější, ale časem mnohem silnější, časem se s tím naučíš zacházet a věř mi, že to není žádná magie a nepotřebuješ žádného mága, abys se to naučila smile
Je to jen jak řekla Mari běh na dlouhou trať, práce na celý život a sem tam to člověk nemusí ustát. Ale i to je normální a stává se to nám všem smile

A jsem přesvědčená o tom, že žádné klubko není naolik zašmodrchané, aby se nedalo rozmotat. Samo rozmotávání taky nemusí být vždy utrpením, může být i vzrušujícím dobrodružstvím smile
Hlavně se nenech ničím a nikým hnát vpřed rychleji, než jak to sama cítíš.
Ty určuješ pravidla, ty posuzuješ výsledky.
Vnější svět ti slouží jen pro ověření a korekci, nikoliv jako tvůj soudce.
Cítíš se dobře - jsi na správné cestě.
Cítíš se mizerně -někde jsi špatně odbočila a je třeba se vrátit smile

Osobně mám vyzkoušeno, že to jak se lidé cítí uvnitř mnohdy vůbec neodpovídá tomu, jak se tváří na venek. Ti největší "ramenáči" se dost často uvnitř smaží v docela slušném peklíčku stolt
Tak prostě věř svým pocitům a intuici smile

Není tady

#73 9. 3. 2009 12:24

Peťuli
♥♥♥♥---

Pan, napsala jsi ... přijmout pohnutky toho druhého - umět se doněj vcítit, nesoudit jeho, ale ani sama sebe ... Mě se to daří s rodiči, kamarádkami, snad i se synem (i když puberta je náročné období), občas už se dokážu neposuzovat tak přísně i já sama,  ale nepodařilo se mi to s partnerem. Proč? Proč mi to v jiných vztazích jde, ale v partnerském ne? Kde dělám chybu? Potřebuju to rozklíčovat a vůbec nevím kde začít.

Není tady

#74 9. 3. 2009 12:44

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Peťuli, nevím, co ti říci, nerada bych "střílela diagnozu" od boku.
Z kinezky, EFT, Reiki i RUŠky ať už jako klintka nebo terapeutka mám ale jednu zkušenost - a potvrdily mi ji i karty, které někdy používám jako korekci či hravý element - a to totiž tu, že příjdu s problémem, který chci prioritně řešit, protože ho považuji za klíčový, ale během terapie - povídání - se ukáže něco zcela jiného a pak zase jiného a pak..... a tak to chvíli pokračuje, než se dostanu k tomu, co mne/ ke mně/klienta přivedlo... A když už se tam konečně dostanu přes úplně jiný psychický balast, tak si najednou často uvědomím, že mám vyřešeno smile Původní, pro mne klíčový problém, se zatím sám rozplynul.

To, o čem ty mluvíš, může být od naprosté (pochopitelně potlačené) lhostejnosti k dotyčnému až po naprostou závislost na něm.
Mezi tím je celá škála možností a pocitů....
Zkus si představit, že partner jednou bez jakéhokoliv vysvětlení odejde. Pak pozoruj pocity, které tě zaplaví... tam někde je odpověď na tvou otázku.
A pokud si nejsi jistá sama sebou, raději to sama ani nezkoušej, najdi si "horského vůdce", tedy někoho, kdo při tom na tebe dá pozor stolt

Není tady

#75 9. 3. 2009 13:18

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Petuli, já ti řeknu, na co jsem přišla já. Určitě nejen já, ale považuju to za dost důelžité. netuším, zda-li je TOTO i ůj problém o kterém píšeš, ale u mě je za tímto skryto mnoho. Bylo a je.

Vztahové problémy s partnerem u mě byly problematické díky zmíněné závislosti a potom sehrálo a sehrává velkou roli ego. je za tím ukryto mnoho. Např. "jak si může dovolit dělat to a to..?"  "jak mi může říct to a to", "jak to ,že se chová tak a tak, když já chci , aby se choval tak a tak..." "neudělal to, co jsem já chtěla..."  a desítky dalších příkladů.

Dalo mi velkou práci pochopit, že si partner může dělat co chce, vlastně že každý si může dělat co chce (v mězích zákona..). Já ovšem také. A můžu na jejich (jeho) chování jen reagovat. Tak jak chci. Potřebovala jsem si ujasnit, co k řešení je moje a co ne. V tom jsem měla guláš, a to byl největší problém. Nejdůležitější je : Vědět co přijmout a neřešit ( s čím se nedá nic dělat) a co řešit (s čím lze něco dělat).

Vždycky - taková hra - když mě něco naštve, tak se poctivě (třeba později ..až se důkladně vyřvu a dohádám smile ) zamyslím, co se mě tam dotklo a proč. Uvědomím si většinou, že někdo ohrozil moji "důležitost" , zpochybnil moji "genialitu", drze neposlouchá moje "rady"(příkazy). apodobně. To mě dovedlo zase jen k jedinému  - svému egu.
A ve chvíli, kdy zjistím (dnes), že se Ego hlásí o slovo, tak jdu od toho pryč. Moje jediná léčba.. Nechám ho, ale už nepitvám, nedořešuji, stáhnu se. Jdu jakoby vedle.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí