Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 2. 2. 2006 20:28

Ole
Host

Paragraf 172, :-(

Dobrý den. Asi před 6 měsíci jsme byli s kolegou na služební cestě, jako vozidlo sloužilo Škoda Pick- up. Po vykonané práci jsme se ubytovali v Hotelu, služební automobil, jsem pečlivě zamkli a zaparkovali na nehlídaném parkovišti ( jiná možnost nebyla ), ovšem poblíž hlavního vchodu a na dobře osvětleném místě  před hotelem. Z naší strany byl tedy automobil zabezpečen. Vzhledem k únavě z práce přes čas, jsme neučinili pouze to co nám zaměstnavatel ústní formou sdělil a to že, máme vzít nejdražší věci na hotelový pokoj, toto jsem neučinily ( ovšem o tomto příkazu neexistuje žádna směrnice ani dohoda, toto není ani uvedeno v pracovní smlouvě, hmotná zodpovědnost je sice součástí smlouvy, ale je podána takto… zaměstnanec má chránit a střežit majetek firmy).
V nákladovém prostoru automobilu jsme zanechali pracovní pomůcky potřebné pro práci ( vrtačka, vysavač, osciloskop, atd…v celkové hodnotě cca 60 tisíc kč. ). Ráno po příchodu na parkoviště, jsme zjistili že jsou vypáčená zadní dveře a že neznámy pachatel odcizil některé nářadí potřebné k práci. Zavolali jsem proto PČR a sepsali protokol o krádeži, kde jsem spolu s kolegou vyjmenovali co se ztratilo a jakou to mělo přibližnou hodnotu, protokol podepsal pouze můj kolega. Asi po třech měsících po krádeži nám bylo zaměstnavatelem sděleno ( ústní formou ), že si přeje abychom s kolegou, nahradili vzniklou škoda ve formě odpracovaných hodin navíc a bez nároku na mzdu ( jedna se cca. o 100 –120 hod. ) , pokud toto nesplníme bude po nás požadovat náhradu vznikle škody. V podobě 3 měsíčních platů.
Nepodepsal jsem žádny protokol o vznikle škodě zaměstnavateli, protože mi ho zaměstnavatel nepředložil.

Moje dotazy zní:

1.    Má zaměstnavatel v tomto případě, náhradu vznikle škody vymáhat na zaměstnancích? (např. obecná škoda)
2.    může mi zaměstnavatel vypovědět pracovní smlouvu z důvodu hrubého porušení pracovní kázně bez nároku na odsupne? ( neobdržel jsem nikdy žádnou písemnou důtku ).
3.    V případě ,že bude zaměstnavatel v právu, co mě čeká? Jakou škodu musím opravdu zaplatit?A jak se nejlépe bránit?
4.    Dělí se náhrada vznikle škody mezi mne a kolegu?

Děkuji.

#2 2. 2. 2006 20:41

Kralka
♥♥♥----
Místo: Ústecký kraj

Re: Paragraf 172, :-(

No mám takový pocit, že zaměstnavatel má právo na odškodnění ... a dělit se to bude mezi oba dva ... a myslím, že můžete být rádi, že vám nabídl formu odpracování, než kdyby jste to měli patit hotově ...

Není tady

#3 2. 2. 2006 20:43

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Jestli má nárok na náhradu škody, tak jen do určitého násobku Vaší mzdy a to se píše v zákoníku práce.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#4 5. 2. 2006 22:42

Janucha
♥♥-----

Asi jsem hloupa, ale mohl by mi nekdo vysvetlit, jak muze dat zamestnanec vypoved s dvoumesicnim odstupnym jak pise Ole? Takovou vypoved snad muze dat pouze zamestnavatel.

A zamestnavatel vas pozadal, abyste odnesli z auta nejdrazsi veci, vy jste se na to vykaslali a ted je zamestnavatel cip? Myslim, ze vas byvaly zamestnavatel nemusi litovat, ze se vas zbavil.

Není tady

#5 5. 2. 2006 22:46

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Musela to být dohoda, jinak se to dává jenom u paragrafu 46, ten zaměstnavatel musí být trotl, jestli na něco takového přistoupil.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#6 6. 2. 2006 10:34

Janucha
♥♥-----

"Oni jen hrabou a staví baráky, jezdí na dovolené,mají milenky, peněz jako sr.... a my se tu scházíme a sbíráme rozumy....."

Jo, mozna by to chtelo zacit pracovat a prestat se schazet a sbirat rozumy. Pak byste i vy mohli hrabat, stavet baraky ...

Není tady

#7 6. 2. 2006 12:56

Fanny
♥♥-----
Místo: Praha

Pro klid duše bych se obrátila o radu na Občanskou poradnu, bývá v každém větším městě, ale lze se zeptat i přes telefon a tuším i internet. Tam vám poradí zdarma na co máte a nemáte právo a vysvětlí jednotlivé paragrafy.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí