29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Pro Pandorru:
Osobně si myslím, že pokud si myslíš, že bez vzdělání nemáš šanci, jsou tu pro tebe dvě možnosti:
1. myslet si to dál a vyrobit si časem docela slušnou frustraci - omluvenku pro své
nezdary
2. pustit se do práce a na svém vzdělání zapracovat
Na svém vzdělání pracuji průběžně: certifikáty, školení... Ale studovat výšku kvůli tomu nehodlám, protože pak by se mi mohlo stát, že už budu moc kvalifikovaná, budu mít ten samý problém jako teď. Tak v tomto ohledu mám jasno.
Když jsem ještě včera přemýšlela nad situací, ve které jsem, vidím taky to, že dnes probíhá krize a volných míst se nabízí málo, v mé profesi. Za druhé, tu bude i ten můj věk. Je třeba i možné, že přestřelím nárok na nástupní plat, ale snad Merces nabízí pravdivé údaje a z těch údajů také vycházím
Není tady
IlonaN napsal(a):
Na svém vzdělání pracuji průběžně: certifikáty, školení... [/u]Ale studovat výšku kvůli tomu nehodlám, protože pak by se mi mohlo stát, že už budu moc kvalifikovaná, budu mít ten samý problém jako teď.[/b] Tak v tomto ohledu mám jasno.
Když jsem ještě včera přemýšlela nad situací, ve které jsem, vidím taky to, že dnes probíhá krize a volných míst se nabízí málo, v mé profesi. Za druhé, tu bude i ten můj věk. Je třeba i možné, že přestřelím nárok na nástupní plat, ale snad Merces nabízí pravdivé údaje a z těch údajů také vycházím
Víš, tohle se mi zdá už trochu přitažené za vlasy, i když tě chápu, protože přesně toto jsem prožila na vlastní kůži. Přesto si ale myslím, že i jako Ing nebo Mgr klidně můžeš někde takzvaně z fleku mýt schody, zatímco jako uklizečka nemůžeš vést například firemní účetnictví, pokud se nezačneš dál vzdělávat.
Děláš na mne dojem, že nejde ani tak o tvé vzdělání a věk, ale o to, jak ty se cítíš, jak ty sama sebe hodnotíš, spíš podhodnocuješ. Chce to víc sebedůvěry, nic víc
Není tady
No je právě to, že když se cítím hodně špatně, napíšu sem a ujasním myšlenky. Kamarádce řeknu jednou a už se s ní o tom nebavím, nehodlám ji zatěžovat dokola jedním a tím samým problémem, o kterým ví, že mám.
Taky už se - nastěstí - nestýkám s lidmi, kteří se mi snaží dávat najevo svoji nadřazenost vůči mne. Psala jsem také o tomto trablu, asi víš Pandorro, odpovídala jsi na různé vlákna, která jsem založila.
Není tady
Leri napsal(a):
Želvičko, tady na Moravě nejsou vysoký platy.
Leri ... Myslíš že tady v severních Čechách jsou vysoké platy? Na Ústecku?
Leri a proč by Tě tohle mělo zajímat? Máš VŠ, ta stála nějaké úsilí, máš nějakou praxi, zkušenosti... proč se necháváš ovládat těmi všeobecnostmi jako obená platová úroveň, rodinný stav, děti a kdesi cosi? Jde o ocenění Tebe samé a Tvého přínosu firmě. A pokud si Tě necení, tak jak by měli a případně se rádi ohání platovou úrovní v regionu...
Není tady
Zelvicko, zalezi tez hodne na tom, v jakem oboru pracujes. Ja pracuju ve vyzkumu (samozrejme mam VS), v Cechach jsem mela neco malo nad tu tricitku a byl to dle dostupnych udaju nadprumerny plat. Tady v Nemecku je to samozrejme o necem jinem. OK, mohla bych jit delat neco ve farmaceutickem prumyslu, ale to me nebavi.
Není tady
anais.de napsal(a):
Zelvicko, zalezi tez hodne na tom, v jakem oboru pracujes. Ja pracuju ve vyzkumu (samozrejme mam VS), v Cechach jsem mela neco malo nad tu tricitku a byl to dle dostupnych udaju nadprumerny plat. Tady v Nemecku je to samozrejme o necem jinem. OK, mohla bych jit delat neco ve farmaceutickem prumyslu, ale to me nebavi.
To máš asi pravdu, záleží na poptávce to jo... já jenom hlavně reagovala na to, že někdo říká - tady v regionu jsou nízké platy atd... tohle potenc. zaměstnavatelé velice rádi používají (v současosti odkaz na krizi), aby nemuseli dávat příliš moc peněz... Pro mě je důležitá moje hodnota, která myslím s časem roste a tyhle argumenty o platové úrovni apod. neberu... jde o člověka, o jeho přínos snad...
Není tady
Želvička17 napsal(a):
anais.de napsal(a):
To máš asi pravdu, záleží na poptávce to jo... já jenom hlavně reagovala na to, že někdo říká - tady v regionu jsou nízké platy atd... tohle potenc. zaměstnavatelé velice rádi používají (v současosti odkaz na krizi), aby nemuseli dávat příliš moc peněz... Pro mě je důležitá moje hodnota, která myslím s časem roste a tyhle argumenty o platové úrovni apod. neberu... jde o člověka, o jeho přínos snad...
Chapu co mas na mysli a citim to podobne (proto se asi uz do Cech nevratim) . Ne vsechny obory se ale ridi ciste trhem (napr. zdravotnictvi). Veda je rekla bych nekde mezi. Ja delam zakladni vyzkum (ne aplikovany) a nekomu se tezko vysvetluje, ze i tento druh vyzkumu ma vyznam pro spolecnost, prestoze tu chybi okamzita ekonomicka navratnost. Domnivam se (rada bych se pletla), ze v Cechach bych proste ty stejne penize (nebo alespon skoro stejne) jako v Nemecku za svoji praci nikde nedostala, i kdybych se na hlavu stavela (a mela publikace v nejprestiznejsich casopisech).
Není tady
Já myslím že tady je výzkum hodně špatně ohodnocený nebo se mýlím?
Není tady
To Zelvicka: bohuzel se nemylis
Není tady
No jo, Želvičko, aby se mi pak třeba nestalo, že bych chtěla nějaký místo (ne zrovna moc náročnou a zodpovědnou práci) a já teda řekla, na kolik se cením, ale povaze té práce to nebude odpovídat a zaměstnavatel tolik peněz nehodlá dát!
Když si řekneš málo, tak si sebe neceníš, takže myslím, že to je těžké sama sebe ohodnotit ve vztahu k té dané práci a ještě vzít v úvahu vůli zaměstnavatele ohodnotit tu práci.
Já si teda myslím, že tady u nás účetní ceněné nejsou jak by měly být, zaměstnavatel by po nich chtěl pomalu kde co všechno, co jen trochu zavání čísly a administrativou a mnohdy s účetnictvím a daněni nemá nic společného a to všechno za pár korun (tedy silně podprůměrný plat), přesčasy jsou samozřejmostí.
Není tady
no... teď prosím Leri nevztahovat osobně... ale... jsou dva druhy účetních, ten první, to jsou účetní a ten druhý, to jsou pořizovačky dat...
Která skupina myslíš, že je početnější? A je sakra těžký najít fakt dobrou účetní a takovou by si firma měla cenit... nevím, čím to je, že ta prestiž je tak nízká, jestli pořád tou převahou druhé skupiny...
Já mám asi úplně jiný uvažování Leri než ty, mně vyhovuje náročná a odpovědná práce
Není tady
Želvičko, já dělala obojí, dělala jsem účetnictví a daně firem od A do Z, takže jsem i pořizovala. Jo, asi jenom pořizovaček dat je opravdu hodně a proto právě si podnikatelé myslí, že na tom nic není a tak tu práci podceňují.
Já teda nemám schopnosti a ani zájem dělat nějakou vedoucí pracovnici, to si myslím, že bych na to opravdu neměla. Jsem takový analytický typ, vyhovuje mi práce typu účtování a zpracovávání daň.přiznání, myslím si taky, že jsem svědomitá a pečlivá a to k té práci patří.
Tak a teď jsem se dokonce i pochválila - tak nevím, je to dobře nebo ne (samochvála smrdí?).....?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Leri napsal(a):
Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já!
Leri, tak tohle mne zaujalo.
Jak to prosím rozeznáš? Kdo je lepší a kdo na nižší úrovni, jak ty? BI.
Ilono, fungování dnešní společnosti není o vzdělání, stejně tak jako psychika každého z nás není o vzdělání.
Především TY si musíš vážit sama sebe, mít se ráda. Tohle najdeš jen uvnitř, z venku ti to nikdo nedá. Pokud to tak sama necítíš, vždycky budeš pochybovat
Pandorro, to je preci jednoduchy! Nevim, proc z toho porad delate nejakou vedu. Lepsi je ten, kdo danou konkretni praci zvlada lip, rychleji a efektivneji. Jasne, schopnejsi kolegyne muze mit horsi povahu, ale co, kdyz proste dokaze na vec prijit rychleji, nez ta mene schopna/mene pilna/whatever. Bavime se o pracovnim prostredi, kde hraji roli urcite schopnosti vice nez jine urcite schopnosti. To, ze je nekdo dobra hospodynka a umi vyborne varit ji bude prd platny v prostredi ambicioznich konzultantu. Srovnavaji se urcite schopnosti v ramci pracovniho kontextu.
Není tady
IlonaN napsal(a):
Leri napsal(a):
Ilonko, jako bych to napsala já, ten tvůj příspěvek, u mně je to přesně tak!
Ve vzdělání to není, to mi věř. To je hloupost. pokud není ten vysokoškolák namyšlený, tak se bude bavit s kýmkoliv, s kým si má co říci, a není to o vzdělání.
Já mám přesně takové pocity co ty a trápím se tím pořád.
Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já! Člověk by měl na sobě pořád pracovat.
A kdo o sobě nepochybuje, myslí si, jak je ve všem dobrý a je suverénní, neuzná, že taky dělá chyby, tak to taky není v pořádku, ne?Přesně. Ano. Mít přirozené nároky sama na sebe, být trochu iniciativní, porovnat si svoje možnosti, uznat a poučit se i z chyb, a občas mít i pochybnosti: to je to, co dělá člověka přirozeně vdělaným, dle mého kritéria.
Ale pořád to vzdělání dává jednu hodnotu: kastovnictví ohledně práce, možnosti přijetí, ocenění za ni. Protože člověk pouze vyučený má cestu k dobrému platu a značně stíženou, ne-li zavřenou než ten Vš, který v konečném důsledku může být úplný debil.Středoškolák většinou za podobnou práci jako VS je financně méně ohodnocený.
Ono to má svoje logické opodstatnění: proč by člověk, který se věnoval vzdělání delší dobu a prokazoval náročnější zkoušky atd měl být finančně ohodnocený jako středoškolák nebo dělat, nedej bože, manuální práci...
JSOU VZDY VYJIMKY, ale tohle je prostě základní pravidlo fungování dnešní společnosti...
Jinak zase me to prijde pritazene za vlasy. Mozna to je tim, ze se pohybuju v jinych kruzich. VS ma svuj vyznam, ale rekneme vocad pocad. Pokud je nekdo dobry programator, tak se to proste pozna i bez te VS.
To, ze clovek ma VS je pouhou indicii toho, ze se treba rad uci nove veci a ze mu to (eventualne) nejak jde. Znam ale dost neschopnych VS, kteri jsou vyborni na teorii, ale s praxi je to hotova bida. Neco si dokazali nabiflovat, ale pohotove reagovat, prizpusobovat se zmenam naprosto nedokazou.
Jinak zamestnavatele vetsinou oceni cloveka aktivniho, ktery obcas dela praci i nad ramec svych povinnosti, cloveka, ktery umi neco vymyslet, umi veci trochu predvidat a predchazet pripadnym problemum.
Ad tva materska: zvaz si, zda opravdu potrebujes narocnou praci, abys pak mohla utict zamestnavateli na materskou.
Není tady
baba.jaga napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Leri napsal(a):
Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já!
Leri, tak tohle mne zaujalo.
Jak to prosím rozeznáš? Kdo je lepší a kdo na nižší úrovni, jak ty? BI.
Ilono, fungování dnešní společnosti není o vzdělání, stejně tak jako psychika každého z nás není o vzdělání.
Především TY si musíš vážit sama sebe, mít se ráda. Tohle najdeš jen uvnitř, z venku ti to nikdo nedá. Pokud to tak sama necítíš, vždycky budeš pochybovatPandorro, to je preci jednoduchy! Nevim, proc z toho porad delate nejakou vedu. Lepsi je ten, kdo danou konkretni praci zvlada lip, rychleji a efektivneji. Jasne, schopnejsi kolegyne muze mit horsi povahu, ale co, kdyz proste dokaze na vec prijit rychleji, nez ta mene schopna/mene pilna/whatever. Bavime se o pracovnim prostredi, kde hraji roli urcite schopnosti vice nez jine urcite schopnosti. To, ze je nekdo dobra hospodynka a umi vyborne varit ji bude prd platny v prostredi ambicioznich konzultantu. Srovnavaji se urcite schopnosti v ramci pracovniho kontextu.
jagušo, ty jsi určo super programátorka, ale jinak nic moc záběr... BI.
Osobně jsem nepovažovala z nejlepšího obchoďáka, který nosil nejvíce smluv, dokonce zaplacených, takže pod provizemi, ale prasácky uzavřených, takže když to lidem došlo, řešila jsem třeba po půl roce desítky stížností.
Z hledfiska firmy byl hvězda, měl vysoký obrat, takže nejlepší, nejrychlejší a nejefektivnější, ale jako člověk byl neskutečný prase, protože smlouvu na půl melouna klidně uzavřel i s osmdesátiletou paní, s důchodem pět a půl tácu!
Nic není tak jednoduchý, jak tobě se na první pohled jeví a všechno souvisí se všínm, sorry.
Není tady
IlonaN napsal(a):
Leri napsal(a):
Ilonko, jako bych to napsala já, ten tvůj příspěvek, u mně je to přesně tak!
Ve vzdělání to není, to mi věř. To je hloupost. pokud není ten vysokoškolák namyšlený, tak se bude bavit s kýmkoliv, s kým si má co říci, a není to o vzdělání.
Já mám přesně takové pocity co ty a trápím se tím pořád.
Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já! Člověk by měl na sobě pořád pracovat.
A kdo o sobě nepochybuje, myslí si, jak je ve všem dobrý a je suverénní, neuzná, že taky dělá chyby, tak to taky není v pořádku, ne?Přesně. Ano. Mít přirozené nároky sama na sebe, být trochu iniciativní, porovnat si svoje možnosti, uznat a poučit se i z chyb, a občas mít i pochybnosti: to je to, co dělá člověka přirozeně vdělaným, dle mého kritéria.
Ale pořád to vzdělání dává jednu hodnotu: kastovnictví ohledně práce, možnosti přijetí, ocenění za ni. Protože člověk pouze vyučený má cestu k dobrému platu a značně stíženou, ne-li zavřenou než ten Vš, který v konečném důsledku může být úplný debil.Středoškolák většinou za podobnou práci jako VS je financně méně ohodnocený.
Ono to má svoje logické opodstatnění: proč by člověk, který se věnoval vzdělání delší dobu a prokazoval náročnější zkoušky atd měl být finančně ohodnocený jako středoškolák nebo dělat, nedej bože, manuální práci...
JSOU VZDY VYJIMKY, ale tohle je prostě základní pravidlo fungování dnešní společnosti...
Je pravda, že středoškolák může za určitou práci dostat menší plat než vysokoškolák. Na druhou stranu jsou profese, které může dělat jen VŠ a nikdy to žádý terno nebude, třeba učitelství.. Kdejaký SŠ nebo vyučený je na tom finačně daleko líp!!
Není tady
Leri napsal(a):
Želvičko, já dělala obojí, dělala jsem účetnictví a daně firem od A do Z, takže jsem i pořizovala. Jo, asi jenom pořizovaček dat je opravdu hodně a proto právě si podnikatelé myslí, že na tom nic není a tak tu práci podceňují.
Já teda nemám schopnosti a ani zájem dělat nějakou vedoucí pracovnici, to si myslím, že bych na to opravdu neměla. Jsem takový analytický typ, vyhovuje mi práce typu účtování a zpracovávání daň.přiznání, myslím si taky, že jsem svědomitá a pečlivá a to k té práci patří.
Tak a teď jsem se dokonce i pochválila - tak nevím, je to dobře nebo ne (samochvála smrdí?).....?
No ale Leri a nemaj nejvyšší platy spíš ty manažeři, nechci zobecňovat, ale ta ochota vzít na sebe zodpovědnost, motivovat svůj kolektiv k úkolům, samostatnost, je spousta vlastností, které se cení... Já se Tě nechci dotknout, ale daňové přiznání zvládne udělat i člověk co vůbec nemá vzdělání v oboru s pomocí pokynů, pokud si je pořádně přečte a má ochotu věnovat čas i čtení zákonů...
Takže pokud Ty nemáš ambice dělat vedoucí pracovnici, tak pořád budeš na té pozici účetní - s příslušným platem... pořizovačky dat
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Osobně jsem nepovažovala z nejlepšího obchoďáka, který nosil nejvíce smluv, dokonce zaplacených, takže pod provizemi, ale prasácky uzavřených, takže když to lidem došlo, řešila jsem třeba po půl roce desítky stížností.
Z hledfiska firmy byl hvězda, měl vysoký obrat, takže nejlepší, nejrychlejší a nejefektivnější, ale jako člověk byl neskutečný prase, protože smlouvu na půl melouna klidně uzavřel i s osmdesátiletou paní, s důchodem pět a půl tácu!
Nic není tak jednoduchý, jak tobě se na první pohled jeví a všechno souvisí se všínm, sorry.
Pan, to jsme uz preci probirali. Neni potreba mne vysvetlovat, vim, ze nic neni jednoduchy, ale ani neni cernobily. Svuj zaber si nech pro sebe. Vzdy se bavime v kontextu urcite veci. Ano, smlouva na pul melouna je svinstvo atakdaleatakpodobne, jenze z heldiska toho zamestnavatele to je dobry kseft. Ty preci musis sama vedet, ze mince ma minimalne 2 strany! vzdy je treba se na veci divat z vice ruznych uhlu, neni to nahodou tvoje filozofie?
Mam napriklad kamose, se kterym si vyborne rozumim, pokecame si, ale pracovat s nim v tymu musi byt nocni mura. Nedochvilny, nezodpovedny, misto pracovnich ukolu se venuje chatovani na internetu. Ale to nic nemeni na tom, ze ho mam strasne rada ;-)) Jenze to zadne firmy bych ho v zivote nedoporucila a taky bych ho v zivote u sebe nezamestnala, kdybych byla nejaka reditelka... Protoze jsou JEDNODUSE LEPSI PRACOVNICI.
Capisto, co jsem chtela rict?
P.S: nejem programatorka, jsem vystudovana socialni vedkyne a o tom co ze svet neni cernobily jsou popsala stohy papiru...
;-D ;-D ;-D
Upravil(a) baba.jaga (3. 3. 2009 21:02)
Není tady
baba.jaga napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Nic není tak jednoduchý, jak tobě se na první pohled jeví a všechno souvisí se všínm, sorry.Vzdy se bavime v kontextu urcite veci.
No právě.
baba.jaga napsal(a):
Jsem vystudovana socialni vedkyne a o tom co ze svet neni cernobily jsou popsala stohy papiru...
;-D ;-D ;-D
No právě.... popsala...
Není tady
No Želvičko, prostě nejsem kariéristka a taky na to nemám - tak to je.
Taky jsem zatím dělala v menší firmě, jen v 1 větší, tam jsem účetní jen metodicky vedla, tak to mě taky bavilo.
A jak tady píšeme v tomhle témátku - sebedůvěra a sebevědomí někde u nuly. Takže tak.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
baba.jaga napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Nic není tak jednoduchý, jak tobě se na první pohled jeví a všechno souvisí se všínm, sorry.Vzdy se bavime v kontextu urcite veci.
No právě.
baba.jaga napsal(a):
Jsem vystudovana socialni vedkyne a o tom co ze svet neni cernobily jsou popsala stohy papiru...
;-D ;-D ;-DNo právě.... popsala...
<ironie>
hehehe, Pan, nechci ted prechazet do osobni roviny, ale pohadky o cerno bilem svete uz mam proste odzite. Chapu, ze ty ses k tomu musela propracovat nejakou slozitou duchovni evoluci, zatimco ja jsem uz ty vedomosti o necernobilem svete mela dany od narozeni.
</ironie>
Takze ted zase zkousim jinou a mnohem (pro me) zajimavejsi a komplikovanejsi rovinu, ktera nabizi hodne vyzev.
Upravil(a) baba.jaga (3. 3. 2009 21:53)
Není tady
baba.jaga napsal(a):
<ironie>
hehehe, Pan, nechci ted prechazet do osobni roviny, ale pohadky o cerno bilem svete uz mam proste odzite. Chapu, ze ty ses k tomu musela propracovat nejakou slozitou duchovni evoluci, zatimco ja jsem uz ty vedomosti o necernobilem svete mela dany od narozeni.![]()
</ironie>
Takze ted zase zkousim jinou a mnohem (pro me) zajimavejsi a komplikovanejsi rovinu, ktera nabizi hodne vyzev.
No vidíš, já si myslím totéž o tobě, takže fifty fifty
Není tady
No, nekdy se bavim, jak se nektery vlakna dostanou mimo a prislusny dominantni prislusnici na babiku se snazi bojovat... Klasika ....
NA TOHLE NEREAGUJTE, to je konstatovani ....
Není tady
Mne vzdy pobavi, jak se na nejakem vlaknu objevi prispevky o tom, ze kazdy jsme unikat a kazdy mame sve jedinecne schopnosti. Vseobjimajici laska je sice strasne pohodlna vec, mit se rad takovy jaky jsem, to je proste bajecny no ne?? ;-))
Zapomina se ale, ze za to dnes penize neplati. JSME SROVNAVANI s ostatnimi. At to chceme nebo ne. Pokud nekdo chce obstat, musi se tomuto pravidlu podridit. Pokud se uchazi o nejake skutecne dobre misto, tak zkratka musi pocitat s tim, ze jsou konkurzy, pohovory a vyberova rizeni. A JSOU LEPSI A HORSI. V urcitych kontextech.
Není tady
baba.jaga napsal(a):
Mne vzdy pobavi, jak se na nejakem vlaknu objevi prispevky o tom, ze kazdy jsme unikat a kazdy mame sve jedinecne schopnosti. Vseobjimajici laska je sice strasne pohodlna vec, mit se rad takovy jaky jsem, to je proste bajecny no ne?? ;-))
Zapomina se ale, ze za to dnes penize neplati. JSME SROVNAVANI s ostatnimi. At to chceme nebo ne. Pokud nekdo chce obstat, musi se tomuto pravidlu podridit. Pokud se uchazi o nejake skutecne dobre misto, tak zkratka musi pocitat s tim, ze jsou konkurzy, pohovory a vyberova rizeni. A JSOU LEPSI A HORSI. V urcitych kontextech.
No to je zase filozofie... Nevim, co tim chtel basnik rici...
Není tady