Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 28. 2. 2009 23:36

IlonaN
♥♥♥----

Jsem labilní?

Myslím si, že mám nějakou psychickou poruchu, asi poruchu silné méněcenosti. Když jsem byla malá, neustále jsem myslela na to, co si o mě asi myslí ostatní, jak mne hodnotí, jestli jsem hezká a chytrá. V dospělosti se to nezměnilo. Ať udělám cokoliv, stále se mne zmocňuje myšlenka: jsem dost dobrá? Nemyslí si ti druzí, že jsem blbá?
Stále mám strach, že když se bavím s vysokošlsky vzdělanými lidmi, kamarády mého manžela, že pro ně nejsem dostatečně intelektuálně chytrá... A já bych hrozně chtěla být.
Trápí mne to i v práci, říkám si, no co, ten druhý to zvládne lépe než já, já na to nemám, vždyť ten druhý je určitě lepší..
Jestlí je tu někde na baninetu nějaký psycholog nebo někdo, kdo může poradit, prosím, napište..

Není tady

#2 1. 3. 2009 7:30

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Re: Jsem labilní?

Psycholožka amatérka toliko....

Nelze lidi soudit jen podle vzdělání, majetku, úspěšnosti....

Můžeš mít vyučeného člověka, který žije v obyčejném paneláku a budeš ráda, když Tě bude považovat za kamarádku, protože je šikula, fajn, je s ním pohoda a legrace....A můžeš mít člověka, co vystudoval kdeco, má kontakty, obrovský barák a tučné konto...ale prostě si s ním nebudeš schopná ani popovídat u zubaře.....

Každý člověk má svoji cenu. Znala jsem odbornici ve zdravotnictví, byla to kapacita, ale co se týče pořádku v domácnosti a kuchařského umění by ji strčila do kapsy obyčejná dělnice. Mám kamarády mezi vyučenými a jejich přátelství si považuji...Znám ale i lidi výše postavené...a nemám potřebu se s nimi stýkat....

Snad si to tak nějak geneticky hýčkáme...když jsem dokončila zamlada pedagogické vzdělání, přišla moje matka ze srazu  své školy po x letech a řekla....TY HOLKY SE TAK CHLUBĚJ, TO SE NEDÁ POSLOUCHAT...ONA Á DCERU KADEŘNICI A CHLUBÍ SE S NÍ, JAKO KDYBY MĚLI DOMA KDOVÍCO...NO ŘEKNI, CO JE NA TOM ÚŽASNÝHO, KDYŽ TY JSI JENOM UČITELKA, ŽEJO....

Mírně jsem ztuhla...Když má matka později preferovala své mladší vyučené dítě...CITUJI JEJÍ NÁVRAT Z RODIČÁKU...má navíc, ale ta lenost a pohodlnost.....pochopila jsem, že jsem nikdy nebyla favoritka, ale jen ta starší dcera....dneska se ukázalo, že stále platí...PREFEROVANÉ DÍTĚ SE NA SVÉHO RODIČE ZÁKONITĚ VE VŠEM VYKAŠLE.....mohu jen zpovzdálí pozorovat, nyní již zcela vyrovnaná s realitou...JAK TÉ MÉ MATCE SÁZKA NA FAVORITA JAKSI NEVYŠLA....

Není tady

#3 1. 3. 2009 9:09

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Vysokoškolské vzdělání není důkaz nějakého extrémního intelektu, ikdyž, úplný blb být člověk nemůže, to je jasné. Rozhodně ale nelze říct, že všichni VŠ jsou chytřejší než všichni ti, kteří ji nemají. Je to věc ctižádosti a hlavně píle. Také oboru který člověka zajímá a typu práce, která ho baví. Když někdo touží po tom, hrabat se v autech a smrdět benzínem a olejem, je zbytečné si dělat VŠ.
Ikdyž, je fakt, že dneska se skoro každý snaží alespoň nějakou za každou cenu vystudovat, jen tak, aby ji prostě měl. To ovšem o jeho IQ nevypovídá vůbec nic. Ikdyž, možná vlastně jo vissla

Ty máš problém jinde - někdo v tobě vypěstoval ten pocit, že jsi horší, než ostatní. Uvědom si jedno.
Je zbytečné se trápit tím, co si o tobě druzí myslí, protože ti mají plnou hlavu toho, co si o nich myslíš ty smile
Prostě, myslím, že jediný, kdo tě řeší, jsi ty sama

Upravil(a) mashanka (1. 3. 2009 9:11)

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#4 1. 3. 2009 9:19

anais.de
♥♥♥♥♥--
Místo: Deutschland

Ilono, nejsem psycholog, ale mozna ti trochu pomuze vedomi, ze timto pocitem muze trpet kdokoliv (bez ohledu na vzdelani, uspesnost v zamestnani, atd.). Jiste existuje nejaka oblast, v niz jsi dobra a na druhe strane nemuzes byt dobra uplne ve vsem. Ja jsem v detstvi trpela podobnymi pocity jako ty, hodne jsem s tim musela bojovat a "dokazovat si", ze jsem dost dobra. Ted uz to nemam zapotrebi (vetsinou), ale reknu ti, ze presto ze jsem vystudovala pomerne narocnou VS, mam dobre zamestnani a delam si doktorat, pochybnosti me obcas prepadnou (je mi pres 30, nemam deti, rozvadim se a moje domacnost vypada podobne jako u damy zminene v kalupincine prispevku). I ti kamaradi tveho muze, pred kterymi se stydis, maji nekde slabe misto ...

Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it. (Richard P. Feynman)

Není tady

#5 1. 3. 2009 11:50

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Takhle, dámy, co se týče domácnosti....doma má být zejména pohoda...je zbytečné dělat každý týden generální úklid a puntičkařit....ovšem zmíněná...netroufám si ji nazvat šmudlou, abych se nedotkla děvčat s VŠ....nedbala ani základních potřeb svých dětí...myslím tím čisté a neroztrhané oblečen a teplé jídlo. Já doma taky nepígluju, dělám, jak uznám, jsa tam sama...!

Není tady

#6 1. 3. 2009 14:09

vendulinda
♥♥♥----
Místo: ta naše Morava :-)

IlonaN napsal(a):

Myslím si, že mám nějakou psychickou poruchu, asi poruchu silné méněcenosti. Když jsem byla malá, neustále jsem myslela na to, co si o mě asi myslí ostatní, jak mne hodnotí, jestli jsem hezká a chytrá. V dospělosti se to nezměnilo. Ať udělám cokoliv, stále se mne zmocňuje myšlenka: jsem dost dobrá? Nemyslí si ti druzí, že jsem blbá?
Stále mám strach, že když se bavím s vysokošlsky vzdělanými lidmi, kamarády mého manžela, že pro ně nejsem dostatečně intelektuálně chytrá... A já bych hrozně chtěla být.
Trápí mne to i v práci, říkám si, no co, ten druhý to zvládne lépe než já, já na to nemám, vždyť ten druhý je určitě lepší..
Jestlí je tu někde na baninetu nějaký psycholog nebo někdo, kdo může poradit, prosím, napište..

Ahojky Ilono, chtěla bych tě povzbudit smile, soudě dle tvého druhého vlákna se právě nenacházíš v dobré životní situaci, která se ti možná zbytečně zdá jako bezvýchodná.  A to tomu seběvedomí teda rozhodně nepřispějě. Jak tu píšou holky, takové pocity má prostě většina lidí, nemysli si wink . A víš co? Ten pocit, že vysokoškolák je někdo lepší, ten jsem měla občas taky, nebo spíš jsem trpěla pocitem jakési nedostatečnosti. Pak jsem šla na vyskokou a necítím se být lepším člověkem, nebo chytřejším, jak tu píše Mashanka, je to z 80procent o vůli a píli. Ale můžu ti říct, že mé sebevědomí vzrostlo, to určitě. A ne kvůli ostatním, že by mě uznávali, ale kvůli sobě. A vůbec, nic ti nebrání v tom se na VŠ přihlásit a zkusit to. Ono mezi náma, střední škola už není považována za to, co dříve........ hlavně neusnout na vavřínech par

Není tady

#7 2. 3. 2009 14:43

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

"Nedelejme se starosti s tím co si o nás myslí druzí...oni mají dost starostí s tím co si o nich myslíme my...."

to se mi dřív hodně líbílo a pomáhalo mi to....

dnes se moc snažím si nemyslet o druhých nic...tedy nic špatného...a vtloukat si do hlavy že mi je jedno co si o mě myslí druzí..je to fuška ale jde to:-)))))

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#8 2. 3. 2009 14:53

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Psycholog přes Babinet Ti moc nepomůže, co takhle zajít osobně k nějakému skutečnému psychologovi? :-)

Ilonko... proč se srovnáváš s ostatními? Už jsem Ti psala SZ ohledně vlákna o práci...

Jsi dobrá taková jaká seš, ať už máš práci nebo ne... ať vypadáš tak či onak...

S tím ostatní nemají co dělat...

Těžko se s tím pracuje když je na to člověk sám, být Tebou zajdu pro nějakou odbornou psychologickou pomoc :-)

A hlavně: NESROVNÁVEJ SE S OSTATNÍMI. Vždycky se najde někdo, kdo něco umí líp než Ty... ale taky někdo, kdo něco umí hůř než Ty!!! :-) A Ty asi vidíš jen ty lidi, kteří umí něco líp než Ty. Tomu se říká selektivní vnímání :-)

Prostě bereš do úvahy jenom to, co potvrzuje Tvůj názor... a že ten názor není objektivní, to je snad jasný.

Není tady

#9 2. 3. 2009 15:21

Alyssa
♥♥♥♥---

Když budeme chtít, každý z nás si najde něco, v čem o sobě může pochybovat a říkat si, proč není lepší. Ať už se to týká vzhledu, práce, rodinného života, sportu.. Cždycky v něčem budeš lepší a v něčem horší, na tom jsme všichni stejně smile
Vzdělání taky není tak důležité, hodně lidí s VŠ je tak zaměřených na svůj obor, že se nedokáží bavit o ničem jiném. Podle mě je hrozně důležitý mít všeobecný přehled, zajímat se o věci okolo, číst noviny.. Tak se pak memusíš bát, že se nezapojíš do debaty s kamarády manžela.
Sebedůvěru Ti ale nikdo nedodá, to musíš Ty sama.. A pokud Ti to nejde, zkus psychologa:)

Není tady

#10 2. 3. 2009 19:07

IlonaN
♥♥♥----

Díky, díky, to je všechno super, co tu vesměs píšete. V každém příspěvku je nějaká ta pravda.
Já jsem se dala do té kupy takové, že vím, že nepotřebuji psychologa, ale na věci mám střízlivý názor a ve slabých chvilkách prostě jsem labilka a napíšu na babinet.
Pak se druhý den kouknu na názory a musím se sama pro sebe usmívat, proč se vlastně tak někdy lituji, když někteří jsou na tom hůře, jiní lépe a ty různé názory mi pomáhahí dostat se do kupy.
Jo, a taky když se z toho člověk vypíše je fakt super, nikdy jsem si až tak moc neuvědomila, že psané slovo, myšlenky, dokážou nádherně uvolnit duševnímu stavu..

Není tady

#11 2. 3. 2009 21:03

Leri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: střední Morava

Ilonko, jako bych to napsala já, ten tvůj příspěvek, u mně je to přesně tak!
Ve vzdělání to není, to mi věř. To je hloupost. pokud není ten vysokoškolák namyšlený, tak se bude bavit s kýmkoliv, s kým si má co říci, a není to o vzdělání.
Já mám přesně takové pocity co ty a trápím se tím pořád.
Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já! Člověk by měl na sobě pořád pracovat.
A kdo o sobě nepochybuje, myslí si, jak je ve všem dobrý a je suverénní, neuzná, že taky dělá chyby, tak to taky není v pořádku, ne?

Co mě nezabije, to mě posílí.

Není tady

#12 2. 3. 2009 21:40

IlonaN
♥♥♥----

Leri napsal(a):

Ilonko, jako bych to napsala já, ten tvůj příspěvek, u mně je to přesně tak!
Ve vzdělání to není, to mi věř. To je hloupost. pokud není ten vysokoškolák namyšlený, tak se bude bavit s kýmkoliv, s kým si má co říci, a není to o vzdělání.
Já mám přesně takové pocity co ty a trápím se tím pořád.
Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já! Člověk by měl na sobě pořád pracovat.
A kdo o sobě nepochybuje, myslí si, jak je ve všem dobrý a je suverénní, neuzná, že taky dělá chyby, tak to taky není v pořádku, ne?

Přesně. Ano. Mít přirozené nároky sama na sebe, být trochu iniciativní, porovnat si svoje možnosti, uznat a poučit se i z chyb, a občas mít i pochybnosti: to je to, co dělá člověka přirozeně vdělaným, dle mého kritéria.

Ale pořád to vzdělání dává jednu hodnotu: kastovnictví ohledně práce, možnosti přijetí, ocenění za ni. Protože člověk pouze vyučený má cestu k dobrému platu a značně stíženou, ne-li zavřenou než ten Vš, který v konečném důsledku může být úplný debil. lol Středoškolák většinou za podobnou práci jako VS je financně méně ohodnocený.
Ono to má svoje logické opodstatnění: proč by člověk, který se věnoval vzdělání delší dobu a prokazoval náročnější zkoušky atd měl být finančně ohodnocený jako středoškolák nebo dělat, nedej bože, manuální práci...

JSOU VZDY VYJIMKY, ale tohle je prostě základní pravidlo fungování dnešní společnosti...

Upravil(a) IlonaN (2. 3. 2009 21:43)

Není tady

#13 2. 3. 2009 21:57

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Leri napsal(a):

Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já!

Leri, tak tohle mne zaujalo.
Jak to prosím rozeznáš? Kdo je lepší a kdo na nižší úrovni, jak ty? BI.

Ilono, fungování dnešní společnosti není o vzdělání, stejně tak jako psychika každého z nás není o vzdělání.
Především TY si musíš vážit sama sebe, mít se ráda. Tohle najdeš jen uvnitř, z venku ti to nikdo nedá. Pokud to tak sama necítíš, vždycky budeš pochybovat stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#14 2. 3. 2009 22:22

Leri
♥♥♥♥♥♥-

Ilonko, ohodnocení by mělo být podle toho, jakou práci děláš, a ne s jakým vzděláním ji děláš. A takto to funguje.
Pandorro, asi jsem to nenapsala úplně správnými slovy, chci tím říct, že člověk, který je v něčem lepší než já, tak ten je pro mě příkladem, člověk ctižádostivější, pilnější, pracovitější, ten, kdo na sobě pracuje, ten, kdo se dobře stará o rodinu a tak. V takových lidech já mám své příklady a snažím se jim vyrovnat.

Není tady

#15 2. 3. 2009 22:25

Želvička17
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Ústí nad Labem

Mně se teda líbí být sama sebou, nechápu proč mít nějaký srovnávací příklady, každej je něčím jedinečnej, zajímavej, každej člověk je v něčem dobrej, v jiným míň... Není lepší žít svůj život?

http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/gSkVyMR.jpghttp://lb5m.lilypie.com/gSkVp2.png
http://lb2m.lilypie.com/TikiPic.php/sNH41tS.jpghttp://lb2m.lilypie.com/sNH4p2.png

Není tady

#16 2. 3. 2009 22:25

IlonaN
♥♥♥----

Pandorraa napsal(a):

Leri napsal(a):

Na druhou stranu si myslím, že srovnávat se s těmi lepšími, je správné, přece se nebudu srovnávat s lidmi, co jsou na nižší úrovni jak já!

Leri, tak tohle mne zaujalo.
Jak to prosím rozeznáš? Kdo je lepší a kdo na nižší úrovni, jak ty? BI.

Ilono, fungování dnešní společnosti není o vzdělání, stejně tak jako psychika každého z nás není o vzdělání.
Především TY si musíš vážit sama sebe, mít se ráda. Tohle najdeš jen uvnitř, z venku ti to nikdo nedá. Pokud to tak sama necítíš, vždycky budeš pochybovat stolt

Co se týče fungování dnešní společnosti ohledně toho, jaké má kdo vzdělání, za tím si stojím. Kromě určitých vyjímek...
Že člověk o sobě někdy pochybuje, to taky považuji za správné, protože neznám nikoho kolem sebe, kdo by alespoň jednou nepochyboval, jak by měl něco udělat a následně posoudit, jestli to bylo správné nebo ne. Říká se tomu zdravé sebevědomí. Ten, kdo si myslí, že vše dělá perfektně a nikdy nemá pochybnosti, tak tomu gratuluji, ale jestli to není o tom, že třeba nemá city...

Není tady

#17 2. 3. 2009 22:28

Leri
♥♥♥♥♥♥-

Ilonko, já znám lidi, kteří jsou vyučeni a dělají manuální práci a mají za ni 25 - 30 tis. hrubého, tak to tedy do té tvé teorie nezapadá.
A já s VŠ (ale na tomto místě SŠ nebo VŠ nehrálo roli) o pár tisíc míň, a vždycky jsem si myslela, jak mám skvěle placenou práci a vážila si jí.
Tak vidíš. Všechno je relativní.

Není tady

#18 2. 3. 2009 22:31

Leri
♥♥♥♥♥♥-

Źelvičko, jistěže jsem sama sebou, to přece ani jinak nejde, jen chci říct, že když je někdo v podobné situaci jako já úspěšnější, tak se ptám, jestli bych nemohla být taky. Prostě na sobě zapracovat. Ale moc to nefunguje. Možná se málo snažím, anebo snažím a vyjde to naprázdno.

Není tady

#19 2. 3. 2009 22:33

Želvička17
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Ústí nad Labem

Leri napsal(a):

Źelvičko, jistěže jsem sama sebou, to přece ani jinak nejde, jen chci říct, že když je někdo v podobné situaci jako já úspěšnější, tak se ptám, jestli bych nemohla být taky. Prostě na sobě zapracovat. Ale moc to nefunguje. Možná se málo snažím, anebo snažím a vyjde to naprázdno.

Máš to prostě nastavený jinak no... Já bych za třicet ani nevstala z postele... lollollol

Dobrou s kobrou... sova

http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/gSkVyMR.jpghttp://lb5m.lilypie.com/gSkVp2.png
http://lb2m.lilypie.com/TikiPic.php/sNH41tS.jpghttp://lb2m.lilypie.com/sNH4p2.png

Není tady

#20 2. 3. 2009 22:34

Leri
♥♥♥♥♥♥-

Ten, kdo si myslí, že vše dělá perfektně a nikdy nemá pochybnosti, tak tomu gratuluji, ale jestli to není o tom, že třeba nemá city...
Jsou takoví lidé, já to tedy absolutně nechápu, myslím, že každý dělá chyby, ale když někdo ty chyby neuzná, tak to fakt nevím, co to je za povaha.....

Není tady

#21 2. 3. 2009 22:35

Leri
♥♥♥♥♥♥-

Želvičko, tady na Moravě nejsou vysoký platy.

Není tady

#22 2. 3. 2009 22:37

IlonaN
♥♥♥----

No jo, to jo, ale já to s tím vzděláním myslela tak:

co ten chlapík nebo žena s vyučením musí dělat pro to, aby měli těch 30 000- třeba tři směny. Než se takový šikovný človíček dostane na vedoucí pozici, musí se vypracovat.
Šikovný podnikající truhlář - může být boháč.

Středoškolák: na rozhraní - má šanci pracovat za lepší peníze jako ten s výučním listem, mít větší možnosti postupu na určité pozice..

VŠ - na některé pozice ho ani nevezmou, protože je prostě VŠ a nepotřebuje moc času na povýšení, pokud je taky šikovný, třeba jako ten človíček vyučený a šikovný ve svém oboru. A to nehledě na to, že na určité profese prostě VŠ musí být

Tak, takhle jsem to myslela, a fakt si myslím, že tak z 80 procent to  funguje.

Není tady

#23 2. 3. 2009 23:35

Leri
♥♥♥♥♥♥-

Asi to tak většinou funguje.
Ale všechno je relativní, někteří lidé ani nechtějí dojíždět, za ty peníze,které jim nabízejí, druhý člověk by si práce vážil a bral by práci i za míň peněz než ten, který ji nevezme, protože se mu za to zdá málo peněz.
Ale fakt si myslím, že záleží jakou práci kdo dělá, než jaké má vzdělání - může být třeba zaměstnán jako pracovník ostrahy a každý tam dostane stejně zaplaceno, ať už je vyučený, SŠ nebo VŠ - tady přece vzdělání nikoho nezajímá. A jsou i jiné práce, kde to takto platí.

Není tady

#24 3. 3. 2009 8:21

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Leri napsal(a):

Ilonko, ohodnocení by mělo být podle toho, jakou práci děláš, a ne s jakým vzděláním ji děláš. A takto to funguje.
Pandorro, asi jsem to nenapsala úplně správnými slovy, chci tím říct, že člověk, který je v něčem lepší než já, tak ten je pro mě příkladem, člověk ctižádostivější, pilnější, pracovitější, ten, kdo na sobě pracuje, ten, kdo se dobře stará o rodinu a tak. V takových lidech já mám své příklady a snažím se jim vyrovnat.

Děkuji za objasnění.

Není tady

#25 3. 3. 2009 8:27

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

IlonaN napsal(a):

Co se týče fungování dnešní společnosti ohledně toho, jaké má kdo vzdělání, za tím si stojím. Kromě určitých vyjímek...
Že člověk o sobě někdy pochybuje, to taky považuji za správné, protože neznám nikoho kolem sebe, kdo by alespoň jednou nepochyboval, jak by měl něco udělat a následně posoudit, jestli to bylo správné nebo ne. Říká se tomu zdravé sebevědomí. Ten, kdo si myslí, že vše dělá perfektně a nikdy nemá pochybnosti, tak tomu gratuluji, ale jestli to není o tom, že třeba nemá city...

Je hezké, že si za tím stojíš, ale společnost takhle jednoduše, na jediném principu, nefunguje.
Také si myslím, že asi není mezi námi nikdo, kdo o sobě alespoň jednou nepochyboval. Jen někteří to umějí a hlavně z nějakého důvodu mají potřebu před druhými schovávat, jiní to klidně řeknou nahlas, protože na tom nevidí nic špatného.

Osobně si myslím, že pokud si myslíš, že bez vzdělání nemáš šanci, jsou tu pro tebe dvě možnosti:
1. myslet si to dál a vyrobit si časem docela slušnou frustraci - omluvenku pro své
    nezdary
2. pustit se do práce a na svém vzdělání zapracovat smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí