18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,
ráda bych vám oznámila, e od pondělí bude minimálně na jeden týden otevřen chat s panem doktorem o problematice nachlazení a infekcí horních cest dýchacích u deti.... Věřím, e v tomto počasí jej uvítáte a předevím vyuijete. tina.
Není tady
Tinu, díky moc za upozornění.
Chat bude otevřen zde?
Není tady
jo jo, damy, v pondeli to doladime oficialne... ten chat samozrejme nebude "zive", ale muzete uz psat zde sve dotazy, pan doktor se pak pokusi je postupne zodpovidat, jak se k tomu dostane... diky Tino za administraci...
Není tady
Budu bude Souris, je to slibene, prosim o strpeni, dnes uz se pan doktor nedostane urcite - ale v prubehu par dnu tady bude... Ale dotaz muzes napsat uz... juraj
Není tady
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na svého syna. Minulý týden prodělal virózu, která se projevila nejprve vysokými teplotami, a pak začal kalat. Nejprve jsme uívali Sinecod, který nezabral, poté nám paní doktorka nasadila Robitussin, sedimentaci měl v pořádku a na plících taky nic. De fakto po týdnu se to zlepilo, ale bez kale není. Kapky jsme vyměnili za Mucosolvan a příli neodkalává. Můe jít o přetrvávající zlozvyk (e to ze sebe vytlačuje), nebo to máme radi jetě nechat překontrolovat. Doma mám jetě devítiměsíčního chlapečka, tak bych nerada, aby si to vzájemně předávali. Děkuji předem za odpověď.
Není tady
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, Matýsek často spí s otevřenou pusinkou, bylo nám od známých řečeno, e by mohl mít problémy s ucpaným nosíkem, e se mu určitě patně dýchá, ale v nose nic nemá. Děkuji za odpověď.
Není tady
Dobrý den,
já bych se chtěla zeptat, jestli se dá nějak bojovat s neustálým nachlazením dítěte po příchodu do kolektivu - kolky? Nevím, jestli je to tím, ale
téměř celou zimu se potýkáme s rýmou a kalem a to celá rodina. Teď se k tomu přidal u syna zánět středního ucha. Jetě mě napadá, jestli by nebylo na místě nechat si udělat výtěr z nosu, abychom zjistili, jestli nenosíme nějaký bacil?
Děkuji.
Upravil(a) Souris (3. 3. 2009 16:39)
Není tady
Dobrý den, jak nejlépe předcházet rýmě a případně ji léčit u kojence? (pouívat odsávačku? kapat nosní kapky nebo jen vytírat? Pouívat např. nasivin nebo spíe jen vincentrku/mořkou vodu ve spreji? ) Děkuji za odpověď.
Není tady
Dobrý den, dotaz sice nesouvisí s problematikou nachlazení, ale přesto se zaptám...
mohu své 20ti ěmsíční dceři podávat pangamin? Rozdrcený například do jogurtu? Pokud ano, v jakém mnoství?
Děkuji za odpověď.
Není tady
Dobrý den pane doktore.
S radostí vyuívám monosti poloit Vám otázky.
1) Zajímalo by mne jak se stavíte k očkování dětí proti chřipce, od kolika let je vhodné je naočkovat?
(Moje mladí dcera chytí téměř ve, chodíme na alergologii, od roka dostává kortikoidy a zodac, je braná jako astmatik - testy z krve jsou zatím negativní). Bylo by vhodné ji na podzim při nástupu do kolky nechat naočkovat?
2) Co doporučujete na zvýení imunity pro malé děti, které jsou v kolektivu (např. kolka).
3) Jakým potravinám je vhodné se při příznacích a průběhu nachlazení či zánětu průduek a pod. vyhnout, případně jaké doporučujete?
4) Je vhodné u malých dětí pouívat např aromalampy a do nich dávat tee tree, eukaliptus, citrusy....
Případně solné lampy?
Předem děkuji za odpovědi
Není tady
DObry den, pane doktore, dcera mela uz nekolikrat problemy s pretrvavajicim kaslem (drazdivy kasel,ale spise vlhky s vykaslavanim hlenu s hrcenim pri kasli), pokazde to ma stejny prubeh, 2-3 dny horecky kolem 39 °C a silny kasel, ktery ji trapil hlavne v noci, byla hodne zahlenena. Kasel trva zhruba 2 az 3 tydny. Uz 2x brala antibiotika. Mam ale vypozorovano, ze vzdy, kdyz je v tomto stavu, tak ji roste, nebo se ji spise nemuze prorezat zub. Je to mozne, ze to s rustem zubu muze souviset? Nase detska lekarka rika, ze ne, ale mne to prijde dost velka nahoda, ze behem roku roku mela silny kasel 4x a pokazde se tlacil zub.
Rada bych se jeste zeptala, jak takovy kasel muze dlouho trvat a jestli ma cenu nasazovat antibiotika,ikdyz je kasel sam na ustupu. Uplne se uklidnil v noci a protoze bere i mucosolvan, tak jeste si rano a nekolikrat denne odkasle.
Moc dekuji za Vasi odpoved.
Upravil(a) Haňule (4. 3. 2009 7:40)
Není tady
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat,syn prodělal zánět dutin,rýma se mu usadila a skončil na operačním stole,fess,měl 10dní hadičky v dutinách,denně chodil na výplachy.Jene na kontrole se zjistilo,e má cystu v dutině.Ráda bych věděla zda se ztratí,nebo můe růst a dělat problémy?Po operaci asi půlrok na to,dostaval ílené bolesti hlavy,a doktorka mu určila migrénu,protoe má světloplachost,při bolestech hlavy i zvrací,dala mu topamax.Můe mít ta operace vliv na to e se mu objevila migréna?Nikdy předtím to neměl.Teď je tomu rok,a zase má rýmu,e pořád smrká,tak mám strach.Má 10let
Děkuji
Není tady
Dobrý den, pane doktore. Mám 5 letého syna, kterému loni v létě byla odstraněna nosní mandle. Má problémy s nosem, které měl ji před odstraněním mandle - nemá rýmu, ale v nose se mu stejně tvoří hustý hlen, který sám nevysmrká, má ho na stranách nosu a musím mu to odstranit já. Kdy bych to nedělala kadý den, tak se mu z toho udělají tvrdé asi krusty a zase musí hodně smrkat a kolikrát mu jetě musím pomoct aby to dostal ven. Čím by to mohlo být a co s tím? Děkuji
Teď jsem mu začala dávat homeopatika Kalium bichromicum, troku je to lepí
Není tady
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych od Vás informaci k problémům rýmy, nikoli u dětí, ale u dospělých. Mám ji 3. týden rýmu, kterou se snaím léčit stále sama. V prvopočátku jsem začla uívat nosní sprej Otrivin - ten u mám několikrát vyzkouený a s dobrým efektem, ale problém je v tom, e se smí pouívat jen týden. Po vysazení uívám sprej Vincentku, ale ta mi nepomáhá. Během uívání Otrivinu jsem pouívala i Aerius v tabletách a i zde jsem pociovala úlevu. Po vysazení Aeriusu mám opět ucpaný nos. Jak tedy zajistit průchodnost nosní dutiny ? Nejedná se o vodnatou rýmu, která by mi samovolně vytékala.Děkuji Vám.
árka
Upravil(a) sakal (7. 3. 2009 9:17)
Není tady
Dobrý den, syn 16 let je stále nemocen. Na podzim mu byly zjitěny chlamidie (jen protilátky), byl přeléčen klacidem 21 dní, měsíc byl zdráv a opět viroza, kael a slabá rýma.. to se mu táhlo 3 týdny... zase měl tři týdny klid a začala mu rýma, která mu trvala 14 dní. ted ji nesmrká ale říká e mu hleny stékají do krku. Ve 14 letech byl na odstranění nosní mandle.. ta mu do roka dorostla, tak musel jít znovu. chtěla jsem se zeptat, jestli je moné, e by mu mandle po třetí dorostla... Na ORL jsme byli, díval se mu jen krkem a říkal, e se to zdá v pořádku, ale prý by to chtělo zkontrolovat endoskopem. Myslíte, e stačí zkontrolovat jen zrcátkem přes krk. S pozdravem Erik
Není tady
erik napsal(a):
Dobrý den, syn 16 let je stále nemocen. Na podzim mu byly zjitěny chlamidie (jen protilátky), byl přeléčen klacidem 21 dní, měsíc byl zdráv a opět viroza, kael a slabá rýma.. to se mu táhlo 3 týdny... zase měl tři týdny klid a začala mu rýma, která mu trvala 14 dní. ted ji nesmrká ale říká e mu hleny stékají do krku. Ve 14 letech byl na odstranění nosní mandle.. ta mu do roka dorostla, tak musel jít znovu. chtěla jsem se zeptat, jestli je moné, e by mu mandle po třetí dorostla... Na ORL jsme byli, díval se mu jen krkem a říkal, e se to zdá v pořádku, ale prý by to chtělo zkontrolovat endoskopem. Myslíte, e stačí zkontrolovat jen zrcátkem přes krk. S pozdravem Erik
Dobrý den,
domnívám se , e problém nebude v "nosní mandli".
Doporučoval bych komplexní imunologické vyetření . Rovně by mě zajímaly hodnoty stopových prvků - Zn , Cu apod.
Růst adenoidní vegetace po 12. roku ivota není obvyklý.
MUDr.Josef Zemánek
Není tady
sakal napsal(a):
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych od Vás informaci k problémům rýmy, nikoli u dětí, ale u dospělých. Mám ji 3. týden rýmu, kterou se snaím léčit stále sama. V prvopočátku jsem začla uívat nosní sprej Otrivin - ten u mám několikrát vyzkouený a s dobrým efektem, ale problém je v tom, e se smí pouívat jen týden. Po vysazení uívám sprej Vincentku, ale ta mi nepomáhá. Během uívání Otrivinu jsem pouívala i Aerius v tabletách a i zde jsem pociovala úlevu. Po vysazení Aeriusu mám opět ucpaný nos. Jak tedy zajistit průchodnost nosní dutiny ? Nejedná se o vodnatou rýmu, která by mi samovolně vytékala.Děkuji Vám.
árka
Dobrý den,
z mého pohledu by bylo vhodné co nejdříve provést výtěr z krku a nosu na bakteriologické vyetření na zjitění agens,která Vae problémy vyvolává.Při této příleitosti rovně zjistit citlivost na ATB.
Dále pak pouít ATB - lokálně dle citlivosti.
S pozdravem
MUDr.J.Zemánek
Není tady
Petrua napsal(a):
Dobrý den, pane doktore. Mám 5 letého syna, kterému loni v létě byla odstraněna nosní mandle. Má problémy s nosem, které měl ji před odstraněním mandle - nemá rýmu, ale v nose se mu stejně tvoří hustý hlen, který sám nevysmrká, má ho na stranách nosu a musím mu to odstranit já. Kdy bych to nedělala kadý den, tak se mu z toho udělají tvrdé asi krusty a zase musí hodně smrkat a kolikrát mu jetě musím pomoct aby to dostal ven. Čím by to mohlo být a co s tím? Děkuji
Teď jsem mu začala dávat homeopatika Kalium bichromicum, troku je to lepí
Dobrý den,
ve své praxi jsem měl několik podobných případů. Doporučil bych vyetření IgA sekrečního! Má co do činění s kvalitou hlenu .Dále pak opakovaně pouívat některé minerální vody k zvlhčování a oplachování nosní sliznice / to je důvod zlepení po KB/ Já svým pacientům doporučuji obyčejnou minerálku Vincentku o pokojové teplotě.
S pozdravem
MUDr.J.Zemánek
Není tady
Mony03 napsal(a):
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat,syn prodělal zánět dutin,rýma se mu usadila a skončil na operačním stole,fess,měl 10dní hadičky v dutinách,denně chodil na výplachy.Jene na kontrole se zjistilo,e má cystu v dutině.Ráda bych věděla zda se ztratí,nebo můe růst a dělat problémy?Po operaci asi půlrok na to,dostaval ílené bolesti hlavy,a doktorka mu určila migrénu,protoe má světloplachost,při bolestech hlavy i zvrací,dala mu topamax.Můe mít ta operace vliv na to e se mu objevila migréna?Nikdy předtím to neměl.Teď je tomu rok,a zase má rýmu,e pořád smrká,tak mám strach.Má 10let
Děkuji
Dobrý den,
Vá případ není jednoduchý.
Doporučoval bych vyetření dětským neurologem . Takto na dálku nemohu objektivně rozhodnout ,zda se jedná o jeden nebo dva problémy.
S pozdravem
MUDr.J.Zemánek
Není tady
Haňule napsal(a):
DObry den, pane doktore, dcera mela uz nekolikrat problemy s pretrvavajicim kaslem (drazdivy kasel,ale spise vlhky s vykaslavanim hlenu s hrcenim pri kasli), pokazde to ma stejny prubeh, 2-3 dny horecky kolem 39 °C a silny kasel, ktery ji trapil hlavne v noci, byla hodne zahlenena. Kasel trva zhruba 2 az 3 tydny. Uz 2x brala antibiotika. Mam ale vypozorovano, ze vzdy, kdyz je v tomto stavu, tak ji roste, nebo se ji spise nemuze prorezat zub. Je to mozne, ze to s rustem zubu muze souviset? Nase detska lekarka rika, ze ne, ale mne to prijde dost velka nahoda, ze behem roku roku mela silny kasel 4x a pokazde se tlacil zub.
Rada bych se jeste zeptala, jak takovy kasel muze dlouho trvat a jestli ma cenu nasazovat antibiotika,ikdyz je kasel sam na ustupu. Uplne se uklidnil v noci a protoze bere i mucosolvan, tak jeste si rano a nekolikrat denne odkasle.
Moc dekuji za Vasi odpoved.
Dobrý den,
Obecně je moné napsat , e při růstu zoubků dochází k překrvení sliznice dutiny ústní a tím ke zmenení prostoru pro dýchání - zjednodueně řečeno. Jakýkoliv hlen v dutině ústní a nosohltanu je v této době překákou - reflex odstranění hlenu - kael.
Kapénky opoutějí při kali dutinu ústní rychlostí a 140 km /hod. Pokud se jedná o dlouhotrvající kael - několik dnů -
dochází k pokození sliznice dýchacího traktu , která je pokrytá řasinkovým epitelem. Ty řasinky umoňují odstraňování hlenu z respiračního traktu. Hojení malých pokození trvá několik dnů.Při přechodu hlenu se navozuje kael. Čím déle trvá hojení , tím déle trvá Vámi popisovaný kael. Urychlení regenerace je moné pouíváním vitamíny B-komplexu - optimální Pyridoxin. Podávám při kali dle věku.
Antibiotika je vhodné podávat pouze v indikovaných případech - to je při bakteriální infekci.
S pozdravem
MUDr.J.Zemánek
Není tady
dobry den děkuji za odpověd.imunologické vyetření mu bylo děláno IMUNOGLOBULINY IGA 4.33(0.7-4.00)IGG13.2 (7.0-16 )IGM 1.62 (0.4-2.3)S- CRP 4.6 (0.0-5.0)S-IgE (144.7(0-240.0) S_ ASLO 88 (0-200) S REVMAT.FAKTOR 8.5 (0.0-14.0) je to dostačující ?Nebo co by ste mi doporučil?(dnes ráno opět zelená rýma ) děkuji
Není tady
Dobrý den pane doktore, dcera necelé dva roky má za poslední tři měsíce po třetí chrchlavý kael s tím, e jednou to bylo po CRP na antibiotika (augmentin), pak to byla laryngitida a teď v březnu jí to spadlo na průduky tak uívá Ventolin (po osmi hodinách 2 vdechy) a jeliko se to po pěti dnech nezlepilo dr. přidala Aerius a ráno a večer Budiair. Zdá se mi to lepí, ale mám strach, e to začíná mít chronické (oba rodiče alergici) Dá se tomu prosím nějak předcházet? Jsou nějaké vitamíny, homeopatika, která bych mohla dávat preventivně? Děkuji moc za odpověď
Není tady