Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 2. 2. 2006 15:36

Ela..
♥♥♥♥♥♥-

a co takhle týrání psů v psím útulku !!

informace z týdeníku Táborsko, číslo 5, ročník X. (1.2.2006)
Za překlepy se předem omlouvám, je toho prostě hodně:

články ze str 13. a 14:

Na základě článku Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán ?, kde byl v minulém čísle popsán příběh mladé dvojice, která si osvojila v píseckém psím útulku psa nakaženého parvovirozou, podala Liga na ochranu zvířat v Písku stížnost Krajské veterinární správě v Č. Buděj. Je adresována k rukám ředitele Františka Kouby. Text přinášíme v plném znění. Uveřejňujeme i další ohlasy:

Liga žádá hloubkovou kontrolu píseckého psího útulku
Vážený pane řediteli,
dopisem ze dne 9. prosince 2005 se místní Liga na ochranu zvířat obrátila na KVS - inspektorát Písek s požadavkem na důslednou kontrolu stavu místního útulku pro psy, který provozuje firma Zde´ˇnka Korbela. Důvodem byla i veřejná kritika tohoto útulku Ligou na ochranu zvířat Tábor, která tento považuje za nejhorší v republice. Žádali jsme o prověření stavu, počínaje již tradičně nezateplenými boudami, přes kvalitu krmiva a dodržování provozního řádu, až po poskytovanou veterinární péči, neboť tento útulek jako rarita mezi útulky není přístupný veřejnosti ani naší organizaci. Tento dopis vám byl postoupen ředitelem píseckého inspektorátu MVDr. Slabým, kopie pak inspektoru MVDr. Hanákovi, odpovědnému za kontrolu.
Od Vás jsme obdrželi odpověď ze dne 11.1.2006, podepsanou MVDr. Ladislavem Hanouskem. Kromě opakování všeho, oč jsme žádali, z obsahu dopisu je patrné, že nebylo učiněno to, co je potřebné zvláště v zimě a co by ozřejmilo faktický stav i po stránce veterinární. Ze závěru pak vyplývá, že dle Vás je v podstatě vše v pořádku.
O tom ovšem nesvědčí obsah článku, který byl zveřejněn v místních novinách Písecké postřehy dne 25.1.2006 (zároveň také v týdeníku Táborsko a Milevských novinách - pozn. redakce) a který Vám ve fotokopii přikládáme. Je potvrzením oprávněnosti našeho požadavku na prověření poskytované veterinární péče v útulku. Tento dopis proto považujte za stížnost na neúnosný stav útulku, který nerespektuje zákonné předpisy, a důrazně Vás žádáme o hloubkovou kontrolu celého provozu útulku. Součástí stížnosti je i připojený článek.
V případě, že ani nyní by nám nebylo vyhověno, obrátíme se na vám příslušně nadřízený orgán se stížností za neplnění povinností vyplývajících ze zákona a k řešení situace podnikneme další kroky, včetně přizvání televize.
Doufáme, že toho nebude zapotřebí a že tuto stížnost náležitě prověříte a učiníte všechna potřebná opatření k nápravě současného stavu, aby ochrana zdraví a pohody zvířat nebyla obsažena pouze v názvu vašeho odboru.
Jiří Vítek, jednatel Ligy na ochranu zvířat Písek

Špatné poměry v píseckém útulku jsou známé celé roky
Kolik psů z píseckého útulku bude ještě muset zemřít nebo onemocnět kvůli léta přetrvávajícím špatným podmínkám v psím útulku, aby to konečně pohnulo píseckou radnicí a vyřešila tento problém tak, aby naplňoval podstatu zákona č. 246/1992 Sb.?
Bylo napsáno mnoho kritických článků, pořízeny fotografie zubožených psů. Byla prokázána záměna očkovacích průkazů, před časem vyšly najevo poznatky o nekvalitním krmení zbytky z kuchyní - a stále se nic neděje, přestože tento otřesný stav trvá od samého počátku provozu pana Korbela.
Město již několik let slibuje řešení, ale jen slibuje. Rovněž tak město Strakonice, které dováží nalezené psy do píseckého útulku, dělá, že o špatné situace neví.
Jak je možné, že veterinární správa mlčí, když provoz útulku musí splňovat určitá kritéria jako zateplené boudy, rozměry kotců, kvalitu stravy, možnosti výběhu, karanténu, ošetřovnu, veterinární péči atd.
V Písku veškeré dřívější kontroly (moc jich nebylo a byly dopředu ohlášené), sice nějaké připomínky uvedly, ale kontrola následné realizace vázla. Státní dozor na okresní úrovni dokonce vykonával veterinář, jenž v něm zároveň prováděl hrazené úkony, čili kontroloval sám sebe. Je třeba dalšího komentáře ?
Byla podána i trestní oznámení, například 12.6.2000 majitelkou pudla, jenž byl po vydání z psího útulku Z. Korbela v tak špatném stavu, že musel být utracen. Je k dispozici písemné vyjádření Šárky Hrůzové, poradkyně chovu kavkazských ovčáků, která uvedla, že u chovatele Korbela zažila šok, v jak hrozném stavu byla jeho štěňata. Pan Korbel byl později zbaven v klubu chovatelů kavkazských ovčáků funkce pro hrubé porušování řádu v období 1992/3. A takovému člověku svěřilo město Písek provozování útulku.
Když město neslyší na utrpení psů, mělo by alespoň ekonomicky uvažovat. Špatné podmínky v útulku mají za následek, že se lidé bojí vzít si odtud psa a raději si jej obstarají jinde, například v Táboře, kde je vše v pořádku. Případ Martiny Vejvodové, která si vzala v Písku psa nakaženého parvovirozou, není bohužel ojedinělý. Zájemce odrazuje i to, že si mají vybírat pouze podle fotografií.
Námitky pana Korbela, že návštěvy psy stresují, jsou scestné. Psy naopak stresuje trvalý pobyt v kotcích bez možnosti výběhu. A zákaz vstupu ochránců zvířat do útulku, je už úplný paradox. Proč to tak je ? Přece když mám vše v pořádku, není čeho se bát. Táborská ochrana zvířat má přístup do táborského útulku bez jakéhokoliv omezení. Útulek je veřejnosti denně otevřen a potenciální zájemce si může všechny psy prohlédnout. Proto je také pobyt psů v táborském útulku poměrně krátký.
Písecký starosta Luboš Průša 9.1.2006 v MF Dnes uvedl: Myslím si, že je hospodárnější svěřit psí útulek soukromníkům a ten současný je dostačující. Vlna odporu, která se proti němu občas zvedne, je vždycky spíš proti provozovateli.
Z toho je evidentní, že starosta není vůbec v obraze.
To, že se léta neřeší podmínky v píseckém útulku, vede naopak k nehospodárnosti radnice. Z takového útulku si časem psy nikdo brát nebude a to soukromý majitel potřebuje. Je placen za psa a den a čím více psů tam zůstává, tím více peněz má.
Písečtí občané, kterým není osud ztracených nebo vyhozených psů lhostejný, by už neměli volit zastupitele, kteří léta oprávněné kritice psího útulku jen čelí a jen planě slibují.
Květa Stoklasová
Táborská ochrana zvířat

Moje zkušenosti s útulkem jsou špatné
Chtěla bych reagovat na článek v čísle 4 o píseckém psím útulku. V rozmezí tří let se mi podařilo najít náhradní majitele pro 4 psy (byly to 2 fenky a 2 psi). Bohužel musím konstatovat, že všichni tito psi byli velice hubení, ve špatném výživném stavu a silně začervení, což se potvrdilo až doma po odčervení. Maličká dlouhosrstá kříženka jezevčíka dokonce za dva týdny po odběru z útulku porodila 7 štěňat.
Zarážející na tom je, že nás nikdo ze zaměstnanců útulku o březosti feny neinformoval. Roční kříženec loveckého psa několik dnů neustále požíral své výkaly, než zjistil, že krmení bude mít co hrdlo ráčí. Možnost získat psa z píseckého útulku přitom opravdu budí dojem, že zde nestojí o to, aby psi nacházeli nové majitele. Praxe vypadá tak, že psa si musíte vybrat podle očíslovaných fotek z nástěnky, přes jejíž zamlžené sklo v chladnějších dnech není vůbec vidět. Fotky jsou nekvalitní, špatně nafocené, mnohdy úplně vybledné od slunce, takže z nich prakticky nic nepoznáte. Podle nástěnky si vyberete číslo a "to" vám přivedou před bránu. Ošetřovatel o psovi moc neřekne. Na můj dotaz, proč jsou všichni předvedení psi tak hubení a čím je krmí, mi bylo sděleno, že hubení jsou proto, že nemají žádné svaly, neboť neběhají. Ošetřovatel prý nemá čal tolika psům zajistit pohyb. Po výběru psa s námi administrativní pracovnice na chodbě sepsala předávací protokol, zaplatili jsme 120 kč poplatek a mohli jsme jít.
Nikdo se neptá na co psa chcete, jak s ním naložíte. Prostě nikoho nezajímá, jak pes skončí. Při každém odběru psů jsem byla z praxe tohoto útulku velice rozčarovaná, ale věřila jsem, že se situace zlepší. Bohužel žádný posun k lepšímu nenastal, což potvrzuje i uvedený článek. Vše ve mně tak vzbuzuje dojem, že psi umístění v tomto útulku jsou zde opravdu pouze nástrojem k zisku peněz, ze kterých mnoho nemají, což je velice smutné. Nebo se snad pletu ?
Hana Pokorná, Milevsko

Není tady

#2 8. 2. 2006 10:51

Hana12345
Host

Re: a co takhle týrání psů v psím útulku !!

Týrání psů v útulcích asi není tak jednoduché zjistit. Pokud jsou psi venku, je vidět, jak se s nimi zachází, jak vypadají. Ale pokud jsou v budově, asi se to nedá zjistit. Oba naši psi jsou z útulku, kde je měli umístěné vevnitř. Když jsme jeli pro Bertíka, viděli jsme jen tu místnost, ve které byl on (a několik dalších psů). Bertíka jsme si mohli  vybrat z těch psů, kteří byli s ním v té místnosti.  Když jsme jeli pro Terezku, přivedli nám ji do  čekárny (nebo jak tomu říkají, nevím). Prostě jsme seděli a čekali až ji přivedou. Terezku jsme si vybrali podle internetových stránek. Vůbec jsme neviděli, jak to tam vypadá.
Ale podle stavu, ve kterém byli oba psi, bych řekla, že docela dobře. Pokud veterináři pořádně útulky nekontrolují, asi by měla existovat nějaká skupina lidí, nejspíš dobrovolníků, kteří by procházeli útulky-třeba s tím, že si chtějí nějakého psa koupit. A tak by asi nejspíš poznali, jak se o psy starají. Protože pokud by veterináři pracovali pořádně, asi by nemohlo dojít ke zrušení útulku v Dětmarovicích, když lidé upozornili na hrozné chování ke  zvířatům.

#3 1. 3. 2006 9:38

Marcela 05
Host

Jsem z Písku a je hrozné, co se v místním útulku děje. O ochranu zvířat a psí útulky všeobecně se hodně zajímám a můžu srovnávat... Písecký útulek je opravdu rarita, která nemá obdoby. Samozřejmě, že i mnoho jiných útulků nemá ideální ubytovací podmínky pro své svěřence, ale alespoň poskytují psům dostatečný výběh, kvalitní stravu a umožňují přístup veřejnosti. Osobně jsem chodila venčit psy do útulku v Českých Budějovicích a musím říci, že to psům jedině prospívalo - měli potřebný pohyb a kontakt s člověkem, který je pro každého psa důležitý. Psi se velice dobře umísťovali, jelikož mezi nimi a návštěvníky vznikalo během venčení pouto a lidé neměli to srdce je v útulku déle nechávat. Také zde na rozdíl od píseckého útulku pracují kompetentní lidé, kteří mají ke zvířatům vztah. Takže názor pana Korbela, že kontakt s lidmi zvířata v útulku stresuje, je naprosto zcestný! Co se týká píseckého útulku, tak kamarádka si chtěla telefonicky domluvit schůzku, že si tam přijde vybrat psa a pečovatelka jí řekla, že neví, jaké všechny psy tam momentálně má a že ji tam poslal pracovní úřad (byla prý bez zájmu). Také by mě zajímalo, kolikrát se byl pan starosta Průša v útulku podívat? Možná kdyby tam občas zavítal, tak by začal celou situaci řešit... Také je ale možné, že nemá vztah ke zvířatům a tak je mu jedno, co se děje - možná radnici z mnoha důvodů celá situace velice vyhovuje. Panu Korbelovi to vyhovuje bezpochyb, jelikož dostává na psa/den 95,- Kč - když to spočítám, tak i kdyby tohoto psa krmil superprémiovým krmivem, tak ho to bude stát na psa/den 66,- Kč. Tak co tomu říkáte - dobrý biznis, že? 

Ještě bych dodala, že v obzvláště mrazivém období, které tuto zimu nebylo krátké, byla možnost řešit špatné ubytovací podmínky psů umístěním do jiných útulků, které mají zateplené kotce. Mnohé útulky tak tuto situaci řešily - zajímalo by mě, jestli se pan Korbel jako rádoby "milovník zvířat" o něco takového vůbec pokusil?

Kladu si ale otázku, proč Liga na ochranu zvířat Písek nevezme celou situaci do svých rukou a nevybuduje nový psí útulek? Existuje přece spousta možností, jak získat peníze - Nadace na ochranu zvířat poskytuje dobrým projektům dotace, možnost veřejné sbírky (v Písku je hodně pejskařů + pomoc široké veřejnosti prostřednictvím médií, dobročinné plesy, koncerty atd.).

Dvoum obětavým ženám z Písku ("klobouk dolů" paní Gašparíková a paní Pospíšilová)  se podařilo vybudovat výborný kočičí útulek, tak věřím, že mnoha lidem zapojeným do kauce "psí útulek" se podaří uskutečnit to samé i pro psy.

#4 1. 3. 2006 10:02

Michalaa
♥♥-----

ja jsem zase byla jednou mozna i vicekrat se podivat v utulku  v PODHRADI u Bakova...kousek od Mlade Boleslavi......jelikoz psa mame a to dva tak jsme si tam nejela nikdy pro pejska domu nebo tak nejak...pokazde jsem tam jela kolem vanoc s velkym pytlem granuly a par konzervama.....vim ze psi se tam taky nemaj nejlip......kdyz jsme tam byla poprve tak mi bylo receno ze je ten pytel granuly nezadouci,ale kdyz uz jsme tam tak si ho tedy "vezmou"ani nepodekovaly.pri pohlidce kotcu a vybehu..a podotykam ze to bylo kolem vanoc takze zima a snih a urcite i mraz.....ve vybehu ktrey tam maj pro psi staly dve skodovky silne vzate korozi....takze by si psi mohly ta akorat ublizit nezly se probehnout...dalsi pecka...v kotci o rozerech 2x2 metry byly asi tak tri pasi..ale to bych jeste trosku brala...proste neni misto..ale kdyz jsme pak videla dalsi dva kotce plne nejakho stareho zeleza tak jsem se musela zeptat proc jsou ty psi takhle namrskani u sebe kdyz maj volny kotce...bylo mi receno ze je to jejich pozemek a psi tim nijak neztradaj.....a posledni kapka byla ta ze v poslednim koci lezela a to upozornuji ze na zmrzlich dlazdickach byla na nich videt ta vrstva ledu lezi mezy vykalama mala jezevcice se sesti stenatky..odhaduji tak 14 az 21 dni stara....a to lezely jen na kusu hadru ze se tam jen tak tak vesly vsichni.....no hruza des.....tenkrat mi bylo asi 15 let takze jsme si nemohla dovolit pritahnout domu psa natoz kupu stenat ale muzu vam rict ze mi snad jeste tak spatne od srdce nebylo........
nevim jak je to tam tedka...nemam uz tu silu se tam jit jeste podivat.......
kdyby tohle ukazaly v poradu ocharncu zvirat Marty Kubisovi....zajimala by me reakce lidi kdyby videly i zanedbany a tyrany psi a ne jen nacincany pejsky ktery jsou v televizi a maj realnou sanci na umisteni......

Není tady

#5 1. 3. 2006 10:11

Marcela05
Host

Podhradi u Bakova - být Tebou bych se tam zajela podívat a v případě, že se tam nic nezměnilo, začala situaci řešit - prozatím alespoň formou článku v místních novinách atd. Kolikrát se člověku může zdát, že je "malý pán" na to, aby něco změnil, ale to je omyl... Každá i sebemenší pomoc se cení a obzvláště v problematice týrání zvířat.

#6 1. 3. 2006 11:40

Hellga
♥♥♥♥♥♥♥

A já bysem to práskla, velebnosti!  butter Vždycky je někdo výš a třeba také i Kubišové, čí Srstkovi, prostě každému, kdo by s tím něco dělat mohl... Pan starosta né, že by nevěděl. Určitě ví, protože vědět musí. Dotace na útulek jde z městské kasy. Radnice totiž musí mít zřízen psí útulek. Je to asi tak, že ručka ručku myje a proč by si radní dělali násilí, nebo zřizovali něco jiného, když to "jakž takž" funguje? V době internetu není problém informovat veřejnost a přinutit představenstvo, aby se tím zabývalo... Když se jim nechce, udělejte jim ostudu, kde můžete, ať musí... Bodejď by se jim chtělo. Představuje to spoustu práce - nové prostory, personál, veterinární péče a já nevím, čeho všeho... a hlavně peněz a ty určitě nejsou...wink Tady je spousta chytrých bab s přehledem a vzděláním, které by věděly, jak na to! ...a to by bylo, když dají ženské hlavy dohromady, aby se na něco nepřišlo!!!

Není tady

#7 1. 3. 2006 11:41

Ela..
♥♥♥♥♥♥-

to Marcela:
Písecký útulek nemá v České republice obdoby. Zkusila jsem to poslat i do TV Nova a ČT, třebas se do toho někdo konečně pořádně obuje, ledy se pohnou a hafíci z píseckého útulku se dočkají důstojného zacházení, plné misky žrádla a časem i nové rodiny.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí