6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Milé dámy i pánové , poraďte, jak udělat dobré duené zelí, nejlépe červené. Hledala jsem recepty na internetu a nala s jablky, s rozinkami , s vínem......chtěla bych klasické duené zelí, bez těchto vylepení. Díky.
Není tady
Červené hlávkové zelí dám dusit + bobkáč , nové koření.Kdy je uduené , přidám cukr, sůl a ocet.
Není tady
Na tuku (nejlíp sádlo - vepřové, husí) zpěnit drobně krájenou cibulku do tmavě zlata - bacha, nepřepálit. Jemně nakrájené syrové zelí na tom základu trochu orestovat, podlít, lehce osolit, opepřit, okmínovat, přidávám i malinko fenyklu. U naloeného jen na cibulku vyklepnout i s lákem a ochutit podle sebe - kadý výrobce koření jinak. Zrovna tak s octem a cukrem - jen ho s tím nechávám jetě chvilku podusit, aby se chutě spojily.
Není tady
dělám podobně jak helena,ale bez fenyklu... Někdy ,aby bylo jiné nechám lehce připálit a zapráím hl. moukou..
Není tady
Joo já blbka zapomněla, zelí dát dusit na olej a posmaenou cibulkou.
Není tady
Dělám trochu jinak (bílé i červené): nakrouhané zelí zalít vodou tak, aby asi třetina byla nad hladinou, přidat sůl a kmín, chvíli nechat vařit hodně prudce a odkryté, pak přiklopit pokličkou a zvolna dusit do změknutí. Potom (v rendlíku nebo na malé pánvi) na oleji osmait cibulku, zapráit moukou a přidat k zelí. Podle chuti lehce přikyselit, přidat trochu pepře (zajímavý je bílý), to ve.
Dělám více méně stejně jako Judita. K měkému zelí přidám osmaenou cibuli a zásmaku a dochutím solí, pepřem, octem a cukrem.
Není tady
Já dělám rychlé zelí v papiňáku. Postup zhruba stejný, jak uváděj holky, jen nezahuuju. Zelí je poduené za 5 minut. Dá se takhle udělat i dietně bez tuku.
Není tady
Zelí podle Čiriny, která vařila na Hradě u nevím jestli Husákovi nebo Havlovi:
Na sádle nechat zpěnit cibulku a přidat 1-2 lřičky cukr krupice , a to troku zahnědne přidat nakrájené 1 zelí, osolit, okmínovat, malinko podlít, asi 1 dcl a dusit a je hotové, asi 10 minut,nesmí být jak bláto, potom mono pokapat octem, jinak nic, nezahuovat. Kdykoliv jsem takhle udělané zelí dala návtěvě, řekli, e lepí nejedli ...
Není tady
Oti tak bacha , a Ti zelí nezalepí píst - nebo jak se tomu nadává a nemá vymalováno .
Ota napsal(a):
Já dělám rychlé zelí v papiňáku. Postup zhruba stejný, jak uváděj holky, jen nezahuuju. Zelí je poduené za 5 minut. Dá se takhle udělat i dietně bez tuku.
Není tady
Romčo, díky za upozornění. Dělám ho tak léta, hlídám, jestli syčí.
Fuj, ale a jsem se vorosil
Není tady
U jsem jednou zelím vymalováno viděla
Ota napsal(a):
Romčo, díky za upozornění. Dělám ho tak léta, hlídám, jestli syčí.
Fuj, ale a jsem se vorosil
Není tady
Dam zpenit na trosce sadla cibulku,na to nasypu nakrajene syrove zeli,pokminuju,malinko orestuju,podliju vodou asi 2dcl a po chvilce duseni zahustim syrovym,najemno nastrouhanym bramborem.Osolit,okyselit,osladit.
Není tady
Cervene zelicko vyborne delam tak:
koupim ve sklenici cervne zeli, dam ho varit ve vlastni stave az je mekke... Mezitim na panvicce osmahnu jednu az dve stredne velke cibule dozlatova, hodim je k varenemu zelicku a zahustim nastrouhanou syrovou bramborou.. a potom uz je to jen na dochuceni, jak bys to mela rada.. kyselejsi, sladsi...
A musim rict, ze memu manzelovi, a ten je na jidlo ceske velmi narocny, cervene i bile zelicko takto upravene mu velmi chutna...
Upravil(a) IlonaN (3. 3. 2009 22:57)
Není tady
Jetě jeden dodatek k zelí.
Vdycky (skoro) mě chutnalo hospodské zelí a nikdy ádnej kuchař neprásknul, jak na na to.
Jednou mě napadlo, dát do hotového zelí malou sběračku vypečené ávy z masa, promíchat a
Není tady
Tady je to i s kachničkou a knedlíky http://jaknato.centrum.cz/jidlo-a-piti/ … ky/#player
Upravil(a) lvice (30. 5. 2009 17:34)
Citronka: s jablkem jsem to taky četla, ale jetě nevyzkouela. Náhodou to můe být dobré, místo toho syrového bramboru, jak se tu píe.
Není tady
Jo, kdy u jsme u zelí. Nevíte někdo recept na bramborový knedlík bez váení? Nemám toti váhu a tohle těsto mamka doma nedělávala, tak nevím, jak má vypadat, abych suroviny odhadla ke kýenému výsledku. Zkouela jsem to jednou, ika drela za syrova pěkně, ale ve vodě se trochu rozpadla, asi to chtělo víc mouky?
Není tady
Myák napsal(a):
Jo, kdy u jsme u zelí. Nevíte někdo recept na bramborový knedlík bez váení? Nemám toti váhu a tohle těsto mamka doma nedělávala, tak nevím, jak má vypadat, abych suroviny odhadla ke kýenému výsledku. Zkouela jsem to jednou, ika drela za syrova pěkně, ale ve vodě se trochu rozpadla, asi to chtělo víc mouky?
Dneska jsem zrovna dělala bramborový i hrnečkový k zelí s kachnou a uzeným seletem. Brambory nastrouhá, přidá sůl, vejce, hrubou mouku a solamyl. Těsto musí být asi jako modelína. Trochu pruné, ne moc tuhé. Dej do vařící osolené vody.
Není tady
já bramborové knedlíky dělám stejně, jako mamka a babička, tedy tak, e nastrouhám vařené brambory a jak velká je hromádka, přiblině tolik dám hrubé mouky. Vajíčko nedávám vůbec.Můe dát líci krobu.
Dám do osolené vařící vody, kam můe taky přidat trochu solamylu. kdy nemám, nedávám a knedlíky jsou super.
Vařím 10min., poté vypnu a nechám dalích 10 min. přiklopené ve vodě
Není tady
Ota napsal(a):
Jetě jeden dodatek k zelí.
Vdycky (skoro) mě chutnalo hospodské zelí a nikdy ádnej kuchař neprásknul, jak na na to.
Jednou mě napadlo, dát do hotového zelí malou sběračku vypečené ávy z masa, promíchat a
do červeného zelí dávám trochu karamelu
a do bílého se v hospodě dává trochu jíky a ávu z masa dávám nejen do zelí, ale i do penátu
Není tady
Bramborové knedlíky umím skvělé, naučila jsem se je dělat podle mé tchýně. Brambory uvařím ve lupce, oloupu, rozmačkám na mačkadle na tvaroh. Přidám přiměřeně polohrubé mouky - záleí na kvalitě brambor, vajíčko, sůl. Nemají chybu. Knedlíky s hrubou moukou jsou pro mě příli těké. Jako ty kupované, ty jsou taky těké a husté a tvrdé.
Knedlíky připravím těsně před tím, ne mi začne vařit voda a hnedka do vody. Kdy se nechají dlouho leet, při vaření se rozpadnou.
Upravil(a) majkafa (27. 3. 2010 13:58)
Ahojky,já dám vařit zelí do vařící vody a přidám kmína sůl.Vody moc nedávám. Osmaím cibulku na sádle do zlatova.
Do zelí přidám ,troku zahustím a povařím (nenechávám tam moc vody) přídám cibulku a nakonec ocet a cukr.Ocet vytáhne ze zelí vodu, tak at´to nemáte řídký. Je to super
Není tady
K tomu zelí hospodskýmu, je třeba zahustit do měka uvařenu bramborou, podle mnoství buď větí nebo mení a pak je to správné hospodské, dělával sem to i na vojně a i gumy zkoumali, jak to a e to doma neni ono, e tohle je a co tam dávám ........ a td, zkuste to, uvidíte
Není tady
Ahojky, tady nepovolená reklama najdete výborné recepty i pro kuchaře začátečníky
Upravil(a) AndreaP. (13. 10. 2010 12:19)
Není tady