Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 23. 2. 2009 12:44

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Re: Rozlučkový mejdan na konci 9. třídy

Jsem ráda, že mi dcera nic netají a  říká mi, jak se věci mají sama od sebe. Docela jste mě zviklali - pustit x nepustit.
No právě, ať si každý sáhne do svědomí, kdo pil až po 18. roce .... Možná právě proto mám o ní takový strach, protože vím, co jsem dokázala já sama vyvádět.
Majkafa, zabývám se tím už teď, protože už teď ve třídě probírají podrobnosti, už to řeší.
Víte, co mě teď napadlo - my poslední týden v červnu vždycky odjíždíme na dovolenou. Jestli to vyjde letos zase takhle a mejdan bude v té době, tak vlastně opravdu nemám co řešit.

Iveta X

Není tady

#27 23. 2. 2009 12:48

dixina
♥♥♥♥♥♥-

Jestli to vyjde letos zase takhle a mejdan bude v té době, tak vlastně opravdu nemám co řešit.

Ivet, to jí nemůžeš udělat wink

Jsem něžný, jsem krutý, ale jsem ŽIVOT. Pláčeš? I v slzách je síla, tak jdi a žij....!

Není tady

#28 23. 2. 2009 12:50

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Víte,nedávno jsem o tom přemýšlela. Právě viz moje několikátá debata s kámoškou (Děstký psycholog) na téma ..." je přeci jiná doba..." To slyší v ordinaci furt. "Ale paní doktorko, vždyť je dnes jiná doba, vždyť by to dítě mezi těmi ostatními vypadalo jako blbec, když nemá stejný mobil, nejedeme k moři,nepustím jí na mejdan, nekoupíme jí to nej kolo atd...."
Ona se jen usmívá a odpoví..."Kdyby byla tak jiná doba, jak říkáte, tak tu nesedíte u mě v poradně a neřešíme problém s vaším dítětem...." .)))))

Já jsem byla vychovávaná dost přísně. A vím, že tak u svého dítěte nechci. Taky bych mu ráda dala volnost a důvěru. Otázkou je, kolik dětí má v těch 15t- 17ti tolik rozumu, že se nenechají zvyklat těmi ostatními. Takže já říkám kompromist. Pustit, přijet pro ni a odvézt. Prostě oni v 15ti vypadají dnes dospěle, rozumně,ale věřím, že uvnitř to jsou skutečně děti, které stále potřebují manitely.

A s tím saháním so svědomí. Když řeknu, že jsem do 18ti snad neochutnala alkohol, budete mi věřit? No musím říci, že jsem to pak pečlivě dohnala za tři roky do 21 let.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#29 23. 2. 2009 12:57

Romča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: ostravsko

Si taky myslím stolt

dixina napsal(a):

Jestli to vyjde letos zase takhle a mejdan bude v té době, tak vlastně opravdu nemám co řešit.

Ivet, to jí nemůžeš udělat wink

Není tady

#30 23. 2. 2009 13:01

majkafa
Host

Klubko napsal(a):

Majko, tak to jsi měla vyjímečné děti, že v 15ti neměly ani jednou pokušení si loknout, když tam bylo jiných plno, co si určitě rádi lokli.
Já nejsem rodič. Ale dle své výchovy jsem v 15 ti tahala panenky a odchod po 20:00 z domu nepřicházel v úvahu. A to klidně i během prázdnin.
Neříkám, že je to super a jediný patent na výchovu dětí. Není., ale já bych své dítě v 15ti  přes noc nikam nepustila. Max dohoda, že tam bude na 2- 3 hodiny a že pro ní příjedu vozem.
A žádný přemlouvání mami, ještě hodinu. Prostě dohoda na obou stranách.

Klubko, já jsem nenapsala, že neměli pokušení si loknout. Oni si určitě lokli. Takhle to myšleno nebylo. big_smile

#31 23. 2. 2009 13:02

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Já jsem si v téhle souvislosti vzpomněla, jak moje, tehdy cca 16-17letá dcera, moc chtěla odjet s přítelem na týden pod stan. Kdo z toho měl vyrážku, byl tatínek - krom jiného mě osočil, že jsem špatná matka, když jí to chci dovolit. No, špatná - spíš racionální, řekla bych. V té době spolu chodili něco přes rok a divila bych se, kdyby už si nevyzkoušeli to, co si taťka představoval http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png Jenže oba věděli, že chtějí dodělat školu, někam se podívat a ne kolíbat - a já to věděla taky, tak proč bych ji nepustila. Nakonec si to mimčo pořídili, ale až po 10 letech od toho výletu http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#32 23. 2. 2009 13:11

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Mam 15tiletou dceru a na zadny mejdan pres noc bych ji rozhodne nepustila. Kdyz pominu, ze v Cr se musi u takto mladych deti resit jiz alkohol a sex, je tu spousta jinych nebezpeci jako uraz, nehoda, konflikty ktere jsou realne i ve Francii. Na mejdla pres noc ma dost casu az po druhem rocniku vysoke skoly, kdy nebude tolik uceni a zapocty budou hotovy......

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#33 23. 2. 2009 13:14

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Heleno, jsem offtopic ,ale nedá mi to - tvůj styl psaní se krásně rýmuje s tvým avatarem. Jakoby ta panenka doopravdy říkala to, co ty píšeš. Nevzrušeně, věcně, trefně, ani jí to nestojí za to zvednout hlavu od toho zametání. Hezký big_smile

Není tady

#34 23. 2. 2009 13:48

Selene
♥♥♥----

Tak já k tomu také něco napíšu.
Patřím spíše do skupiny dětí, ačkoliv 15 už mi taky bylo poměrně dávno, ale rozhodně mám mentálně blíž k puberťákům, než k rodičům.

Rozhodně je blbost to "dětem" zakazovat - opravdu to nikam nepovede, a oni si to zařídí jinak.
Každá asi znáte své dítě nejlíp, a víte, co od něj můžete čekat - pokud se doteď chovalo zodpovědně, rozumně, nebo aspoň přiměřeně, není jediný důvod, proč by se zrovna teď mělo zachovat jinak.
Tuším, že jako rodiče máte hrůzu z toho, co všechno by se mohlo stát, ale o tom není vhodné přemýšlet, protože se to většinou nestane.

Já jsem s alkoholem přišla do styku někdy ve 14 letech, ale snad nikdy za těch 10 let, co už ho konzumuji jsem se opravdu neopila tak, abych naplnila nejhorší obavy mých rodičů (teda vlastně jednou jo - v 17,5 a vlastně omylem).
Čím víc zákazů, tím hůř.

Nejlepší by podle mě bylo si s dítkem sednout, a úplně normálně si s ním promluvit - jak si mejdan představuje, co si myslí že by tam pilo, co si myslí o drogách a kouření.... zjistit sama a jen o tom svém dítěti jaký na to má názor a jakou má představu - potom si můžete o pár věcech které se vám budou zdát nepřípustné podiskutovat, něco "zakázat" (omezit, upřesnit, vyjádřit nelibost). Nezakazujte alkohol, neomezujte zbytečně dobu setrvání na mejdanu,...                        Podle mě, mých zkušeností a relativně nedávno prožitých patnácti let, je rozumná doba návratu domů půlnoc.

Tak tady máte pohled z druhé strany, od sotva odrostlého puberťáka. kapitulation

Není tady

#35 23. 2. 2009 13:57

dixina
♥♥♥♥♥♥-

Není to ohledně těch přísných zákazů a strachu tak trochu:

Podle sebe soudím tebe?

Jsem něžný, jsem krutý, ale jsem ŽIVOT. Pláčeš? I v slzách je síla, tak jdi a žij....!

Není tady

#36 23. 2. 2009 14:01

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Tovíšžejo, dixino http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png Ale právě proto, že (většinou) víme, co jsme dokázaly/i v mládí, máme pádné důvody se obávat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#37 23. 2. 2009 14:12

dixina
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Tovíšžejo, dixino http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png Ale právě proto, že (většinou) víme, co jsme dokázaly/i v mládí, máme pádné důvody se obávat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

Taky to tak Helu beru, měla jsem tvrdý dětství a tak jsem to dělala tajně, užila jsem si a žiju, dýchám a jsem spořádaná matka wink (teda snad lol)

Není tady

#38 23. 2. 2009 14:13

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Přesně tak. Já jako matka ustojím, že by dcera ochutnala alkohol nebo cigarety, ale děsí mě ta kombinace alkoholu s rybníkem nebo lomem. A navíc není dávno, co v chatě uhořel kluk, tři ostatní se zachránili - taky měli jízdu....

Iveta X

Není tady

#39 23. 2. 2009 14:25

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Já jsem tohle taky měla - konec 9.třídy , někde na pozemku spolužákových rodičů - ovšem ti dopředu řekli, že odmítají nést jakoukoliv odpovědnost za děti.
Taky jsem ji pustila. Popisovala mi , co se tam dělo.....mno....
Pouštěla jsem ji nerada, moc se mi to nelíbilo, ale samozřejmě jsem její přání respektovala. Uhradila příspěvek, který po mně žádala, a bylo.

Byla to první akce přes noc pryč, ale věřila jsem, že to dobře dopadne, a taky jo. Měla prý víno s kolou a celou noc se starala (i s kamarádkou) o své 2 poblité spolužáky...big_smile
Což jsem jí tedy skutečně věřila..smile

Není tady

#40 23. 2. 2009 14:26

Blossom
Host

Iveta X napsal(a):

helena napsal(a):

Přesně tak. Já jako matka ustojím, že by dcera ochutnala alkohol nebo cigarety, ale děsí mě ta kombinace alkoholu s rybníkem nebo lomem. A navíc není dávno, co v chatě uhořel kluk, tři ostatní se zachránili - taky měli jízdu....

Blbý Iveto je, že alkohol ani cigarety (ani nic jiného)v životě  se nedají ochutnat ve vzduchoprázdnu, takže VŽDYCKY hrozí nějaká kombinace. Když ne s rybníkem a lomem, tak třeba s tou chatou (jak se zmiňuješ),  nebo s projíždějícím autem, s vypadnutím z okna, nebo i obyčejnej pád na roh skříně doma v obýváku...můžeš si dosadit milión jiných kombinací... Tím tě nechci děsit, ale bohužel, riziku se vyhnout zcela nelze, celý náš život je riziko.
Možná, že bys mohla navrhnout, ať to tedy děti zkusí v tvé přítomnosti, ať si "bezpečně " vyzkouší, co to s nimi udělá. Vím, že u mých známých to takto udělali, zdálo se, že to jejich děti pochopily... ale i přesto to však zkoušely i jinde.

#41 23. 2. 2009 15:25

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Iveta X napsal(a):

Jsem ráda, že mi dcera nic netají a  říká mi, jak se věci mají sama od sebe. Docela jste mě zviklali - pustit x nepustit.
No právě, ať si každý sáhne do svědomí, kdo pil až po 18. roce .... Možná právě proto mám o ní takový strach, protože vím, co jsem dokázala já sama vyvádět.

Z rodiny jsem byl "odejit", když dětem bylo 10 a 13. Už je to dávno, takže tohle, co tu řešíte, už mají "moje" děcka dávno za sebou.
A já ani nevím, jak to proběhlo. Byl jsem obav ušetřen.

Pokud bych se však k tomu mohl vyjádřit, tak rozhodně bych zavrhoval lom a vodu.
Byl bych pro hřiště, takové, na jakém se dá zapálit táborák, postavit gril.... apod.
Aby to nebylo daleko od lidí. Nejlépe uvnitř obce.
Aby se tam dalo zajít a aspoň z povzdálí očíhnout situaci.
Aby se ti mladí nemohli utopit.
Aby nemohli spadnout ze skály.
Aby mohl někdo dojít pro pomoc, když už by se někomu neudělalo dobře.

Tohle řešení se mi zdá lepší, než pustit děcka někam, kde je nikdo nenajde.

Není tady

#42 23. 2. 2009 15:34

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Tohle všechno mohou udělat kdykoli, třeba v pravé poledne při sběru léčivých bylin. Tvrdíš, že je bezproblémová, tak jí snad důvěřuješ, ne ? Já bych ji pustila. Pokud nikdy nebyla problémová, proč myslíš, že by měla začít být zrovna teď ? Jen bych ji upozornila, že alkohol je velice nebezpečný pro člověka, který na něj není zvyklý a výslovně bych jí oznámila, že jí jeho konzumaci zakazuji. Pokud to poruší a přijde nalitá, má pro příště utrum.

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#43 23. 2. 2009 16:38

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Jo a vysloveně bych děcka upozornil na nebezpečnost usnutí někde na louce, v trávě...

Střední školu jsme končili tábořením na louce u přehrady - příslušníci SNB nám málem zajeli spolužačku,
když po půlnoci přijeli autem až k našemu táboráku zkontrolovat situaci ....
Jejich vozidlo přijíždějící po louce zastavilo tak, že kolo toho vozu bylo pouhých několik centimetrů od hlavy spícího děvčete !!!!
dumbom dumbom dumbom

Stačilo málo a mohlo to skončit tragicky !!! - i bez našeho přičinění.
A to nebyla opilá, jen unavená po půlnoci prostě usnula v trávě ve svém vlastním spacáku.
Nikoho z nás by nenapadlo, že někdo přijede vozem až k nám.

Upravil(a) Slavek17 (23. 2. 2009 16:44)

Není tady

#44 23. 2. 2009 16:48

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Iveto - a jak jsi to měla za dospívání ty? Mohla jsi někam nebo tě vaši drželi zkrátka?
Jen v rychlosti napíšu, jak jsem to měla já wink poměrně jednoduše, neboť jsem víceméně vyrůstala s bratranci a sestřenicemi z nich nejstarší má o šest víc než já. Takže už ve dvanácti jsem s nima klidně někam mohla. Třebas jsme museli přijít dřív, ale doma jsme nezůstali. Ve třinácti jsem s nimi byla na horách. V patnácti jsem začla chodit sama ven - jakože "pařit" lol Přespat jsem mohla, u kamarádky a tak. Rozhodně ta volnost neyla na škodu, přesně si pamatuju jak na konci devítky se asi čtyři slečny sťaly tak že jsme měli co dělat odvést je domu. Prostě jen proto, že to rpo ně bylo poprvé a vždycky jim doma všechno zakazovaly. To my, co jsme dostávaly panáka vaječňáku na přípitek a decku piva k nedělnímu obědu, jsme to ustály bez ztráty květinky lol

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#45 23. 2. 2009 16:58

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Noo, tyhle zákazy toho moc neřeší, nastavit jim pravidla a trvat na jejich dodržování a pak už jen doufat :-)). Pamatuju si spolužačku ze střední, byla odněkud z Vrchlabí, doma jí drželi na hodně krátkém vodítku a pak přišla na středí do Prahy, tuším, že tu bydlela u nějakých příbuzných. První ročník jí ještě udrželi, ale jak začala vyvádět potom, to nemáte představu. Alkohol byl to nejmenší....co je s ní dneska nevím, ale obávám se, že neskončila dobře.

Není tady

#46 23. 2. 2009 16:58

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Web

Iveta X napsal(a):

Blossom, smekám před Tebou i Tvou dcerou, že jste to obě ustály, že Ty jsi důvěřovala a ona vše dodržela.  Dceři taky věřím, je to hodná a citlivá holka, myslím, že ona by mě nezklamala, když by mi něco slíbila. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že by mejdan mohl špatně dopadnout. Ach jo. Napadlo mě něco podobného jak píše Romča, v restauraci si obsluha na triko nevezme, že by nalévala nezletilým, ikdyž je mi jasný, že si alkohol tajně můžou děti donést samy, ale už by to nebylo tak o strach.

Myslim, ze klidne vezme, aspon ja mam  tu.zkusenost . Jinak vas obdivuji , mne by asi meli zavrit , protoze jsem to vubec neresila, proste rekli , ze maji rozlucku , tak mne nejak nenapadlo se v tom vrtat .

Není tady

#47 23. 2. 2009 17:03

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Souhlasím, že je nejhorší, když se někdo s alkoholem potká až na prvním mejdanu.
Proto bych se taky přikláněl ke kontrolovanému rozumnému přivykání už doma v rodině.
stolt

Když jim to nalejete jako rodiče, vezmete jim tím punc toho zakázaného, takže z toho pak nejsou takoví utržení...
lol

Není tady

#48 23. 2. 2009 17:30

pencila
♥♥♥----

Já bych ji pod určitými pravidly pustila - např. odvoz kolem 24h.
Mně máma nikdy nic nezakazovala, minimálně jsem měla čas např. do kdy přijít domů (ale je pravda, že mluvím o střední škole, ale od toho má tvoje dcera jen krůček), a jsem ji za její důvěru do teď vděčná! A vůbec nechápu, jak to tenkrát fungovalo, když nebyly mobily big_smile big_smile

Není tady

#49 23. 2. 2009 18:01

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet

Já jsem rozlučkový mejdan v devítce absolvovala s tím, že rodičům jsem slíbila, že nebudu pít a že se vrátím do určité hodiny. A co si pamatuju, tak se tam nic zajímavého nebo šíleného nedělo a byla to  pohoda. Dohled jsme žádný neměli a odehrávalo se to v naší hasičárně.
Já bych dceru pustila s tím, že se vrátí do té a té hodiny a že nebude pít. Myslím si, že patnáctileté děcko nemá, co popíjet alkohol.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#50 23. 2. 2009 19:00

henrietta
♥♥♥♥---

My jsme rozlučkový večírek měli na diskotéce, vůbec mě to tam nebavilo a navíc jsem musela být v jedenáct doma. Jinak jsem pak až do 18 musela být doma v deset (ne nepřišla jsem z toho večírku pozdě ani opilá). Musím říct, že jsem nikdy "problémová" nebyla, ale v 15 jsem si našla staršího přítele, s čímž se především můj otec nikdy nesmířil. Takže do 18 jsem si tak jednou za půl roku vymýšlela, že spím u kamarádky a přitom jsem byla někde pařit. Strašně jsem se v kolektivu všech starších lidí styděla, že musím neustále odcházet z hospody v půl desáté abych stihla být doma včas. Pozdě jsem nikdy nepřišla a vypila vždycky tak maximálně jedno pivo, které mi stejně ani nechutnalo. Na vysoký jsem se teprve utrhla ze řetězu a první rok normálně prochlastala. Kdybych měla od rodičů od 15 aspoň trošku důvěry, asi bych neměla takovou potřebu si užít něco co mi domněle uteklo. Teď je mi 24 a pořád ještě se na rodiče za ty moje roky na střední zlobím.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí