Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 23. 2. 2009 10:09

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Rozlučkový mejdan na konci 9. třídy

Potřebovala bych slyšet, jak byste jako rodiče reagovali vy....
Dcera je v 9. třídě a povídala, že se s ostatními domlouvají, že udělají na konci školního roku rozlučku. Plánují to samozřejmě bez dozoru učitelů, ty rozhodně pozvat nechtějí, o místě mejdanu uvažují někde za městem - v lese, u lomu, u rybníku.... Domlouvají se, jaký koupí pití (alkohol), jídlo (chleby s hořticí). Vydržet pařit chtějí do večera, padl návrh i přes noc.
Už s předstihem jí varuju, že někam za město a bez dozoru dospělého jí nikam nepustím a manžel je v tomhle se mnou zajedno. Dcera je jinak bezproblémová, dobře se učí, má svoje záliby a kroužky, má ve třídě  kamarádky. Zatím se s námi nijak nedohaduje, na zákaz mejdanu nám řekla, že bude ve třídě jediná, která tam nepůjde. Já si ale myslím, že pokud ostatní rodiče zjistí, jak se věci mají, tak určitě taky budou proti. Dcera argumentuje tím, že takovouhle rozlučku mívají všichni deváťáci, i vloni to tak bylo a já se ptala jedný známý a opravdu její dcera vloni na rozlučce byla, její mamka potvrdila, že přišla až ráno a pil se tam alkohol. Prý je taková doba....., ona jí pustila.
Já mám takový akce děsný strach, vím, že se děti můžou opít, kluci pod vlivem alkoholu a hormonů můžou udělat cokoliv, stejně tak holky, budou si chtít věci vyzkoušet, můžou spadnout do lomu, utopit se v rybníku, mít otravu alkoholem, vyzkoušet drogy nebo se dokonce předávkovat. Zvlášť ty drogy tady prostě jsou, na základní školu je dodávají kluci z místního učňáku, ví se, kde se drogy předávají, na školu chodí upozornění od policajtů, ale je to tak nějak bez výsledku.
Mám za to, že jsou to i v 15. letech pořád ještě děti, my rodiče jsme za ně zodpovědní. Jak to vidíte vy?

Iveta X

Není tady

#2 23. 2. 2009 10:19

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

Re: Rozlučkový mejdan na konci 9. třídy

U nás byl kdysi taky takový pokus, ale nakonec naprostá většina rodičů byla proti, pár kluků se zrychtovalo hned po škole a bylo vymalováno. Holky to nakonec vůbec nemrzelo.

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#3 23. 2. 2009 10:26

Somaia
Host

Iveto, chápu tvoje opravněné starosti. Ale argument, že je taková doba , je vtipný až směšný....
Sice se časy trochu posunuly, ale rozhodně ne směrem k větší zodpovědnosti.
Taky jsem měla v devítce mejdan, ale mám dojem, že probíhal celkem umírněně v souladu s věkem a to jen do  podvečerních hodin .

Je třeba vzít na vědomí, že ať je to jak chce, tak 15-ti  letí mladí lidé nemají konzumaci alkoholu  povolenou už ze zákona, takže si oficiálně prosazují něco, na co nemají právo. Zároveň už si asi obecně zaslouží , aby rodiče našli rozumnou míru v tom, co a jak kontrolovat, protože stojí na hranici, kdy se začínají postupně osamostatňovat a extrémní kontrola a projevená nedůvěra je taky škodlivá a působí spíš kontraproduktivně.
Najít  oboustranně výhodný kompromis je v tomhle věku docela oříšek.
Co bych asi udělala já? Jistě se jako rodiče zúčastníte ještě  nějaké rodičovské schůzky . Já bych tam to téma otevřala a snažila se s ostatními rodiči domluvit, právě na té rozumné míře kompromisu mezi důvěrou  a možnostmi  jak mít nenápadně některé záležitosti pod kontrolou...
Rozhodně bych nenechala děti někde přes noc s volným přístupem k většímu množství alkoholu.

#4 23. 2. 2009 10:34

Tinuška
♥♥♥♥♥♥-
Web

toto je ještě daleko před námi, nicméně momentálně mi přijde, že se nabízí několik řešení: např. se pobavit ještě s dalšími rodiči nebo třeba u příležitosti třídní schůzky (možná bez učitelky, nevím, jaká je)...určitě by mě zajímal i názor ostatních rodičů...je mi jasný, že se o své dítě bojíš - a zvlášť když je to holka (prostě mi přijdou zranitelnější - můj názor)...také se jí to můžete společně s manželem pokusit vysvětlit, proč se toho obáváte a nechcete jí pustit apod. Nebo jí pustit a stanovit nějaký pravidla, žádný alkohol apod. a že ji třeba v jedenáct, v deset nebo o půlnoci vyzvednete...držím palce

http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/S8MU.jpghttp://lb4f.lilypie.com/S8MUp2.png
3 roky a 4 mesice - 106cm, 16,5kg wink
http://lb2f.lilypie.com/TikiPic.php/UC8C.jpghttp://lb2f.lilypie.com/UC8Cp2.png
1 rok - 77cm a 9,25kg wink

Není tady

#5 23. 2. 2009 10:35

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Dceři bych rozlučku nezakazovala,ale domluvila bych se s ní,že třeba o půlnoci pro ní přijedeme autem.Pokud by se jí tohle nelíbilo,tak by ještě taky mohla zůstat doma a nikam nechodit.To bych jí řekla rovnou a pěkně zostra.Tito mlaďoši sice už jsou za sebe odpovědní,ale kolkrát se divíme co je schopen vymyslet dospělák,natož takoví nezkušení neopeřenci,žejo.Jinak naprostý souhlas s příspě vkem Somai.

Upravil(a) Kuty (23. 2. 2009 10:36)

Není tady

#6 23. 2. 2009 10:35

Tinuška
♥♥♥♥♥♥-
Web

no tak koukám, že než jsem to sesmolila, tak už se tu podobná odpověď, byť méně šroubovitě napsaná objevila vissla ... Somaio tummenupp

http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/S8MU.jpghttp://lb4f.lilypie.com/S8MUp2.png
3 roky a 4 mesice - 106cm, 16,5kg wink
http://lb2f.lilypie.com/TikiPic.php/UC8C.jpghttp://lb2f.lilypie.com/UC8Cp2.png
1 rok - 77cm a 9,25kg wink

Není tady

#7 23. 2. 2009 10:50

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Iveto, oni samozřejmě teď žijou tím, jaký to bude a jak jsou děsně dospělí. Ale možná by (alespoň někteří) mohli být aspoň trochu přístupní rozumným argumentům, místo přímého zákazu. Víš, něco jako "máme strach, aby se vám něco nestalo, aby vám nějaký malér nezkomplikoval život..." Nakonec namazaná dítka posbíraná policií jsou průšvih i pro rodiče. Právě tu "dospělost" bych použila jako páku - "jestli si připadáte velcí a rozumní, měli byste se tak i chovat" - a pokusila bych se s dalšími rodiči nabídnout jim lepší místo pro rozlučku... třeba něčí zahradu a pod.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#8 23. 2. 2009 11:03

Blossom
Host

Před pár lety jsem stála před naprosto stejným dilematem, jako teď Iveta X: dcera se chystala na rozlučkový mejdan na konci 9.třídy, na tábořišti za městem, netajila se s tím, že tam bude alkohol a že tam pochopitelně nebudou učitelé ani jiný dozor dospělých. Byla jsem ráda aspoň, že mi to vůbec řekla, že se mi s tím otevřeně svěřila, že mi to netajila.
Taky jsem se třásla strachy, ale vymyslela jsem to takto: Dceři jsem důvěřovala (do té doby vždy dodržela, co jsme se dohodly), tak jsem ji pustila za těchto striktně domluvených podmínek:
1/budeš-li pít alkohol, vyber si předem, jaký druh , a toho se drž, NESMÍŠ TO MÍCHAT!
2/jdi tam hodně najedená a celou dobu to prokládej jídlem - nepij nalačno!
3/pochopitelně, pij s mírou, vím, že absolutně abstinovat nebudete nikdo, ale dávej si bacha a pij jen trochu, opatrně, nemáš vyzkoušeno, co to s tebou dělá!
4/po celou dobu školy tě spolužáci měli zafixovanou jako fajn holku. Pokud by ses tady opila a vyváděla, tak si tě budou už celý život pamatovat jako "tu, co se na závěrečném večírku děsně ožrala a zvracela v křoví" , pamatuj na to celý večer!
5/pustím tě tam jen za té podmínky, že mi přesně v 11 večer zavoláš a domluvíme se, pak, že pro tebe dojedu!

Dceru jsem pustila a od deseti večer doma chodila nervózní jak lev v kleci a třásla se strachy..... za 5 minut jedenáct mi dcera volala: Už podle hlasu jsem hned viděla, že není opilá, že je OK. A ona mi to potvrdila - mami, ahoj, já jsem v pořádku a většina lidí tady taky, ale představ si, Aneta se ožrala a teď tu zvrací v křoví.... Tak jsem dceři poradila, ať tu Anetu s kamarádkami hlídají, třeba aby se nezačla dusit, nevdechla zvratky, ať prostě jsou s kamarádkami u ní, a ať zavolají jejím rodičům, ať si pro Anetu přiejdou. Holky to fakt udělaly, zavolaly Anetiným rodičům, zodpovědně ji hlídaly do příjezdu těch rodičů, hlídaly ji, aby ne neutopila ( ve chvílích, kdy jí bylo líp, měla ta Aneta tendence jít "se koupat do řeky"). Dcera s kamarádkami se zachovaly maximálně zpodpovědně, za to si pak vyslechly vynadání od Anetiných rodičů (??? to tedy v rozčilení vynadali těm pravým...)

Takže - já jsem důvěřovala a mě se to osvědčilo. Navíc, dcera na vlastní oči viděla na Anetině příkladu přesně  to, před čím jsem ji varovala a vlastně ta Aneta nechtíc potvrdila všechny mé "rodičovské výchovné rady".
Takže- u nás jsme tím prošli v pohodě. I když jsem se třásla strachy, přiznávám.

Doporučuju - pokus se Iveto o podobný přístup, jestli svému dítěti věříš. Ono bohužel - nemůžem ty děti chránit 24 hodin denně, čím dál tím víc to bude na nich. Je to strašné dilema, já vím. Třeba většina rodičů řekne - nepovolit, zakázat. Ale pokud to tak udělají, ty děcka si nějaký mejdan stejně udělají tajně - ani nebudete tušit kdy. A když ani nebudete tušit kde, kdy, jak, nebudete mít šanci to vůbec ovlivnit a v případě potřeby zasáhnout.
Držím palce moc moc moc, ať vám to dobře dopadne a jsem šťastná, že tuhle zkoušku ohněm už máme za sebou a že jsme jí prošly se ctí - dcera i já.

#9 23. 2. 2009 11:07

Romča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: ostravsko

Rozlučku bych nezakazovala , jen bych určila pravidla - domluvu  a buď by to dcera přijala a nebo nikam nechoď.
Taky nás to letos čeká neutral , ale pravděpodobně budou chtít jít do nějaké místní restaurace, kde budou nejpozději zavírat kolem 23 hod.
Takže budeme na tom asi o chlup líp, já určitě - zrovna budu odjíždět , syn bude u BM.

Pamatuji si, že když jsme měli rozlučovák my , tak jsme při přípravě vypili jednu láhev bíleho vína asi 7 lidí a tím to haslo.storstark

Upravil(a) Romča (23. 2. 2009 11:13)

Není tady

#10 23. 2. 2009 11:09

petulacka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha-východ
Web

Čeká mě to s dcerou letos taky.
Blossom jak jste to zvládly vy je myslím rozumné a budu postupovat podobně. Snad to ve zdraví všichni přečkáme reta

http://af.2i.cz/nahledy/832/832_1131110566.jpghttp://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;54;101/st/20100326/n/Madlenka/k/1eed/age.png

25.7. navečer na testu objeveny // 24.9. NT screening a triple testy, velký UTZ 4.2. , bude to holčička Madlen...... áááá 26.3.2010 se nám naše zlatíčko v 10:30h narodilo hjarta

Není tady

#11 23. 2. 2009 11:12

Romča
♥♥♥♥♥♥-

Blossom tummenupp

Není tady

#12 23. 2. 2009 11:16

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Díky všem za názory. Rodičák ještě bude, tuším někdy v dubnu, takže asi by bylo nejlepší, tam o tom začít mluvit s ostatními rodiči. Ta příležitost bude. Dceři jsem taky navrhovala nějaké jiné místo, zahrada mě nenapadla, vzhledem k tomu, že v té době bude teplo, tak je to dobrý nápad. Teď jen, který z rodičů se obětuje.... Přesně jak píšete, ten věk je hranicí mezi dětstvím a dospělosti, sama mám v paměti, jaký jsem měla tehdy nápady, odvahu, zábrany žádný, jen to v té době tak nějak šlo, asi jsme byly spíš víc ještě dětmi a to špatné bylo míň dostupné. Jak píše Ota, tehdy takový věci neprocházely. Já vycházela v 8. třídě a rozlučák jsme měli ve školní jídelně za účasti třídní učitelky, donesli jsme občerstvení a limonády z domova, pustil se kazeťák, trochu se to při tanci zpárovalo, doprovod domů v odpoledních hodinách a to bylo všechno.
Dceru mám strach pustit, i při případné domluvě, že zůstane do 22 - 24 hod a pak jí vyzvedneme, protože do té doby se může cokoliv stát.

Iveta X

Není tady

#13 23. 2. 2009 11:18

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

petulacka napsal(a):

Čeká mě to s dcerou letos taky.

Mě se synem smile
Zatím za námi s ničím nepřišel, ale jak znám jeho a jeho kamarády, určitě taky něco podobného vymyslí... budu mu věřit, že se k tomu postaví rozumně, ale rozhodně mu nehodlám nic zakazovat - nechci, aby se cítil podobně trapně, jako já před 30 lety, kdy se jednoho rána celá třída nadšeně bavila o "filmu s hvězdičkou", který šel v TV den předtím a já byl jedinej, kdo ho neviděl, protože mi to rodiče nedovolili... sad

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#14 23. 2. 2009 11:19

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Iveta X napsal(a):

Díky všem za názory. Rodičák ještě bude, tuším někdy v dubnu, takže asi by bylo nejlepší, tam o tom začít mluvit s ostatními rodiči. Ta příležitost bude. Dceři jsem taky navrhovala nějaké jiné místo, zahrada mě nenapadla, vzhledem k tomu, že v té době bude teplo, tak je to dobrý nápad. Teď jen, který z rodičů se obětuje.... Přesně jak píšete, ten věk je hranicí mezi dětstvím a dospělosti, sama mám v paměti, jaký jsem měla tehdy nápady, odvahu, zábrany žádný, jen to v té době tak nějak šlo, asi jsme byly spíš víc ještě dětmi a to špatné bylo míň dostupné. Jak píše Ota, tehdy takový věci neprocházely. Já vycházela v 8. třídě a rozlučák jsme měli ve školní jídelně za účasti třídní učitelky, donesli jsme občerstvení a limonády z domova, pustil se kazeťák, trochu se to při tanci zpárovalo, doprovod domů v odpoledních hodinách a to bylo všechno.
Dceru mám strach pustit, i při případné domluvě, že zůstane do 22 - 24 hod a pak jí vyzvedneme, protože do té doby se může cokoliv stát.

Jako matka tuhle tvou obavu naprosto chápu a taky je mám o své děti.Alepak se vzpamatuju a uvědomím si,že to bych je nemohla pouštět ani zbaráku na ulici.Takže s  tímhle opatrně.O své děti se stejně budem bát pořád,to je takový handicap nás matek a určitě i mnohých otců.

Není tady

#15 23. 2. 2009 11:22

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

IvetoX, stát se může kdykoliv, cokoliv. Tvoje obavy naprosto chápu, máme dceru (20). Jsem starší, za nás něco takového nepřipadalo do úvahy, myslím alkohol při končení základky. To přišlo až v učení, ovšem to byla flaška čůča na zhruba 8 lidí, odpoledne na Petříně.

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#16 23. 2. 2009 11:28

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Iveto, stát se může skutečně cokoliv. Ale nevzpomínáš si na zprávy v TV z konce školního roku, kdy záchranka a policie sbírala ožralé absolventy ZŠ za bílého dne po ulicích a dětských hřištích? Podívej, když se budou chtít JENOM opít, tak na místě a denní době nezáleží. Když budou moci být u Nováků na zahradě (bez Nováků starších, pochopitelně http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png), mohla by zafungovat i ta záklopka děti-dospělí a větší škody jim tam nenapáchají. Nakonec se vždycky dá domluvit i to, že pozvracené růže přijdou pachatelé druhý den opláchnout hadicí a na příadnou náhradu za rozšlápnuté pařeniště se složí ti rodiče, kteří byli nájezdu ušetřeni.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#17 23. 2. 2009 11:28

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Blossom, smekám před Tebou i Tvou dcerou, že jste to obě ustály, že Ty jsi důvěřovala a ona vše dodržela.  Dceři taky věřím, je to hodná a citlivá holka, myslím, že ona by mě nezklamala, když by mi něco slíbila. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že by mejdan mohl špatně dopadnout. Ach jo. Napadlo mě něco podobného jak píše Romča, v restauraci si obsluha na triko nevezme, že by nalévala nezletilým, ikdyž je mi jasný, že si alkohol tajně můžou děti donést samy, ale už by to nebylo tak o strach.

Iveta X

Není tady

#18 23. 2. 2009 11:34

Blossom
Host

Ještě pár postřehů:
Ano, teoreticky platí, že až do 18 let je už ze zákona alkohol tabu. Dále teoreticky platí, že až do 18 let jste za své děti plně zodpovědní a že vás tedy oni "musí" poslouchat.
A praxe? Sáhněte si každý do svědomí - kdo z vás okusil první kapku alkoholu až po osmnáctých narozeninách? Znáte vůbec někoho takového aspoň ve svém okolí? (Já ne).Kdo z vás poslouchal do 18 let rodiče na slovo a nikdy se tajně nepokusil udělat si něco zakázaného a po svém?

Bohužel - realita je taková, za sice děti zodpovídáte, ale reálně není šance na 100% je uhlídat. Takže tak jako tak budete vždy lavírovat někde na hraně, to už je rodičovský úděl. Takže nezbývá než věřit, že jste do nich za dobu dětství vložili co se dalo, a mezi těmi 15-18 lety postupně pokud možno s důvěrou povolovat uzdu ... a třást se a modlit se, že to dobře dopadne.

Jedno vím jistě - metoda VŠE ZAKÁZAT je nanic. Jednu mou spolužačku z gymplu - jedináčka- hlídali její rodiče jako oko v hlavě. Nic nesměla, večer nikam, pokud už ji pustili třeba do kina s kamarádkou, ta kamrádka musela tu spolužačku doprovodit z kina až před jejich dveře. Takže zákazy, skoro až rodičovský teror, až do konce střední školy.
No a pak se ta kamarádka dostala na VŠ a tam už ji rodiče hlídat nemohli. První dva roky řádila jak utržená z řetězu, evidentně doháněla všechno, co jsme my ostatní trošku v malém očuchali  na střední škole - kluky, alkohol, mejdany... No, nestačili jsme zírat, fakt to byla síla, ... Nakonec to  taky ve zdraví přežila a zklidnila se, dnes je to zodpovědná máma od dvou dětí. Ale myslím, že se rodičům těmi jejich zákazy podařilo dosáhnout naprostého opaku.

#19 23. 2. 2009 11:46

Romča
♥♥♥♥♥♥-

Ivet tak to Tě vyvedu z omylu , že se v restauracích nenaléva.
Při sobotním obědě, kdy měl syn 15 a probírali jsme občanku , alkohol a tak různě .... se mi přiznal, že mu pivo nalejou v každé naší restauraci.
Jen tak nějak v té restauraci budou pod dohledem - nedohledem cizích dospělých lidí.Ale záruka to není.

Není tady

#20 23. 2. 2009 11:53

annie
♥♥♥♥♥♥-

My v osmé třídě - konec zš - udělali mejdan od rána - v červnu už se toho moc neučí, že...samozřejmě nám to posvětila třídní. Koupili jsme brambůrky, chlebíčky, nějaké nealko, učitelce kytku a dort, pustili si hudbu, připravili si soutěže a prohlíželi fotky z výletů, četli různé hlášky...bylo to fajn. Končili jsme kolem 3 odpoledne.
Jenže asi to není moderní... vissla

Není tady

#21 23. 2. 2009 12:10

dixina
♥♥♥♥♥♥-

A praxe? Sáhněte si každý do svědomí - kdo z vás okusil první kapku alkoholu až po osmnáctých narozeninách?

Přesně tak, možná to chce víc důvěry ve své děti. Čám víc je o tom budete poučovat, hlídat je a zakazovat, tím spíš to budou dělat za vašimi zády a šikovně tak, abyste nic nepoznali. Mám syna, letos mu bude 18.

Jsem něžný, jsem krutý, ale jsem ŽIVOT. Pláčeš? I v slzách je síla, tak jdi a žij....!

Není tady

#22 23. 2. 2009 12:20

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Aha, mejdan. Dobře, že to vím. Náš milostpan deváťák by mi to určitě oznámil hodinu předem. Že se vrátí o půlnoci. A já bych si myslela, že si u kamaráda na zahradě grilujou klobásky nebo tak něco. No nic, budu s tím počítat. Používám podobné metody jako Blossom, zatím to vychází, uvidíme neutral

Není tady

#23 23. 2. 2009 12:27

henrietta
♥♥♥♥---

Ivetko Blossom to vyřešila asi nejlíp jak mohla. Pokud opravdu půjdou všechny děti, bylo by pro dceru dost nepříjemné jí to zakázat. Na takovéto školní pařbě se skoro vždycky někdo opije až příliš, ale řekla bych, že to bývá buď kluk anebo holka, kterou rodiče nikdy předtím nikam nepustili a zřejmě to neplánují ani do budoucna. Za to slečna, která nemá problém se rodičům svěřit, jak ta pařba bude vypadat, místo aby si vymýšlela, ta to má asi v hlavě srovnané a po patřičném proškolení si večírek prostě nejspíš jen bez problémů užije.

Není tady

#24 23. 2. 2009 12:32

majkafa
Host

Nic jsem mým dětem nezakazovala. Postavily se k tomu rozumně, nezklamaly naši důvěru.
Já bych to nějak zvlášť neřešila, není důvod se tím zabývat, natož tolik měsíců dopředu.

#25 23. 2. 2009 12:37

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Nic jsem mým dětem nezakazovala. Postavily se k tomu rozumně, nezklamaly naši důvěru.
Já bych to nějak zvlášť neřešila, není důvod se tím zabývat, natož tolik měsíců dopředu.

Majko, tak to jsi měla vyjímečné děti, že v 15ti neměly ani jednou pokušení si loknout, když tam bylo jiných plno, co si určitě rádi lokli.
Já nejsem rodič. Ale dle své výchovy jsem v 15 ti tahala panenky a odchod po 20:00 z domu nepřicházel v úvahu. A to klidně i během prázdnin.
Neříkám, že je to super a jediný patent na výchovu dětí. Není., ale já bych své dítě v 15ti  přes noc nikam nepustila. Max dohoda, že tam bude na 2- 3 hodiny a že pro ní příjedu vozem.
A žádný přemlouvání mami, ještě hodinu. Prostě dohoda na obou stranách.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí