Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Kariéra
  •  » Střední škola anebo střední odborné vyučení s maturitou

#1 17. 2. 2009 12:09

lavský
♥♥♥♥♥--

Střední škola anebo střední odborné vyučení s maturitou

Prosím, rád bych se zeptal, jaký je rozdíl mezi Střední odborná škola nebo střední odborné vyučení s maturitou.

Podle mého názoru: střední odborná škola je čtyřletý studijní obor zakončený maturitou a střední odborné vyučení s maturitou je tříletý obor zakončený výučním listem a dvouletá nástavba zakončená maturitní zkouškou.

Nebo se mezi Odborné vyučení s maturitou řadí všechny obory na SOU 4leté s maturitou a 3leté výuční obory s nástavbou na Střední průmyslové škole, které ji nabízejí?

díky

Není tady

#2 18. 2. 2009 10:01

lavský
♥♥♥♥♥--

Re: Střední škola anebo střední odborné vyučení s maturitou

nikdo s tímto nemá zkušenosti? :-(

Není tady

#3 19. 2. 2009 0:09

x256987
Host

#4 19. 2. 2009 17:28

lavský
♥♥♥♥♥--

Takže jsem měl pravdu. Když má někdo Výuční list a dodělá si nástavbu a má maturitu a pět let tedy studoval, je vyučený s maturitou. A když studuje čtyřletý studijní obor zakončený maturitou (BEZ výučního listu), je to tedy středoškolské plnohodnotné že?

Není tady

#5 19. 2. 2009 18:22

x256987
Host

Součástí informace o každém studijním oboru je to, jaký typ vzdělání poskytuje. Maturita je maturita bez ohledu na to, jestli byla získaná nástavbou nebo třeba dálkově...

#6 19. 2. 2009 20:20

kozaroza
♥------

Tak ,tak každý kdo udělá maturitu má vzdělání ÚS (úplné střední) a je jedno jakým studiem jí získal.
Má-li někdo střední odborné učiliště zakončené výučním listem má vzdělání SO (střední odborné).
Má-li někdo odborné učiliště zakončené výučním listem má vzdělání základní+ vyučen.
Splní-li někdo pouze povinnou školní docházku má vzdělání základní.

Není tady

#7 20. 2. 2009 8:30

lavský
♥♥♥♥♥--

No a když je to SOU (v budově), ale je to studijní obor s maturitní zkouškou (+ občasná praxe), tak je to Střední odborné vyučení nebo ne? Nebo středoškolské vzdělání s maturitou plnohodnotné? (maturita Matika/Jazyk, Ekonomika, Zbožíznalství/Účetnictví, Český jazyk + praktická část).

Není tady

#8 20. 2. 2009 10:37

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Asi jde o obor Obchodní činnost, nebo podobný název, taky jsme na něco podobného s dcerou koukali - je v 9. třídě..... Určitě maturita bude plnohonotná, absolvent se podle mě dobře uplatní jako vedoucí v obchodě nebo klidně i někde v kanceláři, když maturita zahrnuje i účetnictví. Po maturitě je možné pokračovat na VOŠ nebo VŠ. Nebála bych se toho, že se obor nestuduje na Obchodní akademii, ale  "jen" v SOU. Maturita v té době už bude státní, takže kdo jí zvládne, bude mít prostě maturitu stejnou po celé republice, to snad bude nějaká záruka. Tedy záruka ne, spíš větší šance na uplatnění.

Iveta X

Není tady

#9 20. 2. 2009 17:12

lavský
♥♥♥♥♥--

Abychto upřesnil, já jí mám (maturu na sou, byť rozdíl oproti lecjaké obchodce moc veliký není, někde žádný), ale často mi psali jako studijní dosažený výsledek "vyučen s maturitou" - což je blbost, měli napsat středoškolské vzdělání s maturitou. Tak to je. A mimochodem, raději bych přece jen zvolil nejhorší obchodku, než třeba i lepší součko, protože se na to (někde, neříkám že všude) jinak kouká. Já jsme měl 4 roky a pak matura, normálně obtížná (porovnání otázek a množství témat s ostatními na průmce a obchodce - s těmi na průmce ČJ a NJ) a nechtěli mi udělat studentský účet v bance,že prý paní, která přišla do třídy nám ho představit (gaudeamus či student konco či co) a říkala, ať si ho jdeme zařídit, tak prý že se spletla ale když je to sou, i když s maturitou, tak že to pro mě neplatí (samozřejmě blbost, na jiné pobočce mi to udělali, paní jsem se asi nelíbil big_smile ale šel jsem si k ní později uložit peníze big_smile big_smile aby viděla, že když se chce, všechno jde). NIcméně zvolil bych asi obchodku, byť v tom rozdíl až takový není. I někteří přísedící byli z obchodek, jinak naši učitelé zase šli na jiné obchodky.

Není tady

#10 20. 2. 2009 21:06

kozaroza
♥------

Pokud má někdo střední odborné učiliště zakončené maturitou tak má vzdělání ÚSO (úplné střední odborné).
Pokud vám někdo do dokumentů napíše vyučen s maturitou ,trvala bych na tom aby tam bylo správně jak má být ÚSO.Např.v životopisu nebo v dokladech to je vždy vizitka a vždy by to mělo být správně.

Není tady

#11 20. 2. 2009 21:34

lavský
♥♥♥♥♥--

Kozaroza:

děkuji, já si to také myslel. SOU + maturita čtyřletý obor = Úplné střední odborné s maturitou.
To znamená, že to je tedy stejně jako přeba obchodní akademie nebo průmyslovka? To je také úplné střední odborné - obecné je jen gympl

Není tady

#12 20. 2. 2009 21:58

kozaroza
♥------

Ano ,stejné vzdělání ÚSO (úplné střední odborné) stejné jako když má střední školu.Ten kdo vystuduje střední školu tak tam je taky nějaký obor (např.ekonomická,průmyslová,zdravotní apod.)pokud udělají maturitu tak budou mít vzdělání také ÚSO ,takže stejně srovnatelné jako ten kdo má střední odborné učiliště zakončené maturitní zkouškou- též ÚSO. Prostě kdo má maturitu má vždělání úplné střední - ÚS a pokud se specializovala škola -učiliště na nějaký obor tak proto to O- odborné.  A ten kdo vyleze z gymplu má  ÚS (úplné střední).

Není tady

#13 24. 3. 2009 22:17

lavský
♥♥♥♥♥--

kozaroza napsal(a):

Ano ,stejné vzdělání ÚSO (úplné střední odborné) stejné jako když má střední školu.Ten kdo vystuduje střední školu tak tam je taky nějaký obor (např.ekonomická,průmyslová,zdravotní apod.)pokud udělají maturitu tak budou mít vzdělání také ÚSO ,takže stejně srovnatelné jako ten kdo má střední odborné učiliště zakončené maturitní zkouškou- též ÚSO. Prostě kdo má maturitu má vždělání úplné střední - ÚS a pokud se specializovala škola -učiliště na nějaký obor tak proto to O- odborné.  A ten kdo vyleze z gymplu má  ÚS (úplné střední).

ÚSO - úplné střední odborné (4 roky + mat.)

Jak je tedy vyučení s maturitou?
vyučen s maturitou, a zkratka?

Není tady

#14 25. 3. 2009 21:46

kozaroza
♥------

ÚSO

Není tady

#15 26. 3. 2009 10:04

PINDULI
♥♥♥----

Tak střední odborná škola je na 4 roky a praxe je tam minimální, je zakončená maturitní zkouškou. A Střední odborné účiliště, je na 3 roky, a je tam dostatek praxe, to znamená že třeba je tam týden škola a týden praxe, je zakončená vyučním listem a pak je na některých oborech možné jít na nástavbu na další dva roky, a tam si vlastně dodělat maturitu.

Upravil(a) PINDULI (26. 3. 2009 10:05)

Není tady

#16 26. 3. 2009 10:16

lavský
♥♥♥♥♥--

Pinduli:

a když si dodělá maturitu a má 3+2 roky, tak ale je vyučený s maturitou, nemá ÚSO !! nebo má to samé, co ten 4+maturita? také ÚSO?

Není tady

#17 9. 5. 2009 17:53

lavský
♥♥♥♥♥--

Tak jen pro zajímavost, na informačním serveru o školách jsem k oboru OBCHODNÍK na SOU obchodním na Praze 2, Belgické 29/250, nalezl toto:

OBCHODNÍK
Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou (po základní škole, se zahrnutím odborného výcviku)

Takže, co je to??

Není tady

#18 10. 5. 2009 19:37

kozaroza
♥------

Asi takhle kamarád se vyučil (3 roky na středním odborném učilišti ) kuchařem,získal vyúční list .Měl tedy všude psané vzdělání SO (střední odborné). Po pár letech si udělal nástavbu a získal tak maturitu,nyní má tedy všude psané vzdělání ÚSO (úplné střední odborné).

Není tady

#19 10. 5. 2009 19:50

lavský
♥♥♥♥♥--

kozaroza napsal(a):

Asi takhle kamarád se vyučil (3 roky na středním odborném učilišti ) kuchařem,získal vyúční list .Měl tedy všude psané vzdělání SO (střední odborné). Po pár letech si udělal nástavbu a získal tak maturitu,nyní má tedy všude psané vzdělání ÚSO (úplné střední odborné).

to jsem si také myslel, ale když jsem si o současném studiu obchodníka přečetl:

OBCHODNÍK - 4 leté
Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou (po základní škole, se zahrnutím odborného výcviku)

tak, mě to zarazilo ....

Není tady

#20 10. 5. 2009 22:06

REŇAS
Host

lavský napsal(a):

Pinduli:

a když si dodělá maturitu a má 3+2 roky, tak ale je vyučený s maturitou, nemá ÚSO !! nebo má to samé, co ten 4+maturita? také ÚSO?

Co já vím,tak ten kdo jde po vyučení  si dodělat maturitu 2 roky,není brán jako USO,ale má napsáno vyčen s maturitou. (A taky ho dost podřadně berou..sad.)  Má to takhle uvedené má kamarádka,obě jsme prodavačky a dodělávala maturitu/ekonom obchodního provozu. Tak to vím jistě. Ale je to,už nějaký ten rok zpátky,co tu maturu dělala... Říká,že to má úplně k ničemu.

Kámoš co zas dělal přímo obchodku,obor 4 roky s maturitou,nevím,co měl napsáno v papírech,ale vím,že u něj to bylo jinak a taky byl brán jinak.

No asi jsem moc nepomohla..wink

Upravil(a) REŇAS (10. 5. 2009 22:09)

#21 10. 5. 2009 22:15

lavský
♥♥♥♥♥--

REŇAS napsal(a):

lavský napsal(a):

Pinduli:

Co já vím,tak ten kdo jde po vyučení  si dodělat maturitu 2 roky,není brán jako USO,ale má napsáno vyčen s maturitou. (A taky ho dost podřadně berou..sad.)  Má to takhle uvedené má kamarádka,obě jsme prodavačky a dodělávala maturitu/ekonom obchodního provozu. Tak to vím jistě. Ale je to,už nějaký ten rok zpátky,co tu maturu dělala... Říká,že to má úplně k ničemu.

Kámoš co zas dělal přímo obchodku,obor 4 roky s maturitou,nevím,co měl napsáno v papírech,ale vím,že u něj to bylo jinak a taky byl brán jinak.

No asi jsem moc nepomohla..wink

/////------------

tak je víc SOU, co mají svůj čtyřletý obor s maturitou bez výučního listu, mezi nimi i mnohá SOU obchodní.

Třeba ten obchodník - je to tedy úso (úplné střední odborné)? nebo vyučení s maturitou, když jsem našel toto?:
OBCHODNÍK - 4 leté

Není tady

• Diskuse
  •  » Kariéra
  •  » Střední škola anebo střední odborné vyučení s maturitou
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí