27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Prosím, rád bych se zeptal, jaký je rozdíl mezi Střední odborná kola nebo střední odborné vyučení s maturitou.
Podle mého názoru: střední odborná kola je čtyřletý studijní obor zakončený maturitou a střední odborné vyučení s maturitou je tříletý obor zakončený výučním listem a dvouletá nástavba zakončená maturitní zkoukou.
Nebo se mezi Odborné vyučení s maturitou řadí vechny obory na SOU 4leté s maturitou a 3leté výuční obory s nástavbou na Střední průmyslové kole, které ji nabízejí?
díky
Není tady
nikdo s tímto nemá zkuenosti? :-(
Není tady
Take jsem měl pravdu. Kdy má někdo Výuční list a dodělá si nástavbu a má maturitu a pět let tedy studoval, je vyučený s maturitou. A kdy studuje čtyřletý studijní obor zakončený maturitou (BEZ výučního listu), je to tedy středokolské plnohodnotné e?
Není tady
Součástí informace o kadém studijním oboru je to, jaký typ vzdělání poskytuje. Maturita je maturita bez ohledu na to, jestli byla získaná nástavbou nebo třeba dálkově...
Tak ,tak kadý kdo udělá maturitu má vzdělání ÚS (úplné střední) a je jedno jakým studiem jí získal.
Má-li někdo střední odborné učilitě zakončené výučním listem má vzdělání SO (střední odborné).
Má-li někdo odborné učilitě zakončené výučním listem má vzdělání základní+ vyučen.
Splní-li někdo pouze povinnou kolní docházku má vzdělání základní.
Není tady
No a kdy je to SOU (v budově), ale je to studijní obor s maturitní zkoukou (+ občasná praxe), tak je to Střední odborné vyučení nebo ne? Nebo středokolské vzdělání s maturitou plnohodnotné? (maturita Matika/Jazyk, Ekonomika, Zboíznalství/Účetnictví, Český jazyk + praktická část).
Není tady
Asi jde o obor Obchodní činnost, nebo podobný název, taky jsme na něco podobného s dcerou koukali - je v 9. třídě..... Určitě maturita bude plnohonotná, absolvent se podle mě dobře uplatní jako vedoucí v obchodě nebo klidně i někde v kanceláři, kdy maturita zahrnuje i účetnictví. Po maturitě je moné pokračovat na VO nebo V. Nebála bych se toho, e se obor nestuduje na Obchodní akademii, ale "jen" v SOU. Maturita v té době u bude státní, take kdo jí zvládne, bude mít prostě maturitu stejnou po celé republice, to snad bude nějaká záruka. Tedy záruka ne, spí větí ance na uplatnění.
Není tady
Abychto upřesnil, já jí mám (maturu na sou, by rozdíl oproti lecjaké obchodce moc veliký není, někde ádný), ale často mi psali jako studijní dosaený výsledek "vyučen s maturitou" - co je blbost, měli napsat středokolské vzdělání s maturitou. Tak to je. A mimochodem, raději bych přece jen zvolil nejhorí obchodku, ne třeba i lepí součko, protoe se na to (někde, neříkám e vude) jinak kouká. Já jsme měl 4 roky a pak matura, normálně obtíná (porovnání otázek a mnoství témat s ostatními na průmce a obchodce - s těmi na průmce ČJ a NJ) a nechtěli mi udělat studentský účet v bance,e prý paní, která přila do třídy nám ho představit (gaudeamus či student konco či co) a říkala, a si ho jdeme zařídit, tak prý e se spletla ale kdy je to sou, i kdy s maturitou, tak e to pro mě neplatí (samozřejmě blbost, na jiné pobočce mi to udělali, paní jsem se asi nelíbil ale el jsem si k ní později uloit peníze
aby viděla, e kdy se chce, vechno jde). NIcméně zvolil bych asi obchodku, by v tom rozdíl a takový není. I někteří přísedící byli z obchodek, jinak nai učitelé zase li na jiné obchodky.
Není tady
Pokud má někdo střední odborné učilitě zakončené maturitou tak má vzdělání ÚSO (úplné střední odborné).
Pokud vám někdo do dokumentů napíe vyučen s maturitou ,trvala bych na tom aby tam bylo správně jak má být ÚSO.Např.v ivotopisu nebo v dokladech to je vdy vizitka a vdy by to mělo být správně.
Není tady
Kozaroza:
děkuji, já si to také myslel. SOU + maturita čtyřletý obor = Úplné střední odborné s maturitou.
To znamená, e to je tedy stejně jako přeba obchodní akademie nebo průmyslovka? To je také úplné střední odborné - obecné je jen gympl
Není tady
Ano ,stejné vzdělání ÚSO (úplné střední odborné) stejné jako kdy má střední kolu.Ten kdo vystuduje střední kolu tak tam je taky nějaký obor (např.ekonomická,průmyslová,zdravotní apod.)pokud udělají maturitu tak budou mít vzdělání také ÚSO ,take stejně srovnatelné jako ten kdo má střední odborné učilitě zakončené maturitní zkoukou- té ÚSO. Prostě kdo má maturitu má vdělání úplné střední - ÚS a pokud se specializovala kola -učilitě na nějaký obor tak proto to O- odborné. A ten kdo vyleze z gymplu má ÚS (úplné střední).
Není tady
kozaroza napsal(a):
Ano ,stejné vzdělání ÚSO (úplné střední odborné) stejné jako kdy má střední kolu.Ten kdo vystuduje střední kolu tak tam je taky nějaký obor (např.ekonomická,průmyslová,zdravotní apod.)pokud udělají maturitu tak budou mít vzdělání také ÚSO ,take stejně srovnatelné jako ten kdo má střední odborné učilitě zakončené maturitní zkoukou- té ÚSO. Prostě kdo má maturitu má vdělání úplné střední - ÚS a pokud se specializovala kola -učilitě na nějaký obor tak proto to O- odborné. A ten kdo vyleze z gymplu má ÚS (úplné střední).
ÚSO - úplné střední odborné (4 roky + mat.)
Jak je tedy vyučení s maturitou?
vyučen s maturitou, a zkratka?
Není tady
ÚSO
Není tady
Tak střední odborná kola je na 4 roky a praxe je tam minimální, je zakončená maturitní zkoukou. A Střední odborné účilitě, je na 3 roky, a je tam dostatek praxe, to znamená e třeba je tam týden kola a týden praxe, je zakončená vyučním listem a pak je na některých oborech moné jít na nástavbu na dalí dva roky, a tam si vlastně dodělat maturitu.
Upravil(a) PINDULI (26. 3. 2009 10:05)
Není tady
Pinduli:
a kdy si dodělá maturitu a má 3+2 roky, tak ale je vyučený s maturitou, nemá ÚSO !! nebo má to samé, co ten 4+maturita? také ÚSO?
Není tady
Tak jen pro zajímavost, na informačním serveru o kolách jsem k oboru OBCHODNÍK na SOU obchodním na Praze 2, Belgické 29/250, nalezl toto:
OBCHODNÍK
Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou (po základní kole, se zahrnutím odborného výcviku)
Take, co je to??
Není tady
Asi takhle kamarád se vyučil (3 roky na středním odborném učiliti ) kuchařem,získal vyúční list .Měl tedy vude psané vzdělání SO (střední odborné). Po pár letech si udělal nástavbu a získal tak maturitu,nyní má tedy vude psané vzdělání ÚSO (úplné střední odborné).
Není tady
kozaroza napsal(a):
Asi takhle kamarád se vyučil (3 roky na středním odborném učiliti ) kuchařem,získal vyúční list .Měl tedy vude psané vzdělání SO (střední odborné). Po pár letech si udělal nástavbu a získal tak maturitu,nyní má tedy vude psané vzdělání ÚSO (úplné střední odborné).
to jsem si také myslel, ale kdy jsem si o současném studiu obchodníka přečetl:
OBCHODNÍK - 4 leté
Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou (po základní kole, se zahrnutím odborného výcviku)
tak, mě to zarazilo ....
Není tady
lavský napsal(a):
Pinduli:
a kdy si dodělá maturitu a má 3+2 roky, tak ale je vyučený s maturitou, nemá ÚSO !! nebo má to samé, co ten 4+maturita? také ÚSO?
Co já vím,tak ten kdo jde po vyučení si dodělat maturitu 2 roky,není brán jako USO,ale má napsáno vyčen s maturitou. (A taky ho dost podřadně berou...) Má to takhle uvedené má kamarádka,obě jsme prodavačky a dodělávala maturitu/ekonom obchodního provozu. Tak to vím jistě. Ale je to,u nějaký ten rok zpátky,co tu maturu dělala... Říká,e to má úplně k ničemu.
Kámo co zas dělal přímo obchodku,obor 4 roky s maturitou,nevím,co měl napsáno v papírech,ale vím,e u něj to bylo jinak a taky byl brán jinak.
No asi jsem moc nepomohla..
Upravil(a) REŇAS (10. 5. 2009 22:09)
REŇAS napsal(a):
lavský napsal(a):
Pinduli:
a kdy si dodělá maturitu a má 3+2 roky, tak ale je vyučený s maturitou, nemá ÚSO !! nebo má to samé, co ten 4+maturita? také ÚSO?Co já vím,tak ten kdo jde po vyučení si dodělat maturitu 2 roky,není brán jako USO,ale má napsáno vyčen s maturitou. (A taky ho dost podřadně berou..
.) Má to takhle uvedené má kamarádka,obě jsme prodavačky a dodělávala maturitu/ekonom obchodního provozu. Tak to vím jistě. Ale je to,u nějaký ten rok zpátky,co tu maturu dělala... Říká,e to má úplně k ničemu.
Kámo co zas dělal přímo obchodku,obor 4 roky s maturitou,nevím,co měl napsáno v papírech,ale vím,e u něj to bylo jinak a taky byl brán jinak.
No asi jsem moc nepomohla..
/////------------
tak je víc SOU, co mají svůj čtyřletý obor s maturitou bez výučního listu, mezi nimi i mnohá SOU obchodní.
Třeba ten obchodník - je to tedy úso (úplné střední odborné)? nebo vyučení s maturitou, kdy jsem nael toto?:
OBCHODNÍK - 4 leté
Není tady