29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,
dnes jsem se vrátila z hematologie. na genetice mi totiž našli trombofilní mutaci MTHFR na heterozyg. (drobná rpedispozice k emboliím a trombozám, cévním příhodám atd.) Takže kv. jsem šla na hematologii. Vzali mi 6 ampulí krve, výsledky budou za 3 týdny. Ale prej si mám peventivně píchat do břicha každý ráno Fraxiparine. Jsem z toho trochu vedle, protože samotná procedura je docela hustá - vím, že jsou diabetici, kteří si píchají inzulín, a jiní lidé s jinými injekcemi, ale prostě je tady ještě to těhu a když to jde do břicha, tak mám trochu bobky... Ujiš´tovali mně, že to nemůže zasáhnout dělohu, ale stejnak si nejsem jistá, jestli tohle je zrovna standardní postup.ů
No tak hledám někoho, kdo by si "užíval" to samé. Je tu někdo takový???
Není tady
Verann, zkušenosti s tvou nemocí nemám, ale já si při minulém těhu píchala každé ráno do boku břicha inzulín. Sice až od 25. týdne, ale až do konce těhotenství. Myslím, že injekce vážně miminku neuškodí!!!
Není tady
Veranko,já osobně si Fraxiparine nepíchám,ale mám s jeho aplikací zkušenost.Já jsem byla vždycky zvyklá aplikovat do okolí pupku.Myslím,že se opravdu není čeho bát.Ta jehla dělohu určitě nezasáhne.Jen bych určitě dodržovala zásady aplikace.Myslím umyté ruce před i po,použíti dezinfekce...
Není tady
Ježíš, Žanet, to mne nenapadla - vblastně těhotenská cukrovka - tam se taky píchá přímo? No to je děs!
Enn - díky za info No, snad si zvyknu, ale napoprvé mne to trochu sebralo - kamkoliv jinam, ale to břicho mi přijde snad nejcitlivější
Ještě mne navrtal manžel s tím, že nechápe, proč do mne hned cpou nějaký sajrajty, když ani přesně nemaj ještě ten rozbor krve, jen potvrzenou gen. mutaci, ale neví, do jaký míry. No, pravdu má, ale já zas docela doktorům věřím, zatím nemám vyloženě negativní zkušenost, rozhodně ne z posledního roku, kdy jsem si jich užila víc než dost (revize, genetika, gynekologie...) On říká, že věří mně a mému tělu a když mi nic není, tak proč něco preventivně píchat (a to ještě neviděl tu aplikaci!!! )
Není tady
Very,jen poslouchej doktory.Já jsem si vlastně píchala do břicha když jsem stimulovala na IVF a někdy to byly i dvě injekce denně.Ale dá se na to zvyknout.Já jsem zvyklá píchat druhým,ale když jsem píchala sama sobě bylo to jiné.A po ET jsem si píchala Agolutin sama do svalu,to bylo mnohem horší.Nevím,jestli ti to někdo říkal,ale po aplikaci se můžou tvořit modřiny.
Není tady
Veranno,
ta jehlička je strašně krátká, asi 1 cm, a pícháš ji do kožní řasy, prostě vemeš mezi palec a ukazováček "špíček" v okolí pupku a ďobneš. Nic víc.
Manželovi vysvětli, že je to prevence infarktu placenty, několik zamlklých těhotenství v důsledku tohoto hematologického problému tu už bylo, takže spíš buď ráda, že vám na to přišli, někomu na to přijdou až po 2-3 potratech
Zkus hodit dotaz mezi maminky, vím že tady ěnkolik takových případů už bylo a miminka jsou v pořádku
Není tady
Hele Veran ... http://www.baby-cafe.cz/modules.php?fil … mp;t=12548 http://poradny.pritelkyne.cz/poradny-1/ … tace-5692/ tady máš nějaký diskuze na toto téma ..jinak ten Fraxík se bere jako prevence potratu při mutacích tohohle typu ...já bych ty doktory raději poslechla ... JE to standardní postup ... Jehla určitě nedosáhne na děloho ..je to podkožní jehlička .. nepronikne ani do břišních svalů natož do dělohy ... však tě čeká amnio ne ? Tak uvidíš jaký bago jehla je potřeba aby se do dělohy dostali ...
Není tady
Very - chuďátko, Ty taky máš pořád něco, já s tím teda zkušenost nemám, ale jak říkají holky, určo to dělej, miminku to určo neuškodí a stopro předejdeš problémům!!! je fajn, že na to přišli!
držím pěsti!!
Není tady
Učili mne to píchat, takže to prostě budu muset zvládat, jen ten pocit je hloupej navíc mám celý 1,0 ml, což je dost velká dávka, běžně prý dávají 0,4 - 0,6 ml.
A co - třeba to fakt zamezí problémům, který by jinak mohli nastat. V. je prostě moc nedůvěřivej vůči doktorům, víc věří přírodě a mně, mým pocitům.
Amri - díky za odkazy, hned to jdu pročítat, zatím jsem našla pár odborných článků, kde se operuje i s Heparinem - no to je teda věc
Jo, doktory určo poslechnu, mám v ně stále velkou důvěru, jen mne ten můj mužský trošku nahlodal... nebojte, nejsem tip, co si sám ordinuje. Jen prostě potřebuju mít vše vysvětlené a objasněné
Amri - jo, amnio mne čeká, tak to asi začnu brát jako takový "zahřívací" kolo Já vím, že amnio je horší, jehla delší, riziko podstatně větší, než nějaká jehlička, ale si to zkuste představit. Kolmým vpichem rovnou dovnitř, i když kraťoučký, tak stejnak
Berko - děkuju
Ale co člověk během jednoho těhu nevyzkouší, co?
Není tady
Very - jojo, člověk si užije a vytrpí.. Ale já jsem v tomhle taky ten, kdo dr. poslouchá....
Moje sestřenka má dceru, která si od 7 let píchá inzulin 4x denně a pak taky často dělá ty profily do prstů a tak... v březnu jí bude 16.. to jen chci povzbudit, že to zmákneš rychle, neboj!! navíc, co člověk taky nadělá, že jo...
jinak - ta naše mladá dostala vloni tu pumpičku do břicha, co už dávkuje sama... ale stejně.... buďmě rády, že tyhle včeličky jsou snad jen dočasné!!
Není tady
Ahojky mě taky zjistily leidenskou mutaci heterozigot už před dvouma leta po potratech,mám už za sebou 3potraty vždy 8týden,chodila jsem k jednomu doktorovi který mi ty injekce nedal a opět jsem potratila,ted jsem znovu těhotná po čtvrté a už začínáme 13tt a to díky jen fraxiparinu,bud za něj ráda protože je v těhotenství hodne důležitej,teda co vym já,zatim se držíme snad už nám to vyjde,pa
Není tady
Pavli - díky za info A kdybys chtěla - přidej se k nám do Podzimňat, je nás tam víc, co máme termín na podzim 2009
Není tady
Ahoj. Jsem Alena a zaujal mě Váš chat ohledně fraxiparinu. Tak Vám holky řeknu, že mám za sebou dva potraty, pak mi zjistili stejné mutace jako Vám a nyní jsem ve 13tt, fraxiparine 0,4 si píchám každý den ráno. Já mu tedy na 100% věřím, protože díky němu jsme se dostali tak daleko. Je to na prosto maličká jehlička, kterou prakticky vůbec necítíš a vůbec si nemyslím, že by to mělo nějakým způsobem zasáhnout miminko. Sama jsem přesvědčená, že je nás tolik i moje gynekoložka mi říkala, že v současné době je tak 20% těhotných, které tyhla naše problémy trápí.
Není tady
Ahoj, u mě po třech potratech taky přišli že mám trombofilní mutaci. Teď se připravuji na IVF - OPU bude v pondělí, a už od začátku stimulaci taky denně užívám Fraxiparine. Znamená to pro mě sice 3 x denně pichule do bříška, ale opravdu se to dá snét.......a jestli díky Fraxiparinu donosím mimčo, tak díky bohu za něj.
Není tady
Ahoj Ališo a Nadi - zpětně ještě reaguji - mně ten fraxiparine nakonec zrušili někdy v 15 tt - výsledky byly hraniční, ale spíše ok, takže už nepíchám. Možná i díky tomu jsem já i cvrček nyní v pořádku
na ty jehličky jsem si nakonec zvykla, jen jsem měla břicho samou modřinku, ale to se nedalo nic dělat. Aspoň jsem to měla jako nácvik na amnio
Ališo - gratuluji k těhu
Nadi - držím palce na OPU
Není tady
Verann, děkuji za držení palečků, mám docela strach, jak OPU, tak z kultivace, pak z ET, pak z agolutinu :-)) zkrátka ze všeho. Ale jestli to všechno povede k prckovi, tak to ráda udělám.
A ať se ti s prckem daří co nelépe.
Není tady
Ahoj holky. Tak to jsem ráda, co je nás. Já si taky myslím, že to nebude po celou dobu. A modřinky mám také a někdy to docela svědí. Musela jsem i první tři měsíce ležet. Teď už můžu pochodovat, sice ne moc, ale trochu přece.
Nadi, držím palce na IVF, my jsme utekli IVF z lopaty, protože když nám s ním doktorka pohrozila, už jsem byla v tom. Mám sedmiměsíční neteř a povím Vám, za takové sluníčko to stojí.
Není tady
Ahoj Ališo, tak já jsem z toho píchání do břicha nejprve měla hrůzu, ale strach byl horší než injekce. A na bříšku mám jenom malilinkatý modřinky. TO větší strach mám z Agolutinu. v CAR mě varovali, že je to dost nepříjemné.... a přitom když jsem chodila na vyvolávačky kvůli MS, tak jsem injekci ani necítila. tak nevím co mám čekat a bojím, bojím. "ukecávala" jsem je na tabletky - zavádění nebo perorálně, ale neuspěla jsem. Prý mají nejlepší zkušenosti s Agolutinem.
Není tady
Milá Nadi, tak to já Ti ještě řeknu situaci, která se mně stala. Snad Tě to pobaví. Já jakmile vidím krev, nebo mně někdo krev bere, dává injekci, tak okamžitě blednu a jsem mrtvá. Když jsem byla na tý hematologii kvůli těm injekcím, tak jsem injekci vzala, bodla jsem si jí do břicha, vrátila jí sestřičce a potom šla okamžitě na dlaždice. Omdlela jsem, ani jsem nevěděla jak. A druhý den, když jsem si jí píchala sama, tak jsem byla v naprostý pohodě.
Ještě holky, mám takový dotaz. Nemáte některá zkušenosti s pícháním fraxiparinu do nohou? Mně totiž na hematologii řekli, že si je mám píchat do břicha a nebo do vnitřní strany stehen. Tak prosím, podělte se.
Není tady
Ališo, já měla skoro to samý :-))) ale opačně, u doktora když mi píchali do břicha, tak v pohodě, ale poprvý sama doma jsem měla infarkt, třásla jsem se ještě hodinu po
Jinak do stehna jsem ani nezkoušela, bříško mi úplně vyhovuje a aplikace nebolí.
Není tady
Ahojky,holky mám dotaz včera jsem volala na výsledky genetu a měli jen jedny jsme s manžou pozitvivní na Trombofilní mutaci oba dva.Myslím že na tu hete ta je nejslabší?Ale je horší že jí máme oba dva.Mám za sebou 2 potraty :-(,a jednoho klučíka ale chcem ještě mimi tak se chci zeptat to bych byla pod nějakou kontrolou??Nebo si něco píchala??Musíme počkat na další výsledky ještě nás čekají 2je.A pak musíme na tu genetiku na konzultaci,chjo to čekání je děs.Už máme za sebou imunologii a ta je také špatná.Jo a chtěla bych se ještě zeptat jestli to po nás mohl zdědit i syn když jí máme oba dva.Moc děkuju Káta
Není tady
Ahoj Káťo, myslím, že z hlediska hematologie tě během případného těhotenství budou sledovat určitě. Mně dr. říkala, že MTHFR na heterozygotu je lehčí forma než na homozygotu. Nicméně je to predispozice k větším srážlivosti krve a tvrobě různých cucků, tj. hematomů (a případným následným raným potratům), dále k vyššímu krevnímu tlaku, emboliím a trombozám apod. S největší pravděpodobností ti min. na první trimestr nadělí injekce na ředění krve, ale není to žádná hrůza, jak se zdá. Tuhle mutaci má snad každý třetí člověk, jen prostě těhotenství je zátěžový a mohlo by (ale nemusí) dojít k potratu právě v důsledku tvorby nějakého hematomu.
Nicméně je taky možný, že ani jeden z tvých dvou potratů nebyl tímhle způsoben, ale existovala jiná vada nebo prostě nebyl plod silný atd. Ale fakt mě uklidňovali, že to není nic strašnýho, že je to velmi častý a početí mimča to rozhodně nebrání
Když to budou hlídat a budeš si píchat ty injekce, tak to bdue v pohodě a dočkáte se narození dalšíého cvrčka:)
Ohledně možnosti dědičnosti, když tuhle mutaci máte oba dva - to fakt nevím Ale i kdyby to malý měl, normálně se s tím žije, není to nemoc, jen existuje jistý předpoklad, že by se časem něco mohlo vyvinout.
během těhu bys asi docházela tak po 3 týdnech na kontroly na hematologii a každý den si píchala ty injekce, ale jsou to pidi-jehličky a téměř to nebolí. navíc - většině holkám je po 1. trimestru, kdy pomine největší nebezpečí, seberou a už jen chodí na občasné kontroly (třeba jednou za měsíc nebo tak)
Držím palce, aby pro vás ostatní výsledky dopadly co nejlíp - dej určitě vědět, ju?
Není tady
Ahoj Káťo. Na prosto souhlasím s Verankou. Na genetice mi dokonce i řekli, co na to říkali na hematologii. Oni ty injekce jsou opravdu většinou jen preventivní. Já je měla do 15tt. Nic to není. Zvládne to úplně každý. Mám za sebou rovněž 2 potraty. Jinak co se týče té dědičnosti, u nás mutaci mám jenom já, ale řekli, že bohužel je pravděpodobné, že tuhle mutaci bude mít i moje miminko. Ale jak říkala Veranna, normálně se s tím dá žít, prakticky to vůbec nepoznáš. Moje ségra jí má taky a hned na poprvé donosila zdravou krásnou holčičku. Vůbec to ty potraty zapříčinit nemusí. V každém případě z toho neměj vůbec žádný strach. Mně když to zjistili, tak jsem byla naopak ráda, že konečně přišli na něco, čím by to mohlo být. A teď už jsem na konci 16tt a musím zaťukat vše probíhá OK. Takže žádný stres, a přeji hodně štěstí.
Není tady
Ahojky,holky moc Vám děkuju MOC jste mě uklidnily :-).Tak ted jen čekání na ostatní výsledky,to bude asi nejdelší v životě.Ale hlavně aby byly dobré.Až dojdou dám hned vědět :-)
Není tady
Ahojky,tak dneska mi přišli výsledky z Genettu.
A výsledky jsou takové:
Karyotyp obou part.norma:46,XX,9ph(varianta) a 46,XY
CFTR mutace:Bylo vyloučeno 33 nejč.mutací CFTR genu,což představuje více než 90% všech mutací CFTR genu v české populaci.
TROMBOFILNÍ mutace:
MTHFR C677T:CT+A1298C:AC (double heterozygot)
Prokazuje nález dvou mutovaných alel v heterozygodním stvau:jedna 677c->T a druhá 1298->C.Alely jsou většinou v pozici TRANS.Prevalence kolem 10%.Bez prokázané hyperhomocysteinémie je klinický význam malý.
Toto je u obou partneru.
Závěr:Preventivní denní dávka kys.listové je 0,4-1mg
Doporučuji prekoncepčně probandce užívat Ac.folicum v dávce 10mg obden.
DOPORUČUJI:Konzultace a kontroli v budoucí graviditě,UZ sledování a integrovaný scríning.
Holky mužete mi to některá vysvětlit potvrdila se jen ta MTHFR.
A injekcemi v graviditě nehrozí?Moc děkuju Káta
Není tady