6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Není tady
To je akorát důkaz straení en, které chtějí rodit doma.
Určitě jsou i případy, kdy dítě nezachrání ani v nemocnici... jene o těch se nepíe.
A kdy jednou! se nepovede domácí porod, je to na prvních stránkách.
Podle mě je to dost velká manipulace...
Aby to mělo nějakou průkaznost, musela by se udělat statistika.
Počet porodů v nemocnici, a kolik z nich bylo průser.
Počet porodů doma, a kolik z nich bylo průser.
Udělat procenta, aby se to dalo porovnat.
A pak se můeme bavit o nebezpečí rození doma a bezpečí rození v nemocnici...
Upravil(a) Martinka1 (27. 2. 2009 12:06)
Není tady
aha Leni, dostalas me
Ja bych doma v zadnem pripade nerodila, paaac bych se pripravila o epidural . Chtela jsem ale rodit ambulantne, to znamena, ze 3 hodiny po porodu by me a malyho pustili dom. Nakonec to dopadlo jinak a pobytu v porodnici nelituju, bylo to fajn, i kdyz jsem behala 7x denne na JIPku ze sveho pokoje.
Tak doma, ambulantne a nebo v nemocnici?
Není tady
já osobně se přiznám, e by se mi moc líbil nějaký kompromis - vím, e něco podobného mým představám fungovalo (funguje???) někde v Praze - nejsem si jistá, jestli Vrchlabí.... prostě místnost, která je útulně zařízená, kde je k dispozici sprcha, vana, míč, íněnka....... byla bych tam jen já, manel, občas přila třeba "moje" PA (ale ne, e pokadé jiná, ale jedna konkrétní, s kterou se třeba pár dnů/týdnů před plánovaným porodem u seznámím a seznámím ji se svými představami, obavami a přáními - prostě tak, aby kdy přijdu do porodnice, věděla, o koho jde, třeba si i vzpomněla na mé jméno atd... )... no a v případě nenadálých komplikací by nebyl problém mě jen převézt třeba přes chodbu na běný porodní sál....
já jsem ke konci porodu měla velké těstí na PA, která byla milá a hodná, ale vystřídalo se jich u mě víc a můu říct, e u jedné jsem si i říkala, e snad dám nohy kříem a vydrím do dalí směny
osobně bych doma nerodila (kdy u neberu v úvahu rizika, tak by se mi potom nechtělo vechno uklízet ), ale myslím si, e kdy si některá ena tuto variantu vybere, měla by být dobře seznámena s případnými riziky a PA by měla být dostatečně zkuená a ne jen nadená do porodů doma...
ale bylo by hezké, kdyby nae zdravotnictví dospělo do té fáze, kdy porod v nemocnici bude brán přirozeně, doktoři a sestry vám nebudou říkat, co cítíte (např. já jsem neustále musela poslouchat, e to jetě přece nemůe bolet hodinu po zavedení tablety na vyvolání, co budu dělat, a nastanou opravdové kontrakce... no, zpětně vím, e to opravdu hooodně bolelo u od začátku, ale cítila jsem se jak malé dítě, co ani neví, jeslti ho něco bolí, nebo ne.... ) a začnou nad porodem opravdu jen dohlíet a být při ruce v případě komplikací.... ale tuím, e toho se jako rodičky u nedočkáme
Není tady
Martinka:
Nerozumím tomu, co by jsi chtěla porovnávat.
Pro porod doma se nejčastěji rozhodnou eny, které jsou zdravé a rodí v termínu a kde se předpokládá průběh porodu bez komplikací.
V porodnicích, zvlátě tam, kde mají pičkové vybavení pro různé typy zákroků jak u matky, tak i u dítěte, se, mimo zdravé matky, soustřeďují i rizikové rodičky. Jsou buď rizikové matky (vysoký tlak, cukrovka, po transplantaci orgánu a celá řada dalích rizikových faktorů ), nebo je předem známo jakékoliv pravděpodobné ohroení, někdy i pokození dítěte. Proto je na takových pracovitích i vyí úmrtnost, která je daná u tím, e se tam takové rodičky soustřeďují. Take bych na tvém místě neporovnávala hruky s jabkama a klidně bych si statistiku odpustila.
Má pravdu, e ani v porodnici se někdy nepodaří zachránit matku nebo dítě, ale neboj, kdy se to stane, O TOM SE PÍE! U se ale nepíe o tom, PROČ se to stalo. Spolehni se, e určitě dolo ke komplikacím, které byly neslučitelné se ivotem i přes to, e se vyčerpaly vechny dostupné monosti nepříznivou situaci zvrátit. Nevěř tomu, e PA nebo lékař NIC neudělali.
Není tady
amba napsal(a):
Spolehni se, e určitě dolo ke komplikacím, které byly neslučitelné se ivotem i přes to, e se vyčerpaly vechny dostupné monosti nepříznivou situaci zvrátit. Nevěř tomu, e PA nebo lékař NIC neudělali.
Tak s tím se bohuel nedá dle mého zcela úplně souhlasit, nebo je známo mnoho případů, kdy dolo k úmrtí či přiduení dítěte a tím spojených následků vinou lékařů, kteří nepřijali včas potřebné rozhodnutí jako je např. přistoupení k císařskému řezu.
Tím netvrdím, e při domácím porodu by to bylo jinak, ale třeba ano, třeba by porod postupoval jinak a lépe...bohuel toto nedokáe nikdo z nás předem odhadnout.
Není tady
Tak já jsem jetě nerodila... ale ani ve snu by mě nenapadlo rodit doma!! Mám strach z porodu vůbec - a tím víc, jak se to kadým dnem blíí, ale na druhé straně mě drí to, e v případě komplikací miminku nebo mně v nemocnici pomůou!!
Není tady
Aluska:
Je to věc názoru. Ty porodu a s ním spojeným komplikacím tak dobře rozumí, e přesně ví, co se během porodu, u kterého jsi nebyla přítomná, semlelo a jak to měli lékaři řeit? Já bych si tak jistá nebyla, protoe to, co si myslí laik je něco jiného, ne to, jak vzniklou situaci řeí odborník, který tomu skutečně rozumí a přesně ví, co má dělat. Můe mi napsat, odkud těch mnoho případů zná? Já mám asi těstí, ale ádný takový případ konkrétně neznám. Je pravda, e tu a tam některá maminka takovou situaci na pískoviti dramaticky líčila ostatním maminkám, ale později jsem se dozvěděla, e chtěla být zajímavá,nebo měla dítě pokozené, ale nikoliv vinou lékařů, nýbr geneticky. Ono vechno není tak, jak mi někdo řekne nebo jak si to myslí. I kdy lékaři i PA jsou také lidi a nejsou dokonalí.
Není tady
Ambo, pokud si přečte můj příspěvek znovu, nenalezne tam ani slovo o tom, e znám "osobně" nějaký konkrétní případ nebo e jsem odborník na porody
Já mám s lékaři u porodu skvělou zkuenost...naprosto profesionální přístup
Nicméně stačí prolistovat různé mediální archivy (novinové, internetové a televizní) a nalezne případy, kdy dolo k zanedbání péče při porodu.
Takté netvrdím, e lékaři jsou roboti, kteří se nikdy nemohou zmýlit
A u vůbec se neřídím tím co jsem kde slyela
Pouze poukazuji na to, e není pravda, e pokud dolo ke komplikacím a následnému úmrtí či pokození matky a dítěte, nemohlo to býti vinou lékářů.
Není tady
Aluska:
Četla jsem dobře, jen já bych byla opatrnějí stavět na tom, co píou média. Hlavně proto, e nevím, PROČ k průvihu dolo a za jakých okolností. O tom u média větinou nepíou. MNOHO případů, které zná z médií, mi přijde zavádějící, i kdy ojedinělý případ zanedbání péče nevylučuji.
Kadopádně patříme k zemím, kde je nejlepí péče o matku a dítě na světě.
Není tady
Leni, tak nejak to funguje ve Francii. Na porod mam nadherne vzpominky, ale nikdy jsem neprestala tvrdit, ze narozeni mych dvou starsich deti byl nejhorsim momentem meho zivota (tim myslim pobyt v porodnici)
Treba prave kvuli 3 miminku by me nikdy nenapadlo rodit doma... pripravit se o moznost nasvacit se, protoze porod je dlouhy, dostat napit behem kontrakci, zadny klistyr, epidural, moje PA atd. Je pravda (a bylo mi i nekolikrat predhozeno) ze porodni sal v Praze je na vysoke urovni co se vybaveni tyce) ale to je mi fuk. Pro me je dulezity respekt a pristup. Jak pises, nikdo nema pravo mi rikat, jak se mam citit. Naopak je uzasny, kdyz vas nekdo posle na porodni sal driv protoze vi, ze vyvolany porod boli vic nez spontani a tim padem "vas prece nenechame zbytecne v bolestech kdyz to neni nutne"
chtela jsem ambulantni porod, to je pravda, ale dnes uz by mi na tom ani tak nezalezelo, protoze ani pobyt ppo porodu nebyl neprijemny treba v tom smyslu, ze se PA vzdy zeptala jestli nerusi, ze by mi zmerila tlak a teplotu a jestli rusi, tak at ji reknu, za jak dlouho muze prijit... atd.
Takze pro me risk rodit doma jednoznacne ne a ambulantni porod, i kdyz tato moznost neni spatna vlastne taky ne a v porodnici v Cr v zadnem pripade ne....
Není tady
amba napsal(a):
Aluska:
Četla jsem dobře, jen já bych byla opatrnějí stavět na tom, co píou média. Hlavně proto, e nevím, PROČ k průvihu dolo a za jakých okolností. O tom u média větinou nepíou. MNOHO případů, které zná z médií, mi přijde zavádějící, i kdy ojedinělý případ zanedbání péče nevylučuji.
Kadopádně patříme k zemím, kde je nejlepí péče o matku a dítě na světě.
Ambo, s tím samozřejmě souhlasím...neměla jsem na mysli případy, kdy někde někdo něco napsal..ale případy, kdy byla vina prokázána a viník odsouzen.
Kadopádně jak píe, patříme, co se péče týče, mezi nejlepí.
Není tady
Moje kámoka porodila doma, ve bylo Ok, pak malej začal blinkat krev, jeli tryskem do porodnice, nebylo to natěstí vůbec nic váného, ale dali jí to v porodnici hrozně "vyrat", byli na ni hrozně hnusní
Není tady
alenak napsal(a):
Moje kámoka porodila doma, ve bylo Ok, pak malej začal blinkat krev, jeli tryskem do porodnice, nebylo to natěstí vůbec nic váného, ale dali jí to v porodnici hrozně "vyrat", byli na ni hrozně hnusní
ani se nedivim...
Není tady
Holky, já bych rodila doma jedině tehdy, pokud by u nás byly podmínky třeba jako v Nizozemí, kde větina porodů začíná doma a v případě, e je ve OK, tak se doma rodí. Ale tam jsou k tomu vytvořený podmínky a legislativa - musí být přítomna akreditovaná porodní asistentka (dula), musí mít ve připraveno pro případný přesun do porodnice s tím, e dostupnost porodnice musí být do určitého času (nevím přesně kolik, ale je to v minutách) a samozřejmě to mají ve zkonzultováno s lékařem (zdravotní stav eny, moné komplikace, indikace císaře apod.). Je toho jetě spousta, ale nepamatuju si to z hlavy. Ale je to hodně vychytaný.
Co se týká péče u nás. Hrozně moc záleí na konkrétní porodnici, konkrétním lékaři a konkrétní mamince. Někdo je rád, kdy mu vechno nalinkují a povauje to za perfektní porod. Někdo to chce proít jinak a pak je třeba hodně zklamaný.
Já osobně jsem byla tak na půl. Porodní asistentky byly úasné, moc hezké prostředí porodního sálu, dobré jednání a respekt k mým přáním - lékař, nechci komentovat, ale jeho zásah byl velmi ruivý a hlavně pro mě vdy proti tomu, co bylo mým přáním (předčasné píchnutí vody, změna porodní polohy,která skončila skákáním po břie a velkým nástřihem apod.) a ne zrovna moc hezké prostředí novorozeneckého oddělení.
Na tento porod jsem rozhodnutá, e do porodnice pojedu a úplně na poslední chvíli a pokusím se vyhnout doktorům. Snad to vyjde a konečně se mi podaří rodit v klidu a bez nervů ze spěchajícího doktora.
Mimochodem docela mě překvapilo, kolik mamin pořád jetě rodí v lee na koze. To já bych to miminko vůbec ven nedostala. Pro mě ideál - ebřiny nebo porodní stolička. Max. porodní křeslo, ale není to ono. Minule jsem ve svislé poloze měla úasný výsledky a jak mě posadil to křesla tak konec zvonec a dalí 2 hodiny bolestí.
Tak jsem se rozepsala a jdu do hajan
Není tady
Ivka75 napsal(a):
Holky, já bych rodila doma jedině tehdy, pokud by u nás byly podmínky třeba jako v Nizozemí, kde větina porodů začíná doma a v případě, e je ve OK, tak se doma rodí. Ale tam jsou k tomu vytvořený podmínky a legislativa - musí být přítomna akreditovaná porodní asistentka (dula), musí mít ve připraveno pro případný přesun do porodnice s tím, e dostupnost porodnice musí být do určitého času (nevím přesně kolik, ale je to v minutách) a samozřejmě to mají ve zkonzultováno s lékařem (zdravotní stav eny, moné komplikace, indikace císaře apod.). Je toho jetě spousta, ale nepamatuju si to z hlavy. Ale je to hodně vychytaný.
Co se týká péče u nás. Hrozně moc záleí na konkrétní porodnici, konkrétním lékaři a konkrétní mamince. Někdo je rád, kdy mu vechno nalinkují a povauje to za perfektní porod. Někdo to chce proít jinak a pak je třeba hodně zklamaný.
Já osobně jsem byla tak na půl. Porodní asistentky byly úasné, moc hezké prostředí porodního sálu, dobré jednání a respekt k mým přáním - lékař, nechci komentovat, ale jeho zásah byl velmi ruivý a hlavně pro mě vdy proti tomu, co bylo mým přáním (předčasné píchnutí vody, změna porodní polohy,která skončila skákáním po břie a velkým nástřihem apod.) a ne zrovna moc hezké prostředí novorozeneckého oddělení.
Na tento porod jsem rozhodnutá, e do porodnice pojedu a úplně na poslední chvíli a pokusím se vyhnout doktorům. Snad to vyjde a konečně se mi podaří rodit v klidu a bez nervů ze spěchajícího doktora.
Mimochodem docela mě překvapilo, kolik mamin pořád jetě rodí v lee na koze. To já bych to miminko vůbec ven nedostala. Pro mě ideál - ebřiny nebo porodní stolička. Max. porodní křeslo, ale není to ono. Minule jsem ve svislé poloze měla úasný výsledky a jak mě posadil to křesla tak konec zvonec a dalí 2 hodiny bolestí.
Tak jsem se rozepsala a jdu do hajan
Ivko, porod vleze na zadech je podle lekaru a poslednich vyzkumu nejlepsi poloha ktera snizuje riziko syndromu nahleho umrti novorozence. Bohuzel nevim proc, protoze jsem to zahlidla v porodce, viselo to na nastence, ale mudr me zrovna volal a kdyz jsem vylezla, tek jsem jaksi zapomnela to docist.... no nic... docela me to mrzi
Není tady
Fidorka napsal(a):
alenak napsal(a):
ani se nedivim...
hmm, já taky ne...ale nechci tu prezentovat svůj odmítavý postoj k prodům doma, pouze to, e by si pak matka, pokud do porodnice nakonec musí, měla uvědomit, e ji tam neuvítají s otevřenou náručí
Není tady
Jo, to je normální, e v porodnici maminy co nakonec rodí doma nevidí rádi. Ony se docela často prezentují ty průvihy. Mě by zajímalo, jestli je někde zpracovaná nějaká objektivní statistika. U nás asi ne, ale moná někde v zahraničí, kde je to troku běnějí praxe.
K té poloze v lee. Dito, zkusím to někde najít, ale rozhodně tak rodit nechci. Ale nevnucuju, jen moje vlastní zkuenost je taková. V poloze na velkém míči (v pokleku) se mi porod krásně urychlil, PA u viděla hlavičku, ani se nepočítalo s nástřihem, protoe jsem měla hráz krásně uvolněnou. Jene Dr. rozhodl, e v té poloze rodit nebudu a mám jít na křeslo. Tak jsem la, malá se vrátila zpět, porod se zastavil a bolesti trvaly dalí dvě hodiny. Pak se zhorily ozvy a malou musel Dr. vytlačit násilím. Měla díky tomu strenou půlku obličejových nervů, visel jí koutek - natěstí jsem jí to masírovala a napravilo se to. Ale přesvědčilo mě to o tom, e svislá poloha je pro mě nejpřirozenějí porodní polohou.
Ale rozhodně se na to mrknu - kdy něco najdu, tak to sem hodím.
Není tady
Tak tady jsem něco nala.
http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=591
Polohy v lee se týká bod č. 4 ale stojí za to přečíst celý.
Netýkala se ta poloha na zádech a novorozence? Toho jsem nala spoustu, e pro novorozené děti je nejbezpečnějí poloha v lee na zádech. Nejnebezpečnějí je naopak na bříku. Ale o tom, e by se to týkalo polohy při porodu ani uk. Právě spí naopak, ale nevím. Moná jsem nehledala na správných místech.
Upravil(a) Ivka75 (9. 3. 2009 15:47)
Není tady
Ivko, jsem si jista, ze to byla poloha pri porodu, ale fakt netusim proc. A docist to nemuzu, protoze do porodky se dostanu az za pul roku na kontrolu (mam tam sveho gyndr). Na kursu nas ucili tlacit jeste v poloze vleze na boku, ale to mi prislo strasne nepohodlne. Jsou to ale jedine dve polohy, pri kterych muzes epidural, musis na luzko kvuli kapackam a monitoringu, takze to chodi vpodstate tak, ze te umisti po prichodu do porodky rovnou na tvuj porodni sal (je jich 7) Mas k disposici mic, rybstole, kojici polstar a vyrivku s teplou vodou, muzes kam chces, pomaha ti manzel a PA studentka, ktera je ti celou dobu k disposici. A kdyz citis, ze bolesti uz nesneses, tak zavelis epidural a pribehne anestesiolog..... Epidural jsem dostala okamzite po prichodu na sal, takze jsem lezela od zacatku a vsechno bylo takove nejake prirozene, jenze u me to bylo z duvodu uz predchozich komplikaci.... Zajimalo by me ale (a netusim) jak a kde rodi ostatni, co epidural odmitaji a ani jsem se o porod bez epiduralu nezajimala. Zrejme ale i jim doporucuji jen dve polohy pri porodu, protoze ty plakaty o prevenci SNH visi vsude.
Taky zkusim nejake info najit, zajima me to proc to doporucuji, takze kdyz se ti zadari, tak sem s tim
Jinak bych asi na tvem miste uvazovala o zmene gynekologa pripadne porodnice
Upravil(a) Dita.L (9. 3. 2009 16:11)
Není tady
Dito, tak to je jasné, kdy jde o epidural. Já epidural neměla a ani teď o něm neuvauju, take jsou pro mě zajímavé právě ty polohy, které pro epidural nejsou pouitelné. V předporodní přípravě nás taky učí vechny moný polohy. Ale je to asi tím, e u nás v porodce se hodně propaguje přirozený porod a tak k tomu maminy vedou. Ale samo, e nenutí, můe se rozhodnout sama, jestli chce epidural nebo ne.
U nás v porodce teda můe v první době porodní dělat co chce (úlevový polohy a tak) a kdy najednou pocítí, e u nevydrí, tak udělají rychle vyetření a můe dostat epidural taky. Ale nevím přesně, jsou tam nějaká omezení.
Upravil(a) Ivka75 (10. 3. 2009 8:48)
Není tady