18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Říkáte i ve svém dospělém věku rodičům: mami, mámo, tati, máto.. nebo jinak?Jmény...?
Upravil(a) misha88 (24. 10. 2009 16:58)
Není tady
Mami, mamko, mamčo,tako, tauldo, tati.
Babi, dědo,
Ostatní jmény.
Segru občas Barbucho:)
Není tady
mě přijde divný neoslovovat své rodiče "mami, tati" ¨
take oslovuju
Není tady
Znám pár lidí, kteří oslovují své rodiče jmény. U nás doma oslovuji mamku "mamko, mami, maminko, ..." ségru jménem nebo jí občas říkám Bambule a Buřtíku ( to je ironie, je toti hodně hubená ).
Není tady
mami a táto..jinak bych u to říct nemohla. kdybych řekla tati, přilo by mi e nemluvím na svýho tátu:-)
Není tady
Ségru oslovuji větinou jménem, nebo jí řeknu z němčiny "schwester". Jsme obě němčinářky.
Tátovi neřekneme obě jinak ne tako, a to ji od nejútlejího dětství. Občas taky přezdívkou "midli".
Mámě říkám před ní "mami", nebo ji neoslovím přímo, jinak o ní mluvím jako o mámě.
Není tady
misha88 napsal(a):
Říkáte i ve svém dospělém věku rodičům: mami, mámo, tati, máto.. nebo jinak? Mně nenapadlo mít s tím problém, ale vím, e můj přítel svou matku neoslovuje, protoe to mami mu proste nejde přes pusu (jako malý jí tak prý normálně říkal), vagr to má stejné (ale vyvlíkl se, protoe ji říká babičko, bohuel ji nejen před dětmi...) Nevím, co je horí. Neoslovování je nenápadnějí, babičko (své matce) je asi okaté hodně, ale obojí je patně. Oslovovat tátu jim problém nedělá. Jejich matka pro ně byla a je matkou s velkým M, takovou tou a moc pečující, řekla bych. I tím je občas oheň na střee a vztahy rozhádané...
Já to nějak nechápu.. Matka Tvého přítele přestala být jeho matkou?
Jinak u nás - mamko, tako, maminku, tátynku
Není tady
Zaila som rodiny, kde aj malé deti oslovovali rodičov menami. Spočiatku mi to bolo čudné, potom sa mi to zapáčilo. Nevidím problém - keď mu mama nejde cez pusu, tak krstné meno: to máme celý ivot a oslovujú nás tak vetci, tak prečo nie aj deti? Prečo preboha neoslovova vôbec? Ja som volala bývalú budúcu svorku "babi", ale dnes si myslím, e to nebolo OK. (Hoci občas jej tak ete poviem - stýkame sa len príleitostne...). Kadý má občianske, niekdo aj kresanské meno, tak prečo mu/jej tak nehovori?
Upravil(a) Selima (12. 2. 2009 8:55)
Není tady
Mamko, mami, mamiku, tako, tati.
Tchýni tykám, take se snaím neoslovovat, jeliko mi to nejde přes zuby.
Manel mým rodičům jménem.
Není tady
Jinak u nás - mamko, tako, maminku, tátynku
Ando já to taky nechápu proč to tak má, proto se ptám zde,zda s tím má jetě někdo problém..
Není tady
Mami nebo mamko říkám přímo, od puberty kdy o ní mluvím říkám "moje matka", takovi tati nebo tako.
Se ségrou nemluvím, take neoslovuji, ale říkala jsem jí jménem nebo "ségra".
Tchýni tykám, take oslovuji jménem, mluvím o ní jako o mamce.
Jinak kadému říkám jménem. BM mi od narození dcery říkal "mamko", co mně děsně tvalo, protoe jeho mamka jsem teda nebyla
Není tady
Znám pár lidí,kteří oslovují své rodiče jménem,popravdě mi to vůbec nesedí.
Ale neoslovovat vůbec,to je nějaký blok.Asi by to chtělo psychologa.
Jak se k tomu staví ona?
Není tady
Nevím zda si to uvědomuje,... vím, e to babičkování od starího syna jí ale vadí..
Není tady
misha88 napsal(a):
Jinak u nás - mamko, tako, maminku, tátynkuAndo já to taky nechápu proč to tak má, proto se ptám zde,zda s tím má jetě někdo problém..
Ví co, já bych pochopila, kdyby to tak u nich bylo odjakiva. Kdyby i v dětství oslovovali rodiče jménem. Ale tohle mi přijde takové zvlátní.. Oslavím 20tiny (30,40) a najednou začnu rodičům říkat jménem?
Není tady
No počkej, on tu mámu neoslovuje ani jménem, ani "mami"...on ji neoslovuje nijak!
No a prý"v dětství to lo, pak nějak ne, kdy byl ten předěl si prý nevzpomíná..
Není tady
Tak to je úplne blbé... Stalo sa niečo? Aspoň v ňom...? Alebo medzi nimi...?
Není tady
Maminku u nemám, otce oslovuji tati, tchýni a tchána oslovuji babi a dědo a budoucí ze mi tyká. Ale na tom jsme se domluvili a není to u ádný výrostek.
Jinak můj mu svým rodičům od té doby, co se poprvé stali babičkou a dědečkem, říká nebo spí je oslovuje babi a dědo. Mně to taky přijde divný, ale jeho rodiče mají 3 děti (teď u samozřejmě dospělé) a vichni je tak oslovují. Prostě je to babička a dědeček jak pro vnoučata, tak i pro ně, děti.
Není tady
oslovuji ,mamko ,mami. mamčo...nenáím slovo MATKA..pokud to řekne náhodou někdo mě ..ihned odpovídám ..co je roubku..
tchýni,tchána oslovuji jménem.
Není tady
Oslavuju taky normálně... mamčo, někdy dokonce mamuko (v rutině) z legrace :-), s tatíkem nemám dobré vztahy, tak mu říkám tatík, a segru buď segro nebo krasavico (přezdívka z dětství) ....... a teda neříkám babička, ale říkáme babča. Dědu ádného nemám....
Není tady
Mamko, tako. Stejně tak říkám manelovým rodičům, protoe to není "tchýně" , ale mamka. On říká mým rodičům jménem. Nejspí proto, e se s nimi vidí málo, kteto s jeho rodiči jsme v kontaktu prakticky denně. Sousedíme na jednom dvorkul
Není tady
Já jsem měla ten problém s oslovováním u vlastního tatínka. Kdy mi bylo cca 5 let, máma si vzala otčíma a ten mě tenkrát nutil mu říkat tati. Do té doby byl pro mě táta jen můj vlastní (stýkali jsme se spolu i po rozvodu rodičů). Jene to mi zřejmě udělalo nějaký blok v hlavě a od té doby jsem neoslovovala svého vlastního tátu, prostě mi to nelo přes pusu. Tatínek mi před dvěma lety zemřel a já si to dodnes vyčítám, vím, e ho to hrozně mrzelo. Ale jinak jsem ho měla straně ráda. Kdyby to lo vrátit, tak bych to napravila
Moje 12- letá neteř neříká mojí mámě "babička". Babičko říká jen své prababičce a mojí mamku to dost mrzí. Tatínkovi dokonce neříká táto, ale chlapečku (odmalinka se tak kádlili a nejde jí to taky přes pusu). Ba dokonce sleduji, e se stydí dávat najevo emoce - políbit mámu či tátu nebo kdy jí dám pusu já, tak se taky stydí. To jsme měli přesně s mojí mámou, ta nám taky nedávala najevo city. Je to koda, má sestra v takovém duchu vychovává svou dceru.
My doma učíme Mikuláe oslovovat správnými jmény vechny členy - máma, táta, babička, teta, strejda a taky ho učíme se mazlit a pusinkovat. A babička se vznáí blahem, kdy jí Miklík řekne babičko ba dokonce ji pusinkuje a to máma nezná a je z toho mile překvapená.
Není tady
mami, mamko, mamčo, nedokáu to říct jinak. v legraci taky někdy mámo, ale k tomu dám typický přízvuk druhému z rodičů říkám tati, vyjímečně tako, to spí, kdy o něm s někým mluvím. u ostatních klasika - babi (i u prababičky ), dědo, teto. co se týče strejdů, tak tohle oslovení nepouívám, říkám jim jmény. označení strejdo pouívám např. u babiččinýho bráchy, kt. znám odjakiva.
co se týče mýho bráky, tak to je různý - brácha, různé monosti jeho jmen, někdy i hrubějc, kdy mě natve
alexxandra napsal(a):
A babička se vznáí blahem, kdy jí Miklík řekne babičko ba dokonce ji pusinkuje a to máma nezná a je z toho mile překvapená.
alex to si mi připomněla mou prababičku. nám s bráchou je u přes dvacet () a pokadý, kdy přijdeme na návtěvu (i při loučení), jí obejmeme a dáme pusu. má z toho hroznou radost a já si nedokáu představit, e bych jednala jinak
Není tady
Já oslovuji mami, mamčo, maminko, tati, tatou, tatínku ... kromě mamka a taka, tak jim teda neříkám, nelíbí se mi to. Sestřičky oslovuji jménama. Nikdy mě nenapadlo neoslovov nebo oslovovat rodiče jménama.
Přítel oslovuje mamo, mamko a tato, tako. Ale jeho sestra je oslovuje jménama. Take kadému to asi vyhovuje jinak.
Není tady
Maminku u nemám a s otcem se nevídám, ale říkala jsem jim vdycky "mami" a "tati", kdy jsem mluvila o nich tak "máma" a "táta", v dopisech mámě občas "maminko". Říkat jim jmény je mi proti strsti. V naí rodině to ani nikdo nedělá. Mamka a taka se mi hnusí...moná proto, e to pouívali dva lidi v naí rodině, které nesnáím.
Není tady