27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ahoj vem Babinetkám!
Mám dceru v 9.tř..Je dyslektik,má krátkodobou pamě.Na vysvědčení v 9.tř. měla tři čtverky(matika,chemie,fyzika).V 8.tř. měla čtverku z JČ.Učím se s ní skoro denně.Jsou případy,kdy se učí na písemku,ale fakt poctivě a z písemky dostane 4 nebo 5.
Jejím přáním ji od 6.tř. je být učitelkou v M.Ale s takovými známkami ji na pedag.kolu nevezmou.
Vyhraněného koníčka nemá,snad jen tanec.Manuálně je ikovná.
V pedag.psychol.poradně,ve kole,na ÚP,na dvou středních kolách-tady vude mi řekli jednoznačně učňák.
Já nejsem proti ani dceři to nevadí.
Problém je s bývalým manelem.Tvrdí,e ji podceňuji.
V prváku se větina dětí zhorí,ale to ona by musela propadnout,i kdy má úlevy podloené z PPP.
BM tvrdí,e přejít na učňák můe kdykoliv.Ale on se s ní neučí.Vdy maturitu si můe dodělat i po učňáku.
Moná se mýlím.Třeba by stř.kolu zvládla,i kdy s odřenýma uima a v nervech(je pečlivka a snaivka).
Bylo by to pro ni trápení a také pro mě.
BM říká,e je lepí nasadit laku vý.Prý a to neberu podle sebe.la jsem na učňák.V prváku jedna čtverka a ve třeáku skoro vyznamenání a kdybych nela na MD,tak jsem uvaovala o V.(nejsem dyslektik,dcera to zdědila po BM).
Trápí mě to.Brzy se budou odevzdávat přihláky.
Ono v ivotě je fakt lepí si nasadit laku vý,a je kde spadnout.Ale za jakou cenu?
Není tady
ahoj,
no já myslím, e se to nemá přehánět s tou latkou. Vdyt můe jít na učnák a kdy jí to půjde, tak si můe maturu dodělat po učnáku ne? Bez nervů.
A ono - ze střední koly taky můe být pěknej problém přeřadit na učnák. V dnení době - holka se na učnáku nechytí - v pololetí, jiná třída, jiný učitelky, bude o půl roku pozadu, bude nervozní a učení jí nepůjde vůbec.
Mladího kluka mám taky s problémama ADHD a je ted v estce a u ted vím, e to není studijní typ a prostě budeme vybírat učnák.
NA BM si vykali, ty si máma, ty musí vědět sama jestli ta hoka na to má nebo ne. PRoč jí trápit s vysokou latkou? A co holka - co chce? Krom tedy té učitelky, to určitě sama ví, e musí vybírat něco pro ní dostupného.
Starího kluka mám taky v devítce. Ted měl na vysvědčení dvě čtyřky - z občanky a chemie. V osmičce měl jen trojky. Od první třídy měl samý, ale ted prostě na to kale, vůbec se neučí nic. Jenome prostě vím, e je chytrej, e má pamatováka atd, tak zkusíme kolu,a věřím tomu,e kdy se na ní dostane,e to bude ok. A taky máme v záloze učnák - elektrikáře. Dej vědět, jak jste se rozhodli.
Není tady
Voso,uvauje hodně rozumně a fandím tobě i tvé dceři,protoe má vyhráno,kdy píe,e je manuelně zručná.Proč byste se obě měly trápit se kolou,maturitu si vdy můe dodělat,kdy bude sama chtít a dyslexie by taky měla s věkem pominout,ne?A není vem dnům konec,třeba holčina vzdělání zavrí i diplomem z V.
Známý pracuje ve firmě,kde se skládají jemná a malá loiska do raket,mobilů apod.vyaduje to zručnost a dobrý zrak.Holky,které mají účňák pro tyto práce (něco s jemnou machnikou),tak mají mnohem lepí plat ne ty ze s a to je jich tam takových převaha-absolventky gymplů,zdrav.kol.,atd.Navíc si tyhle zručné a vyučené holky vydělají víc i proto,e se pracuje v úkole a práce jim jde jaksi samozřejmě lepí od ruky.Take to byl hned jeden příklad;teď asi bude pro vás důleitý vybrat pro dceru ten správný učební obor a větinu středokolaček bude moci směle pak dcera strčit do kapsy-o práci nebuce mít nouzi a bude navíc dělat to,co jí baví,protoe na to"bude mít".
Není tady
Pokud se snaí a přesto nic moc, raději bych ji dala na učňák, případně bych zkusila nějaký učební obor s maturitou, ale netechnický - to by ti opravdu pořád propadala. S tou lakou - tu je dobré nasadit vý, ale tomu, kdo na to má, kdyby nebyl lempl. Pro holčinu, která ti propadne i při velkém snaení by to bylo traumatizující - připadala by si blbá, co je zbytečné, kdy si na učňáku můe připadat chytrá. Jak píe, maturitu si můe udělat nástavbou.
Přestupovat na učňák není jen tak - na učňáku polovinu učiva zaujímají praxe a ty by jí chyběly - kvůli tomu by mohla přestoupit, ale vdycky jen do prvního ročníku - bez absolvovaných praxí neexistuje, aby dejme tomu, prola prvák s odřenýma uima, ale prola, a přestoupila do druháku na učňák. Take by zbytečně ztratila rok.
Vím tohle z vlastní zkuenosti - můj chytrý lempl, vyčůraný jak díra do sněhu, který měl do té doby zcela bez učení téměř samé jedničky, začal v 7. třídě házet bobek na úkoly, básničky........ ostatní mu lo samo a odpovídat na otázky blbě, na to asi zase aludek neměl, take v 8. třídě měl z "učících" předmětů - dějepisu a přírodopisu 4 a 3 jetě ze dvou dalích. Matika, fyzika, chemie...... 1 nebo dvojku - u nevím - to vechno jen proto, aby nemusel na gympl - nechtělo se mu makat, jak později přiznal - moc dobře věděl, e tam u to zadarmo nejde.
Take jsme vybrali geodetickou průmyslovku. Myslel, e průmyslovka je lehčí (větinou ano, ale geodetická zrovna ne, to zase vím já - viz laka )
A co myslí - udělal rok, měl s mininálním úsilím pár 4, ale býval by to zvládal - ale ne - dezertoval - prý ho straně nebaví rýsovat (to se pochopit ani okecat nedá - celý ivot touil prý být kuchařem, ale bál se mi to chudáček říct, e to není s maturitou - zajímavé, e jiné věci se mi říct nebojí .
Ale musel kvůli těm praxím znovu do prváku.
Dnes je vyučený, má za sebou rok nástavby a v přítím roce maturuje - no a co, vichni ijeme, chleba levnějí nebude, i kdyby byl jaderný fyzik. Hlavně, a dělá, co ho baví. Někteří lidé jsou dost chytří, ale nemají ádné ambice (jeho případ). On se na vědeckou dráhu necítí, chce lidem vařit obědy, tak a je proboha vaří, kdy ho to baví - a jeho to snad opravdu baví (nechápu). Já mám k domácím pracím skoro odpor - tady je vidět, jak je kadý člověk jiný.
Pokud je to u někoho obráceně, e by ambice byly, ale nezvládá, je to trochu horí, ale myslím, e otrávit ho hned od začátku, to není k ničemu - mohl by rezignovat. Zkusila bych to po krůčcích - učňák (asi nějaká pečovatelka), případně potom nástavba nebo práce někde u dětí jako pomocnice + dálkově peďák........ krůček po krůčku se přesvědčovat, e cesta k vysněnému cíli nevede jen jedna. Je jich víc. Některá méně vyčerpávající, ale zase o něco delí, ale vede
Upravil(a) mashanka (5. 7. 2009 12:37)
Není tady
Ahoj vem v Babinetu,
dcera jde zítra do koly a to na učňák-obor kuchař-číník.Vybrala si to sama.Je spokojená a těí se.
BM u neřekl ani slovo.
Dcera bude brát na učňáku peně.odměnu.Domluvily jsme se dcerou,e si z toho bude hradit levnějí věci do koly nebo obědy na praxi(26kč/oběd).Bývalému se to nelíbí,v tom případě mi u nepřispěje ani korunu navíc mimo alimenty.Take zase problém.Ale nějak bylo,nějak bude.Natěstí chodí dcera na brigády 3-4x do měsíce,tak nějakou kačku navíc mít bude.
Není tady
Tak a se jí daří
ale nečekej miliony, bude brát maximálně pár stovek - ale lepí, ne nic
Není tady
Hleda jsem pro dceru maturitní otázky. A nael jsem pěkný seznam, tak to třeba někomu pomůe:-) maturitní otázky
Není tady
Zdravím, má podobný problém. Syn je v deváté třídě a vybírá střední. On by chtěl jít na průmku, já si nejsem jistá jestli spí nevybrat gymnázium. Chtěl by jít na stavebku, máte někdo s průmkou toho zaměření zkuenost?
Není tady
Synovec hcodí na stavebku v Praze a je spokojený. Prý je studium občas trochu náročnějí, ale to asi na kadé střední Vím, e se také rozhodoval dlouho. Devátá třída je pro děcka hodně stresová, no
Není tady
KatkaMi napsal(a):
On by chtěl jít na průmku, já si nejsem jistá jestli spí nevybrat gymnázium. Chtěl by jít na stavebku, máte někdo s průmkou toho zaměření zkuenost?
Proč mu brání v tom, co by chtěl? Kdy má jasnou představu, tak a tam jde.
Kdy půjde na gympl, tak se bude učit jenom samou teorii a od veho kousek, po gymplu nebude nic umět a bez V si moc nekrtne.
Není tady
ivetab: já mu přeci nebránim, jen chci aby si to pořádně promyslel. Vechno je to zatím v rozhodovací fázi...
Lamona: Neví na jakou stavebku synovec chodí? Podivála bych se alespo%n na jejich stránky na nějaké info
Není tady
hodím ti sem odkaz a to nemusí hledat, je to spsdusni.cz, nevim jestli ti to nějak pomůe, ale snad jo
Není tady
Určitě bych trvala na marutitě...
Není tady