29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
amely napsal(a):
Aho, zajímalo by mne, jestli jste tu rodiče deváťáků a jak hodnotíte letošní systém příjímaček.
Já jsem si přečetla kritéria a jsem z toho na psychiatra.
dcera je velmi chytrá, ale takový roztržitý vědec, nadaná na matematiku a informatiku. Chodila do speciální matematické třídy s rozšířenou výukou informatiky, ale v 7 třídě udělala zásadní chybu. Její kamarádka chtěla jít na 6 leté dvojjazyčné česko-francouzské gymnázium a dcera si šla zkusit přijímačky s ní. Nával jako hrom, ale dcera je výborná na sciotesty, tak se dostala, i když vůbec není jazykový typ. Přidaly se tam zdravotní problémy, tak dcera se po 6 měsících vrátila zpět do matematické třídy. Ale - na pololetním vysvědčení z toho gymnázia měla 2 čtyřky - z francouzštiny a zeměpisu.
Problém je v tom, že toto vysvědčení se započítává do průměru na školách, na které chce jít.
Navíc i v té náročnější matematické třídě měla průměr 1,5, ale ty dvojky z průměru tak 1,7.
Kdybych ji nechala na nenáročné základce u baráku, tak by sice neměla znalosti, ale skoro samé jedničky a všude by ji brali.
jenže letos nerozhodují znalosti, ale známky. Dcera chtěla na gymnázium zaměřené na programování, ale letos se nedělají přijímačky a dcera by byla podle kritérií vyřazena. Přitom na ty počítače je velmi dobrá, umístila se i v soutěžích.
Pak jsem zkoušela 2 odborné školy, zaměřené na počitače, všude se berou známky z 1. pololetí 8. třídy, na jedná škole by ji za tu čtyřku z fryncouzštiny odečetli dokonce 50 bodů - na škole zaměřené na počítače.
Pak chtěla chemickou nebo stavební průmyslovku, ale zase se tam započítává to vysvědčení z 1. pololetí 8 třídy.
Výstupní hodnocení dnes nikdo nečte, některé školy píšou, že se vůbec nemá přikládat.
Tak nám zbývají jen gymnázia, kde se dělají přijímaci¨í zkoušky, nejlépe ta nejtěžší, kde prospěch nehraje roli.
Jako třetí školu, která měla být na jistotu, nemáme co napsat, stejně by ji vyřadili.
Zajímalo by mne, jak jste na tom ostatní - co vaši deváťáci.
Já se jdu napít něčeho ostřejšího, jinak bych musela k doktorovi pro antidepresiva.
Pokud je tak chytrá, jak píšeš, proč by jí měly přijímačky vadit ? Kdysi jsme je dělali všichni a přežili jsme ve zdraví. Přijímaček se vždy báli jen ti, co se chtěli mermomocí dostat na školu, ale trošku na to neměli
Upravil(a) mashanka (9. 2. 2009 8:33)
Není tady
Omlouvám se. Vyřeším si to v SZ.
Upravil(a) majkafa (9. 2. 2009 9:09)
Chtěla bych upřesnit, školu si dcera vybrala jako nejvhodnější , ale ne jako vysněnou.
pro Mashanku - je to přesně naopak.
Dcera by chtěla dělat přijímačky, ráda by ukázala, co umí, ale přijímačky se na žádné z těch škol nedělají.
Přijímání podle průměru nerozlišuje, jestli jde o žáka ze zvláštní školy, nebo z víceletého gymnázia.
Dcera měla téměř vždy vyznamenání, ale průměr jí kazí to špatné vysvědčení z víceletého gymnázia.
Není tady
amely napsal(a):
Přijímání podle průměru nerozlišuje, jestli jde o žáka ze zvláštní školy, nebo z víceletého gymnázia.
Hmm, to je teď asi nějaká móda, nebo co... taky jsem zjistil, že na všechny 3 obory, kam chce můj syn, berou bez přijímaček, pouze na základě průměru...
Není tady
Definitiv napsal(a):
Jaká tlačenka?
Pochopila jsem to zle, že škola, jež je snem dcerky pistaleky vlákna má prostě "přísné" podmínky? Dcera tam chce, máma chce aby tam dcera šla a kvůli čtyřce z naprosto nesouvisejícího předmětu nebude dopřáno? Umetání cestiček? Chtěla bych vás vidět ve čtrncti ajk se půjdete domlouvat s ředitelem nějakýho ústavu
To že jí máma pomůže, půjde se zeptat na možnosti a podobně, v tom teda umetání nevidím
![]()
vřele souhlasím s Heřmankou
Také jsem to tak pochopila a souhlasím s výše napsaným. V tomhle případě to opravdu sedí, jak napsala Heřmanka, líná huba holé neštěstí. Já osobně bych stopro šla a neviděla bych v tom vůbec nic špatného .
Není tady
Mikeš napsal(a):
amely napsal(a):
Hmm, to je teď asi nějaká móda, nebo co... taky jsem zjistil, že na všechny 3 obory, kam chce můj syn, berou bez přijímaček, pouze na základě průměru...
Pro školy je to nejméně práce, Mikeši.
Jinak včera jsem si dala frťany 3 a byla jsem v pohodě. Jen jsem nevyplnila ty přihlášky, nebyla jsem si jistá, že se strefím do těch kolonek.
Není tady
V sobotu mi povídá kámoš, že prej přihlášky na SŠ nedostanou děti ve škole, ale že si je máme stáhnout odněkud z internetu... nemáte někdo link, abych to nezmastil a nestáhnul si např. nějakou přihlášku z minulého století?
Není tady
"Nespravedlnosti" se prostě dějí. Vím, že můžete říkat, že nemám děti a bla bla bla. Vezmu to dle sebe.
Nikdy jsem neměla problém s učením, prospěchem,ale spíše s chováním
Střední školu jsem si vybrala zdrávku. Druhou ekonomku. Přijímačky jsem udělala obě bez problémů. Pak na tlak rodičů nastoupila na ekonomku, což byla chyba. Dnes to vidí i mamka,která mi říkala, že zdrávku ne.
Hodně mých spolužáků, kteří šli na gympl ač měli samé jedničky (dříve se žádný průměr nebral, příjímačky byly všude), tak se nedostali. Jejich rodiče byli na prášky. A taky znám případy,kdy chodili za ředitelem pardubického gymnázia, zda by tam nějaké mistečko pro jeho premianta nebylo. Ano to mi připadá jako umetání cesty. Premianti skončili "jen" na ekonomce, jen na potravině atd.
Ale vždyť se snad svět nehroutí.
Segra dělala zkoušky na grafickou školu. Nedostala se, tak šla na rodinku, kam nechtěla. Nikdy by naše nanapadlo jít orodovat do HK na tu grafickou, proč se tam nedostala, i když měla z kroužku výtvarky doporučení od učitelky, že má talent. No tak holt, rok přežila na rodince a pak to zkusila znovu. A dostala se a maturovala o rok později. Takže já myslím že na házení oprátky to není.
A mimochodem, stejně se to ještě během života tolikrát změní, co ty děti chtějí dělat.
Není tady
Systém tří přihlášek zaviní to, že se na školy bude hlásit třikrát tolik dětí co vloni, protože každý bude chtít ty tři možnosti využít. Vloni na školu, kam chce dcera jít, brali děti ve druhém kole i s průměrem 2,98. Viděla jsem to na vlastní oči na jejich www stránkách. Dcera má krásný průměr, ale na gymnázium nechce, vybrala si něco jinýho a drží jí to už několik let, takže asi nemá smysl jí přesvědčovat, ikdyž na základce to ní učitelky docela hučí.... Přesně jak píše Amely, ještě na konci prázdnin nebudou některý děti vědět, kam vlastně půjdou a školy taky nápodobně. Zmatky se zápisovým lístkem. Ach jo, už aby to bylo za námi.
Pro Amely - nedej na řeči o umetání cestiček a protekci (to už je úplně mimo mísu) a na škole se zeptej, popiš situaci, dceru vem sebou, ať taky k tomu řekne svoje. Je to to nejnormálnější, co můžeš udělat.
Není tady
Mikeš napsal(a):
V sobotu mi povídá kámoš, že prej přihlášky na SŠ nedostanou děti ve škole, ale že si je máme stáhnout odněkud z internetu... nemáte někdo link, abych to nezmastil a nestáhnul si např. nějakou přihlášku z minulého století?
Mikeši, přesně tak. Přihlášky nedávají ani na základce, ale ani na střední škole, taky jsem byla odkázaná na internet. Nakonec nám je přivezla známá z Budějovic z obchodu, možná papírnictví, či kancelářské potřeby, nevím... Přihlášky by měla mít na internetu ke stažení každá střední škola.
Není tady
Slniečko napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Slniečko napsal(a):
Promin,ale me to stejne prijde pritazene za vlasy.
a co konkrétně ? ráda vysvětlím, nerada nechávám za sebou nedorozumnění...
PS: byla jsem presne ten rocnik,co se nedostal z 8ky a prisly opet nove 9ky a take se svet nezboril a pritom otec mel hodne dobre kontakty,aby me dostal uz z 8ky na skolu a dodnes jsem stastna za to,ze me nechal,at si projdu 9ku a zkusim to znovu,sama. A nebrala jsem to jako ze me podrazili a vykaslali se na me. Naopak jsem citila,jak moc se snazi mi pomoci udelat ty dalsi primacky lepe a to jsem mela v osme tride na konci same jednicky.
aha tak to je ono ty jsi ročník mého bratra a ten to měl stejně jako ty...ovšem já jsem starší a devítky nebyly...a byla povinná 10ti letá školní docházka, tedy z 8čky se jít někam muselo...víš? takže mi tu nevypravuj o nějakých šancích...tys měla dvě, já jen jednu a tu mi zvrzala máma...tebe roiče "poslechli" mě ne...jo a nakonec jsem byla kde jsem chtěla být a ukázalo se, že má volba byla správná a to mě už tehdy coby náctiletou utvrdilo v tom, že jako rodič mám nechat děti jít jejich cestou a ne tou jakou si sním já...
vůbec nechápu co ti přijde přitažené za vlasy...
Není tady
majkafa napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
a pro zakladatelku vlákna...nedej na řeči o zametání cestiček, jdi a udělej co je v tvých silách...budtoto dcera využije a nebo ne, ale nikdy ti nebude moct říct...vykašlala ses na mě...a o to jde...
To je přesně ta chyba. Dělat cokoliv proto, aby nám někdo nemohl nikdy říct ...
Ne proto, že to sami tak cítíme. Za sebe. Že řešíme, co nám přísluší a neřešíme, co přísluší jiným.
Hlavně, aby nám jednou jedna paní sousedka, dcera, manžel, kdokoliv NEMOHL říct ...
ale to se pleteš, mě nejde o sousedy ani o tom co by řekly děti... jde o to, že když mě dcera nebo syn požádá o pomoc, tak udělám maximum abych pomohla...a promin, dcera zakladatelky vlákna nejspíš svou mámu o pomoc požádala, alespon jsem to tak pochopila... některé děti se prostě nemusí před rodiči plazit, aby jim pomohli, stačí jim požádat jednou... takže myšleno to bylo právě tak, aby se neohlížela na sousedy co na to řeknou...s největší pravděpodobností budou závidět a mluvit o protekci...no a ? důležité je, co chce zakladatelka vlákna... a ne co chtějí ostatní...
Není tady
majkafa napsal(a):
Slniečko, dík za tvé psaní. Znovu mi potvrzuje, že dělám správně. U mých dětí. Neboť teď možná zase nastane čas, kdy budu zase na rozcestí.
Neboť můj syn zřejmě ukončí po prvním semestru studium na jedné VŠ.
Tohle jsem potřebovala, abych nezabloudila.
Majko a to tě rozhodí ?
hm...tak to je dobrej for, to cos tu celou dobu psala...
Není tady
petra72 napsal(a):
Stojí mi chlupy hrůzou z toho, když někdo hlásá - já bych nikdy - a do takové situace se nedostal. Moralisty typu Majkafy miluju ze všeho nejvíce.
přesně
Není tady
Tak já nevím Amely, ale nepřeceňuješ trochu svou dceru? Dle mě si v ní projektuješ sebe samou a cos vše ty nezvládla v době kdy ti bylo 15náct. Je pravdou, že mám děti už jednoho za hranicí inteligence a druhé to čeká příští rok (i když mohla už letos, jen díky projekci maminky to má o rok delší).
Já na straně jedné chápu a vím, že se v 15 rozhodnout co budu dělat dalších 50sát let je hrozné a chceme pro děti to nejlepší, ale né vždy to je to pravé ořechové.
Víš já když mi bylo 15náct jsem tak nějak nevěděl co dál. Bavilo mě létání a tak jsme nakonec skončil jako strojní zámečník v letecké továrně, pak jsem si udělal průmyslovku na auta a nakonec skončil u práva. A věř, že na to vše čím jsem prošel vzpomínám s radostí a jdem rád, že vše umím a nebo naučil, i když dnešní zámečničina je už o něčem jiném a autodoprava je taky jinde, ale zvládám a funguje to, když je potřeba.
Ale k děckám. Kluk taky chtěl něco jiného, ale nakonec ta informatika ho vzala a nakonec je spokojený a myslím, že v tom bude dál pokračovat. Holku maminka nacpala do oděvní školy přesto, že nikdy nedržela v ruce jehlu a niť a tak nakonec skončila na jiné střední škole. Přitom celou dobu chtěla ke zvířátkům. Nakonec jsme to s dcerou jiným způsobem ohledně zvířat zvládl a maminka teď asi kouše deku, protože nebude módní návrhářkou. No ale to je její projekce a její problém. A holka, no řekl bych že se nachází a začíná být spokojená.
Není tady
My přihlášky ve škole dostali.
Jinak vím že se přihlášky prodávají v papírnictví.
Mikeš napsal(a):
Není tady
Teď jsem se bavila ve čtvrtek s jednou kamarádkou, učitelkou na ZŠ, že jako třídní kontroluje přihlášky na SŠ. Když je odkázala na net, kde přihlášky najdou (přesnou netovou adresu), tak bylo halo. A ještě prý rodiče chtěli,aby to vyplňovala za děti sama úča
Dnes je slabší ročníky, než za nás. A myslím že děti mají více šancí se naopak dostat na školu kam chtějí. Ročníky 70 a více byly rádi, když se dostaly na jednu školu.
Není tady
Romča napsal(a):
Jinak vím že se přihlášky prodávají v papírnictví.
Tohle jsem našel na stránkách Ministerstva školsví, tak snad je to aktuální...
http://www.msmt.cz/uploads/VKav_200/Pri … i_9_10.xls
Není tady
minulý nebo předminulý týden byla v Mladé frontě informace, že bude existovat nějaký registr, kolik se kam hlásí dětí. Je možné se zaregistrovat. Bohužel teď nemám čas ty webovky najít, ale třeba si někdo tu práci s tím dá a bude to pro mnohé zajímavé.
Není tady
Pisatel napsal(a):
Tak já nevím Amely, ale nepřeceňuješ trochu svou dceru? Dle mě si v ní projektuješ sebe samou a cos vše ty nezvládla v době kdy ti bylo 15náct. Je pravdou, že mám děti už jednoho za hranicí inteligence a druhé to čeká příští rok (i když mohla už letos, jen díky projekci maminky to má o rok delší).
Já na straně jedné chápu a vím, že se v 15 rozhodnout co budu dělat dalších 50sát let je hrozné a chceme pro děti to nejlepší, ale né vždy to je to pravé ořechové.
Víš já když mi bylo 15náct jsem tak nějak nevěděl co dál. Bavilo mě létání a tak jsme nakonec skončil jako strojní zámečník v letecké továrně, pak jsem si udělal průmyslovku na auta a nakonec skončil u práva. A věř, že na to vše čím jsem prošel vzpomínám s radostí a jdem rád, že vše umím a nebo naučil, i když dnešní zámečničina je už o něčem jiném a autodoprava je taky jinde, ale zvládám a funguje to, když je potřeba.
Ale k děckám. Kluk taky chtěl něco jiného, ale nakonec ta informatika ho vzala a nakonec je spokojený a myslím, že v tom bude dál pokračovat. Holku maminka nacpala do oděvní školy přesto, že nikdy nedržela v ruce jehlu a niť a tak nakonec skončila na jiné střední škole. Přitom celou dobu chtěla ke zvířátkům. Nakonec jsme to s dcerou jiným způsobem ohledně zvířat zvládl a maminka teď asi kouše deku, protože nebude módní návrhářkou. No ale to je její projekce a její problém. A holka, no řekl bych že se nachází a začíná být spokojená.
Pisateli, není to naopak? nemáš Ty komplexy ze vztahu s manželkou a neposuzuješ ostatní ženy trochu podle ní? Máte asi s manželkou problém, nebo ne?
Jinak, moji rodiče měli jen základní vzdělání a školy je nezajímaly, ale protože jsem nosila jedničky, učitelé je přemluvili, aby mne dali na gymnázium. Tam jsem taky nosila jedničky, rodiče známky nezajímaly, ale byli hodní a dovolili mi i VŠ, hlavně že jsem si všechno zařídila sama. Komplexy z té doby nemám.
Dcera se na jiné gymnázium dostane, ty další školy si vybrala sama podle výsledků profesních testů, protože moc nemusí humanitní předměty.
Mne spíš dostal ten systém.
Dcera přešla z 5. třídy na jinou školu, do speciální studijní třídy, Škola mimo jiné nabízela, že děti budou nadstandartně připravené k přijímacím zkouškám - ale teď je jim to k ničemu, když se ty zkoušky nedělají.
Není tady
Pokud je dcera nadaná, ať jde na gymnázium; gymnázium je pořád nejlepší příprava na vysoké školy a dcera určitě na VŠ půjde.
Není tady
Pisateli, kolikrát fak uvažuju, jestli tě naučili číst.
Pokud vidím, Amelyina dcera šla na gympl, který jí nevyhovoval, tak se vrátila na ZŠ. Kdyby si v ní Amely projektovala sebe samu, holka na škole zůstane problémy neproblémy a Amely bude mít klid a dceru studentku.
Systém letošního přijímacího řízení mi taky přijde hodně zvláštní a unfair. Nebrojím proti tomu, když se prospěch ze ZŚ na přijímačkách odrazí, ale neřekla bych, že by měl tvořit víc než 30 % celkového hodnocení. Dítě by mělo předvést, jak na tom je. Jako mezi ostatními školami jsou rozdíly i mezi základkami a nikdo mi to nevymluví.
A nevidím jediný důvod, proč by se děcko mělo kvůli blbě nastavenému systému někde otravovat třeba jen rok. Nejsem zvyklá svému roběti vyšlapávat cestičku, ani náhodou, ale taky mu nemíním předvádět, že když je něco špatně a nespravedlivě, je nejvhodnější složit ruce do klína, podřídit se a čekat, co život přinese.
Není tady
Vypadá že by mohla být aktuální.Barva e stejná
My stále řešíme , co vyplníme.
Mikeš napsal(a):
Romča napsal(a):
Jinak vím že se přihlášky prodávají v papírnictví.Tohle jsem našel na stránkách Ministerstva školsví, tak snad je to aktuální...
http://www.msmt.cz/uploads/VKav_200/Pri … i_9_10.xls
Není tady
Romča napsal(a):
My stále řešíme , co vyplníme.
To jako - kam se přihlásit?
Není tady
Chudák paní učitelka , ta naše by se už zhroutila.Někteří rodiče faakt
Klubko napsal(a):
Teď jsem se bavila ve čtvrtek s jednou kamarádkou, učitelkou na ZŠ, že jako třídní kontroluje přihlášky na SŠ. Když je odkázala na net, kde přihlášky najdou (přesnou netovou adresu), tak bylo halo. A ještě prý rodiče chtěli,aby to vyplňovala za děti sama úča
Dnes je slabší ročníky, než za nás. A myslím že děti mají více šancí se naopak dostat na školu kam chtějí. Ročníky 70 a více byly rádi, když se dostaly na jednu školu.
Není tady