Oznámení

25.ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

25.ledna : Směňování věcí provází lidstvo od jeho počátků.Nový SWAP Babinet pro všechny!

4.ledna : Dieta po vánocích? Leden, na váhu zásadně (ne)vlezem!

4.ledna : Účinný a ekologický domácí prostředek na mytí nádobí vyrobíte za zlomek ceny

#1 3. 2. 2009 18:27

Slniečko
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno-Praha-Brno
Registrovaný: 24. 3. 2006
Příspěvky: 7417

Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Nejdriv chci moc poprosit moderatorky,aby tady na chvilenku toto tema nechaly. Maminky, asi nejsem uplne sama,komu uz dochazi inspirace a napady na vareni pro mrnousky, divala jsem se,ze na babinetu existuje primo forum na detske recepty a je tu spousta maminek s uzasnymi receptiky,ale jak jsme rozdelene do jednotlivych chatu dle veku ditka,tak se k nim dostane jen omezeny pocet maminek,proto bych Vas moc chtela poprosit, bylo by mozne sem tam do daneho fora napsat nejaky ten uzasny receptik i pro ostatni maminky? Predem moc dekuji vsem maminkam,co budou inspiraci pro ty ostatni. Moc dekuji. smile


"Nikdo si nezaslouží Tvé slzy či pláč a ten, kdo si je zaslouží, Tě nikdy nerozpláče..."
http://lbyf.lilypie.com/r1htp1.png
1. ROK: 8,570 kg, 74 cm, 2. ROK: 11,0 kg, 86 cm, 3. ROK: 12,0 kg, 93 cm
http://lb2f.lilypie.com/lQfmp1.png
1.ROK: 7,400 kg, 72 cm, 2. ROK: 9,6 kg, 81 cm

Není tady

 

#2 3. 2. 2009 19:28

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Slniecko: a kd e jsou recptiky co t mas na mysli? jinak je sekce ve foodlifu - detska jidla, zatim tam moderatori ase nanahazeli temata ze zdraveho styu, je tam nekde pod tim,ale tam jsou prikrmy, a jinak posli mi mail na k.hejzlarova@seznam.cz a poslu ti par receptiku a pripadne odkazy kd ejsem je nasla.

Není tady

 

#3 3. 2. 2009 19:32

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

tak vkládám pár receptíků

Bramboračka s pohankou
suroviny
Brambory, zelenina mrkev, celer, petržel, kukuřice, pórek, brokolice, kedlubna, fazolky, pohanka, sůl.
příprava
Brambory nakrájíme na kostičky, zeleninu taky nebo přidáme zmraženou, zalijeme vodou, malinko osolíme a dáme vařit. Když jsou brambory a zelenina měkké přidáme pohanku a vaříme většinou 2 minutky (a pak ještě necháme 15 minut odstát). Pohanka polévku zahustí, takže není třeba používat jíšku. Pro větší děti můžeme před vařením přidat stroužek česneku.

Dětská svíčková
suroviny
Omáčka: 3 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, trochu pórku, 2 oloupaná rajčata, kousek dýně hokaido, lžička AB másla, nové koření, bobkový list, dle chuti lučina a zakysaná smetana. Příloha: celozrnné těstoviny (i semolinové), strouhaný sýr.
příprava
Mírně orestujeme na kousky nakrájenou zeleninu, přidáme rajčata a dýni, koření, trochu podlijeme vodou, osolíme. Po uvaření vyndáme koření a rozmixujeme s lučinou a zakysanou smetanou. Již nevaříme.
Podáváme s těstovinami, sypané sýrem.

Květák v sýrové omáčce
suroviny
100 g květáku, 1 dl mléka, lžička oleje, lžička hladké mouky, několik zrnek soli, 10 g tvrdého sýra.
příprava
Květák omyjeme a uvaříme v osolené vodě s mlékem do měkka. Vyjmeme a vývar uchováme. Mouku opražíme nasucho do světle žluta, přidáme olej, promícháme a zředíme vývarem z květáku. Dobře provaříme a do hotové omáčky vložíme na jemno nastrouhaný sýr. Povaříme, dokud se nerozpustí.
Květák vložíme do omáčky a podáváme s bramborem nebo těstovinami.

Mrkvová polévka
suroviny
5 větších mrkví, 1 lžíce másla, voda, sůl, petrželka.
příprava
Na másle osmahneme na kolečka nakrájenou mrkev, zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme a ochutíme petrželkou.

Vločková polévka
suroviny
Hrnek přebraných ovesných vloček, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl, 1 mrkev, 1 brambor, libeček, pažitka a petrželka.
příprava
Do litru osolené vody dáme vařit brambor a mrkev. Když je brambor měkký, přidáme ovesné vločky, lžíci oleje a vaříme minutu. Polévku na talíři posypeme nadrobno posekanou pažitkou, petrželkou a libečkem.

Ovocná pochoutka
Jemně nastrouhané jablko, hrušku anebo 1/2 rozmačkaného banánu smícháme
se 2–3 polévkovými lžícemi bílého jogurtu. Můžeme přidat i 1–2
nadrcené Hero Baby Prebioticum sušenky.
Vhodné jako svačina nebo přesnídávka. První týden můžeme ovoce podávat
vařené; když to dítě toleruje, přejdeme na syrové. V 6. měsíci přidáme
jogurt. Jsou vhodné jogurty se živými kulturami.

BROKOLICOVÝ KRÉM PRO BATOLATA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kojenecká voda, brokolice, špetička kmínu, mini špetička soli, umělé mléko a asi 15minutek čas

POSTUP PŘÍPRAVY

V kojenecké vodě se uvaří brokolička do měkka s kmínem a solí, po uvaření rozmixujeme do krému a přidáme pro zjemnění chuti trochu um. Konzistence by měla být hustší než klasická polívka, prostě krém. Malému to moc chutnalo, když náhodou zbude, tak si to dosolte a je to výborné. Dobrou chuť :-))



skvělá zdravá svačinka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hrst piškotů, 1 větší mrkev, 2 větší jablíčka, trochu citronové šťávy

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablíčka oloupeme, mrkvičku očistíme a na struhadle nastrouháme( Nastrouháme na struhadle na jablka viz foto), tak aby jablek i mrkve bylo půl na půl. Zakapeme citronovou šťávou, když není tak použijeme citronelu(jen maličko). Ktomu všemu v ruce po dvou piškůtkách nalámeme piškoty najemno(oni se rozmočí a osladí svačinku)Pokavaď jsou jablíčka moc kyselá přidáme trochu cukru

Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petžel, pórek - dávám nudličkovou mraženou), brambory - 2 menší, sůl, majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Menším dětem můžeme před podáváním ještě rozmačkat.
. Teď už stačí Vašim malým strávníkům popřát dobrou chuť :-)

Domácí termix :

1 sáček pudingu (zvolíme takový, jakou chceme mít příchuť termixu)
1 měkký tvaroh
cukr dle chuti

Uvaříme puding běžným způsobem, necháme vychladnout. Dáme do mixéru, přidáme tvaroh a rozmixujeme. Nakonec přisladíme.

Rychlé a přitom zdravá svačinka 


TVAROHOVÉ  KULIČKY :

250 g netučného tvarohu, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, podle potřeby dětská krupice, 50 g strouhanky z piškotů, 100 g jablek nastrouhaných na struhadle, 10 g rostlinného tuku na polití

Z uvedených surovin kromě strouhanky z piškotů a tuku vypracujeme jemné těsto hustší konzistence, které necháme asi 15 minut odpočívat. Potom z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vaříme ve vodě asi 10 minut. Občas promícháme. Uvařené dáme na talíř, posypeme strouhankou a polijeme rozpuštěným tukem. Z mé zkušenosti můžu říct, že jsou dobré i přelité dětskou přesnídávkou.

Podáváme dětem od 11 měsíců.

Svíčková omáčka (oběd)

mrkev
petržel
celer
3 lžičky bílého jogurtu
knedlík (nebo těstoviny)
maso (vařené nebo dušené)

Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit nebo dusit (pokud nemáme maso připravené dopředu, přidáme k zelenině ještě kvalitní hovězí maso nakrájené na malé kousíčky) a tepelně upravujeme, dokud není vše měkké. Potom maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na hladkou kaši a přidáme do ní pár lžiček bílého jogurtu. Vznikne výborná svíčková omáčka.

Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami a přidáme kousky masa.

Banánový koktejl od klokánka
(pribiňáček se doporučuje od roka, kvůli spoustě cukru a tuku, pokud je dítko drobnější vřele doporučuji dříve, cca od 10. měsíce)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 banány, 1 banánový jogurt, 1 vanilkový pribináček, mléko (smetana)

POSTUP PŘÍPRAVY

V 1 litru nádoby rozmixujeme banány, jogurt a pribináček. Přilijeme mléko, popřípadě trochu smetany (není nutné) a důkladně rozšleháme. Nemusíme sladit, nápoj je sám o sobě sladký a hlavně zdravý!!

Rizoto pro miminka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lžíce rýže ,půlku mrkve,dvě růžičky květáku,kousek kuřecího nebo krůtího prsíčka (může být i ze stehna),olivový olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme do měkka rýži,v kojenecké vodě podusíme kuřecí maso spolu s mrkvičkou a květákem. Když je vše měkké,zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky,smícháme s mrkví a přidáme jednu lžičku olivového oleje. Nesolíme. Vhodné pro nekojené miminka od 4.měsíců.Těm to samozřejmě rozmixujeme ,pro mimča,kterým rostou zoubky ( u nás to bylo v 6-ti měsících),tak nemixovaný. Příprava zabere tak 20 - 25minut. Toho masa opravdu kousek.

Sladká rýže pro nejmenší...

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rýže-nejlepší je v sáčku
dětská přesnídávka - nejlépe jablečná nebo meruňková
špetička soli
špetička mleté skořice

POSTUP PŘÍPRAVY

Ve vodě se špetkou soli uvaříme rýži tak, aby byla úplně rozvařená na kaši.
Po zchladnutí rýži smícháme s dětskou přesnídávkou a skořicí. Pokud je potřeba můžeme kaši přisladit troškou moučkového cukru.
Už jsem ji dělala několikrát synovi a moc mu chutnala. Taková rýže je dobrá např. při léčbě průjmu u malých dětí. Synovi je 8 měsíců a moc si ji oblíbil :-))

Zeleninová polévka ( ukončený 6. měsíc)
3 cm velké kousky mrkve, celeru a petržele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového oleje.
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 200 ml.

Mrkvová polévka (ukončený 6. měsíc)
1 menší mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4  vody, vedle si uvaříme 1 polévkovou lžíci rýže, měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýží a přidáme 5 kapek olivového oleje.

Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem ( ukončený 6.měsíc)
100 g oloupaných brambor, 50g očistěné mrkve ( květák, kapusta, brokolice, pórek), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100ml vody, 1 kávovou lžičku oleje.
Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě, pod pokličkou. Přidáme ještě teplé uvařené kuřecí maso a propasírujeme, přidáme olej
Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.

Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.


Cuketová polévka
Ingredience: cuketa, brambory, česnek, majoránka, sůl.
Postup: Cuketu a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Po změknutí přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl.


Batolecí ovocný cheesecake
suroviny
Sýr cottage, sladké ovoce (jahody, maliny, mandarinka, banán apod.), dětské sušenky, kousek másla.
příprava
Misku vyložíme potravinovou fólií. Dětské sušenky nadrobíme a smícháme s troškou rozpuštěného másla. Tuto drobenku dáme do misky a upěchujeme. Sýr cottage dohromady s ovocem rozsekáme v mixéru na drobné kousky, vyklopíme do misky na drobenku a znovu upěchujeme. Ozdobíme kouskem použitého ovoce. Přetáhneme potravinovou folií a necháme přes noc v lednici vychladit.


Dětská pórková polévka
suroviny
150 g pórku, 1 brambor, sůl, 40 g rýžových vloček.
příprava
Pórek nakrájený na kolečka, očištěný brambor pokrájený na kostičky vložíme do osolené vroucí vody a přivedeme k varu. Po chvíli přidáme vločky a uvaříme doměkka.


Mléčná polévka s brambory
suroviny
8 dl mléka, 3 dl smetany, 500 g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, drcený kmín, sůl, citronová šťáva
příprava
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme se solí a kmínem v malém množství vody. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z brambor, rozšleháme, přilijeme mléko, smetanu a povaříme. Do takto připravené polévky přidáme uvařené brambory a podle chuti citronovou štávu a sůl.


Rajčatová polévka
suroviny
250 g rýže, 1 středně velké dobře zralé rajče, 300 ml vody, lžička másla, petrželka
příprava
Rajče omyjeme, oloupeme a rozkrájíme na kousky. Rýži dobře propláchneme, zalijeme odměřenou vodou a s rajčetem uvaříme doměkka. Odstavíme, přimícháme kousek másla, na hodně drobno nasekanou petrželku a můžeme doplnit kouskem mletého vařeného libového masa.


Vločková polévka
suroviny
Hrnek přebraných ovesných vloček, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl, 1 mrkev, 1 brambor, libeček, pažitka a petrželka.
příprava
Do litru osolené vody dáme vařit brambor a mrkev. Když je brambor měkký, přidáme ovesné vločky, lžíci oleje a vaříme minutu. Polévku na talíři posypeme nadrobno posekanou pažitkou, petrželkou a libečkem.


Žemlovka pro batolata
suroviny
Rohlík, vejce, 2-3 žervé, jablko, mléko, tuk a strouhanka na vymazání nádoby.
příprava
Rohlík rozmočíme v mléce a v rozšlehaném vajíčku. Do vymazané, strouhankou vysypané misky klademe postupně rohlík, žervé a nastrouhaná jablka. Polijeme zbytkem rozšlehaného vajíčka s mlékem. V troubě zapečeme asi 15–20 minut.


Mléčná rýže s ovocnými kousky

Suroviny na jednu porci:
půl misky lehce rozvařené neosolené rýže
půlka zralého jablka
půlka sladké měkké hrušky
půl kávové lžičky hnědého třtinového BIO cukru
trocha kojeneckého mléka.

Příprava:
Jablko a hrušku oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Připravíme asi 50 ml kojeneckého mléka, v kastrůlku rozehřejeme mléko s rýží tak, aby rýže pomalu nasákla mlékem. Stále mícháme, přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění. Do hotové, ještě horké mléčné rýže vsypeme kousky ovoce a chvilku prohřejeme pod pokličkou, už nevaříme.
NÁŠ TIP: Místo hrušky použijeme banán.

Baby karotka s telecím masem a bramborovou kaší

Suroviny na jednu porci:
2 polévkové lžíce mražené baby karotky
asi 40 g telecího masa
jeden menší brambor
troška kojeneckého mléka
lžička olivového oleje
snítka zelené petrželky
kmín.

Příprava:
Telecí maso nakrájíme na malé kostičky, dáme dusit do vody, přidáme kousek zelené petrželové natě. Oloupaný brambor dáme do vařící vody a vaříme do měkka se špetkou kmínu. Když je maso téměř měkké, přidáme baby mrkev, kterou předtím necháme malinko „povolit“. Uvaříme i s masem. Brambor rozšleháme s teplým kojeneckým mlékem na kaši, přidáme lžičku oleje. Uvařenou mrkev s masem a trochou vývaru lehce rozmixujeme, ale ne do hladka. Smícháme s bramborovou kaší a podáváme.
NÁŠ TIP: Chcete-li mít oběd dříve hotový, použijte maso kuřecí.


OVESNÝ DEZERT
4 porce:
2 hrnky ovesných vloček jemných
studená voda
1 bílý jogurt (150 ml)
med nebo přírodní cukr
ovoce

Vločky dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby stála zhruba prst nad vločkami (to je asi 1 cm). Pak přidáme bílý jogurt, malinko osladíme a obohatíme libovolným nakrájeným ovocem. Pro ty nejmenší je nastrouháme. Do vloček můžeme přidat obilné klíčky, různé druhy semínek a nastrouhané ořechy.
Obměny v létě: Jahody, hroznové víno, jablka, meruňky, broskve, maliny, ostružiny, borůvky.
Obměny v zimě: 1 pomeranč, 1 banán, 1 jablko


Bramborová kaše s mrkví
1 porce:
2 malé brambory
1 mrkev
pár kapek oleje
kravské nebo kozí mléko
1 čajová lžička sušeného kojeneckého mléka a horká voda.

Brambory uvaříme běžným způsobem nebo ve slupce (dobře omyté či oloupané nad pařákem). Brambory uvařené ve slupce oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou (za přidání sušeného mléka) ušleháme bramborovou kaši. Do horké kaše přidáme najemno nastrouhanou mrkev, přikápneme olej a promícháme.

Jarní polévka
1 porce:
1 hrnek vody
kousek nového bramboru
jarní zelenina ze zahrady (hrášek, mrkev s natí, petržel s natí, hlávkový salát)
3 kapky oleje

Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno a vaříme s celou natí 5 minut. Před odstavením vyjmeme natě, do vroucí polévky přidáme omytý a nakrájený list hlávkového salátu, jemně nastrouhaný kousek mrkve, hned odstavíme, přikápneme olej a rozmixujeme. (Do jednoho roku raději nesolíme ani nesladíme.)
Obměna: Polévku můžeme zahustit libovolným druhem uvařené obilniny a pak rozmixovat.

Salátová polévka
1 porce:
1 hrnek vody
3 - 4 listy hlávkového salátu
4 ředkvičky
1 - 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných
3 kapky oleje
špetka sušené nebo 2 lístky čerstvé bazalky

Salát a ředkvičky očistíme a omyjeme. Do vroucí polévky dáme nakrájený salát a nastrouhané ředkvičky, vločky a polévku odstavíme. Přidáme jemně sekanou bazalku a nakonec olej. Necháme stát zhruba 10 až 15 minut a rozmixujeme.

Polévka s pórkem
3 porce:
3 hrnky vody
2 polévkové lžíce pohanky
1 brambor
15 cm pórku
jiskřička másla (pro děti od 9 měsíců)

Brambor i pórek očistíme a omyjeme. Na kostičky nakrájený brambor uvaříme ve vodě. Do vroucí polévky přisypeme pohanku, pórek nakrájený nadrobno, přidáme máslo a dáme na 20 minut „do peřin“ (zabalíme hrnec s obilninou, která prošla 5minutovým varem, do utěrky a vložíme pod polštář, peřinu či deku, které dobře tepelně izolují). Pokrm si podrží teplotu blízkou varu a „dojde“ bez dalšího ohřívání. Pro větší děti tak můžeme připravovat i rýži, jáhly, kukuřičnou krupici. Ušetříme energii a obilnina bude rozsýpavé konzistence.


Mrkev s hráškem, hovězím a bramborem
50g hrášku
1-2 brambory
30-50 vařeného hovězího masa¨
Mrkev, hrášek a brambor uvaříme do měkka. Vše i maso dáme do mixéru, přidáme trochu másla.

Těstoviny s hovězím masem
50g bezvaječných těstovin
30g vařeného hovězího masa
rajčatové pyré Valfruta
Uvařené těstoviny dáme do mixéru s trochou vývaru a masem a přidáme asi půlku krabičky rajčatového pyré. Nerozmixovat na úplnou kaši!


Kaše s brokolicí
6-7 růžiček brokolice
mléko
rýžová kaše
Brokolici uvaříme ve vodě doměkka. Po uvaření brokolici vyjmeme a rozmačkáme vidličkou. Do mléka připravíme rýžovou kaši a smícháme s rozmačkanou broko


Těstoviny s rajčaty a kuřesím masem
1 masité velké rajče
povařené těstoviny
80g kuřecího masa nakrájeného na kostičky
1 lžička olivového oleje
Rajče si dáme do misky a spaříme vodou, chvilku necháme a pak půjde krásně oloupat. Nakrájíme ho na kostičky a povaříme dohromady s masem. Společně s těstovinama pak vše rozmixujeme a přidáme 1lžičku olivového oleje. licí. Podáváme teplé.


krůtí guláš
100g krůtího masa
40g brambor
20g hrášku
20g mrkve
bazalka
petržel.nať
2lži oleje
voda na podlití

MAso nakrájíme na kostky,opečeme na sucho nebo na kapce oleje,zalijeme vařící vodou a dusíme za občasného zamíchání do poloměkka.Potom přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory,mrkev,hrášek a vše ještě dusíme do měkka.Přidáme olej,bazalku,petržel.Podle schopností dítěte rozmačkejte nebo rozmixujte

Hovězí polévka s vločkami
Kousek hovězího-dítěti na jednu porci max.30g
hrníček zeleniny do polévky
dvě lžíce jemných vloček
olej asi jedna lžíce pro dítě

Maso otřeme ubrouskem a povaříme,když už je skoro ěkké tak přidáme zeleninu a vločky.áme dítěti stranou-klidně hustější a rozmačkáme s olejem.Nakonec jsem dala malinko řeřichy má hodně vit.C
Pro sebe jsem si to dochutila solí,pepřem a petrželí,ještě před odstavením jsem si tam rozdělala jedno vejce.

Květáková polévka s vločkama
Pro děti od ukončeného 6. měsíce
suroviny: 2 růžičky květáku, 300 ml kojenecké vody, 10-15 g ovesných vloček, 1 lžička oleje (slunečnicový nebo olivový)
postup: květák uvaříme do měkka a vyjmeme z vývaru.Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně do měkka. Rozmixujeme a přidáme nasekaný květák a olej. Podáváme vlažné.
Tip: vločky můžeme namočit v kojeneckém mléce a do vývaru je vlít i s mlékem ve kterém se namáčely.


Rajská omáčka dětská
Pro děti od ukončeného 6. měsíce
Suroviny: oloupaná rajčata, kukuřičný nebo bramborový škrob
Postup: rajčata rozdusíme v trošce vody, přimícháme škrob rozpuštěný ve vodě a provaříme. Nakonec rozmixujeme. Podáváme s bezvajčnýma těstovinama nebo rýží a vařeným masem.


Červená čočka na husto
pro děti od ukončeného 10. měsíce
suroviny: červená čočka, kukuřičný nebo bramborový škrob, slunečnicový olej, nadrobno nakrájená cibule
postup: čočku přebereme a dáme vařit do dostatečného množství vody. Na oleji necháme zesklovatět cibuli a přidáme k do měkka uvařené čočce. Zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody. Pokud dítě odmítá kousky, rozmixujeme. Podáváme s vařeným masem nebo žloutkem.


Drůbeží maso v jogurtu
pro děti od ukončeného 10. měsíce
suroviny: drůbeží maso, cibule, slunečnicový olej, bílý jogurt
postup: cibuli nakrájíme na drobno a necháme na rozpáleném oleji zesklovatět, na připraveném základě osmahneme kousky masa, podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Když se všechna voda vydusí, vmícháme bílý jogurt a necháme ho projít varem. Pro děti, které odmítají kousky rozmixujeme. Podáváme s rýží nebo vařeným bramborem.


Těstoviny se sýrem
pro děti od ukončeného 10. měsíce
Suroviny: bezvaječné těstoviny (špagety, kolínka, vřetánka...), rajčatový protlak bez soli a konzervantů, nastrouhaný tvrdý sýr,
Postup: těstoviny uvaříme do měkka, protlak ohřejeme ve vodní lázni (otevřenou plechovku vložíme do kastrůlku s horkou vodou a ohřejeme). Těstoviny nasekáme na malé kousky a promícháme s protlakem a nastrouhaným sýrem.

Upravil(a) Kamchinka (3. 2. 2009 19:38)

Není tady

 

#4 3. 2. 2009 19:43

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Zapékané brambory


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 větší brambory, jakákoliv zelenina, kterou má prcek rád (my dáváme mrkvičku, hrášek, kukuřici, brokolici, květák), 2 plátky dětské šunky, drcený kmín, 1 celé vejce, malilinko mléka, tvrdý sýr

POSTUP PŘÍPRAVY

Oloupané brambory nastrouhám na hrubém struhadle, v tenké vrstvě je pokladu do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, na to navrším uvařenou a nakrájenou zeleninku, posypu kmínem, na to na kostičky nakrájenou šunku (nemusí být), nastrouhám sýr a vše zaleju rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dám zapéct do trouby na 220 oC do zlatova (20-30 min.).



dětská tvarohová pomazánka


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 tvaroh nebo 250 g žervé * jablko * mrkev * med * sůl * máta

POSTUP PŘÍPRAVY

jablko a mrkev najemno nastrouhat, smíchat s tvarohem, dochutit. Máta může být čerstvá i sušená - té dáme cca 1 lžičku.

Dětská "svíčková" včera z nouze vymyšlená :-)))


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuřecí prsa - jeden kousek, cibule - stačí půlka malé, trošku rostlinného oleje, asi 2-3 vrchované polévkové lžíce kořenové zeleniny ( celer, mrkev, petržel), divoké koření - 2 kuličky nového koření, dvě kuličky pepře - nemusíte se toho bát, pokud máte možnost, použijte červený, je sladší, jeden bobkový list menší, voda, smetana do omáčky - já jsem použila rostlinnou, ale může být i normální 11%, citronová šťáva, sůl, cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
Na lžičce oleje spěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájené masíčko a důkladně osmahneme, přidáme nastrouhanou zeleninku, koření, promícháme a zalijeme převařenou vodou tak, aby byly suroviny pod vodou, zvolna vaříme doměkka - asi půl hodinky. Kontrolujeme a případně vodu dolejeme - jen trošku. Když je masíčko měkké a křehké, vybereme všechno koření, přilejeme tak 2-3 lžíce smetany, citronovou šťávu dle chuti a pár zrníček soli. Já jsem přidala ještě půl lžičky krystalového cukru. Ještě necháme provařit.
Vznikne moc dobrá omáčka hodně podobné opravdové svíčkové.

Dobrá je k tomu rýže nebo těstoviny.


Domácí pribináček


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 l mléka, cukr dle chuti, 1 vanilkový pudink, 1 kostka tvarohu, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr.

POSTUP PŘÍPRAVY

Svaříme mléko, cukr a vanilkový pudink. Necháme vychladnout.
Tuto směs ušleháme s tvarohem, vanilkovým cukrem a dosladíme cukrem podle chuti. Můžeme zjemnit šlehačkou, přidat kakao.
Domácí Lipánek - mňamózní


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g odtučněného tvarohu (vanička), 1 šlehajda (my kupujeme Kunín), 2 vanilkové cukry

POSTUP PŘÍPRAVY

Tvaroh, 3/4 šlehačky a cukry vyšleháme do hladka.

Chutná to jako opravdický Lipánek. Malému i našemu taťkovi to náramně chutná! Taťkovi ten krém ještě navíc prokládám piškotama namočenýma v kávě a to máte vidět, jaký má boule za ušima big_smile

Rýžový nákyp jinak

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Rýže (asi tak kompotová miska), zavařenina(meruňky,jahody,třešně...), bílý jogurt, žloutek, 5 piškotů, máslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříte rýži do měka ve vodě, vymažete malý kastrůlek máslem, rozložíte slabou vrstvu rýže, na ni vrstvu zavařeniny (v případě obrázku meruněk), zalijete rozmíchanou směsí žloutku, bílého jogurtu(asi tak 2-3 polévkové lžíce) a 5.rozdrcených piškotů, pak rozložíte zbytek rýže a nahoru položíte kousek másla a zalijete kompotovou šťávou. Přikryté pečete v troubě na 150 °C asi 20-30 min. Podáváte takto, nebo kdyby to bylo pro dítě moc suché, zalijete hotový pokrm také ještě kompotovou šťávou.
Dětský bramborový salát (vhodné pro děti do jednoho roku)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hrášek, kořenová zelenina(celer,mrkev,petrželka),žloutek, brambor, bílý jogurt

POSTUP PŘÍPRAVY

Brambor uvaříme ve slupce(téměř rozvaříme), oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, kořenovou zeleninu s hráškem povaříme do měkka a přidáme k na kostičky nakrájenému bramboru. Uvaříme celé vejce na tvrdo, oloupeme, odebereme bílek a žloutek rozmačkáme do zeleniny. Přidáme bílý jogurt a salátek je hotov.

Zeleninová omáčka jako kuře na smetaně

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuřecí maso(křidýlko, steak, nebo křídlo zbavené tuku a kůže), kořenová zelenina(mrkev, petržel, celer), bílý jogurt, u větších dětí i sůl, bezvaječné těstoviny

POSTUP PŘÍPRAVY

Dáme vařit kuřecí maso s kořenovou zeleninou. Uvařené maso vytáhneme a nakrájíme, zeleninu s trochou vývaru rozmixujeme a přidáme 2 lžíce bílého jogurtu. Takto podáváme s masem a vařenými těstovinami.
Oblíbené tvarohové knedlíčky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g měkkého tvarohu, 1 nastrouhané oloupané jablko, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, krupice na zahuštění. Rozpuštěné máslo na přelití hotových knedlíčků. Nastrouhané dětské piškoty, případně i močkový cukr na posyp.

POSTUP PŘÍPRAVY

Velice jednoduché a chutné jídlo. Vhodné pro malé děti, ale i těhotné a kojící mamky. Docela chutná i mužům:-) Tvaroh, jablko, pol. mouku, vejce, sůl= smícháme v míse na těsto. Dohustíme /ne moc- cca 2 PL/ krupicí. A necháme 15 min. odpočinout. Dáme vařit vodu. Do vařící vody vykrajujeme lžičkou namočenou ve studené vodě noky a zaváříme cca 10 min. Ještě horké sypeme strouhanými dět. piškoty a přeléváme máslem. V létě jsem přes knedlíčky přelévala rozmixované čerstvé jahody s trochou smetany a cukru a taktéž chutnalo :-)

Těstoviny s brokolicí

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g brokolice * 250 g těstovin (penne, vrtule, kolínka) * 100 g tvrdého sýra * cca 0,5 l mléka * 50 g másla * 3 lžíce hladké mouky * bazalka * půl kostky bujónu (kuřecí, zeleninový - bez glutamátu, prodává např. Kaufland) * sůl, pepř (pro dospělé), můžeme přidat šunku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme brokolici, zvlášť také těstoviny.
Mezitím vaříme omáčku - na másle osmahneme mouku a bujón, necháme rozpustit. Přidáváme po trochách mléko (mícháme metlou), až začne vřít, odstavíme. Po chvíli přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a mícháme, dokud se nerozpustí, ale už nevaříme. Pak bazalku.
Na talíř dáme těstoviny, růžičky brokolice a přelijeme omáčkou. nebo smícháme vše dohromady:-)

naše roční dcérka se po tom může utlouct:-)

Skvělá polívčička z červené čočky pro prcky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hrst červené čočky (tato čočka nenadýmá a je lépe stravitelná - vhodná pro malé děti), 1 mrkev, kousek celeru, 2 brambory, 1 strouček česneku, lžička sekané petrželky, cibulka a mouka na jíšku, troška másla nebo oleje, špetka soli.

POSTUP PŘÍPRAVY

všechny suroviny nakrájet na kousíčky, dát do hrnce, zasypat čočkou, zalít vodou - já nechávám hustší konzistenci, aby byla vydatnější - polívku máme zatím jako hlavní chod - necháme vařit ( přilíváme časem trochu vody, protože čočka vařením nabývá ), než se nám to uvaří tak si na trošce oleje či másla připravíme cibulku a zamícháme moukou, až nám maličko zezlátne. Do uvařené zeleninové polévky zamícháme jíšku, polévku ochutíme troškou soli, petrželkou a prolisovaným česnekem.

Jáhelný krém

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jáhly, přírodní sladidlo - rýžový sirup, javorový sirup,...., rýžový nápoj PROVAMEL nebo ALNATURA z DM

POSTUP PŘÍPRAVY

Vařené jáhly rozmixujeme s rýžovým mlékem a rýžovým sirupem na konzistenci krému. Lze také přidat mandlové máslo, nebo skořici a část ochutit kakaem nebo carobem a podávat v poháru vrstvené na sebe.
Jáhelno-jablečný krém
Jáhly vaříme spolu s oloupanými jablky a trochou skořice ve větším množstvím vody. Rozmixujeme dohladka.
Vhodné pro děti od 7-8 měsíců ( bez skořice)

-Květáková polévka s vločkami
Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka. Vývar s vločkami rozmixujeme a přidáme uvařený a namačkaných květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku.
Květákový nákyp Od ukončeného 10. měsíce.
Květák uvaříme hodně doměkka. Pak ho rozsekáme na malé kousky a dáme do malého pekáčku. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku a zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na chvilku zapéci do trouby.

Boloňské špagety trošku jinak
Postup:
Pórek nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánev, necháme chvilinku restovat a přidáme mleté maso, osolíme a restujeme dokud se maso nedrolí. Pak přidáme nakrájená rajčata na kostičky, cuketu a mrkev nastrouhanou na jemno a protlak, podlijeme hrnkem vody a vaříme asi 10-15 minut. Do hotové omáčky přidáme kukuřici, podáváme posypané sýrem a těstovinami.

ZAPEČENÁ BROKOLICE

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

brokolice, hrášek, brambor, olivový olej, vejce

POSTUP PŘÍPRAVY

Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a brambor. Dno pekáčku vymazaného olejem poklademe na plátky pokrájenými bramborami, přidáme hrášek a brokolici a na vrch opět plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným vajíčkem a dáme zapéct do trouby.

Já to vařím dceři od 8,5 měsíce a moooc jí to chutná. Do 12 měsíce jsem dávala jen žloutek ;-)
*** Omáčka Káti a Škubánka ***

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

drůbeží maso, zelenina pod svíčkovou, bobkový list, nové koření, hladká mouka, smetana, sůl, cukr, citron

POSTUP PŘÍPRAVY

Orestujeme zeleninu na oleji, podlijeme trochou vody a přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření, necháme vařit dokud není zelenina měkká. Mezi tím si vedle připravíme kuřecí nebo krůtí maso, já vařím vzlášť, abych nemusela složitě maso vybírat ze zeleniny a koření. Pak vyjmeme koření a vývar se zeleninou rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko (jako na svíčkovou). Vrátíme zpátky do hrnce a přidáme tolik vody, kolik budeme chtít omáčky, přidáme kuřecí masíčko, převedeme k varu a přidáme smetanu. Můžeme do ní přidat hl mouku a přes sítko rovnou zahustit a nebo si připravit zákletku ( :-) ) Zahustíme, povaříme a ochutíme. Podle chuti sůl, cukr a citron - pár kapek nestačí, nebojte se ho přidat trochu víc, dává omáčce vynikající chuť

Příloha co kdo má rád - rýže, těstoviny, knedlík
Zapečené palačinky pro děti od 1 roku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 300 ml umělého mléka (co, kdo používá, Sunar, Nutrilon, Nestlé...),100 ml smetany, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce ( kdo nakupuje ve zdravé výživě, může použít sušené), 2 PL ovesných vloček,2 lžíce másla
Náplň: Marmeláda ( já kupuji bez cukru ve zrdavé výživě)
1 měkký tvaroh, 1 jablko, broskve, banány, prostě jakékoliv ovoce, 1 lžíce Glukopuru,1 smetana na šlehání na zalití ( tady vejce nedávám, není zapotřebí)
Můžete udělat celý recept z poloviční dávky, bohatě to stačí!!!

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé maminky, jen, co jsem vložila recept na palačinky pro dospělé a zmínila se, že se dá udělat i těm nejmenším, už jsem dostala spoustu krásných mailíků, jak že je dělám pro prcka. Takže:

Připravíme si těsto a dáme ho na půl hodinky do ledničky, aby vločky nasákly ( já ráda používám jemné ovesné vločky Emco). Mezi tím si připravíme náplň.
Tvaroh vyšleháme s Glukopurem. Nakrájíme si nadrobno ovoce a přidáme do tvarohu.
Upečeme si palačinky na másle nebo na sucho( já dělám na titánové pánvi, takže dělám na sucho. Palačinky potřeme marmeládou a tvarohovou náplní. Svineme a klademe do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem. Zalijeme smetanou. Zapékáme asi 20-30 minut.
Hotové palačinky můžeme ještě pocukrovat, posypat skořicí a postrouhat carbonem.
Piškotová želva

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 kiwi, 1 citron, 2 vanilkové pudingy, 4 lžíce krupicového cukru, 1 nízkotučný tvaroh, 125g másla, 2 sáčky dětských piškotů, 1 sklenička borůvkové marmelády (může být i jiná), 4 banány, 3/4l mléka, vanilkový cukr, želatina za studena (Oetker)

POSTUP PŘÍPRAVY

Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka, z mléka, cukru, a dvou vanilkových pudingů uvaříme hustší puding, když trochu vychladne vmícháme do něj tvaroh a máslo, potom rozpustíme želatinu ve vodě dle návodu a vmícháme dohromady, menší půlkulatou nerezovou mísu vypláchneme studenou vodou a vyložíme mikrotenovým sáčkem, tak aby se přilepil na mísu, na dno vyskládáme kolečka kiwi, dále vrstvíme následovně: pár lžic pudingu, vrstva piškotů, trochu marmelády, znovu puding, atd., mísu naplníme až po okraj, vršek uhladíme, přikryjeme mikrotenovým sáčkem, dáme do lednice, druhý den sáček sundáme, polokouli vyklopíme na větší talíř než je obvod mísy, opatrně sejmeme sáček, z banánů vytvoříme nohy a ocásek, pomocí špejlí přiděláme k tělíčku, z citronu nebo z pomeranče oloupaného uděláme hlavu, hřebíček místo očí a pudu nařízneme nožem, DOBROU CHUŤ přejí Vyhnálci
Tvarohové nočky - něco trochu zdravého!!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 vejce, 250g měkkého tvarohu, 50g másla,60g dětské krupičky,1 - 2 lžíce mléka, sůl. Na omáčku: jahody, mohou být i rozmražené(nejlépe čerstvé), 1dl sladké smetany, cukr.

POSTUP PŘÍPRAVY

V misce utřeme žloutky s máslem, vmícháme tvaroh, mléko a dětskou krupičku se špetkou soli. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Lžící vykrajujeme nočky a vkládáme do vroucí vody. Vařte jen krátce a jak vyplavou na povrch vytáhnout děrovanou naběračkou. Jahody rozmačkat s cukrem a troškou smetany. Nočky dáme na talíř a přelijeme omáčkou z jahod. Dobrou chuť!!!!!!
Nápady na pomazánky pro děti

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Viz jednotlivé recepty

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé maminky, často mi píšete o radu na nějaké jídlo pro Vaše ratolesti, poslední dobou hlavně často na pomazánky na chleba k snídani. Tady je několik pomazánek, které dělám já a které mám odzkoušené, že Danečkovi chutnají.

Mrkvová pomazánka:
Tvaroh, trošku mléka nebo dělám z ovocné šťávičky mrkvové a na jemno nastrouhaná mrkev. Tvaroh vymíchám s mlékem nebo šťávičkou a přidám mrkev. Místo tvarohu pro změnu dám lučinu nebo žervé.

Chléb s pažitkou:
Chleba namažeme tence máslem a posypeme pažitkou. Dnes jsem například ještě namazala lučinu a pak pažitku.

Medová pomazánka:
Vymícháme trochu čerstvého másla s Bio medem. Vznikne taková výborná pasta a tou potřu chleba.

Chléb s okurkou:
Chléb potřu máslem (výborný je Cottage sýr) a přidám nastrouhanou a oloupanou okurku.

Chléb s marmeládou:
Máslo a marmeládu ( já kupuji v Bio potravinách bez cukru) vyšleháme do jemné pěny a potřeme chleba.

Pomazánka ze strouhaného sýra:
Másla vymícháme a přidáme nastrouhaný sýr. Pomazánku natřeme na chleba a posypeme natí petržele nebo řeřichy.

Tvarohovo-jogurtová pomazánka:
60 g tvarohu, 1 PL bílého jogurtu, máslo, pažitka
Tvaroh s máslem vyšleháme a přidáme jogurt. Potřeme chleba a posypeme pažitkou.

Pomazánka s ředkvičkami:
lučina nebo žervé, máslo, ředkvičky
Lučinu a máslo vymíchám do pěny a přidám nastrouhané ředkvičky

Budapešťská pomazánka:
tvaroh, máslo, parika, trošičku cibulky
Papriku s cibulkou JEMNĚ nasekám ( můžete klidně rozmixovat vše dohromady). Vymíchám tvaroh s máslem a přidám nasekanou cibulku s paprikou.

Tvarohová s koprem:
tvaroh, kousek másla, sůl, lžíce drobně nasekaného kopru, lžíce sladké smetany ( je nám už 1,5 roku a tak začínám občas něco lehce přisolovat)
Měkký tvaroh dáme do mísy, naředíme sladkou smetanou a vyšleháme se změklým máslem, přidáme sůl podle chuti a nasekaný kopr.

Zeleninová pomazánka: (ta měla dnes veliký úspěch)
půl kostky měkkého tvarohu, 120 g bílého jogurtu, kousíček celeru,1 malá mrkev,1 malá cibule, sůl
Mrkev a celer nastrouháme najemno, cibuli nakrájíme nadrobounko. Takto připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme tvaroh a jogurt a podle chuti osolíme. Já jsem dala všechno do mixéru a namixovala.

Šunková pěna:
100 g drůbeží šunky, 1 lžíce maizeny,1 lžíce másla, 150 ml mléka, pažitka,
Maizenu osmahneme nasucho, zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a krátce povaříme. Do vychladlé kaše přidáme mletou šunku, máslo, posekanou pažitku a dobře našleháme. Podle chuti osolíme. Tuto pomazánku ani nesolím, není potřeba.


Nepečený ovocný dort
[5.4.2007]



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Plastová kuchyňská větší miska, potravinářská fólie, 3 větší balení piškot, kysaná smetana, nebo bílý jogurt. 1250 g ( dle velikosti misky !) Ovoce buď čerstvé nebo kompotované, párátka, želatina na polití 3 ks.

POSTUP PŘÍPRAVY

Misku vyložíme potravinářskou fólií a začneme na dno pokládat piškoty, pak dáme směs z kysané smetany, nebo jogurtu, a tak pokračujeme, až budeme u třetí vrstvy dáme na smetanu nějaké ovoce, osvvědčili se mi meruňky a zase pokračujeme, že skládáme piškoty a prokládáme jogurtem. Piškoty, musíme sklásat i po obvodu misky, aby jsme měli hezký tvar. Až vše vyskládáme, až nahoru, tak poslední vrstvu piškoot, trochu přitlačíme a přikryjeme fóilí, necháme cca 20 hod. v lednici ( do druhého dne). Potom směs vyklopíme na tác a sundáme fólii. celý dort ještě jednou pomažeme jogurtem, nebo smetanou, aby se nám na to dobře přilepilo zdobené ovoce. Podle fantazie nazdobíme. Ovoce si může přichytit párátkem, aby nám nezklouzlo a po polití želatinou párátka vytáhneme.
Dort je vynikající a málo kalorický, velmi vhodný pro děti.
Přeji dobrou chuť.

Zapečená bramborová kaše

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

záleží na počtu strávníků (toto je pro mamku s dítkem),
5 brambor,
1 kuřecí prsíčko (můžeme použít jakékoliv libové maso),
4 růžičky brokolice,
lžíce hrášku,
lžíce kukuřice,
sýr,
mléko,
koření (kmín + Klare Gemusebruhe z DM)

POSTUP PŘÍPRAVY

Orestujeme prsíčko které okořeníme kmínen a kořením a nakrájíme na kousky, brambory uvaříme doměkka a uděláme br. kaši, brokolici povaříme asi 5 min.
Na dno zapékacího pekáčku rozprostřeme kaši, na ní dáme kousky prsíček, brokolici, hrášek, kukuřici a sýr, přikryjeme opět kaší a dáme na 20 minut péct do trouby při 200 C

Posypeme pažitkou, ozdobíme a papkáme.
Dobrou chuť :-))
Rajská omáčka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Malá cibule, 2 lžíce oleje, 1 malý rajský protlak v tetrapaku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce cukru, sůl, 1/2 malého bobkového listu, hovězí maso, těstoviny, brambory, co kdo rád

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a bobkový list a přidáme mouku. Uděláme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme trochou vody a přidáme rajský protlak a metličkou rozmícháme. Pokud je to moc husté, přidáme ještě trochu vody - obvykle mívám omáčky kolem 3/4 litru. Provaříme, aby nebyla cítit mouka, osolíme, dochutíme cukrem. Místo vody se dá použít vývar z hovězího, ale když není, je taky dobrá.
Podáváme s vařeným hovězím masem a těstovinami, u nás i s brambory. Málem jsem ji nestihla vyfotit yikes)

Baby boršč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 cibule, 4 zelné listy, 1 červená řepa, 1 mrkev, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce kysané smetany, 1 lžíce oleje, aromatizovaná sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Na talířích zdobíme lžící kysané smetany a petrželkou.
Zapečené těstoviny

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

těstoviny (mě se osvědčily mušličky)
mražený hrášek
1 vajičko
trochu sýru (např. tvrdý kozí, ale i obyčejný eidam)
kdo nevydrží bez masa tak třeba na kostičky osmažená kuřecí prsa nebo šunka

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaří se těstoviny a promíchají se s mraženým hráškem, rozšlehaným vajíčkem a sýrem popř. s masem, někdy přidám i trochu bylinkové soli a dám zapéct.
Nás Vojtík to jí od 1 roku a vždy si pochutná.
Je to taková ta rychlovka když nevím co uvařit
Mrkvová omáčka s těstovinami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* těstoviny
* mrkev
* bíly jogurt
* cukr
* maso
* máslo
* cibulka

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme si těstoviny,maso osmáhneme na cibulce,přidáme trošku bazalky a podusíme.

Ve vodě uvaříme nakrájenou mrkev.Mrkev rozmixujeme a přidáme bílý jogurt,trochu cukru, trošku prohřejeme a servírujeme.Omáčku nalijeme na těstoviny.Chutná výborně!!!!

Porková polévka s pohankou a vločkami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 porek, ořech bio másla, hrst bio vloček, hrst bio pohanky lámanky, 1.5 litru vody, 1 bio mrkev

POSTUP PŘÍPRAVY

Na másle lehce orestujeme nakrájený porek a mrkev, poté zalijeme vodou. Když se porek vaří cca 15 minut, tak přihodíme pohanku a vločky a vaříme ještě tak 10 minut. Zdobíme petrželkou.
Rýže na červeno s mrkví a bazalkou - nejen pro děti

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dvě hrsti rýže, 1 rajský protlak, 3 kostky cukru, 1 větší mrkev, 1 cibule, máslo, trošku soli, bazalka, 0,3 litry vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Na másle zesklovatíme nakrájenou cibulku, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, osmahneme, přisypeme rýži, promícháme, přidáme bazalku a zalejeme vodou a necháme dusit pod pokličkou, dokud rýže nezměkne. Potom přidáme rajský protlak, ochutíme cukrem, povaříme a jíme. Konzistence je spíše hustá, samozřejmě pokud přidáte více vody, máte polívku :-)

Náš 1,5 letý syn tento recept zařadil mezi své oblíbené a nám s mužem to taky moc chutná, jen si to více dochucujeme.
DUŠENÉ KUŘE S JABLKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100g kuřecího masa
2-3kapky oleje
kousek pórku
polovinu jablka
voda na podlití

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso umýt,nakrájet na malé kousíčky a podusit.Krátce před dovařením přidáme najemno nakrájený pór,oloupaná a na malé kousky nakrájená jablka.Podusit ještě několik minut až do úplného změknutí všech přísad.
Do hotového přidat olej.Podáváme s bramborem nebo rýží.
Je to velice chutný recept,kterýž mi poslala kamarádka,teprve začínáme s masem a tohle mu opravdu moc chutnalo.DOPORUČUJI
další receptíky našeho Míši najdete na www.webrovic.estranky.cz
máte vy nějyký vyzkoušený???NApište mi ho prosím.
Ratatouille s mletým masem - pro děti od ukončeného 10. měsíce

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 3 porce: 100 g cuket, 70 g lilku, 200 g rajčat, 200 g brambor, 2 lžičky kvalitního oleje, 70 g kvalitního mletého masa (já používám telecí nebo hovězí) 1 lžíce smetany nebo jogurtu, 1 lžíce protlaku, lžíce nasekané petrželky

POSTUP PŘÍPRAVY

Zeleninu důkladně omyjeme. Brambory nakrájíme na kostičky. V pánvi si rozehřejeme lžičku oleje a na něm krátce osmahneme mleté maso. Přidáme brambory, přilijeme asi 0,1 l vody a 5 minut podusíme. Očistíme cuketu a lilek. Rajčata spaříme a oloupeme a odstraníme stopky. Na jemné kostičky pokrájenou zeleninu přidáme k masu a pod pokličkou necháme vařit 15 minut. Pokud je nutné, přilijeme ještě vodu. Nakonec přimícháme smetanu, protlak trošičku oleje a petrželku. Pokud je nutné, můžete namixovat. Já už jenom část namačkám vidličkou a zbytek nechám tak jak je. Dělám toho vždycky 3 porce a zamrazím.

Pórková polévka s vločkama

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 pórek, 1 vajíčko - nejlépe domácí či BIO, olivový nebo sezamový olej, hrst vloček, 500 ml vody, petržel - nať.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji zlehka orestujeme pórek, poté zalijeme vodou. Vaříme cca 10 minut, pak přidáme vločky a rozšlehané vajíčko, vaříme asi ještě 10 minut. Před ukončením přidáme nakrájenou nebo sušenou petrželku.
Lilková hustá omáčka pro mimi

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Lilek, např. mrkev, 1/2 kedlubny (záleží na Vás - co máte rádi), olej, kmín drcený

POSTUP PŘÍPRAVY

Lilek okrájíme a půl ho nakrájíme na kostičky a druhou půlku jen na půl. Ostatní zeleninu taky nadrobno - a opravdu záleží na Vás jakou si vyberete. Zeleninu na kostičky rychle opéct na tuku, poté zalít vodou přidat zbytek lilku, kmín. Já vařím v papiňáku, tak to zavřu dám tak na 7 minut. Poté vše rozmixuji. Můžete dle libosti ředit. Podávám k tomu těstoviny nebo na s chlebem na kousky.
Dort k 1. narozeninám




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2x choceňský bílý jogurt, 2x zakysaná smetana Zott (složení je jen smetana a mléčná kultura), dětské prebiotické piškoty Hero - podlouhlé, obyčejné kulaté piškoty, ovoce dle chuti (banán, mandarinka z plechovky - taky jen ve vodě, ostružiny, hrozny, jablíčka, hrušky -podle toho, co dítku už dáváte).
želatina - barevná, ale klidně i čirá, mašlička:o))

POSTUP PŘÍPRAVY

Dolů kulaté piškoty, na bocích podlouhlé, vrstvit směs jogurtu a smetany, ovoce, a piškotů. Nahoře nazdobit dle fantazie a zalít želatinou:o))
Náš malej byl z dortu hotovej a hned se zakousl:o))
    Foto před zalitím želatinou.
Srdíčka z jablíček (dvě se slupkou, dvě bez) autíčko z hrušek:o))
    Ani svíčka mu nevadila, hned si kousnul:o))

dort pro
pro nejmenší



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg jablek
voda
3 vanilkové pudingy
piškoty (můžou být i bezlepkové)
ovoce na ozdobení
zakysaný krém od Ramy
bílý jogurt

POSTUP PŘÍPRAVY

2 kg jablek oloupat, nakrájet na kostičky, zalít tak 3/4 litrem vody a uvařit.
Uvařené jablka rozmixovat nebo propasírovat. Já mixovala.
Znovu hmotu zahřát, podle potřeby přisladit hroznovým cukrem.
Asi ve dvou decích rozmýchat tři pudingy a dát k jablkům. Svařit do husta. Dost do husta. Raději víc jak míň. Formu vyložit potravinovou folii. Na dno naskládat piškoty (dala jsem obyčejné), zalít pudingem, na puding naskládat nakrájené kolečka babánu, dál vrstva piškotů, vrstva pudingu, nakrájená broskev, a poslední vrstva piškotů. Poslední řadu piškotů dát kulatým dolů. Aby se vytvořila nahoře rovná plocha.
Po vychladnutí dát do ledničky. Tohle udělat den předem.

Druhý den. Vyšlehala jsem zakysaný krém od Ramy a bílý jogurt. Toho jogurtu míň než zakysané smetany. Maximálně 1:1. Přisladila trošku hroznovým cukrem. Nechala vychladit. Před oslavou, jsem krém nanesla na dort. A ozdobila ovocem. Jahody jsou rozpůlené. Pěkně přidržovaly a jistily svíčku, hrozno oloupané, rozpůlené a vypeckované. Další ovoce byla broskev a kiwi.

Není tady

 

#5 3. 2. 2009 20:43

Slniečko
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno-Praha-Brno
Registrovaný: 24. 3. 2006
Příspěvky: 7417

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Kamchi,jsi zlaticko, moc moc dekuji za receptiky,uz ukladam do pocitace. Jinak moje adresa je lucial@seznam.cz. smile


"Nikdo si nezaslouží Tvé slzy či pláč a ten, kdo si je zaslouží, Tě nikdy nerozpláče..."
http://lbyf.lilypie.com/r1htp1.png
1. ROK: 8,570 kg, 74 cm, 2. ROK: 11,0 kg, 86 cm, 3. ROK: 12,0 kg, 93 cm
http://lb2f.lilypie.com/lQfmp1.png
1.ROK: 7,400 kg, 72 cm, 2. ROK: 9,6 kg, 81 cm

Není tady

 

#6 4. 2. 2009 13:16

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

sluníčko: tak ja to vse uz naflakala sem:)))

Není tady

 

#7 17. 2. 2009 17:54

Bertuše
♥------
Registrovaný: 2. 10. 2008
Příspěvky: 10

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Ahoj maminky, ten můj drobek si nejvíce pochutnává na Banánových haluškách. Je to fakt mňamka a tak se s váma rozdělím o recept. Krmím Bebou a tak jsem ji použila i v receptu: 3 lžičky rozmačkaného banánu, 5 lžiček kojenecké vody, 2 vrchovaté lžíce Beba, 2 lžíce kaše Moje první kaše od Nestlé, 2 lžičky solamilu. Bebu smíchám s vodou, přidám ostatní věci a promíchám. V hrnci uvařim vodu. Vytvořím halušky, který dám do vařící vody. Občas zamíchám a asi tak po dvou min. vyndám. Pak už jen přizdobit a pustit se do toho.

Není tady

 

#8 17. 2. 2009 21:21

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

bertuše: a čím to tak dozdobis? nebo co k tomu aby to nebylo suche, asi by sel treba jogurt vid? pro mensi deti..

Není tady

 

#9 18. 2. 2009 15:33

Bertuše
♥------
Registrovaný: 2. 10. 2008
Příspěvky: 10

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Kamchinka: Zdobím podle nálady :-), klidně vyzkoušej jogurt, taky to tak občas dělám (jogurtem vlastní výroby).  Někdy dělám i takovou banánovou polevu: udělám si míčko z Beby a pak přidám banán - pořádně rozmixuju. Vznikne takový mléčná poleva, kterou to trošku poleju.

Není tady

 

#10 20. 3. 2009 13:26

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

cus vsem, už je nám rok, ale porad jsou jidla, ktera my jime a mala ne, nadhodte nejaky vyzkouseny receptiky.

Není tady

 

#11 24. 3. 2009 17:22

Bertuše
♥------
Registrovaný: 2. 10. 2008
Příspěvky: 10

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Zdravím Kamchinko, vyzkoušej recepty z intenetových stránek kojeneckavyziva.cz. Nám moc chutnala např.

Špenátová rýže s kuřecími kousky
1 šálku vařené rýže, 1 šálku čerstvého špenátu, 1 lžíce smetany, cca 40 g kuřecího masa.
Ze špenátu odstraň tuhé žebroví a lístky posekej na kousky. Krátce je oblanšíruj. Přidej vařenou rýži, smetanu, promíchej se špenátem a prohřej.
Kuřecí maso uvař v malém množství vody, nakrájej na malé kousky a přidej ke špenátové rýži.

Není tady

 

#12 20. 10. 2009 11:42

ninisek
♥------
Registrovaný: 19. 10. 2009
Příspěvky: 17

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

ahoj, taky přidám pár receptu, ted jen jeden rychle... takže klasická dobrota, tedy krupicová kaše, ale co s ní? zdobit a zdobit, děti to maj rády.. takže místo kakaa ji posypavam ruznymi cerealiemi co mame doma, takze treba ocicka z Chocapicu a usmev ze cini minis, nos z manadarinky a ruzne obmeny... u nás tohle prostě frčí...a dalsi napisu priste, mozna jeste odpoledne, uvidim jestli se mi podari sem jeste skocit.. tak zatim paaa:godlike:

Není tady

 

#13 21. 10. 2009 10:17

ninisek
♥------
Registrovaný: 19. 10. 2009
Příspěvky: 17

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

ahoj, tak včera už jsem to nezvládla, rodinné povinnosti tongue no pak mám  tip na vylepšenou bábovku cereáliemi, do těsta se přimíchají opatrně namočené kuličky nesquicka, když se pak rozkrojí, je to takový roztomilý... reta

Není tady

 

#14 26. 10. 2009 13:26

ninisek
♥------
Registrovaný: 19. 10. 2009
Příspěvky: 17

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

tyjo, on sem nikdo nechodi? ja chtela pridat dalsi recept...sad stejne ho pridam, kdyz uz jsem se sem dostala big_smile takze   
  * 0,5 l malinového pudinku vyrobeného dle návodu    * Cereálie Nesquik    * Cereálie Cheerios    * Cereálie Chocapic    * 3 kelímky tvarohu (popř. jogurtu)    * Želatina vyrobená dle návodu    * Ovoce na ozdobení

Postup: Na dno misky nalijte malinový pudink smíchaný s cereáliemi Nesquik. Druhou vrstvu vytvořte smícháním želatiny s kroužky Cheerios a tu poslední pomocí tvarohu s lupínky Chocapic.
jak by mel vypadat najdete na www.cerealie.cz tummenupp  dobrou chut! já zas letímmmm

Není tady

 

#15 27. 10. 2009 15:24

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

vypada to hezky...

Není tady

 

#16 9. 3. 2010 22:49

dandelion
♥------
Registrovaný: 7. 2. 2010
Příspěvky: 5

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Dekuji moc Ivance05 za skvele receptiky. Hledala jsem nejake vhodne recepty pro naseho broucka Adamka a nic jsem porad nemohla objevit, takze jsem za recepty moc vdecna.storstark


Jeste vas chci, maminky, poprosit, nevite, jak vlozit smajliky? Vzdycky mi misto smailiku vyleze dvojtecka atd..

Není tady

 

#17 9. 3. 2010 22:50

dandelion
♥------
Registrovaný: 7. 2. 2010
Příspěvky: 5

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

Opravuji se, smailici se uz zdarili..tummenupp

Není tady

 

#18 18. 4. 2011 9:37

Babucha
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 17. 2. 2006
Příspěvky: 5114

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

HUSTÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA
(od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny:
1 brambora
1 mrkev
1 petržel
2 růžičky brokolice
1 kedlubna
200ml kojenecké vody
1 vaječný žloutek uvařen ý natvrdo
2-3 kapky olivového oleje
1 PL rýže
petrželová nať

Očištěnou a důkladně umytou zeleninu nakrájejte na drobné kousky, přidejte růžičky brokolice, rýži a doměkka uvařte v kojenecké vodě. Uvařenou zeleninu rozmačkejte vidličkou, přimíchejte natvrdo uvařený žloutek. Na závěr zakápněte 2-3 kapkami olivového oleje a ozdobte petrželovou natí.


KAŠE S KRŮTÍM MASEM A BROKOLICÍ
(od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny:
1 větší brambora
2-3 růžičky brokolice
2 PL kojeneckého mléka
50 g krůtího masa
2-3 kapky olivového oleje
kojenecká voda

Krůtí maso vařte cca 15 minut ve vodě, přidejte nadrobno nakrájenou bramboru a 2-3 růžičky brokolice. Po uvaření vodu slijte a přidejte 2 PL kojeneckého mléka a 2-3 kapky olivového oleje. Nakonec rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte.

TYKVOVÁ POLÉVKA S POHANKOU
(od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny:
100 g tykve
2 PL pohanky
1 vaječný žloutek uvařený natvrdo
2-3 kapky olivového oleje
špetka petrželové natě
200 ml kojenecké vody

Tykev oloupejte, najemno nakrájejte, zalijte kojeneckou vodou a uvařte. Pohanku uvařte zvlášť. Po uvaření ji smíchejte s tykví, přidejte nastrouhaný uvařený vaječný žloutek, zakápněte olivovým olejem a ozdobte špetkou petrželové natě.

KVĚTÁKOVÉ PYRÉ
(od ukončeného 6. měsíce)
Suroviny:
2-3 růžičky květáku
1 menší brambora
1 malá mrkev
kojenecké mléko
1 vaječný žloutek uvařený natvrdo
2-3 kapky olivového oleje

Mrkev a bramboru očistěte, nakrájejte na drobné kousky a společně s květákem dejte vařit. Po uvaření vodu slijte, přidejte kojenecké mléko, uvařený žloutek s 2-3 kapkami olivového oleje rozmixujte na hladkou kaši.

KOJENECKÝ RÝŽOVÝ NÁKYP
(od ukončeného 7. měsíce)

Suroviny:
100 ml kojenecké rýžové kaše
1 nastrouhané jablko
kousek banánu
skořice

Zapékací misku vytřete rostlinným olejem a dejte do ní vrstvu uvařené rýžové kaše., pokračujte vrstvou ovoce (nastrouhané jablko promíchejte s roztlačeným banánem) a jemně posypte skořicí. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 15 minut. Podávejte vlažné.

TĚSTOVINOVÁ BAŠTA
(od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny:
1 větší brambora
1 mrkev
1 PL těstovin
olivový olej
petrželová nať

Bramboru dejte vařit společně s mrkví, těstoviny uvařte zvlášť. Po uvaření bramboru s mrkví rozmačkejte vidličkou a přimíchejte nadrobno nakrájené uvařené těstoviny. Na závěr ozdobte petrželovou natí.

Není tady

 

#19 21. 6. 2012 12:11

Ing. Iva Veselá
Partner Babinet.cz
Registrovaný: 31. 3. 2008
Příspěvky: 128

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

a co něco s luštěninami? smile nebo zkrátka něco nemasového s vyšším obsahem bílkovin? Máte nějaké dobré recepty?

Není tady

 

#20 20. 6. 2013 9:47

QuidoF
♥------
Registrovaný: 5. 6. 2013
Příspěvky: 12
Web

Re: Vyzkousene recepty pro male mlsne jazycky

A co třeba klasický jídlo, ale připravený jinak, aby děti zaujalo? Třeba obyčejná krupicová kaše může vypadat takto http://www.onlinekucharka.cz/recept/482 … deti-pepik

Není tady

 
NÁŠ TIP:

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů