|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Milí kuchtíci a jedlíci, co máte rádi fórum o vaření a kuchyňce a jídlo vůbec;
dneska jsem narazila na výýýborný článek o tom jak se dneska hrozně žulí vaření a v mnoha bodech s ním souhlasím, tak se o něj chci podělit 
V druhé části článku je hotový "hon na Jiřího Babicu", ale popravdě, viděla jsem jen jeden díl, ve kterém nabádal diváky, aby si omáčku k plněným paprikám vyrobili z prohřátého rajského protlaku naředěného vodou, tak na něj už nekoukám a soudě podle článku o nic nepřicházím 
Tak se bavte a kvalitní kuchyni a surovinám zdar! 
Není tady

Fido, chvíly jsem pracovala v kuchyni(bohužel jsem toho musela zanechat, a vaření už pro mě zůstane jen koníčkem), a s tou bram. kaší je to bohužel pravda, používá se jak brab. kaše v prášku tak i bramborové těsto v prášku, s polívkama v prášku jsem se nesetkala, ale je to možné. Spíš je smutné, kolik se do polívek a omáček používá maggi, sojových omáček apod. O nějaké kvalitě těchto dochucovadel si můžeme nechat zdát, a jedí to i malé děti. Je pravda, že ve státní kuchyni se bohužel musí vystačit s malým rozpočtem, já osobně bych dítěti radši připlatila za kvalitnější stravu, ale kolik je takových?
Není tady
Stejný díl - rajská omáčka z protlaku naředěná vodou- jsem viděla také, a byl první a poslední. Opravdu Jiřík Babica říká bláboly, ale proti gustu, žádný dišputát.
Jen na jeho rady mohou doplatit začínjící kuchařinky, které mají snahu se něco naučit a nemají zkušenosti.
Že se téměř všude "vaří" z prášků, vím, proto na běžné jídlo do restaurací nechodím. Když už jdu, tak jen do opravdu vybrané restaurace a jím jen to, co vidím, to znamená čisté přírodní maso nebo ryby, žádné kapsy, nic obaleného ani "zabaleného", ani mletého a tak. Vaříme doma, kde nám chutná nejlépe.
Není tady

tedy precetla jsem taky clanek, a je to sila, at uz restaurace, jidelny pro deti, tak babica, toho pekne proprali:)
Co se tyka jidel v nemocnici, mam zkusenost a pekne jsem tam zhubla, coz mluvi samo o sobe:( a kase z prasku, tedy at je sebelepsi, fuj.. radsi zadnou...
Není tady

Ambi, taky do restaurace chodíme vyjímečně, občas jdeme na grilované kolínko, to máme rádi, a jí se s chlebem. Manža je rybář, takže ryby máme doma.
Není tady
Dino, ty se máš, tak rybičky, jo?
Rozhodně stravování "venku" nezavrhuju, ale musí se holt vybírat.
Horší je to s jídelnama pro děti, myslela jsem si, že tam vaří normálně. No, ulehčují si práci jak jen to jde, ale v případě školních jídelen je to trestuhodné. Pak se všichni divíme, že máme největší výskyty rakoviny tlustého střeva na světě, když už i děti ve vývinu jsou živené takovýma s.......a.
Nevím, kolik stojí oběd ve školní jídelně, ale rozhodně by se nemusel skládat z vybraných a drahých lahůdek. Rozhodně brkaše z brambor vyjde levněji než ta z prášku, jde jen o víc práce a za tu práci jsou v těch jídelnách placeni ! No to mě fakt rozlítilo.
Není tady
Jo Ambo, to mě přesně napadlo, že pak není divu, že jsme prolezlí rakem, obézní, nemocní, unavení..
Já jsem z tohoto důvodu přestala chodit do naší závodky. Polévky byly často na pohled neidentifikovatelné, až jídelní lístek napověděl, o jakou se jedná. Jinak se v klidu daly dělit na bílé, žluté a oranžové. Byly slané a chuťově dost výrazné a vracely se mi z jícnu ještě v pět odpoledne. Pozorovala jsem u nich totéž, co je popisováno v článku: měly jakoby škraloup a rosolovitou konzistenci. Stejný nešvar pozoruju u omáček mojí mámy, protože zahušťuje jíškou v prášku. Je to evidentní hlavně při studené teplotě, člověk má pocit, že si na knedlíky kydá pudink a nikoli omáčku. Musím jí to konečně vymluvit, za cenu že ji možná trochu urazím.
Jiank jsem byla před vánoci strašně zaneprázděná, neměla jsem čas si dojít na oběd a tak jsem si zavolala do pizzerie v okolí, ale nikoli pro pizzu, nýbrž pro lasagne bolognese s otázkou, zda li na to mají nějaké odolné jednorázové krabičky (aby mi nepřivezly z trouby horké lasagne v umělé teplem zkroucené krabici).
Slečna mě "uklidnila", že lasagne nebudou horké, že jsou v takové krabici s fólií nahoře, kterou na několik místech propíchnu...... a ohřeju si jídlo v mikrovlnce...... takže jsem si raději objednala salát a i k němu jsem dostala dresink v pytlíčku, jak v McDonaldu. 
Není tady

No uprimne, ja bych si klidne za dobre stravovani sveho ditete priplatila. ale bohuzel nejsou jen taci, nektreri lide se tak stravuji i doma, tak jim to neprijde tak zvlastni a setri kde jde.
Není tady
Myslim, ze kazdy rodic, ktoremu aspon trochu zalezi na detati by si priplatil, ale tazko moze priplatit niekto, kto zije z ruky do huby ... a takych ludi je dnes coraz viac.
... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't. ... Není tady

Fidorko, zmiňuješ se o "honu na Jiřího Babicu".
Ani se nedivím, po prvním díle, (ani jsme nedokoukali) zklamání. Teď se s vařením roztrhl pytel. Na Public tv vaří příjemný kluk, ale příšerně mu to kazí P.Jančařík, to jsou tak hloupé kecy.
Oni Kluci v akci nasadili laťku hodně vysoko (vtip, vidíš jim do rukou atd.)
Někdy méně je více.
Není tady
Kamchinka napsal(a):
No uprimne, ja bych si klidne za dobre stravovani sveho ditete priplatila. ale bohuzel nejsou jen taci, nektreri lide se tak stravuji i doma, tak jim to neprijde tak zvlastni a setri kde jde.
Asi tak nějak... když vidím ty nákupní košíky... těstoviny s omáčkama v prášku, polívky v pytlíku, samý "dobrý nápady" a "dobrý mámy" s éčkama... a není to až tak o penězích... vždyť daleko levnější a nutričně lepší jsou samotné brambory s máslem a kefírem než těstoviny Kuře na paprice v prášku nebo 2 rohlíky se salámem nebo párkem....
Není tady
Oto, však ani já se nedivím
mě stačil jeden díl 
A když jsme u toho, koukáte na cizí kanály? Vaření s Nigelou Lawson nebo Dalií Smith? Nigela je docela atraktivní podívaná, ale taky to žulí, Dalia je poctivější, od té se člověk naučí aspoň bešamel, holanskou omáčku ve vodní lázni a podobné věci, ale jako správná angličanka zase vaří pro nás čechy neatraktivní jídla 
Není tady

Fidorko: presne, ty instantni veci nejsou moc levne, ale jsou snadnejsi, rychlejsi, v dnesni uspechane dobe, plno lidi sahne radeji tam, nebo lide co bydli sami, nebo i zensky od rodiny co je nebavi nebo nechteji varit... nebo neumi take moznost...
Ne že bych obcas nesahla take, ale snazim se vyhybat.
Není tady
Já mám taky doma dvě "Domácí" polívky v pytlíku od Knorra (ty by měly být údajně nejmenší zlo) a to pro případ, že by mě přejela Tatra s pískem nebo jsem utekla s milencem, tak aby měl manžel nějakou nouzovku k večeři
ale on říkal, že to mám vyhodit, že by si kdyžtak došel K Čejpům na pořádné jídlo

Není tady
S tim jidlem pro deti mi mluvite z duse - mala chodi do skolky a co tam dostavaji k obedu (za 70 Kc!!), to bych nedala ani psovi. Na obedy ji tam proste nenechavam. A pani reditelka me "uklidnila" - "nebojte, kdyz detem jidlo nechutna, vzdycky jim ho vylepsime kecupem, to pak jedi vsichni"! sance na normalni jidlo ve skolnim stravovani je asi v nedohlednu, normy ze sedesatych let budou zrejme platit naveky.
toho Babicu uz musim sakra taky zkouknout - kdy bezi??
Není tady

vendulak: pani reditelka je taky husta tedy....
Mě dostávájí ale reklamy na ty instatní polevky, - "polevka jako od maminky" ... nebo na ty jatrove knedlicky... no to me bere... chutnal jste nekdo opravdicke a ty instatni? nebe a dudy
Není tady

Hm, je to fakt já občas uvařím polívku z pytlíku(manža to má rád, já ze synem to moc nejíme), jinak bramb. kaši s prášku jsem ještě nikdy nejedla, dobré nápady jsem zkusila 1X a neudělalo to na mě žádný dojem, spíš jak by syn řekl je to blééé. Já jsem alergik a tudíš musím vařit domácí jídla, protože ty kupované mají spoustu alergenů. Manžovi chvíly trvalo, než si zvykl na vaření vše sojové mléko, sirup jen bez barviv a konzervantů, když se syn narodil, byl rád, že má zdravější jídlo, než ostatní děti, žádná podravka na dochucení ale vega s mořskou solí bez glutamánu a masox jsem teď koupila snad po 7 letech, ale až ho spotřebuji bude zase bio bez glutamánů a jiných neplech. No aby jste si nemyslely, že jsme svatí, tak občas koupím paštiku, a v neděli dovolím chlapům si kápnout do vývaru maggi. Jinak ne.
Není tady

ty dobry napady jsem lepe nahradila samotnou smetanou, s cesnekem, korenim a soli s peprem a bylo to lepsi... JInak ty polevky z pytliku mi prijdou silene slane, nejak jsem si na hodne slane veci odvykla...
NO ja koupila male ted solčanku,ale budu ji pridavat pozdeji, zatim ne.. a u nas v bio kramku maji i bujony bez glutamanu atd.. No tak pastiky u nas ji tatka, i kdyz me chutna mandlova, vim co tam je ale chut mi to zatim nezkazilo. jsem ale spis na syry nebo doboru sunku, ty ceske se nedaji srovnat treba s italskou sunkou, ty cesky duseny jsou takovy vlhky. a pekna srágorka jsou tavený sýry,... a co tak kolem vidim maminy to davaji i detem do roka.. no to by se dalo debatovat hoooodne dlouho:)
Není tady
Tak Babicu jsem ještě nikdy neviděla, asi se na to budu muset kouknout 
Jinak s těmi rychlojídly máte pravdu, já jsem chtěla lovit nějaké recepty vhodné pro děti na mimibazaru a skoro každý obsahuje masox, já dělala vždycky základ z pravého vývaru a než něco v kuchyni použiju, pořádně si přečtu složení. No jo no a pak přijede můj otec, do mojí polívky nalije půl magi (pro jistotu už si tyhle ingredience vozí s sebou) a nasype podravku, protože jinak je "nemastná neslaná" a někdo jiný si na nudle se zeleninou a kousky masa vylije čtvrt kečupu (to bych vraždila...).
V těch školkách je to tedy žalostné, jestli dělají kaše z prášků. To jsem se teď bavila s jednou učitelkou ze školky a ta zase říkala, že veškeré pomazánky na svačinky dětem dělají z margarínu 
Není tady
A koukali jste někdo na Primě na pořad "Ano, šéfe!" ? Tady mě kromě polotovarů (třeba kupovaný obalený sýr) a nejmíň deseti lahví kečupu
zarazila i celková úroveň vybavení věřím že průměrné české restaurace - ten sežvejkaný cedník byl možná spíš k pláči než k smíchu
Od pana Pohlreicha jsem konečně odkoukala, jak se porcuje kuře, aby byl skelet na polívku
Pokud jde o nás, bujon kupuju na střídačku bio a obyč (zvykáme si na zdravější chutě), používám ho při vaření vývarových polívek, a když má potom někam přijít vývar, mám zmražený ten "skorodomácí"
Na Maggi v lahvičce jsem byla zvyklá z domu, to byl vrchol nedělního oběda, cáknout si do talíře a ještě před ochutnáním polívku pořádně dosolit
pomalu si odvykám 
Polívku v pytlíku koupím občas, někdy mraženou gulášovou nebo dršťkovou pro přítele, docela dobré jsou mražené tvarohové knedlíky s ovocem (český výrobce). Někdy kupuju hotový houskový knedlík a bramborový klidně udělám z těsta ze sáčku - dělali jsme jednou i domácí bramborové těsto a v tomhle případě opravdu nevidím v konzistenci ani chuti tak velký rozdíl, abych nesáhla po pytlíku. V konzervě kupuju hotové fazole s párkem (nostalgie po vysokoškolských letech
)
Co mi ovšem nesmí přes práh, to jsou výrobky typu "dobré nápady", polívky, které se jenom zalívají horkou vodou, a hotové kořenící směsi.
Upravil(a) Judita (7. 3. 2009 13:26)

Judit: jo divala jsem se ted dvakrat na ano, sefe a presne jsem chtela napsta, tam je videt jak to vypada v restauracich a to i tech, kde by clovek cekla skvele veci, a asi ne uplne levne...
a ta spina v kuchyni je taky husta vec... kdyz bych se pred jidlem sla podivat do kuchyne, chut me prejde:(
Není tady
Tak se musím připojit, neboť má praxe začínala v pohostinství v kuchyni... to co sjem tam poznala, beru jako samozřejmost pro všechny hospody a restaurace...lépe řečeno brala jsem. Polévky jsme dělali zásadně z vývarů, drštky jsme si vařili sami, svíčková omáčka se nakládala týden dopředu, žluté koření zvané podravka a jiné jsme vůbec neznali... vepř. šťáva k masu se dělala jen z masa a cibule... žádné koření krom soli. takže opravu "domácí" kuchyň... pak jsem ovšem navštívila hostinec - bývalé pracoviště mé matky a šla jsem do kolen... do všech omáček velká piksla podravky, hořčice, bujón v prášku... no hnus nad hnus... vepř. ˇšťávu dělali z pytle, naředěnou vodou... polévky sušené, tzv. kohoutkový vývar
měla jsem maminu zaskočit (byla nemocná) a vařila jsem si podle svého... tak jak mě "zje.bal" pan šéf asi nezapomenu
prý že není na vyhazovaní a ať koukám dělat jako dělaj oni.
A každá hospoda kterou jsem poznala "zevnitř" tohle dělá... Jsem ráda, že jsem se naučila vařit, i když někdy sáhnu k jíšce z pytlíku, nebo k polévce ze sáčku, ale to mě opravdu tlačí čas... kdybych nemusela mít vařeno na půl 12, ani bych to takhle neřešila.
Není tady
Aby to nebylo tak jednostranné, napíšu já. Myslím, že se to hodně přehání. Prášek neprášek. Vidím tady maminky, které jsou na mateřské, chci vidět, až budete mít víc dětí a budete pracovat na plný pracovní úvazek, jak budete stíhat. 
A chci vidět, jak si lze připlatit - jak píše Oxi, když rodina má tak akorát životní minimum.
Asi ta strava tak nezdravá nebude, když se prodlužuje průměrný věk.
Mně se Babicovo vaření většinou líbí, rychlé, dobré a nenáročné. Nežiju proto, abych strávila půl života u plotny, znám lepší zábavu.
Kdo chce, ať si uvaří, kdo chce, chodí do restaurací..
Není třeba nikoho soudit. 
Jednou budeme stejně všichni jíst amarouny. 
Upravil(a) majkafa (13. 4. 2009 0:18)
Majkafo blbý je to, že mě to prostě nechutná... nechutná mi polévka ze sáčku, čínskou bych do sebe nedostala, nechutná mi br. kaše ze sáčku, nechutnají mi knedlíky z pytlíku... v šestinedělí vozil přítel obědy pro starouše z hospody a já radši jedla rohlíky, prostě jsem tam cítila tu sušinu a přemíru koření.
Je pravda, že polévku či omáčku bez masoxu neudělám, prostě je to pak lepší. Vývar nevývar.
Není tady