Oznámení

3. července : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěšný start letních grilovaček!

3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na naše tipy!

#1 2. 2. 2009 18:57

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Registrovaný: 4. 8. 2007
Příspěvky: 8271
Web

Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Milí kuchtíci a jedlíci, co máte rádi fórum o vaření a kuchyňce a jídlo vůbec;

dneska jsem narazila na výýýborný článek o tom jak se dneska hrozně žulí vaření a v mnoha bodech s ním souhlasím, tak se o něj chci podělit smile

V druhé části článku je hotový "hon na Jiřího Babicu", ale popravdě, viděla jsem jen jeden díl, ve kterém nabádal diváky, aby si omáčku k plněným paprikám vyrobili z prohřátého rajského protlaku naředěného vodou, tak na něj už nekoukám a soudě podle článku o nic nepřicházím smile

Tak se bavte a kvalitní kuchyni a surovinám zdar! wink

Není tady

 

#2 2. 2. 2009 20:27

dinosaurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Jižní Morava
Registrovaný: 3. 10. 2008
Příspěvky: 3451
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Fido, chvíly jsem pracovala v kuchyni(bohužel jsem toho musela zanechat, a vaření už pro mě zůstane jen koníčkem), a s tou bram. kaší je to bohužel pravda, používá se jak brab. kaše v prášku tak i bramborové těsto v prášku, s polívkama v prášku jsem se nesetkala, ale je to možné. Spíš je smutné, kolik se do polívek a omáček používá maggi, sojových omáček apod. O nějaké kvalitě těchto dochucovadel si můžeme nechat zdát, a jedí to i malé děti. Je pravda, že ve státní kuchyni se bohužel musí vystačit s malým rozpočtem, já osobně bych dítěti radši připlatila za kvalitnější stravu, ale kolik je takových?


Vítězí jen ten, kdo ve vítězství věří.

Není tady

 

#3 2. 2. 2009 21:04

amba
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 15. 8. 2006
Příspěvky: 857

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Stejný díl - rajská omáčka z protlaku naředěná vodou- jsem viděla také, a byl první a poslední. Opravdu  Jiřík Babica říká bláboly, ale proti gustu, žádný dišputát.
Jen na jeho rady mohou doplatit začínjící kuchařinky, které mají snahu se něco naučit a nemají zkušenosti.

Že se téměř všude "vaří" z prášků, vím, proto na běžné jídlo do restaurací nechodím. Když už jdu, tak jen do opravdu vybrané restaurace a jím jen to, co vidím, to znamená čisté přírodní maso nebo ryby, žádné kapsy, nic obaleného ani "zabaleného", ani mletého a tak.  Vaříme doma, kde nám chutná nejlépe.

Není tady

 

#4 2. 2. 2009 21:15

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

tedy precetla jsem taky clanek, a je to sila, at uz restaurace, jidelny pro deti, tak babica, toho pekne proprali:)

Co se tyka jidel v nemocnici, mam zkusenost a pekne jsem tam zhubla, coz mluvi samo o sobe:( a kase z prasku, tedy at je sebelepsi, fuj.. radsi zadnou...

Není tady

 

#5 2. 2. 2009 21:44

dinosaurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Jižní Morava
Registrovaný: 3. 10. 2008
Příspěvky: 3451
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Ambi, taky do restaurace chodíme vyjímečně, občas jdeme na grilované kolínko, to máme rádi, a jí se s chlebem. Manža je rybář, takže ryby máme doma.


Vítězí jen ten, kdo ve vítězství věří.

Není tady

 

#6 3. 2. 2009 0:34

amba
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 15. 8. 2006
Příspěvky: 857

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Dino, ty se máš, tak rybičky, jo?
Rozhodně stravování "venku" nezavrhuju, ale musí se holt vybírat.

Horší je to s jídelnama pro děti, myslela jsem si, že tam vaří  normálně.  No, ulehčují si práci jak jen to jde, ale v případě školních jídelen je to trestuhodné. Pak se všichni divíme, že máme největší výskyty rakoviny tlustého střeva na světě, když  už i  děti ve vývinu jsou živené takovýma s.......a.

Nevím, kolik stojí oběd ve školní jídelně, ale rozhodně by se nemusel skládat z vybraných  a drahých lahůdek. Rozhodně brkaše z brambor vyjde levněji než ta z prášku, jde jen o víc práce a za tu práci jsou v těch jídelnách placeni ! No to mě fakt rozlítilo.

Není tady

 

#7 3. 2. 2009 8:37

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Registrovaný: 4. 8. 2007
Příspěvky: 8271
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Jo Ambo, to mě přesně napadlo, že pak není divu, že jsme prolezlí rakem, obézní, nemocní, unavení..

Já jsem z tohoto důvodu přestala chodit do naší závodky. Polévky byly často na pohled neidentifikovatelné, až jídelní lístek napověděl, o jakou se jedná. Jinak se v klidu daly dělit na bílé, žluté a oranžové. Byly slané a chuově dost výrazné a vracely se mi z jícnu ještě v pět odpoledne. Pozorovala jsem u nich totéž, co je popisováno v článku: měly jakoby škraloup a rosolovitou konzistenci. Stejný nešvar pozoruju u omáček mojí mámy, protože zahušuje jíškou v prášku. Je to evidentní hlavně při studené teplotě, člověk má pocit, že si na knedlíky kydá pudink a nikoli omáčku. Musím jí to konečně vymluvit, za cenu že ji možná trochu urazím.

Jiank jsem byla před vánoci strašně zaneprázděná, neměla jsem čas si dojít na oběd a tak jsem si zavolala do pizzerie v okolí, ale nikoli pro pizzu, nýbrž pro lasagne bolognese s otázkou, zda li na to mají nějaké odolné jednorázové krabičky (aby mi nepřivezly z trouby horké lasagne v umělé teplem zkroucené krabici).
Slečna mě "uklidnila", že lasagne nebudou horké, že jsou v takové krabici s fólií nahoře, kterou na několik místech propíchnu...... a ohřeju si jídlo v mikrovlnce...... takže jsem si raději objednala salát a i k němu jsem dostala dresink v pytlíčku, jak v McDonaldu. roll

Není tady

 

#8 3. 2. 2009 8:57

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

No uprimne, ja bych si klidne za dobre stravovani sveho ditete priplatila. ale bohuzel nejsou jen taci, nektreri lide se tak stravuji i doma, tak jim to neprijde tak zvlastni a setri kde jde.

Není tady

 

#9 3. 2. 2009 9:10

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 14. 2. 2006
Příspěvky: 14365

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Myslim, ze kazdy rodic, ktoremu aspon trochu zalezi na detati by si priplatil, ale tazko moze priplatit niekto, kto zije z ruky do huby ... a takych ludi je dnes coraz viac.


http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

 

#10 3. 2. 2009 9:17

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Fidorko, zmiňuješ se o "honu na Jiřího Babicu".
Ani se nedivím, po prvním díle, (ani jsme nedokoukali) zklamání. Teď se s vařením roztrhl pytel. Na Public tv vaří příjemný kluk, ale příšerně mu to kazí P.Jančařík, to jsou tak hloupé kecy.
Oni Kluci v akci nasadili laku hodně vysoko (vtip, vidíš jim do rukou atd.)
Někdy méně je více.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#11 3. 2. 2009 9:18

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Registrovaný: 4. 8. 2007
Příspěvky: 8271
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Kamchinka napsal(a):

No uprimne, ja bych si klidne za dobre stravovani sveho ditete priplatila. ale bohuzel nejsou jen taci, nektreri lide se tak stravuji i doma, tak jim to neprijde tak zvlastni a setri kde jde.

Asi tak nějak... když vidím ty nákupní košíky... těstoviny s omáčkama v prášku, polívky v pytlíku, samý "dobrý nápady" a "dobrý mámy" s éčkama... a není to až tak o penězích... vždy daleko levnější a nutričně lepší jsou samotné brambory s máslem a kefírem než těstoviny Kuře na paprice v prášku nebo 2 rohlíky se salámem nebo párkem....

Není tady

 

#12 3. 2. 2009 9:27

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Registrovaný: 4. 8. 2007
Příspěvky: 8271
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Oto, však ani já se nedivím wink mě stačil jeden díl wink

A když jsme u toho, koukáte na cizí kanály? Vaření s Nigelou Lawson nebo Dalií Smith? Nigela je docela atraktivní podívaná, ale taky to žulí, Dalia je poctivější, od té se člověk naučí aspoň bešamel, holanskou omáčku ve vodní lázni a podobné věci, ale jako správná angličanka zase vaří pro nás čechy neatraktivní jídla sad

Není tady

 

#13 3. 2. 2009 17:29

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Fidorko: presne, ty instantni veci nejsou moc levne, ale jsou snadnejsi, rychlejsi, v dnesni uspechane dobe, plno lidi sahne radeji tam, nebo lide co bydli sami, nebo i zensky od rodiny co je nebavi nebo nechteji varit... nebo neumi take moznost...
Ne že bych obcas nesahla take, ale snazim se vyhybat.

Není tady

 

#14 3. 2. 2009 22:47

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Registrovaný: 4. 8. 2007
Příspěvky: 8271
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Já mám taky doma dvě "Domácí" polívky v pytlíku od Knorra (ty by měly být údajně nejmenší zlo) a to pro případ, že by mě přejela Tatra s pískem nebo jsem utekla s milencem, tak aby měl manžel nějakou nouzovku k večeři lol ale on říkal, že to mám vyhodit, že by si kdyžtak došel K Čejpům na pořádné jídlo tummenupp godlike

Není tady

 

#15 4. 2. 2009 11:28

vendulak
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 6. 11. 2006
Příspěvky: 1693

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

S tim jidlem pro deti mi mluvite z duse - mala chodi do skolky a co tam dostavaji k obedu (za 70 Kc!!), to bych nedala ani psovi. Na obedy ji tam proste nenechavam. A pani reditelka me "uklidnila" - "nebojte, kdyz detem jidlo nechutna, vzdycky jim ho vylepsime kecupem, to pak jedi vsichni"! sance na normalni jidlo ve skolnim stravovani je asi v nedohlednu, normy ze sedesatych let budou zrejme platit naveky.
toho Babicu uz musim sakra taky zkouknout - kdy bezi??


http://www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/141094.birthday.png

http://lbdf.lilypie.com/AQxup2.png

Není tady

 

#16 4. 2. 2009 13:50

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

vendulak: pani reditelka je taky husta tedy....

Mě dostávájí ale reklamy na ty instatní polevky, - "polevka jako od maminky" ... nebo na ty jatrove knedlicky... no to me bere... chutnal jste nekdo opravdicke a ty instatni? nebe a dudy

Není tady

 

#17 4. 2. 2009 19:12

dinosaurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Jižní Morava
Registrovaný: 3. 10. 2008
Příspěvky: 3451
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Hm, je to fakt já občas uvařím polívku z pytlíku(manža to má rád, já ze synem to moc nejíme), jinak bramb. kaši s prášku jsem ještě nikdy nejedla, dobré nápady jsem zkusila 1X a neudělalo to na mě žádný dojem, spíš jak by syn řekl je to blééé. Já jsem alergik a tudíš musím vařit domácí jídla, protože ty kupované mají spoustu alergenů. Manžovi chvíly trvalo, než si zvykl na vaření vše sojové mléko, sirup jen bez barviv a konzervantů, když se syn narodil, byl rád, že má zdravější jídlo, než ostatní děti, žádná podravka na dochucení ale vega s mořskou solí bez glutamánu a masox jsem teď koupila snad po 7 letech, ale až ho spotřebuji bude zase bio bez glutamánů a jiných neplech. No aby jste si nemyslely, že jsme svatí, tak občas koupím paštiku, a v neděli dovolím chlapům si kápnout do vývaru maggi. Jinak ne.


Vítězí jen ten, kdo ve vítězství věří.

Není tady

 

#18 4. 2. 2009 19:35

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

ty dobry napady jsem lepe nahradila samotnou smetanou, s cesnekem, korenim a soli s peprem a bylo to lepsi... JInak ty polevky z pytliku mi prijdou silene slane, nejak jsem si na hodne slane veci odvykla...

NO ja koupila male ted solčanku,ale budu ji pridavat pozdeji, zatim ne.. a u nas  v bio kramku maji i bujony bez glutamanu atd..  No tak pastiky u nas ji tatka, i kdyz me chutna mandlova, vim co tam je ale chut mi to zatim nezkazilo. jsem ale spis na syry nebo doboru sunku, ty ceske se nedaji srovnat treba s italskou sunkou, ty cesky duseny jsou takovy vlhky. a pekna srágorka jsou tavený sýry,... a co tak kolem vidim maminy to davaji i detem do roka.. no to by se dalo debatovat hoooodne dlouho:)

Není tady

 

#19 5. 2. 2009 10:56

Claire
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Kladno
Registrovaný: 20. 3. 2006
Příspěvky: 1649
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Tak Babicu jsem ještě nikdy neviděla, asi se na to budu muset kouknout lol
Jinak s těmi rychlojídly máte pravdu, já jsem chtěla lovit nějaké recepty vhodné pro děti na mimibazaru a skoro každý obsahuje masox, já dělala vždycky základ z pravého vývaru a než něco v kuchyni použiju, pořádně si přečtu složení. No jo no a pak přijede můj otec, do mojí polívky nalije půl magi (pro jistotu už si tyhle ingredience vozí s sebou) a nasype podravku, protože jinak je "nemastná neslaná" a někdo jiný si na nudle se zeleninou a kousky masa vylije čtvrt kečupu (to bych vraždila...).
V těch školkách je to tedy žalostné, jestli dělají kaše z prášků. To jsem se teď bavila s jednou učitelkou ze školky a ta zase říkala, že veškeré pomazánky na svačinky dětem dělají z margarínu roll


http://ugc-01.cafemomstatic.com/gen/full/2009/10/03/14/7z/4d/tsxmhh98ws.jpghttp://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI2NTUzU7IGXDASvwKl41.png
http://ugc-01.cafemomstatic.com/gen/full/2009/10/03/14/dh/7p/ts0i5un5wk.jpghttp://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI2NTUzVbIGXDASvAKk30.png

Není tady

 

#20 7. 3. 2009 13:26

x256987
Host

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

A koukali jste někdo na Primě na pořad "Ano, šéfe!" ? Tady mě kromě polotovarů (třeba kupovaný obalený sýr) a nejmíň deseti lahví kečupu lol zarazila i celková úroveň vybavení věřím že průměrné české restaurace - ten sežvejkaný cedník byl možná spíš k pláči než k smíchu hmm Od pana Pohlreicha jsem konečně odkoukala, jak se porcuje kuře, aby byl skelet na polívku tummenupp

Pokud jde o nás, bujon kupuju na střídačku bio a obyč (zvykáme si na zdravější chutě), používám ho při vaření vývarových polívek, a když má potom někam přijít vývar, mám zmražený ten "skorodomácí" wink Na Maggi v lahvičce jsem byla zvyklá z domu, to byl vrchol nedělního oběda, cáknout si do talíře a ještě před ochutnáním polívku pořádně dosolit lol pomalu si odvykám stolt

Polívku v pytlíku koupím občas, někdy mraženou gulášovou nebo drškovou pro přítele, docela dobré jsou mražené tvarohové knedlíky s ovocem (český výrobce). Někdy kupuju hotový houskový knedlík a bramborový klidně udělám z těsta ze sáčku - dělali jsme jednou i domácí bramborové těsto a v tomhle případě opravdu nevidím v konzistenci ani chuti tak velký rozdíl, abych nesáhla po pytlíku. V konzervě kupuju hotové fazole s párkem (nostalgie po vysokoškolských letech big_smile )

Co mi ovšem nesmí přes práh, to jsou výrobky typu "dobré nápady", polívky, které se jenom zalívají horkou vodou, a hotové kořenící směsi.

Upravil(a) Judita (7. 3. 2009 13:26)

 

#21 3. 4. 2009 11:35

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Judit: jo divala jsem se ted dvakrat na ano, sefe a presne jsem chtela napsta, tam je videt jak to vypada v restauracich a to i tech, kde by clovek cekla skvele veci, a asi ne uplne levne...
a ta spina v kuchyni je taky husta vec...  kdyz bych se pred jidlem sla podivat do kuchyne, chut me prejde:(

Není tady

 

#22 12. 4. 2009 21:51

markéta
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Beroun
Registrovaný: 15. 6. 2006
Příspěvky: 16367
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Tak se musím připojit, nebo má praxe začínala v pohostinství v kuchyni... to co sjem tam poznala, beru jako samozřejmost pro všechny hospody a restaurace...lépe řečeno brala jsem. Polévky jsme dělali zásadně z vývarů, drštky jsme si vařili sami, svíčková omáčka se nakládala týden dopředu, žluté koření zvané podravka a jiné jsme vůbec neznali... vepř. šáva k masu se dělala jen z masa a cibule... žádné koření krom soli. takže opravu "domácí" kuchyň... pak jsem ovšem navštívila hostinec - bývalé pracoviště mé matky a šla jsem do kolen... do všech omáček velká piksla podravky, hořčice, bujón v prášku... no hnus nad hnus... vepř. Ąšávu dělali z pytle, naředěnou vodou... polévky sušené, tzv. kohoutkový vývar va měla jsem maminu zaskočit (byla nemocná) a vařila jsem si podle svého... tak jak mě "zje.bal" pan šéf asi nezapomenu va prý že není na vyhazovaní a a koukám dělat jako dělaj oni.
A každá hospoda kterou jsem poznala "zevnitř" tohle dělá... Jsem ráda, že jsem se naučila vařit, i když někdy sáhnu k jíšce z pytlíku, nebo k polévce ze sáčku, ale to mě opravdu tlačí čas... kdybych nemusela mít vařeno na půl 12, ani bych to takhle neřešila.


http://www.ticker.7910.org/as1cCAv05aB1110NzU1NThkfDk4OTQ1N2pkYnxNYXR0aGlhc2Vr.gif27.09.2008 3320g 51cm  27.09.2009 10120g 80cm
http://www.ticker.7910.org/as1cHw6ag2B1110Nzc3MTE3ZHwyNjQ5MGp8RG9taW5pY2VrIA.gif 26.11.2010 3230g 50cm

Není tady

 

#23 13. 4. 2009 0:13

majkafa
Host

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Aby to nebylo tak jednostranné, napíšu já. Myslím, že se to hodně přehání. Prášek neprášek. Vidím tady maminky, které jsou na mateřské, chci vidět, až budete mít víc dětí a budete pracovat na plný pracovní úvazek, jak budete stíhat. big_smile
A chci vidět, jak si lze připlatit - jak píše Oxi, když rodina má tak akorát životní minimum.
Asi ta strava tak nezdravá nebude, když se prodlužuje průměrný věk.
Mně se Babicovo vaření většinou líbí, rychlé, dobré a nenáročné. Nežiju proto, abych strávila půl života u plotny, znám lepší zábavu.
Kdo chce, a si uvaří, kdo chce, chodí do restaurací..
Není třeba nikoho soudit. big_smile

Jednou budeme stejně všichni jíst amarouny. lol

Upravil(a) majkafa (13. 4. 2009 0:18)

 

#24 13. 4. 2009 21:25

markéta
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Beroun
Registrovaný: 15. 6. 2006
Příspěvky: 16367
Web

Re: Podvod z prášku - report o stavu české kuchyně :)

Majkafo blbý je to, že mě to prostě nechutná... nechutná mi polévka ze sáčku, čínskou bych do sebe nedostala, nechutná mi br. kaše ze sáčku, nechutnají mi knedlíky z pytlíku... v šestinedělí vozil přítel obědy pro starouše z hospody a já radši jedla rohlíky, prostě jsem tam cítila tu sušinu a přemíru koření.
Je pravda, že polévku či omáčku bez masoxu neudělám, prostě je to pak lepší. Vývar nevývar.


http://www.ticker.7910.org/as1cCAv05aB1110NzU1NThkfDk4OTQ1N2pkYnxNYXR0aGlhc2Vr.gif27.09.2008 3320g 51cm  27.09.2009 10120g 80cm
http://www.ticker.7910.org/as1cHw6ag2B1110Nzc3MTE3ZHwyNjQ5MGp8RG9taW5pY2VrIA.gif 26.11.2010 3230g 50cm

Není tady

 
NÁŠ TIP:

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů