|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Mám už od školky takový divný pocit a nevím, jestli to popíšu správně a jestli mě pochopíte. V rodině o tom nemluvím, abych nebyla za blázna. Prostě mi připadá, že jsem nějaká jiná než ostatní. Celou tu dobu, co žiju, se dívám jen z těch svých očí, ze své hlavy, už ve školce mi bylo jasné, že tu místnost tam neuvidím nikdy očima Janičky, Rosti, nebo Pavla. Takový pocit, že když spíte, nic neexistuje, možná tak jen vaše sny. Je to pocit, že poznatky, o kterých nevíte vy, jakoby nebyly a jakoby se s tím ti lidé zbytečně namáhali. Nebo, jako když zemřete, že tím pádem skončí svět. Asi bych byla radši, aby byla možnost reinkarnace, ale i tak bych nemohla odžít úplně všechny životy. Neměla jsem ani ráda dějepis, protože svět přede mnou jakoby nebyl. Máte někdo podobný pocit, nebo mi celá ta léta hrabe?
Není tady
máš umělecké sklony ?
obvykle umělci mají svůj svět, vidí TO jinak.............znám to od mého odce a teď od anděla
Není tady
vera napsal(a):
... znám to od mého odce a teď od anděla
To jo, tvůj odec asi byl jiný, když je teď z něho ten anděl...
Není tady

Lumi takových lidí je víc jen ne každý to řekne. Jsi ve své podstatě normální.
Slavek neumí moc číst že, ale nevím co je špatnýho na tom, že někdo věří v anděly, boha....
Není tady
... odec ................................................................. ?
Čím dál více lidí je jiných.... je to vidět i na jejich češtině.... 
Upravil(a) Slavek17 (31. 1. 2009 11:29)
Není tady

Hm ty jsi pan dokonalý, tak to jo.
Není tady

Možná to souvisí s věkem - jak si člověk začne uvědomovat svoji individualitu -jako dítě jsem o podobných věcech často přemýšlela a jako mladá řešila zase tu smrt, jaké to bude, až umřu, jak si svět bude existovat a bude mu úplně fuk, že tu nejsem.... - pak to nějak samo ustalo
Upravil(a) mashanka (31. 1. 2009 11:40)
Není tady
Luminko, to, co popisuješ, mi připadá zvláštní, v takové míře tyhle pocity neznám a nemám ve svém okolí nikoho, kdo by se mnou o něčem podobném mluvil. Co myslíš, znamená to, že nikdo takový neexistuje? Nebo že jedna z nás je normální a druhá divná? Nejspíš to znamená jenom tolik, že máme obě omezený počet známých a že se lidé zdráhají o podobných věcech mluvit 
Mezi "všichni" a "jenom já" existuje spousta možností. Každý člověk je určitého ražení, má své zváštnosti, jako kytky nebo stromy. Možná je v našem podnebí víc jabloní než cypřišů, ale to přece neznamená, že cypřiše neexistují nebo že by jeden z těch stromů byl normálnější (ale ani to, že by byl míň nebo víc hodnotný) než ten druhý.
Myslím si, že pokud si člověk má uvědomit nějakou svou zváštnost, nějaký dar a nadání, často se narodí do prostředí, ve kterém zpočátku nikoho podobného nenachází. Tím víc si může uvědomit, v čem je jeho jedinečnost, i když ta jedinečnost vypadá hodně neprakticky.
Samozřejmě jsou i duševní poruchy, které leží za hranicí toho, co se dá vnímat jako osobní zvláštnůstka, ale nemyslím, žře by to byl tvůj případ 
podle mě jsi akorát k určitým věcem asi víc vnímavější, citlivější, tak možná proto se zabýváš myšlenkami, které někoho jiného ani nenapadnou. osobně tyhle pocity, alespoň v téhle formě, nemívám, ale taky jsem přesvědčená, že ti nehrabe a že takových lidí je mnohem mnohem víc, jen tím, že o tom nemluví, tak se o to nich neví 
Není tady
ja mivam nekdy taky takový pocit.Jakože žiji jen já a to ostatní kolem mě existuje jen když u toho jsem.Taky to neumim moc popsat ale to sve já vnimam ,že ten život je jen o mě.Pořád jenon já ..Je to teda logické,každý vnímáme jen ten svuj zivot a ti ostatni jsou jen jeho soucasti ale ne každý o tom takhle premýšlí.Ale už dlouho jsem takhle nepřemýšlela až ty jsi mi o připomněla.
Není tady
ber to jako dar.............třeba tvůj život nebude tak "obyčejný"
já jsem prožila celý svůj život s otcem-umělcem, který viděl svět úplně jinak než ostatní........a teprve až zemřel a pak...........jsem si uvědomila, jak to bylo krásné...............taky jsem si nassála tu jinakost........a beru to jako obohacení a děkuji osudu, že mi to dopřál............
Není tady
Krásný!!!... Donutili jste mě jít hledat jeden článek, který mě po přečtení pár vět moc zaujal. Nedočetla jsem, a odkládala... a založila..., tož teď ho najdu. Ptz. je URČITĚ k tematu... a o mně a některých tady, též... 
Není tady
Ok, mám to. V MF dnes koncem roku jsem četla:
Ioan James: Mimořádní lidé - mimořádné výkony
..."Co mají společného Michelangelo Buonarroti, Filip II. Španělský, Albert Einstailn či Andy Warhol? Zvláštní uzavřenou povahu, již lze připsat mírné formě autismu, známé jako Aspergův syndrom. Čtivé portréty dvaceti pozoruhodných lidí, kteří "měli často pocit, jako by byli cizinci na Zemi, a přesto dosáhli významných úspěchů."
další třeba na http://www.dobromysl.cz/scripts/detail.php?id=232
http://aleph.vkol.cz/pub/svk01/00086/40/000864035.htm
A v pondělí jdu do knihovny 
Není tady
Janina08 napsal(a):
ja mivam nekdy taky takový pocit.Jakože žiji jen já a to ostatní kolem mě existuje jen když u toho jsem.Taky to neumim moc popsat ale to sve já vnimam ,že ten život je jen o mě.Pořád jenon já ..Je to teda logické,každý vnímáme jen ten svuj zivot a ti ostatni jsou jen jeho soucasti ale ne každý o tom takhle premýšlí.Ale už dlouho jsem takhle nepřemýšlela až ty jsi mi o připomněla.
Tys to vystihla úplně přesně, ty cítíš úplně to, co já. V běhu dní si to neuvědomuju, to až když jsem třeba sama a utiší se ten denní šrumec. Nechtěla jsem, aby to vyznělo jako nějaké sobectví, že jsem střed vesmíru. A minulost samozřejmě respektuju, vždyť byla objevena elekřina, vynalezeny motory, a protože to používám, tak se mě to týká. Ale to z minulosti, co se mě netýká, nebo je to v současnosti a daleko, tomu ani nerozumím. Pak nerozumím ani některým filmům.
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
Ok, mám to. V MF dnes koncem roku jsem četla:
Ioan James: Mimořádní lidé - mimořádné výkony
..."Co mají společného Michelangelo Buonarroti, Filip II. Španělský, Albert Einstailn či Andy Warhol? Zvláštní uzavřenou povahu, již lze připsat mírné formě autismu, známé jako Aspergův syndrom. Čtivé portréty dvaceti pozoruhodných lidí, kteří "měli často pocit, jako by byli cizinci na Zemi, a přesto dosáhli významných úspěchů."
další třeba na http://www.dobromysl.cz/scripts/detail.php?id=232
http://aleph.vkol.cz/pub/svk01/00086/40/000864035.htm
A v pondělí jdu do knihovny
Tos mi nasadila brouka do hlavy, ten syndrom bych mohla mít. Taky mi šla matematika a nešla literatura a dějepis. Někdy jsem nechápala, proč se někdo na mě zlobí. A taky jsem nepochopila jedno rčení, když učitelka řekla, že ke slovnímu příkladu máme napsat odpověď, že tam zbylo tolik a tolik - no, už nevím čeho. No, vyšlo mi 10. Ptala jsem se babičky: To tam mám napsat 5 a 5?
Tak nejen prosopagnosie - špatně si pamatuju obličeje, ještě Aspergův syndrom.
Není tady
Lumi? Opravdu jsem přesvědčená, že určitým způsobem je to přednost, jak napsala Vera. Rainmana jsem viděla už jako děcko, a nechápala jsem, proč mě tak přitahoval...
Není tady
Jo, taky dokážu hodně dlouho mluvit na jedno téma, lidi okolo to štve, a mě zase štve, že oni už téma stáčejí jinam, na něco, co mě nebaví. A náhlé změny mě taky rozházejí, takové to: Všeho nechej, teď dělej tohle, anebo, že je změna programu.
Není tady
Lumi, buďto jsme obě cáklý nebo obě normální:
Já takhle nevnímala ve školce, spíš poslední dobou. S těmihle myšlenkami si jen tak hraju a říkám si, že možné to je. Že není žádný svět, že si jen každá duše vytváří svou realitu, aby se něco naučila. 
Není tady
Holky, je to jasný: máme "syndrom"...
Víte jak tomu řikám já?
Lidi, proč létáte do vesmíru, když nemáte ani potuchy, co se děje tady, mezi náma?!?
Není tady

Ooops, toto patrí vedľa. sorry.
Upravil(a) Selima (1. 2. 2009 14:46)
Není tady

A takéto pocity som mávala na strednej kšole a sšasti na vysokej... potom tie bariéry nejako padli a ja som naopak začala cítiť, že som súčasťou akoby každej rastliny, zvieraťa, kameňa a naopak...
Není tady

luminka napsal(a):
Mám už od školky takový divný pocit a nevím, jestli to popíšu správně a jestli mě pochopíte. V rodině o tom nemluvím, abych nebyla za blázna. Prostě mi připadá, že jsem nějaká jiná než ostatní. Celou tu dobu, co žiju, se dívám jen z těch svých očí, ze své hlavy, už ve školce mi bylo jasné, že tu místnost tam neuvidím nikdy očima Janičky, Rosti, nebo Pavla. Takový pocit, že když spíte, nic neexistuje, možná tak jen vaše sny. Je to pocit, že poznatky, o kterých nevíte vy, jakoby nebyly a jakoby se s tím ti lidé zbytečně namáhali. Nebo, jako když zemřete, že tím pádem skončí svět. Asi bych byla radši, aby byla možnost reinkarnace, ale i tak bych nemohla odžít úplně všechny životy. Neměla jsem ani ráda dějepis, protože svět přede mnou jakoby nebyl. Máte někdo podobný pocit, nebo mi celá ta léta hrabe?
Docela mi mluvíš z duše...já jsem také vždycky přemýšlela o životě. Poslední dobou stále více, protože mi umřela babička.
Jako bych se na svůj život dívala z nějakého vyššího místa. Né, jenom na svůj, ale i na ostatní lidi. Jsem hodně pozorovací typ člověka. Někdy když přemýšlím o tom až umřu, že neuvidím, lidi, které jsem měla ráda, přírodu, zvířata...až mně z toho jde husina po zádech.
Upravil(a) Natálie (1. 2. 2009 17:42)
Není tady
Natálie, taky se mi nebude chtít odcházet. Doufám, že budu tak stará, ošklivá a nemocná, že se na to budu tak trochu těšit. Tak nějak znenadání by se mi nechtělo. Dokonce jsem četla v jedné knize úvahu, že starší lidé pořád nadávají, jak je svět špatný a jak se změnil k horšímu, aby si ulehčili ten odchod a nebylo jim to tak líto.
Není tady
ahoj, tak tohle mě docela zaujalo. moc. pamatuju si na tyhle pocity už od školky. ono se to těžce popisuje. ale luminka to vystihla skvěle. nikdy jsem nepřišla na to z čeho ten pocit pramenil. na sídlišti jsem to vnímala asi nejvíc. moc jsem si nevěřila, byla jsem taková pomalejší, kam mě postavili, tam jsem stála. ráda jsem trávila čas o samotě. možná jsem nepociťovala důvěru, nevím. sídliště plný lidí, vnímala jsem všechny kolem sebe jako jedno velké společenství a já jsem měla pocit, že jsem jiná než ostatní a že to všichni ví, že se všichni znají a já jako bych žila v prostředí, kde dva břehy odděluje řeka a já věděla, že jako jediná neumim plavat, že se nikdy k těm naproti nedostanu, že k nim nebudu nikdy patřit. Časem to nějak opadlo, nebo jsem to přestala vnímat, nevím. taky se někdy zamyslím nad tím jaký to bude až budu po smrti. přestavuju si všudy přítomný skotačení a smích, lidi z práce do práce, běžný život, louku plnou květin, malé děti, jak po ní utíkají a já ležim někdě, kde už je totální konec, všudy přítomná tma, nemůžu dýchat, vidím, že jsem si prožila život, vidím jak já už nejsem a ten pocit, že ani zítra, ani za 50 let, ani za 100 už nikdy nebudu existovat. proboha, teď musim vypadat jako blázen, vůbec se ničim takovým netrýznim, to ne. jen mě jednou ta představa napadne.
jenom bych ještě dodala možná nedůležitou informaci - jsem z rozvedené rodiny. poprvý když mi byly 3 roky a podruhé ve 13 letech. taky jsem hodně přemýšlivá, tudíž melancholická, ke každému přistupuju jako k individualitě, mám empatie. kolegyně si ze mě utahují, ale v dobrým, že jsem taková matka milosrdná. jako dítě jsem bývala introvert, nevím jestli to je možné, ale podařilo se mi to nějak obrátit. chci říct, že v hloubi duše jsem pořád takovej samotář, sólista a tak, ale nikdo z mého okolí, třeba z práce, kde jsem přes dva roky, mě za introverta nemá. protože pořád někde něco melu hubou, po tátovi mám asi takovej ten černej, ironickej humor, sarkasmus. no, to už je ale trochu off topic.
Není tady
Nemám s tím osobně na vlastní kůži žádnou zkušenost, nikdy jsem takový pocit neměla....
Ale připomnělo mi to mou matku - psychotika. Samozřejmě neříkám, že jste cáklé
, ale takhle má mamka vnímala svět. Aspoň ho takto popisovala. Byla taková neukotvená v tom reálném, obyčejném světě, byla sama ve svém světě...
Možná to je úplně něco jiného, ale tohle mi jí připomnělo...

Není tady