|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|

Co to je to sobectví? Kdo to je sobec? Není sobec jen ten, co má rád sám sebe a dělá jen to, co sám uzná za vhodné a nenechá se snadno manipulovat?
Zdá se mi, že se tohoto slova moc nadužívá, že je to stejně jak s pojmem "blbec". Každý ho vidí v tom druhém, ale na sebe neukáže 
Není tady
Sobec je ten, kdo se má rád, víc než je zdrávo 
Upravil(a) Santala (30. 1. 2009 14:09)
)Není tady
Co je štěstí?
Tvá radost, která druhým nepřináší smutek ani žal. To ostatní je sobectví.
(z pohádky Princ Bajaj)
Není tady

Sobec je ten, kdo hájí především svoje zájmy, bez ohledu na druhé.
I když prosazuji svou, měl bych brát ohled i na ostatní a není to o manipulaci.
Příklad:
Sobec kuřák si zapálí ve výtahu. Nesobec to neudělá. Ne proto, že je slabý. Protože bere ohled na další, kdo tím výtahem pojedou. To ale neznamená, že si v prvním patře u šéfa v kanclu neřekne o větší plat 
Nemusí být nutně sralbotka.
Není tady

Sebectvo je, keď moje ego utláča egá ostatných...

Není tady
Sobectví je, když někdo myslí moc na sebe, a nemyslí na druhé. Pár sobců ve svém okolí znám.
Javena a s tím kouřením ve výtahu je to síla, u nás je v celém baráku zakázáno kouřit, a stejně tu lidí kouří, a neberou ohled na druhé
a mě se dokonce stalo, že jsem jela s miminekm ve výtahu a chlap si chtěl zapálit, tak jsem mu vynadala a on mi řekl, aby jsem se n.......a .
Upravil(a) topazio (30. 1. 2009 14:38)
Není tady

KALIK napsal(a):
Co to je to sobectví? Kdo to je sobec? Není sobec jen ten, co má rád sám sebe a dělá jen to, co sám uzná za vhodné a nenechá se snadno manipulovat?
Zdá se mi, že se tohoto slova moc nadužívá, že je to stejně jak s pojmem "blbec". Každý ho vidí v tom druhém, ale na sebe neukáže
souhlasím - nejvíc "sobců" mají okole sebe lidé, kteří se snaží ostatní manipulovat a přetvářet ke svému obrazu - když se nedá, je sobec
Není tady
mashanka napsal(a):
... a nejvíc "sobců" mají okole sebe lidé, kteří se snaží ostatní manipulovat a přetvářet ke svému obrazu - když se nedá, je sobec
Mohu potvrdit.... Bohužel je to tak !!!!! ........
..... velice trefně řečeno!
A ještě bych dodal: ... a když se poddá, tak stejně všechno prohraje a "nesobcem" se nestane... (obvykle se totiž nedá bojovat s citovým vydíráním, zvláště když je aplikováno přes děti !!!! - citoví vyděrači jsou nejhoršími formami manipulátorů).
Upravil(a) Slavek17 (30. 1. 2009 18:19)
Není tady
mashanka napsal(a):
KALIK napsal(a):
Zdá se mi, že se tohoto slova moc nadužívá, že je to stejně jak s pojmem "blbec". Každý ho vidí v tom druhém, ale na sebe neukážesouhlasím - nejvíc "sobců" mají okole sebe lidé, kteří se snaží ostatní manipulovat a přetvářet ke svému obrazu - když se nedá, je sobec
to si nemyslím ...
Není tady
Sobec je označení pro lidi, kteří nedělají to, co chceme... s tím bych souhlasila :-)
Není tady
asi si každej pod slovem sobec představujeme něco jiného
Není tady
PPavlaa napsal(a):
asi si každej pod slovem sobec představujeme něco jiného
A co si pod tím slovem představuješ Ty?
Já tu svou definici ještě doplním:
Sobec je označení pro lidi, kteří nedělají to, co chceme...
... a zejména, pokud se neumíme sami postavit za svoje zájmy... tak ty druhé označujeme za sobce (jakože nehájí naše zájmy, ale to by přece měli, že - jinak jsou sobci :-)
Takže se vlastně vztekáme na vlastní neschopnost. Ale ty druhé nazýváme sobcema.
Jinou představu fakt nemám 
Není tady
Martinka1 napsal(a):
Sobec je označení pro lidi, kteří nedělají to, co chceme... s tím bych souhlasila :-)
Já ne ... ani náhodou ... přece není povinnost druhýho dělat co chci já a když to on nemá stejně a nechce tak mu vyčiním, že je sobec ?
A nebo to teda nechápu ...
Není tady
Sobec je podle mě ten, kdo jde za svým cílem tak, že ublíží - vědomě ublíží poškodí ostatní .. jak se říká přes mrtvoly .. pro mě je sobec ten kdo takhle ublíží a ví o tom ...
Není tady
Amriana napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
Já ne ... ani náhodou ... přece není povinnost druhýho dělat co chci já a když to on nemá stejně a nechce tak mu vyčiním, že je sobec ?
no, pokud něco dělám a totéž nedovolím dělat tomu druhému, tak to je sobectví...podle mě 
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Amriana napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
no, pokud něco dělám a totéž nedovolím dělat tomu druhému, tak to je sobectví...podle mě
Já nechápu to "nedovolím" - přece ten druhý je dospělý člověk, tak si to nenechá líbit, ne?
Proč by měl nechat někoho druhého, aby mu něco "nedovolil"...
"Nedovolí" něco rodič dítěti, a ne jeden dospělý člověk druhému.
No a max. tak ještě vláda, ta může něco nedovolit, když vydá zákon. Ale jinak ne.
Jinak ten člověk, který nechá druhého aby mu něco "nedovolil" se chová jako dítě...
Není tady

Heřmanka napsal(a):
Amriana napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
Jak nedovolím, to nechápu - to ho jako svážu do kozelce ?
Není tady
mashanka napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Amriana napsal(a):
Já ne ... ani náhodou ... přece není povinnost druhýho dělat co chci já a když to on nemá stejně a nechce tak mu vyčiním, že je sobec ?A nebo to teda nechápu ...

Není tady

Sobec? No, sobec byl můj manžel, jeho zájmy byly prvořadé a musela jsem jim podvolit i já, pokud jsem chtěla něco i podle sebe, vynadal mi, že jsem sobec. Když on chtěl jít do kina, šlo se, protože on to chtěl, když on chtěl jít na kolo, muselo se jít,protože on to chtěl, tak to bylo se vším. V momentě, kdy jsem chtěla jít já třeba na vycházku, s ním, tak mi řekl, že jsem sobec, když nechápu, že ho to nebaví. Druhý den mi klidně řekl, že jsem sobec a nedokážu udělat něco proto, abych druhého potěšila a nechci s ním jít na pivo.
Já jsem naučila být trochu sobec v tom, že už nedělám dětem poskoka, neobětuju jim všechno. Takže jsem de facto tak sobec, protože jsem začala víc myslet i na svoje zájmy a potřeby.
Není tady
Modroočko ale to bych řekla že je zdravé sobectví :-)
Není tady
Amriana napsal(a):
Sobec je podle mě ten, kdo jde za svým cílem tak, že ublíží - vědomě ublíží poškodí ostatní .. jak se říká přes mrtvoly .. pro mě je sobec ten kdo takhle ublíží a ví o tom ...

Není tady
Martinka1 napsal(a):
mashanka napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
no, pokud něco dělám a totéž nedovolím dělat tomu druhému, tak to je sobectví...podle měJak nedovolím, to nechápu - to ho jako svážu do kozelce ?
achjo, copak si ta slova nedokážete představit jinak nežli materiálně ???? "nedovolím" znamená...já právo mám a druhý to právo nemá... a pozor, sobec neví, že druhému ublížuje, pro něj je to přirozené a jediné správné
sobec to tedy nedělá vědomě 
Není tady
Martinka1 napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Já nechápu to "nedovolím" - přece ten druhý je dospělý člověk, tak si to nenechá líbit, ne?
Proč by měl nechat někoho druhého, aby mu něco "nedovolil"...
"Nedovolí" něco rodič dítěti, a ne jeden dospělý člověk druhému.
No a max. tak ještě vláda, ta může něco nedovolit, když vydá zákon. Ale jinak ne.
Jinak ten člověk, který nechá druhého aby mu něco "nedovolil" se chová jako dítě...
uff...tak překroč rámec slova "nedovolit" a dej mu další rozměr... a nemluvím o tom, co okolí, ale jak se chová SOBEC...to vůbec nemá souvislost s tím co si necháš nebo nenecháš líbit...
příklad...manžel má milenku...a na manželku žárlí dělá scény, že by snad mohla mít milence... to je sobectví ve smyslu...manžel může, to je podle něj (sobce) správné...a manželka nemůže, to je podle něj (sobce) nesprávné... zjednodušeně řečeno...sobec používá dva různé metry
...holkýýý obecně 
je to takhle lépe vysvětleno? slovo "nedovolit" ?
Není tady

Není náhodou slovo sobec jen hanlivá forma pro sebelásku? Říct o někom, že je sobec, je svého druhu soud, odsouzení, že je špatný...
Aby byl někdo sobec, musí mít k sobě nějaký "submisivní" protějšek, který sobectví toho druhého toleruje. Co je horší, být sobecký nebo "submisivní" v tomto smyslu?
Není tady

Heřmanka napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
mashanka napsal(a):
achjo, copak si ta slova nedokážete představit jinak nežli materiálně ???? "nedovolím" znamená...já právo mám a druhý to právo nemá... a pozor, sobec neví, že druhému ublížuje, pro něj je to přirozené a jediné správné
sobec to tedy nedělá vědomě
Když to tedy chudák neví, napadá mě to jediné a nejjednodušší - říct mu to, aby to tedy věděl
- aby snad pro Krista pána někomu nevědomě neublížil . Ovšem já si myslím, že to ví moc dobře, jen je mu to prostě jedno
Upravil(a) mashanka (30. 1. 2009 23:24)
Není tady