6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
ahoj kocinky, potrebuju neco vysvetlit. mela jsem s Krystufkem hodne starosti, nez se mi narodil a po jeho narozeni jsem neunikla ani ja prisnym genetickym testum. zatimco Krystofovo vysledky budou tak podrobne, ze se na ne bude cekat 6 -9 mesicu, ty svoje uz mam doma. V kostce je v nich napsano, ze moje predispozice k poceti miminka s Edwardsovym syndrome jsou 1 : 40 coz je cislo astronomicke
Mluvila jsem o tom s genetickou a ta mi nabidla, v pripade dalsiho tehu nejake jine testy mimo amnioscentezy, ktere se provadeji v 8 - 10 tydnu tehu a do 16 tydne jsou vysledky. Jelikoz jsem absolutne nepochopila o co se jedna (zejmena jsem byla upozornena na vysoke riziko samovolneho potratu) chtela bych se zeptat tu nekoho, kdo o tom slysel, nebo ten test podstoupil aby mi vysvetlil, o co se to vlastne jedna?
Nerikam, ze se do dalsiho mimi hrnu, ale tak nejak mam pocit s tim predcasnym porodem, ze mi "neco" chybi, na druhou stranu, Krystof ma 3 mesice tyden a jeste nedokaze vubec drzet hlavicku, takze zrejme nejaky problem bude a rikam si, ze kdyz bude, tak rozhodne investuji cas, penize a energii do toho moje zlaticka a dalsi mimi by bylo jen prekazkou. A kdyz nebude..... V kazdem pripade je dobre vedet vo co go
Není tady
Dito, napadlo mě, jestli se nemůe jednat o odběr choriových klků - info např. http://www.vrozene-vady.cz/genetika/index.php?co=cvs , ale kdy si to zadá do vyhledávače, vyjede spousta odkazů...
jen se mi nezdá ten 8.-10.týden, protoe se mi zdá, e tento odběr se dělá spí kolem 10.-12.tt nebo tak nějak...
Není tady
Leni dik, to bude ono asi, rikali mi, ze se odebira cast tkane placenty ale ze se to provadi jen u zen s velkym ryzikem, protoze nebezpeci potratu je dost vysoke. Taky tam pisou 10 - 12 tyden ale ty vysledky do 16 tydne jsou asi jiste, mozna i driv, teda kdybych na to sla hned v 10 tydnu. Kazdopadne si toho najdu vic a budu trochu studovat
Není tady
Dito, urcitou dobu jsem sledovala tvoje vlakno...pak jsem nejak prestala, gratuluju ke Krystufkovi a drzim moc a moc palce, aby byl OK
Muzu se zeptat, zda ti uz potvrdili u Krystufka nejakou vadu??? Treba ma jen svalovy tonus a postaci treba Vojtova metoda...
Ta tvoje predispozice je pro obe pohlavi??? Jedna moje znama mela taky spatnou genetiku, v 28.letech po udrzovanem tehotenstvi (prolezela celych 9.mesicu v nemocnici) porodila holcicku, vypadala do roka zcela zdrave (nebyl duvod zjistovat nejakou genetiku)...pak zacla pri chozeni za sebou tahat jednu nozicku, takze jim zacli delat ruzna geneticka vysetreni...zjistili jim, ze jsou oba s manzelem zdravi, ale kombinaci jejich genu maji 85%, ze se dalsi dite narodi zase postizene...na specialni geneticka vysetreni jezdili prave do Francii, tam jim zjistili, ze pravdepodobnost na genetickou vadu je "jen" 75%. Zkouseli vse, i darovane spermie ci vajicko, ale bud se potvrdila vada ci samovolne potratila...
Holcicka se pak zhorsovala, az do stadia mimina, ke konci ji krmili hadickou primo do zaludku...hruza
Nakonec adoptovali chlapecka a v lete nato otehotnela prirozene, vse bez komplikaci a loni v cervnu porodila zdraveho chlapecka ve 40.letech
Myslim, ze v pripade dalsiho tehotenstvi budes pod hooooodne velkym drobnohledem, ale tim hornim popisem jsem te nechtela postrasit, spis ti rict, ze i kdyz ti daji strasnou pravdepodobnost na VVV, tak se to nemusi stat a ze by jakekoliv dalsi tehotenstvi urcite vic ohlidali...
Není tady
Adulko, dekuju za gratulace ke Krystufkovi. Vadu nam zatim nepotvrdili, ty testy na reflexi, jak se delaji hned po porodu jsme meli 8 a po 5ti minutach 9, jen nemel saci reflex a byl hodne hypotonni ?? to jako ze byl az moc "gumovej" To pry proto, ze byl nedonosenej. Vojtovka nas asi nemine, dokonce uz se zacinam sama zajimt, nechci cekat, az si nas nekdo vsimne a nekam nas posle. Na nezvedani hlavicky ve skoro 3,5 mesicich se zacinam docela bat.....
Jinak nam upravili geneticky vzorce na 46 xy[6] 47 xy +m[14] nevim poradne, co to vsechno znamena, vim jen, ze ten marker je jen v 50% bunek v chromosomu y. Takze to asi bude platit jenom pro chlapecky. Dcera je uplne zdrava. Tot vse. Dalsi podrobnejsi vysledky dostanu az za pul roku.
Ta predispozice je zatim jenom pro me, manzel sel na krev pozdeji, takze vysledky jeste nemame, ale dela je stale jedna a ta sama geneticka, nejaka pani s nekonecnou radou titulu, takze to asi umi a hlavne nas vsechny tri uz jako pacienty zna.
Ten dohled mi slibuji teda radny, ale ja s tim zatim nespecham, zalezi na Krystufkovi, treba na to ani nedojde....
To je mi lito te kamaradky, vubec si neumim predstavit, ze by se mel Krystof takhle zhorsovat brrrrr, taky si rikam, ze nebyt te amnioscentezy, tak jsme meli uplne klidny zivot a nikdo by o nicem nevedel. Mrzi me, ze i kdyz se prognozi nepotvrdi a Krystof bude stale krasne a zdrave miminko, tak bude mit stejne uz nafurt v ockovacim prukazu napsano o Edwardsove syndromu
Upravil(a) Dita.L (29. 1. 2009 23:48)
Není tady
Ditu jak to? ("bude mit stejne uz nafurt v ockovacim prukazu napsano o Edwardsove syndromu ")
Není tady
Dituko,nai kluci jsou narozeni v 32+6tt a hlavičku začali pořádně zvedat před pár dny.Před tím to byla jen taková snaha,ale spí nic jak něco.Nemůe to být ovlivněno i timhle?
Není tady
Petrus no pry ze ten vzorec, co jsem nahore napsala znamena, ze tech 50% bunek ma castecnou trisomii 18 v mozaice. Kdyz jsem se na to ptala podrobneji, tak pry to neni trisomie komplet, protoze je to jen malinky marker a v mozaice proto, ze ne vsechny organy a bunky v tele to maji. Zatimco ja byla stastna, zeje Kolombo zdravej, oni zkoumali, jestli ho muzou ockovat (detem s edwardsem se pry ockovani nedava, ani zadne operace se nedelaji, protoze je tak silene postizeni, ze by je injekce zabila)
Kdyz na nem nic nenasli, tak rekli, ze ted uz zadny problem se srdickem, plicema .... urcite mit nebude, ale budou to bud oci, nebo mozek (co jinyho, tam to videt neni, tak holt to tam musi bejt
Pak se jedny doktorce zda, ze ma jedno oko mensi, druhe ze ma krivou hlavu, treti ze spatne toci nozicku a dalsi zase ze neohyba dostatecne rucicky..... a vsechno mu to do toho ockovaku pisou. Pry preventivne
Není tady
Vikinko, keeeez by to tim bylo, ja jsem z toho hotova, furt na nem neco hledaji.
rekni mi, a to kluci zacali zvedat pomalicku, vys a vys, nebo to bylo tak, ze jeden den proste nezvedli a dalsi den uz jo? ja z toho jinak zacnu snad mit nocni mury
Není tady
Začínali pomalinku po kouskách.Doktorka mě taky straila,e maji hlavičku nastranu,ze mají otok na páteři,ale teď ji dri krásně rovně.Ale opravdu to lo po kouskách.
Není tady
tak to jsi me uklidnila, tak to ja budu snad merit kazdy den pravitkem a uhlomerem, jestli tu sisu odlepil vic nez vcera
Není tady
Ahoj Dito,
hodne jsem si cetla Tve prispevky uz z dob tehu a jsem rada, ze to je tak jak to je.
Odpovidam na tvuj dotaz..., ja jsem totiz v tehu zjistila, repektive mi bylo zjisteno vazne geneticke poruseni pateho chromozumu, spise jeho pateho genu a jsem prenaseckou Duchennenovi svalove dystrofie v pomeru 1:2 na porozene dite. Coz je silene cislo. V 10 tt mi delali prave odber choriovych klku, coz je kousek placenty a nebylo to o moc bolestivejsi nez amniocenteza, kterou jsem podstoupila v 15 tt jako doplnujici vysetreni. Jen chci rict, ze ackoliv me upozornovali na mozne riziko potratu 1:5, mala byla obrovska bojovnice, vse vydrzela a dneska ji jsou skoro dva roky.
Tak te chci jen podporit, aby ses pripadne nejakych odberu nebala.
Malej je krasnej a uzasnej, drzim palecky, aby testy dopadly dobre.
Dasa
Není tady
Dito, a ty uz mas dceru?
Jinak doktori radi strasi a zasadne rikajit u nejhorsi variantu, vim, ze se chteji jistit, ale proc to nereknou, az kdyz to maji potvrzene??? Nachapu Malej kdyz se narodil, tak mel taky strasne sisatou hlavu, pak se mi zacal 5.den dusit a modrat, nakonec mu zjistili "jen"reflux. V nemocnici ho zkoumali, jak blazni, teklo mu z oci - tak to byly pry urcite chlamydie a mohl by oslepnout, do toho se dusil, ja na nervy nakonec se to nastesti nepotvrdilo, ale jsou to nervy....
Diky refluxu musel spat v tzv. korytku, takze se nemohl pretacet, tudiz nesplnil tabulky a honili nas po ruznych dr., ze neumi to a to, ze muze mit vadu...
Takze zkus nenervit, dokud se ti nic nepotvrdi... diky tomu predcasnemu porodu to muze byt opravdu jen ne zcela dovyvinute svalstvo... Drzim moc a moc palce
A pokud tedy je riziko jen pro chlapecky, tak pro pristi tehu by ti mohli udelat slekci spermii, z VVV se to dela...
Není tady
Dita.L napsal(a):
Petrus no pry ze ten vzorec, co jsem nahore napsala znamena, ze tech 50% bunek ma castecnou trisomii 18 v mozaice. Kdyz jsem se na to ptala podrobneji, tak pry to neni trisomie komplet, protoze je to jen malinky marker a v mozaice proto, ze ne vsechny organy a bunky v tele to maji. Zatimco ja byla stastna, zeje Kolombo zdravej, oni zkoumali, jestli ho muzou ockovat (detem s edwardsem se pry ockovani nedava, ani zadne operace se nedelaji, protoze je tak silene postizeni, ze by je injekce zabila)
Kdyz na nem nic nenasli, tak rekli, ze ted uz zadny problem se srdickem, plicema .... urcite mit nebude, ale budou to bud oci, nebo mozek (co jinyho, tam to videt neni, tak holt to tam musi bejt
Pak se jedny doktorce zda, ze ma jedno oko mensi, druhe ze ma krivou hlavu, treti ze spatne toci nozicku a dalsi zase ze neohyba dostatecne rucicky..... a vsechno mu to do toho ockovaku pisou. Pry preventivne
aha. No zajímalo bymě, jestli by to udělali i tady. Myslim e ne
a s tím očíkem a hlavou - u nás na jarňátkách řekli taky jedný holčině e má malá mení očíčko, e to je divný, ale ádný jiný vyetření jí nedělali. A křivějí hlavičku má plno miminek, nemá to e na tý straně třeba víc leí? A kdybys viděla Dominikovu hlavu... vypadal jako lebkoun, měl jí vzadu jakoby od krku "useklou" do roviny dozadu. No prostě lebkoun. srovnalo se to. Celkově jsem slyela, e kluci mají křivějí hlavy ne holky. Nevim proč
Není tady
Petrus, ma to z toho, ze na ty strane vic lezi a ocicko bylo ze zacpani slznych kanalku, mel to nateklz a geneticka to hned zaznamenala jako vyvojovou vadu. No nastesti nese detska to tak nebere, tak nam jenom naridila denne na chvilku sisu blokovat polstarem, ab y ji musel otocit taky na druhou stranu a do ocicka nam dala kapky. a po narozeni ji nemel krivou vubec, pac jak byl nedonosenej, tak byl malej a neskripnutej ale ma odreny celo uz od narozeni a nechce mu to smizet. By me zajimalo, jestli nepotkal cestou ven nejakej smirglpapir
Adul, ja jim na jednu stranu rozumim, rikaji vzdycky to nejhorsi, aby se pojistili proti tomu, ze kdyby to bylo jeste horsi, tak je budou rodice zalovat Takhle mi to aspon vysvetloval gynekolog. Reseni to ale nejlepsi zrovna teda neni, stresovat lidi z neceho, co vubec nemusi bejt pravda
A mam dceru, pubosku, 12. unora ji bude 15. ja klukovi bude v lete 10
Dasenko, a rekni mi, jak kdlouho jsi byla v nemocnici? Musela jsi tam spat, nebo te pustili vecer jako po amnio? A jak dlouho jsi musela lezet bez vstavani? Taky 2 hodiny, nebo to bylo delsi? Jinak, podle toho co jsem cetla, tak odber se provadi stejne jako pri amnio pres brisni stenu?
Není tady
to je děs - taková "banální" věc jako e víc leí na jedný straně a nateklý nenmocný očíčko a hned je z toho vývojová vada Aspoň e má "normální" pediatričku. A s tim mirglem - to se musí zeptat manela
Není tady
Dito, a kdyz uz teda mas 2 deti, kluka i holku, tos ty geneticke predispozice nemela driv??? Nebo je ten vzorec napsany v kombinaci s genetikou ???
Není tady