Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 27. 1. 2009 13:59

ruzena
♥♥-----

Rada ohledně majetku

S bývalým manželem vlastníme po rozvodu RD.  Jelikož do tří let od rozvodu a právní moci nedošlo k vypořádání SJM, připadla každému ideální polovina. Toto je rovněž zaneseno na k.ú.
Nyní žiji s partnerem (vdovec) který má svůj byt v OV a tento pronajímá. Žijeme společně v mém DB.
Chtěli bychom se vzít. Co prosím vyplývá z našeho nového svazku. Kdyby se se mnou něco stalo, má partner jako nový manžel nárok na moji polovinu majetku (RD) z prvního manželství a nebo se to týká jen mých dětí. Oba máme z prvního manželství děti, ze současného partnerství společné děti nemáme.
Po svadbě máme v plánu jeho trv. bydliště přehodit ke mně. Jeho byt bych chtěla prodat a koupit chatu. Vzniká mě jako manželce nárok na jeho byt a nebo až na nově koupenou nemovitost.
Prosím o radu k tomuto tématu abych neudělala někde chybu.
děkuji moc.
Zdraví ruzena

Není tady

#2 27. 1. 2009 14:05

Ivan.
♥♥♥----

Re: Rada ohledně majetku

Jeho byt bych chtěla prodat....
????????
Hlavně neudělat chybu - aby mně vše zbylo a co jeho jest aby připadlo mně. Ještě y to chtělo uvést věk a seznam nemocí.

Upravil(a) Ivan. (27. 1. 2009 14:08)

Není tady

#3 27. 1. 2009 14:09

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

ruzena napsal(a):

S bývalým manželem vlastníme po rozvodu RD.  Jelikož do tří let od rozvodu a právní moci nedošlo k vypořádání SJM, připadla každému ideální polovina. Toto je rovněž zaneseno na k.ú.
Nyní žiji s partnerem (vdovec) který má svůj byt v OV a tento pronajímá. Žijeme společně v mém DB.
Chtěli bychom se vzít. Co prosím vyplývá z našeho nového svazku. Kdyby se se mnou něco stalo, má partner jako nový manžel nárok na moji polovinu majetku (RD) z prvního manželství a nebo se to týká jen mých dětí. Oba máme z prvního manželství děti, ze současného partnerství společné děti nemáme.
Po svadbě máme v plánu jeho trv. bydliště přehodit ke mně. Jeho byt bych chtěla prodat a koupit chatu. Vzniká mě jako manželce nárok na jeho byt a nebo až na nově koupenou nemovitost.
Prosím o radu k tomuto tématu abych neudělala někde chybu.
děkuji moc.
Zdraví ruzena

Trochu zmatené, ale snad to dáme dokupy.
RD který asi obýváš máš ve spoluvlastnictví s BM. Každý ideální polovinu. Pokud se s přítelem vezmeš, pak mo v případě tvé smrti má nárok na xtý díl dědictví po tobě. Jak to chápu tak na 1/2 současné ideální poloviny druhá pořipadá dítěti.
Na byt jako takový vzniká, ale budeli proveden zápis v katastru nemovitostí, ale zas pokud on má děti či sourozence tak jsi jen dílem dědictví. Na peníze z rpodeje už netřeba onoho zápoisu či nemovitost je to to samé. tedy pokud má nějaké dědice. jinak se staneš univerzálním dědicem.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#4 27. 1. 2009 14:30

ruzena
♥♥-----

Já vlastním 1/2 RD kde ale nebydlím.
S přítelem bydlím v družstevním bytě který je na mé jméno. Přítel má svů byt v OS který pronajímá.
Chtěla jsem vědět zda nový partner má nárok na majetek druhého partnera který nabyl v prvním manželství a nebo se to na něho nevztahuje.
Popř. jak toto ošetřit.
Děkuji

Není tady

#5 27. 1. 2009 14:35

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

ruzena napsal(a):

S přítelem bydlím v družstevním bytě který je na mé jméno. Přítel má svů byt v OS který pronajímá.
Chtěla jsem vědět zda nový partner má nárok na majetek druhého partnera který nabyl v prvním manželství a nebo se to na něho nevztahuje.
Popř. jak toto ošetřit.
Děkuji

Majetek který máš před manželstvím, nespadá do SJM přece dumbom

Společné jmění manželů (SJM) neobsahuje:
- majetek získaný za svobodna
- dary, dědictví a restituce
- věci osobní povahy určené k potřebám jednoho z manželů
- závazky, které souvisí s výlučným vlastnictvím jednoho z manželů
- závazky, jejichž rozsah překračuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželům a jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého

http://www.legis.cz/web/news_view.php?v … nost-ukonu

Není tady

#6 27. 1. 2009 14:38

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

ruzena napsal(a):

Popř. jak toto ošetřit.
Děkuji

Přítel nemá nárok na tvůj družstevní byt, má na část RD pokud tě přežije.
On má jinak má jen na to co jste si za manželství pořídili, a nebo prohlásili, že je společným jměním, tedy pokud by přítel řekl učinil zápis, že byt a jeho výtěžek a převod na chatu pak s tím nesvedeš. To platí pro případný rozvod. V dědění pokud není závěti a vydědění tohle neplatí.

Není tady

#7 27. 1. 2009 14:43

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Pisatel napsal(a):

ruzena napsal(a):

Popř. jak toto ošetřit.
Děkuji

On má jinak má jen na to co jste si za manželství pořídili, a nebo prohlásili, že je společným jměním, tedy pokud by přítel řekl učinil zápis, že byt a jeho výtěžek a převod na chatu pak s tím nesvedeš. To platí pro případný rozvod. V dědění pokud není závěti a vydědění tohle neplatí.

Pisateli, myslím že Růže nejde o to, co bude po její smrti. Chce si užít ještě za života :-)

Není tady

#8 27. 1. 2009 14:45

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Martinka1 napsal(a):

Pisatel napsal(a):

ruzena napsal(a):

Popř. jak toto ošetřit.
Děkuji

Pisateli, myslím že Růže nejde o to, co bude po její smrti. Chce si užít ještě za života :-)

Já vycházím z této věty "....Kdyby se se mnou něco stalo.."

Není tady

#9 27. 1. 2009 14:47

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Pisatel napsal(a):

Martinka1 napsal(a):

Pisatel napsal(a):

Jo tak to jó stolt

Není tady

#10 27. 1. 2009 14:50

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Martinka1 napsal(a):

Pisatel napsal(a):

Martinka1 napsal(a):

Jo tak to jó stolt

V pohodě, to je profi deformace lol Jinak hjarta

Není tady

#11 27. 1. 2009 20:48

ruzena
♥♥-----

Tak jestli tomu teda dobře rozumím tak co je moje nyní za svobodna, tak nastávající coby již manžel na toto nemá nárok.
Po mé smrti kdyby mne tedy přežil, tak má společně s mými dětmi nárok i na část mé poloviny RD ? Pokud ano, jak mám toto ošetřit.
U notáře předmanželskou smlouvou? Kolik to prosím stojí a nebo je ještě popř. jiné řešení?
děkuji

Není tady

#12 27. 1. 2009 21:15

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

ruzena napsal(a):

Tak jestli tomu teda dobře rozumím tak co je moje nyní za svobodna, tak nastávající coby již manžel na toto nemá nárok.
Po mé smrti kdyby mne tedy přežil, tak má společně s mými dětmi nárok i na část mé poloviny RD ? Pokud ano, jak mám toto ošetřit.
U notáře předmanželskou smlouvou? Kolik to prosím stojí a nebo je ještě popř. jiné řešení?
děkuji

Ošetřit to předmanželskou smlouvou můžeš. Co si do manželství vnesete to si pak i v případě smrti odnesete potažmo zůstane jen dětem. Cena se odvíjí od majetku který se ve smlouvě pohybuje. Tuto předmanželskou smlouvu může udělat jak notář tak rozhodce.

Není tady

#13 27. 1. 2009 22:31

ruzena
♥♥-----

Děkuji za odpověď. je to tedy tak, že pokud nynější polovinu RD kde stejně ale nebydlím, pokud nijak neošetřím, kdyby nedej bože se se mnou něco stalo, tak v případě uzavření nového sňatku,  má společně na polovinu RD  nárok kromě vlastních dětí i nový manžel?
Bylo mi řečeno, že na majetek který jsen nabyla za svobodna nový manžel nárok nemá, pouze mé vlastní děti.
Něco jiného je, pokud majetek nabydeme ve společném manželství. Taktéž, že pokud partner vlastní svůj byt který má v OV, tak na tento já nárok žádný nemám. Pokud ale tento byt prodá a za peníze pořídí jinou nemovotost, tak tato by později spadala do klasického dědictví, do kterého patřím já a jeho děti. je to tak???
Děkuji za odpověď.

Není tady

#14 28. 1. 2009 7:27

mag
♥♥♥♥♥♥♥

ruzena napsal(a):

Děkuji za odpověď. je to tedy tak, že pokud nynější polovinu RD kde stejně ale nebydlím, pokud nijak neošetřím, kdyby nedej bože se se mnou něco stalo, tak v případě uzavření nového sňatku,  má společně na polovinu RD  nárok kromě vlastních dětí i nový manžel?
Bylo mi řečeno, že na majetek který jsen nabyla za svobodna nový manžel nárok nemá, pouze mé vlastní děti.
Něco jiného je, pokud majetek nabydeme ve společném manželství. Taktéž, že pokud partner vlastní svůj byt který má v OV, tak na tento já nárok žádný nemám. Pokud ale tento byt prodá a za peníze pořídí jinou nemovotost, tak tato by později spadala do klasického dědictví, do kterého patřím já a jeho děti. je to tak???
Děkuji za odpověď.

Když se vezmete a jeden z vás zemře, bude druhý manžel dědit. To nemá nic společného se společným jměním manželů.

Manžela lze obejít závětí.

Není tady

#15 28. 1. 2009 7:33

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Trochu jinak, to co získáte před manželstvím, na to nemá váš partner nárok v případě rozvodu, pokud však zemřete, bude váš manžel spolu s vašemi dětmi dědit i to co by mu jinak při rozvodu nenáleželo.

Není tady

#16 28. 1. 2009 7:42

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

ruzena napsal(a):

Děkuji za odpověď.

Ona tato věta je ve svém důsledku při dědickém řízení zpochybnitelná. Neboť finanční prostředky získané prodejem z věci nabyté před manželstvím se do SJM také nepočítají, byť v době uzavřeného manželství byly jinak zhodnoceny. Ono to, že by jste koupili jinou nemovitost ještě neznamená, že je zahrnuta do SJM. Do samotného SJM je zahrnut toliko užití a plody, výtěžek, který koupená věc přináší/esla. Může se ti zdát to nevhodné a proti logice, ale i to že se na nové nemovitosti budeš finančně podíle tím, že jí budeš opravovat a rozvíjet je zas toliko podíl na onom výtěžku. Nikoli na majetku samém.
Nechci zde moralizovat, ale tak nějak přístupem, který zde prezentuješ, být přítelem (nezná nic, jen to co jsi zde napsala) tak opravdu zvážím zda být staromódní a vstoupit s tebou do svazku manželského, když se snažíš ochránit svůj majetek a jeho si plně "vzít" a zahrnout do SJM a následně i do dědictví. Ze zkušenosti si dovolím naznačit, že právě tento bod (vymezený majetek) bude pro Vás v průběhu manželského soužití traumatizující a přinese víc nedorozumnění než samotného užitku, neboť např. Manžel se bude hodně čertit, když ty budeš vkládat společné prostředky do RD na kterou nebude mít nijaký nárok.
Ale je to tvůj život, tvůj postoj a přání.

Není tady

#17 28. 1. 2009 8:01

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-

Martinka1 napsal(a):

A proto asi jasně napsala"kdyby se se mnou něco stalo"?Myslím,že se ptá právě na dědictví.Po smrti se žijící manžel stává dědicem i majetku,který nabyl zemřelý manžel před sňatkem.Tedy jenom nějakého podílu.

Není tady

#18 28. 1. 2009 8:08

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-

Pisatel napsal(a):

Nechci zde moralizovat, ale tak nějak přístupem, který zde prezentuješ, být přítelem (nezná nic, jen to co jsi zde napsala) tak opravdu zvážím zda být staromódní a vstoupit s tebou do svazku manželského, když se snažíš ochránit svůj majetek a jeho si plně "vzít" a zahrnout do SJM a následně i do dědictví. Ze zkušenosti si dovolím naznačit, že právě tento bod (vymezený majetek) bude pro Vás v průběhu manželského soužití traumatizující a přinese víc nedorozumnění než samotného užitku, neboť např. Manžel se bude hodně čertit, když ty budeš vkládat společné prostředky do RD na kterou nebude mít nijaký nárok.
Ale je to tvůj život, tvůj postoj a přání.

A co když ruzena právě naopak chce,aby manžel dědil a nezchramstli to jenom děti?Na mě to udělalo opačný dojem.

Není tady

#19 28. 1. 2009 8:52

mipi
♥♥♥----

ad Ruzena,
V pripade dedictvi:
1) 1/2 rodinneho domu se rozdeli  1/6 vas soucasny manzel, 1/6 prvni dite, 1/6 druhe dite (hypoteticky   predpokladam, ze mate 2 deti z predchoziho manzelstvi a zadne se soucasnym manzelem )
2) druzstevni byt ( 1/3 vas soucasny manzel, 1/3 prvni dite, 1/3 druhe dite ), ucini se odhad a dojde k vyplaceni
3) jakykoliv jiny majetek ziskany za dobu vaseho druheho manzelstvi bude spadat do SJM a bude se delit
   nasledovne. 4/6 vas soucasny manzel, 1/6 prvni dite, 1/6 druhe dite
Pokud chcete aby vas soucasny manzel nededil 1/2 doumu a druzstevni byt, pak sepiste zavet ve prospech pouze svych deti. Dle soucasnych zakonu muzete manzela v zaveti opomenout. Ten pak ziska pouze svou 1/2 ze SJM.Vasi 2/2 SJM budou dedit pouze vase deti.
Hezky den

Upravil(a) mipi (28. 1. 2009 8:54)

Není tady

#20 28. 1. 2009 11:02

ruzena
♥♥-----

Děkuji moc za všechny rady a příspěvky. je vidět, že každý má na danou věc jiný pohled.
Mrzí mě, že si ale někteří myslí, že mi jde pouze o peníze a o dědictví. Bohužel tomu opravdu tak není, ale člověk musí myslet  na stará kolečka ať už je to kdokoliv. každopádně moc děkuji.

Není tady

#21 28. 1. 2009 11:16

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Pohled je jediný, dědit bude, nebude-li opomenut závětí.

Není tady

#22 28. 1. 2009 11:19

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

mag napsal(a):

A bude-li pak se závěť napadne, zruší a dědí se podle zákona a dědických skupin.
Jediné co by přicházelo v úvahu je vydědění dle litery zákona.

Upravil(a) Pisatel (28. 1. 2009 11:20)

Není tady

#23 28. 1. 2009 11:35

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Pisatel napsal(a):

mag napsal(a):

A bude-li pak se závěť napadne, zruší a dědí se podle zákona a dědických skupin.
Jediné co by přicházelo v úvahu je vydědění dle litery zákona.

Vydědit můžeš jenom potomky, vyloučit závětí zbytek potencionálních dědiců. Jinak vydědění má stejnou formu jako závěť a lze napadnout úplně stejně.

Upravil(a) mag (28. 1. 2009 11:35)

Není tady

#24 28. 1. 2009 13:19

ruzena
♥♥-----

Prosím závěť je nutno udělat za stavu svobodného, čili když manžela nemám, pouze své děti a nebo to lze udělat i po svatbě.
Nevíte jak se to počítá finančně - pro notáře poplatek.
Děkuji.

Není tady

#25 28. 1. 2009 14:07

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

ruzena napsal(a):

Prosím závěť je nutno udělat za stavu svobodného, čili když manžela nemám, pouze své děti a nebo to lze udělat i po svatbě.
Nevíte jak se to počítá finančně - pro notáře poplatek.
Děkuji.

Závět  je možno udělat kdykoli. Poplatek je zas dle stavu majetku. Nicméně učiníš li závěť za svobodna tak v okamžiku manželství je tato formálně neplatná, neboť neakceptuje skutečnot stavu manželského tedy pozůstalým manželem napadnutelná pro opomenutí a taková by byla soudem zrušena.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí