29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Polévky se teď v zimě hodí, takže tady jsou moje oblíbené:
1. Carrot and ginger (mrkev a zázvor) (UK)
3 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje (nebo kombinace)
špetka soli
3 mrkve
1 střední cibule
1 stonkový celer
1 lžíce nastrouhaného zázvoru (původní recept tvrdí jednu čajovou lžičku, já dávám určitě tři polévkové lžíce - záleží, jak moc snesete!)
5 šálků vývaru
smetana
šťáva z citronu na dochucení
Zeleninu postrouhám nahrubo, osmahnu na másle dokud nezměkně, zaleju vývarem, povařím. Po změknutí rozmixuju ponorným mixérem, přidám smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti. Při servírování lze ozdobit nastrouhanou mrkní a kopečkem zakysané smetany.
2. Norská rybí polévka
2 rybí hlavy
2 rybí páteře (nejlépe z lososa, ale i z jiné ryby, prodávají za pár šupů třeba v Tescu)
jeden pórek
dvě mrkve
2 stonky celeru
mořské potvory podle chuti: mušle, krevery, slávky, chobotničky, čerstvé nebo nakládané
máslo a mouka
Z rybích zbytků vývar, nejlépe den předem. Oberu rybu a nakrájím mořské potvory. Na másle osmahu zeleninu, přidám vývar a vařím, nakonec vhodím obrané maso. Volitelně je možné bílé víno a smetana (já dávám smetanu). Dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou, podávat se zakysanou smetanou.
3. Polévka ze stonkového celeru s kari (UK)
olej
1/2 cibule
1 mrkev (oloupat, nastrouhat)
3 stonky celeru (nakrájet)
1 brambor (na kostičky)
1/2 šálku nakrájených celerových listů
1 velký stroužek česneku
1/2 jablka (kyselého, oloupané, nakrájené na kousky)
2 šálky vývaru
2 čajové lžičky kari
1 čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička tymiánu
sůl a pepř
Zeleninu osmahnout na oleji (nebo na másle), přidat jablko, česnek, zalít bujonem. Podle potřeby doředit vodou, povařit, rozmixovat ponormým mixérem, dochutit kořením, možno přidat smetanu. Místo jablka jde použít mošt.
Upravil(a) Ronja (23. 1. 2009 21:28)
Není tady