14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Polévky se teď v zimě hodí, take tady jsou moje oblíbené:
1. Carrot and ginger (mrkev a zázvor) (UK)
3 polévkové líce másla nebo olivového oleje (nebo kombinace)
petka soli
3 mrkve
1 střední cibule
1 stonkový celer
1 líce nastrouhaného zázvoru (původní recept tvrdí jednu čajovou ličku, já dávám určitě tři polévkové líce - záleí, jak moc snesete!)
5 álků vývaru
smetana
áva z citronu na dochucení
Zeleninu postrouhám nahrubo, osmahnu na másle dokud nezměkně, zaleju vývarem, povařím. Po změknutí rozmixuju ponorným mixérem, přidám smetanu, sůl, pepř a citronovou ávu podle chuti. Při servírování lze ozdobit nastrouhanou mrkní a kopečkem zakysané smetany.
2. Norská rybí polévka
2 rybí hlavy
2 rybí páteře (nejlépe z lososa, ale i z jiné ryby, prodávají za pár upů třeba v Tescu)
jeden pórek
dvě mrkve
2 stonky celeru
mořské potvory podle chuti: mule, krevery, slávky, chobotničky, čerstvé nebo nakládané
máslo a mouka
Z rybích zbytků vývar, nejlépe den předem. Oberu rybu a nakrájím mořské potvory. Na másle osmahu zeleninu, přidám vývar a vařím, nakonec vhodím obrané maso. Volitelně je moné bílé víno a smetana (já dávám smetanu). Dochutit solí, pepřem, citronovou ávou, podávat se zakysanou smetanou.
3. Polévka ze stonkového celeru s kari (UK)
olej
1/2 cibule
1 mrkev (oloupat, nastrouhat)
3 stonky celeru (nakrájet)
1 brambor (na kostičky)
1/2 álku nakrájených celerových listů
1 velký strouek česneku
1/2 jablka (kyselého, oloupané, nakrájené na kousky)
2 álky vývaru
2 čajové ličky kari
1 čajová lička drceného kmínu
1 čajová lička tymiánu
sůl a pepř
Zeleninu osmahnout na oleji (nebo na másle), přidat jablko, česnek, zalít bujonem. Podle potřeby doředit vodou, povařit, rozmixovat ponormým mixérem, dochutit kořením, mono přidat smetanu. Místo jablka jde pouít mot.
Upravil(a) Ronja (23. 1. 2009 21:28)
Není tady