6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Chtěla bych se zeptat.Manželovi rodiče spořili našim 2dětem každému stavební spoření s liškou.Nynní se rozvádíme.Manžel chtěl abych mu podepsala vybrání peněz, že mi polovinu dá pro děti.Těd mi tvrdí, že peníze naspořili jeho rodiče a dětem je nedají.Chtěla jsem, aby jsme je uložili na knížku a ošetřili to tak, aby si je mohli děti sami vybrat,až budou dospělé, případně použili na školy atd.Mam nějakou možnost z nich ty peníze dostat soudni cestou? Ještě jeden dotaz.Mám děti soudem určené do péče.Při domluvě o alimentech jsme se domluvili na nějaké částce, plus to, že pokud budou nějaké zvláštní větší výdaje, manžel mi přispeje.Samozdřejmě jsem se dočkala pouze opovržliveho výsměchu.Co můžu udělat proto, aby mi přispíval.6ijeme jen z mé výplaty, to je 100000Kc, z toho platím podnajem 6500Kc.Dostanu na děti alimenty ve výši 1800Kc na mladší a 2000Kc na staršího.Jen v lékarně jsem nechala 700Kč,určitě to znáte, nemusím vysvětlovat maminkám výdaje kolem děti.Děkuji za každou odpověd.
Není tady
Těch 100.000Kč byl asi překlep co?A co ještě přídavky na děti a nějaký sociální doplatek by to taky dalo.Myslím,že bys na něj ještě dosáhla.Dojdi si na dávkové oddělení a řekni,že jste v rozvodovém řízení a nevedete společnou domácnost a můžou Ti manžela vyjmout ze společného posuzování příjmů,dělá se to formou čestného prohlášení.
Pokud jsi manželovi podepsala souhlas k vybrání peněz,tak to už si asi nepomůžeš.
Není tady
Ano, to byl překlep.Myšleno bylo 10tisic.To bych asi nejakou tu stovku neřešila.No tak to mám radost, jak jsem blba,že jsem mu to podepsala.Si clovek mysli, že kdyz s nekym žije 10let, že by snad něco takového neudělal.
Není tady
Bohužel tím, že jsi mu to podepsala, tak to manžel může vybrat a ty s tím nic nenaděláš. A co jeho rodiče?
Není tady
Jak a co jsi podepsala. Na děti se musí podepsat před pracovníkem stavební spořitelny výpověď. Pracovník stavební spořitelny musí do výpovědi ověřit občanské průkazy obou rodičů, napsat tam čísla OP a ověřit podpisy rodičů. Jestli jsi to podepsala takhle, tak to platí. Jestli jsi mu podepsala něco jiného, tak je to neplatné. Jestli peníze ještě nebyly vyplaceny spořitelnou, tak tam můžeš zajít a zkusit tu výpověď vzít zpět, pokud by to ještě šlo.
Není tady
To jsou prarodiče,nejdřív dětem spoří a pak jim to seberou.:dumbom:My když jsme ukončili dětem st.spoření,byly ještě děti,tak jsme museli oba rodiče vypovědět smlouvu v kanceláři st.spořitelny a pak nám peníze poslali na účet.Byla to Raifaisenka.Ale myslím,že to platí ve všech stavebkách.
Není tady
Taky jsem museli oba s manželem zajít do pobočky a před úřednicí podepsat. Bylo to v Komerční bance i v Českomoravské stavební spořitelně. Tohle je fakt divný, třeba to jde ještě zvrátit.
Není tady
Pokud spoří prarodiče, vypovídat musí také prarodiče. Ale ono je to jedno. Zdá se, že oni už ty peníze mají, jestli jsem to správně pochopila, jenom nechtějí dát ?
Upravil(a) mashanka (23. 1. 2009 15:36)
Není tady
mashanka napsal(a):
Pokud spoří prarodiče, vypovídat musí také prarodiče. Ale ono je to jedno. Zdá se, že oni už ty peníze mají, jestli jsem to správně pochopila, jenom nechtějí dát ?
Nemáš pravdu,jedná se o účet toho,na čí je rodné číslo!Správně to napsala Amely,snad jen s tím rozdílem malým,že podpis na smlouvách o b o u rodičů může ověřit i MÚ nebo notář.
Jinak můžeš komukoli posílat svoje peníze na jeho osobní účet,ale nárok na ně žádný nemáš.
Není tady
mashanka napsal(a):
Myslím, že pokud je spoření napsáno na jména dětí, tak ikdyž spoří prarodiče, tak nakládat s penězi můžou jen rodiče (jsou to zákoní zástupci) a to se souhlasem obou.
Není tady
Za fyzickou osobu nezletilou nebo zbavenou částečně nebo úplně způsobilosti k právním úkonům uzavírají smlouvu o stavebním spoření její zákonní zástupci ( tedy rodice a ne prarodice ).
Výpověď musí být podána na tiskopise Stavební spořitelny, ve kterém musí být správně a úplně vyplněny požadované údaje, musí být vlastnoručně podepsána účastníkem a totožnost účastníka musí být ověřena oprávněným zaměstnancem Stavební spořitelny, jejím písemně zmocněným zástupcem, oprávněným zaměstnancem České spořitelny, a. s., či úředně.
Výpovědní lhůta pro obě smluvní strany činí tři kalendářní měsíce a počíná běžet od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi druhé smluvní straně. Na základě výpovědi smlouvy je účastníkovi vyplácen výlučně celý zůstatek na účtu.
Účastník i Stavební spořitelna mohou písemně výpověď odvolat, pokud s tím druhá strana písemně vysloví souhlas a dosud nebyla zahájena výplata zůstatku na účtu. Jinak smlouva o stavebním spoření končí uplynutím výpovědní lhůty.
Upravil(a) mipi (23. 1. 2009 15:59)
Není tady
z-hanka,
zajdi do stavebni sporitelny, u ktere jste s manzelem zrizovaly sporeni na deti ( vem sebou doklad o zrizeni sporeni, pokud nemas..budou stacit rodna cisla deti ). Zjisti, zda se jiz manzel pokusil ss vypovedet. Bez tve
osobni navstevy v ss by to zarucene neslo. Jedinym zakonnym zastupcem jsi totiz ty ( a ne tvuj brzy ex manzel).
Pokud jsi jiz v ss s manzelem byla a papiry ve sporitelne podepsala, muzes vse jeste zrusit. Bezi 3 mesicni
vypovedni lhuta . Popripade pozadej o zmenu vyplaty hotovosti na tvuj ucet.
Pokud jiz byla hotovost vyplacena, pak ti nezbyva nic jineho nez se obratit na advokata. Tvuj tchan s tchyni se bezduvodne obohatili o penize svych vnoucat. ( i kdyz ss platili oni ). Penize jsou deti a soud bys mela vyhrat.
hezky den
Upravil(a) mipi (23. 1. 2009 16:10)
Není tady
My jsme se z manželem dohodli, že tedy penize vybereme a každý bude mít půlku, ovšem použijeme je výhradně pro děti.Výpověd byla podána správně, ověřena notářským podpisem.Peníze vyplatila pojištovna, bohužel je mají na učte manželovi rodiče a manžel se mi jen vysmál.Je to celkem hodně peněz, asi 120tisic.Kdybych neměla jíst tak ušetřím na právníka a o peníze se budu soudit.Peníze jsou dětí, jedno kdo jim je spořil,Manžel je mamánek, udělá, co maminka poručí.Je mi z nich zle.Díky všem za odpověd.
Není tady
Hanko, nevím, jak pochodíš u soudu. Já se soudím o alimenty 11 let marně, nedělala bych si velké iluze.
Co když rodina bude tvrdit, že Ti ty peníze dala a budou si navzájem svědčit, obviní Tě že jsi podvodnice, že jsi rozhazovačná, nezodpovědná a nevím co ještě. Navíc se to může táhnout spousty let.
Zkus se zeptat Pisatele, nebo Šarika, co by Ti doporučovali, jestli to má smysl, taky by mne zajímalo, co Ti řeknou.
Jen mám obavy abys zbytečně nevyhodila peníze.
Není tady
Tak já teda nevím ..kdybych zakládala vnoučatům spoření,tak mě bylo řečeno,že do jejich 18ti let stím nakládám jak chci já . i ,když na smlouvě je jejich jméno,já sem přeci uvedená jako zákonný zástupce...
a podle toho jak to tady čtu ,tak mě do toho můžou mluvit jejich rodiče??? a mají být u podpisu??? Nebo jak to teda je??? Nějak tomu nerozumím.. .
Není tady
z-hanka napsal(a):
My jsme se z manželem dohodli, že tedy penize vybereme a každý bude mít půlku, ovšem použijeme je výhradně pro děti.Výpověd byla podána správně, ověřena notářským podpisem.Peníze vyplatila pojištovna, bohužel je mají na učte manželovi rodiče a manžel se mi jen vysmál.Je to celkem hodně peněz, asi 120tisic.Kdybych neměla jíst tak ušetřím na právníka a o peníze se budu soudit.Peníze jsou dětí, jedno kdo jim je spořil,Manžel je mamánek, udělá, co maminka poručí.Je mi z nich zle.Díky všem za odpověd.
hanko,nechápu ale vůbec,jak si mohla podepsat výpověď,na které bylo uvedeno číslo účtu rodičů Tvého manžela.Nebo mě snad napadá ještě horší scénář,že si podepisovala neúplně vyplněný formulář výpovědi,kde nebylo uvedeno číslo účtu?!Sama píšeš,že jde o velké peníze,takže tady to prostě nechápu,pokud jsi svéprávná a není tudíž určena osoba,která má za tebe něco podepisovat.
Ale jinak - dnes vnoučata ještě nemám,ale vím,že když jim budem s manželem jednou chtít něco našetřit,tak to nebude na stavebko,protože na to mají právní nárok opravdu jen ti,na jejichž rodné číslo je smlouva napsaná a nerada bych se dožila toho,že o naše peníze se vlastně budou třeba jednou přetahovat můj syn se snachou,kdyby se náhodou rozváděli.
Upravil(a) Kuty (26. 1. 2009 9:23)
Není tady
Především, peníze na stavebním spoření jsou toho, kdo je majitelem účtu, vždy jednoho konkrétního člověka. Pokud je nezletilý, tak za něho jedná zákonný zástupce, ale vlastnictví je jednoznačné. Jestli jste podepsala výpověď a peníze banka odeslal na účet, je možné se domáhat jejich vydání, jde o normální pohledávku nezletilého za příjemcem peněz, kterému vzniklo bezdůvodné obohacení na úkor dítěte. Nepíšete, jak jste daleko s rozvodem, ale pokud už máte pravomocné rozhodnutí o svěření do péče, tak klidně jménem dětí zažalujte majitele účtu (tedy jen jednoho z prarodičů) nebo oba, pokud mají SJM, o vydání bezdůvodného obohacení. Spořitelna Vám musí říci, kam a kolik přesně odeslala, máte nárok též na úrok od data odeslání ze spořitelny až do data kdy Vámn peníze vrátí.
Není tady
sisi21 napsal(a):
Tak já teda nevím ..kdybych zakládala vnoučatům spoření,tak mě bylo řečeno,že do jejich 18ti let stím nakládám jak chci já . i ,když na smlouvě je jejich jméno,já sem přeci uvedená jako zákonný zástupce...
a podle toho jak to tady čtu ,tak mě do toho můžou mluvit jejich rodiče??? a mají být u podpisu??? Nebo jak to teda je??? Nějak tomu nerozumím.. .
Sisi, ty nemůžeš bejt uvedená jako zákonný zástupce - teda oni tu smlouvu s tebou klidně takto uzavřou, ale je to špatně a už vůbec nemůžeš peníze vybrat. Peníze ze stavebního spoření mohou vybrat pouze rodiče nezletilých a také pouze rodiče jsou zákonnými zástupci...
Můj otec kdysi takto založil stavební spoření vnučce a strašně se divili, když jsem to začala řešit, jak je vůbec možné, že je to uzavřené špatně...
Není tady
Jája napsal(a):
sisi21 napsal(a):
a podle toho jak to tady čtu ,tak mě do toho můžou mluvit jejich rodiče??? a mají být u podpisu??? Nebo jak to teda je??? Nějak tomu nerozumím.. .Sisi, ty nemůžeš bejt uvedená jako zákonný zástupce - teda oni tu smlouvu s tebou klidně takto uzavřou, ale je to špatně a už vůbec nemůžeš peníze vybrat. Peníze ze stavebního spoření mohou vybrat pouze rodiče nezletilých a také pouze rodiče jsou zákonnými zástupci...
Můj otec kdysi takto založil stavební spoření vnučce a strašně se divili, když jsem to začala řešit, jak je vůbec možné, že je to uzavřené špatně...
díky moc..no tak to mě teda tvrdila paní na stavebku,pěkný bludy..no ještě ,že sem ho nedala..
Není tady
Jája napsal(a):
sisi21 napsal(a):
a podle toho jak to tady čtu ,tak mě do toho můžou mluvit jejich rodiče??? a mají být u podpisu??? Nebo jak to teda je??? Nějak tomu nerozumím.. .Sisi, ty nemůžeš bejt uvedená jako zákonný zástupce - teda oni tu smlouvu s tebou klidně takto uzavřou, ale je to špatně a už vůbec nemůžeš peníze vybrat. Peníze ze stavebního spoření mohou vybrat pouze rodiče nezletilých a také pouze rodiče jsou zákonnými zástupci...
Tak jsem se ptala .udělám jim úrazové pojištění se spořením ..Není to stavebko,ale spoření budou mít taky a do jejich 18let si stěma smlovama můžu dělat co chci já!!
Není tady
z-hanka napsal(a):
Hanko, když jsem zařizovala dětem stavební spoření, myslím, že mi říkali, že po ukončení spoření mohou peníze vybrat děti, pokud jsou tou dobou už zletilé. Pokud nejsou zletilé, může peníze vybtrat jejich zákonný zástupce, ale mám dojem, že to musí schválit soud (dohlíží na práva dětí, aby jim to někdo nevybral a nesebral - jako v případě tvého BM). Nepamatuju si to přesně, jdi se zeptat přímo na staveb.spořitelnu a taky právníka. Jsem přesvědčená, že v soudním sporu bys měla být na výhru, soudy stojí na straně nezletilých dětí. Ale nejsem právník, ověř si to.