Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 1. 2. 2006 7:41

Michaela.43
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2075

Drogy a děti

Překopírovala jsem dotaz ze starého Babinetu, na konci  to má další pokračování...

"""Mám dotaz - jak byste se zachovali vy a co radíte:

Mám kamarádku a ta má 2O letou dceru, která přes půl roku chodí s mladým mužem- 23 let.Problém vidí v tom, že onen mladík dříve fetoval (asi si i píchal), je ze zámožné rodiny(takže o prachy na fet nebyla nouze), pak skončil na odvykacím, měl by být čistý, ale všem známým a příbuzným se "nezdá" Dívka ho "pochopitelně" brání, že je z toho venku. Jeho rodiče jsou pochopitelně rádi, že si našel děvče- střídavě spolu nocují u jedněch či druhých rodičů. Moje kamarádka (matka té dívky) neví , jak by skutečnost, jestli ještě mladíkněco bere, či už zase, zjistila, dcery se zeptat nemůže, protože u ní nastal ochranitelský syndrom, na partnera nedá dopustit.....Dotaz: lze nějakým způsobem zjistit zda dotyčná osoba něco bere?Vím, že třeba když u nich bude půl dne, mohla by nastat změna v chování, když je u nich neustále chodí na záchod?!?, nepije (je možné, že by se fet neslučoval s alkoholem - prý jednou byli na diskošce, dali si 1 panáka, a on šel ven si ulevit....
Radila jsem kamarádce, a sama kontaktuje protidrogovou poradnu a optá se na vše.
Má s tím někdo nějaké zkušenosti, myslím, jako na co se zaměřit?



Re: drogy-děti
Autor: Dr.Pöthe
Datum: 14. 01. 2006, 09:59

Myslím že nejlepší to bude nechat na "mladých", jsou už dospělí, a nevhodný krok by je mohl rozdělit navzájem i oddělit od rodičů. Poud kluk prodělal léčbu tak ví na co si má dávat pozor, ví o tom určitě víc, než rodiče jeho holky, Neměli by ho takhle podrážet, nevědí ani o co jde. Takže způsobů je více,ale je to v rukách dvou dospělých lidí.
zdravím, Pöthe



Re: drogy-děti
Autor: Ota
Datum: 14. 01. 2006, 10:23

Rada typu "nechat to na těch mladých" mě šokuje od doktora.Snad každý ví,že naprostá většina feáků do toho po čase zase spadne.A nechtěl bych být v kůži té matky.Mám dceru,skoro 17,a určitě bych nebyl v klidu,kdyby chodila s "přeléčeným feákem".
Jako lékař,byste měl vědět,že feáci jsou naprosto nevyzpytatelní.



Re: drogy-děti
Autor: gabi94
Datum: 14. 01. 2006, 10:43

Já bych to na těch mladých teda nenechala, kdyby šlo o mé dítě.!!!!!!!!!Nedávno byl pořad s Terezkou Pergnerovou.Ta začínala tím že pomáhala kamarádovi a pak do toho spadla taky a jak to bylo dál víme.Teď se drží,moc ji fandím.Ale já bych se taky obrátila na nějaké centrum, tam bych jim strach o své dítě řekla a na ty příznaky bych se zeptala.Určitě rádi poradí. Jo a Terezka chodí pravidelně na odběry do centra.Tak bych chodila s ním.Jako jeho partnerka,nějaké domluvené pravidla.
Taky bych měla strach co kdyby,je to těžké.



Re: drogy-děti
Autor: cilka
Datum: 14. 01. 2006, 11:05

No já bych své dceři zkusila bez emocí vysvětlit co si myslím (Pouze co si já myslím, co cítím, ne co si myslím o ní a o něm), řekla bych jí, že tak jednám pouze z důvodu, že mám o ní obavy, protože mámy mají vždycky obavy. Řekla bych jí, že pokud by se něco nevyvedlo, něco by bylo špatně, tak tu vždy jsem, ve dne v noci a nic jí nebudu vyčítat, protože uznávám, že ona má právo na svůj život, na svoje štěstí, prohry i problémy i na partnera jakého si vybere.
Souhlasím s panem doktorem, on (milý dívky) o drogtách ví víc, než oboje rodiče dohromady a jistě v tom umí chodit a to nejhorší co by se mohlo stát, je, že se dcera otočí proti nim. Ona musí vědět, že jedná o své vůli, i kdyby se spálila. To riziko, že naše dítě začne s drogami tu je vždy, rozhodnutí zda s nimi začne je na něm. A na druhou stranu, být tím mladíkem a vědět, že rodiče mojí holky mi nevěří a jsem pro ně jen feák asi vzájemné vztahy nebo důvěru neposílí a to co z toho vyplyne vždy ohrozí vztah mezi dcerou a rodiči.
Sama mám tuhle zkušenost, dopadlo to dobře, dcera poznala, že on není až tak v pořádku a rozešla se sama. Ale dalo mi práci abych to co jsem napsala, vůbec dokázala strávit. Mně se to vyplatilo. Ale rozdíl byl v tom, že jsme ani jedna nevěděla, že měl něco s drogama, neřekl jí to, tak bych v tomhle případě usuzovala, že chlapec ví o co v životě jde.



Re: drogy-děti
Autor: Lukas
Datum: 14. 01. 2006, 14:05

nejake testy na pritomnost drog existuji - ale vim toho prilis malo na to, abych vedel co k tomu potrebujete za vzorek telnich tekutin smile V jednom prispevku to kdysi kdosi popisoval



Re: drogy-děti
Autor: Aneri
Datum: 14. 01. 2006, 15:39

Vážení, dělala jsem servírku v nočním baru a vím, že mladí, kteří se potulují nocemi většinou všichni něco berou. Já se v tom až tak moc nevyznám, ale vím, že když má rozšířené zornice, bere, když nepijí alkohol, berou něco, když chodí často na WC, berou a jsou většinou opatrní, aby je nikdo nepovolaný neviděl. Když je dívenka štíhlounká, bere, zatloukají, nepřiznají....dnes poznám dealera od fetáka...ale víc ne. Je to neštěstí...Nejhorší je, když slušná dívka najde někoho takového..většinou do toho spadnou oba dva...nevím, jak bych to řešila v rodině....



Re: drogy-děti
Autor: lex.lex
Datum: 14. 01. 2006, 16:40

bez osobní zkušenosti to zjistíte leda tak rozborem moči a pochybuji, že by Vám daný mladík dobrovolně načůral do kalíšku:-) Už jen proto, že ho podezříváte. Pokud bude postupovat proti němu, vrátí se jí to prostřednictvím dcery. Láska je nejen slepá, ale i blbá. Vím o čem mluvím. Sama jsem si tím prošla. Brala jsem, sice bych se asi nedala označit feačkou v tom pravém slova smyslu... i když podle výkladu jsou alkoholici i ti, co si dají sklenku denně... Ovšem dostala jsem se z toho sama a dobrovolně. Jde o to, jaký tip drog bral, jak dlouho a neméně o jeho psychiku. Já poznám feáka na sto honů. Jde o to, že mají jakýsi obvyklí způsob chování, které není až příliš přirozené. Pro některé je téměř nerozpoznatelné... U pervitinu to můžete rozpoznat nadměrnou produktivitou, přehnanými reakcemi, mimikou, atd... U heroinu opačně, větší únava, spavost, atd. Zkuste o tom více napsat... pokud se nechcete snižova k osobním prohlídkám či jiným věcem. Nicméně si myslím, že pokud má holka trocha zdravého rozumu, do drog se s ním nepustí. Dopad by to na ni mělo tak jako tak, ale co se týče jejího vlastního zdraví, bylo by dobré svou pozornost zaměřit na ni a ne na něj.



Re: drogy-děti
Autor: Sárinka
Datum: 16. 01. 2006, 10:21

Tak já bych sem přidala něco z druhé stránky. Krátce po maturitě jsem to taky zkusila a lítala v tom 1 rok. Nic závratnýho, nepíchala jsem si, jen šňupala pervitin a to jen o víkendu. Každopádně jsem si stihla prožít své a je to asi tak. Záleží na tom, jakou drogu její přítel bral. Pak-li že jen šňupal Pervitin , pak je tu velká naděje, že se z toho lze dostat ze dne na den. Záleží asi na tom, jak se má rád, jak je vychovaný a tak. Na druhou stranu, šňupání je bud hop nebo trop. Říká se, že když šnupeš Pervitin, bud toho jednoho dne nechᚠúplně nebo přejdeš na jehlu, protože pak to s člověkem už nic nedělá. Jestli bral Heroin, tak to je už droga velmi návyková. O Pervitinu se říká, že je to droga psychická, což já s tím souhlasím.Já jsem si jednoho dne řekla, že přestanu a tak se i stalo. Měla jsem moc ráda svou rodinu, hlavně mámu a svého přítele a měla jsem dobré zázemí. Záleží na tom, zda je panáček rozmazlenej fracek a rodiče mu udělaj co na očích vidí nebo nad ním drží pevnou ruku a nic nedostává zadarmo. Co bych poradila tedy já? Zkus kamarádce říci, at s dcerou začne hrát jinou hru. At se zkusí víc přiblížit a přesvědčit ji, že jejího přítele má ráda,věří jim oboum a nebrání jim ve scházení (nebot jsou vážně dospělí) a vysondovat jako kamarádka, proč do toho spadl, co bral, jakým způsobem, jak dlouho to nebere a tak a podle toho konat dál. Čím víc dcera uvidí,že je hlídána a je jí něco zakazováno, může se taky stát,že do toho spadne právě díky tomu.
A ještě bych přidala nějaké zkušenosti, jak poznat, že je člověk na drogách?
1. Alkohol a drogy nejdou do sebe. Alkohol tlumí jejich účinek, takže zkušený feák zásadně nepije . Nejčastěji se pije něco sldkého, jako je Cola , Fanta, nebot člověku na droze chybí cukr , tak je potřeba ho doplnovat .
2.Jsou většinou rozšířené zorničky a takové lesklé oči? Jo asi tak bych to popsala.
3. Ten dotyčný se nechce dívat do očí při hovoru. Vyhybá se prostě očnímu kontaktu. (většinou si lidi ulítnou na tom, že si koušou kůžičku kolem nehtů a mají pak záděry)
4. Hubne. Nic nejí.
5. Málo spí. Vydržíte i týden bez spánku.

MUSÍM VŠAK PODOTNKOUT, ŽE MLUVÍM HLAVNĚ O PERVITINU A O SVÝCH ZKUŠENOSTÍ (a tak to měli i lidi kolem mě) . NEPŘEDPOKLÁDÁM, ŽE BY ZAČALA HEROINEM. TO BY KAMARÁDKA POZNALA OKAMŽITĚ. ASPON SI TO MYSLÍM.



Re: drogy-děti
Autor: Michaela.43
Datum: 16. 01. 2006, 11:13

Moc Vám šem děkuji za názory a případné rady, kamarádce jsem přeposlala, bude dnes i kontaktovat odborníka, zatím sama pochopitelně.





Re: drogy-děti
Autor: Michaela.43
Datum: 31. 01. 2006, 15:06

Takže odborníka kontaktovala a zde stručně výsledek:

"Stručně ti napíšu na co jsem se ptala a co mi odpověděli:

- jestli je normální aby si Subutex píchal - tak to je zneužití léku
- jestli se užívá Subutex, aby utlimil účinky Pervitinu (to vím od druhé dcery))
- tak tady odpověděl vyhýbavě a konstatoval, že tyto znalosti jsou velmi
odborné (znalost pouze od feáků) a jak to moje děti vědí, asi se bál,
že by mi něco mohl poradit
- Shrnul to, že je to člověk, který rozhodně neabstinuje a rozhodně není
stabilizovaný = je to feák!!!

Odpoledne jsem dceři dala přečíst otázky i odpovědi a úplně mě šokovala
její reakce, to, že ho nějaký odborník označuje za feáka ji vůbec
nezaujalo, ale naopak mě upzorňovala na fakt, že ségra ví věci, které
nejsou z literatury dostupné. Jinými slovy ona celou dobu ví, že bere a
mně lže bez uzardění do očí. Musím říct, že to mě tak rozčílilo, já s ní
jednám velice opatrně a slušně, a ona takhle. To jsem si zrovna od ní
nezasloužila.
Řekla jsem jí, že pokud chce žít s feákem, je to její věc, ale ne u
nás. Teď čekám co bude dál. """

No tak  jakpak se  asi zachovat....máte někdo zkušenosti?????
Každá rada dobrá...

Není tady

 

#2 1. 2. 2006 7:48

Nety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 11785

Re: Drogy a děti

No, já bych doporučila obrátit se na nějaké protidrogové centrum a tam se zeptat zkušených lidí, kteří pracují s drogově závislými, jaké jsou nejsnáze odhalitelné průvodní znaky pro řekněme "laika".  Je jasné, že mladí musejí chtít i sami. Na druhou stranu absolutně nesouhlasím s výrokem pana doktora Pothe, že je to třeba nechat na nich. Pokud někdo drogy bere a něco na něm necháte, zcela na něm, patrně jednou skončí s předávkováním v nemocnici. Já bych jednala.  Kždopádně by měl snad jít dobře poznat i stav, kdy dotyčný zrovna drogu nemá a baží po ní. Musí tam být nějaká roztěkanost, nervozita, podle mne ti lidé ztrácí naprosto následně pojem hodnot a mizí zodpovědnost, prostě určitě jsou náznaky, které vyvolají v rodičích jasné podezření. A taky bývá pravdou, že většinou do toho zatáhnou jeden druhého, i když mají pocit, že naopak toho druhého z toho "vysekají". Nečekala bych a pídila se u odborníků na slovo vzatých. Jasně, že třeba holka bude zuřit, že se jí někdo míchá do života, ale v tomhle případě bych na to kašlala a ten cejch bych unesla.


http://b2.lilypie.com/b5R4p1/.pnghttp://img150.imageshack.us/img150/7624/beznzvuyw6.jpg

Není tady

 

#3 1. 2. 2006 8:29

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Drogy a děti

Nety, na protidrogovém ti řeknou (i jako rodiči), že pokud je "dítě" zletilé, nemůžeš dělat vůbec nic a záleží jen na něm, jestli s tím bude chtít něco dělat. Když s ním pracovník poradny pohovoří, ani nesmí říct o čem mluvili. Maximálně doporučí dítě kontrolovat, ale to je taky dost problém, když ono samo nechce. Skoro to vypadá, jako by byli na jeho straně, bohužel.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#4 1. 2. 2006 8:57

Nety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 11785

Re: Drogy a děti

Jo, to jo. Ale řeknou Ti to, o co se zajímala paní v dotazu. Jak pozná, že v tom člověk "jede". Když to zjistí, pak je na ní co provede. Jasně, že léčení a všechno podobné lze dnes pouze se souhlasem osoby, a´t už jde o alkohol nebo jiné drogy, tam s tím nic neudělá.... Jestli jsem to ale správně pochopila, paní váhá, jak poznat, zda drogy bere. To si myslím, že by jí tam vysvětlili naprosto jednoznačně. i když takovou nějakou zevrubnou představu máme patrně všichni.sad


http://b2.lilypie.com/b5R4p1/.pnghttp://img150.imageshack.us/img150/7624/beznzvuyw6.jpg

Není tady

 

#5 1. 2. 2006 9:27

elementgirl
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 27. 1. 2006
Příspěvky: 1817

Re: Drogy a děti

Michaela43:V lekarne prodavaji test na marihuanu.A  jestli j odvyklý fetak a huli travu tak bezpochyby o5 spadne i do neceho tvrdsiho...takze reseni jak to zjistit existuje,potiz je v tom jak od nej vylakat moč?Hodne stesti


Je mnoho lidí, kteří naši duši, naše cítění nechápou... a nás samotné to poté moc ubíjí... Zavidím Vám, jestli nevíte o čem píši... Proto mé životní motto je: "Kdo nezažije, nepochopí!"

Není tady

 

#6 1. 2. 2006 9:34

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Drogy a děti

V lékárně prodávají testy i na ostatní drogy (vypadá to podobně jako gravitest). Ale problém je právě v té moči.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů