Oznámení

27. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec!

21. února : Jak využít skořápky z vlašských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůže i s kašlem

#51 22. 1. 2009 19:56

abba
Host

Re: Hrůza z mammografu

Tak to tedy musim gratulovat a mam velikanskou radost. yikes)))  Mne to ceka na jare, ale podelana strachy jsem uz ted....  Tak to jsme na tom stejne s tou velikosti, ja mam taky posledni cislo podprsenky a pak uz jsou stany yikes)))

#52 23. 1. 2009 14:53

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Mojej mame našli hrčku - zhubnú - pri rutinnej kontrole. Prvé bol šok, odmietala si kúpi ročnú električenku, lúčila sa s nami a mala porazenecké reči. Potom sa vzchopila, ale práve vlasy a nevožnosti ju trápili najviac. No, vlasy vežmi dobre vyriešila parochňa - vyzerá pravo a je praktickejšia ako vlastné vlasy wink - a nevožnosti už nie sú také zlé. Asi najmarkantnejšia je únava - ale to sa dá. Určite sa to dá vydrža a je to lepšie než kedysi a lepšie než trápi sa alebo necha chorobu bujnie. A strach paralyzuje - zbytočne - a škodí sám osebe, skús sa ho nejako zbavi.

Poriadok je potešenie rozumu a chaos je slasou fantázie.“ Paul Claudel
Brita

Není tady

#53 23. 1. 2009 15:08

abba
Host

Selimko, dekuji za hezky slovicka. Mas naprostou pravdu, ze strach paralyzuje, hlavne paralyzuje logicke mysleni. Vis dobre, ze jedine co je spravne je jit na ten mamogram, ale ten strach to proste v tobe utlumi a clovek se chova jako pstros, jak to dobre vystihla  Amriana.

#54 24. 1. 2009 13:05

PINDULI
♥♥♥----

Já jsem taky měla před lety bulku a nedovedete si představit, jaký jsem měla šíleny strach a nervy co to je...a objednání na mamologii v praze trvá.... takže po třech měsících, mě tam vzali ale bulka zmizela, tak mi řekli že prej to byla asi "tuková" teda mě neposlali na mamogram, ale jenom na sono, protože prej sem na mamograf byla mladá, ale teďka každé dva roky chodím na kontroly, a vždycky předtím mám šilený nervy. Letos mě to čeká, ale ještě se musím objednat....

Není tady

#55 24. 1. 2009 16:35

abba
Host

Pindulko, tak to jsi mela kliku!!!!  Ja osobne si nemyslim, ze to byla tukova bulka, ta by se snad tak rychle nevstrebala.   Nebyla to nahodou cysta? Ta muze prasknout a zmizet, Ale nevim, nejsem onkolog.  A co se tyce toho objednavani.  Ty se objednas a vis, ze Te ten strach z vysledku ceka az za tri mesice.... ale ja se objednam  treba v pondeli a ve stredu uz jdu na mamogram. A kdyz bych zavolala, ze jsem si objevila bulku, tak u doktora musim byt jeste ten den a ta rychlost mne dost leka, protoze si hned myslim, ze je to neco vazneho...

#56 24. 1. 2009 19:35

PINDULI
♥♥♥----

Abbi, tak to ti zase zavidím já.... čím dýl čekám, tím více jsem nervozní... takže tiše zavidím, že tě objednají takhle rychle. Taky si nemyslím, že to byla tuková bulka, ale oni sami si nebyli jistii, taky skoro každý den ve sprše se ohmatávám prsa..... strach je silnější než já. A řeknu ti že ikdyž chodím na sono, tak ta doktorka tak tlačí, že to bolí jako ....... . Fakt hodně to bolí.

Není tady

#57 24. 1. 2009 23:10

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

Taky bych měla jít na KO, ale nějak to pořád oddaluji.. hmm

http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7195271

Není tady

#58 24. 1. 2009 23:51

abba
Host

sisi21 napsal(a):

Sisi, a to KO je co?

#59 24. 1. 2009 23:51

abba
Host

Pindulko, od te doby co sis tu bulku objevila, uz jsi na mamogramu byla? A nebo na sono?  Ja si myslim, ze by to bylo od lekare dost velka nezodpovednost.  Ja jsem si jednou bulku nasla sama, podruhe mne neco objevil mamogram (musela jsem jit na biopsy a byl to calcium deposit) a po treti, mne bolelo prso, nic jsem si nenahmatala (mela jsem cystu), kterou zase objevil mamogram.  Ale s tou cystou jak jsem psala drive jsem musela potom na jine vysetreni a potom na ultrasound.  Ja si myslim, ze ultrasound je setrnejsi vysetreni nez mamogram.  Ja mam velky prsa a aby radiolozka neco na snimcich videla, tak mne ty prsa musi poradne rozplacnout, ze je mam jak livance a v tom momente zavidim kazde zenske, co ma prsa po dedeckovi.... Ceka mne to na jare, to jsem se rozhodla, ze po dvouch letech pujdu na vysetreni a taky vim, ze dostanu vynadano, ze nechodim pravidelne...

#60 25. 1. 2009 0:32

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

abba napsal(a):

sisi21 napsal(a):

Sisi, a to KO je co?

KO=kontrola,

Není tady

#61 25. 1. 2009 1:57

abba
Host

A proc KO oddalujes?  Jdes poprve a nebo uz jsi byla?  Mne, dokud mne nic nenasli, tak jsem nemela problemy chodit na rocni prohlidky.  Ale jakmile mne mammogram neco objevil a ja musela jit  znovu na mammogram a nebo na biopsy, tak uz takovy hrdina davno nejsem a par dni nez jdu, tak mam priserny boleni bricha.....

#62 25. 1. 2009 10:08

Suzie
♥♥♥♥---

Luminko,
za prvé si myslím, že když chodíš pravidelně na ultrazvuk, tak se nemusíš bát, že by se najednou na mamografu objevil nádor.
Co se týče toho strachu z chemoterapie a ztráty vlasů, tak to mám úspěšně /před pěti lety/ za sebou. Když jsem se to dozvěděla, reagovala jsem jako ty - panebože, to budu úplně plešatá. Byla to tedy dětinská reakce, protože život a zdraví je důležitější. Nicméně to vůbec nebylo tak hrozné. Koupila jsem si paruku, která byla podobná mému původnímu účesu a kdo mě moc neznal, tak nic nepoznal. Po skončení chemoterapie mi vlasy asi po 4 týdnech začaly dorůstat a narostly mi mnohem hustší než jsem měla původně. Bohužel, asi za rok a půl se mi kvalita vlasů vrátila k normálu.
I kdyby jsi jednou náhodou na chemoterapii musela, tak fakt se není čeho bát. Ony ty seriály a filmy o rakovině to dramatizují, aby si divák pěkně poplakal. Neboj se.

Není tady

#63 25. 1. 2009 11:05

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

abba napsal(a):

A proc KO oddalujes?  Jdes poprve a nebo uz jsi byla?  Mne, dokud mne nic nenasli, tak jsem nemela problemy chodit na rocni prohlidky.  Ale jakmile mne mammogram neco objevil a ja musela jit  znovu na mammogram a nebo na biopsy, tak uz takovy hrdina davno nejsem a par dni nez jdu, tak mam priserny boleni bricha.....

už jsem byla několikrát ..jenže teď na to nebyl vůbec čas,,lítala jsem zas po jiných doktorech..,ale teď opravdu budu muset..Když člověk vyleze z jednoho ,musí zase k druhýmu..já už to všechno beru nějak sportovně...Byly ,ale časy .kdy jsem se opravdu bála,,a prdku měla pořádně sevřenou..jo a břicho ,tomě bolí,ale to nějak už přehlížím..smile

Není tady

#64 25. 1. 2009 12:31

PINDULI
♥♥♥----

Abbi, já jsem chodila pak na kontroly každej rok. Mno mě dělali vždycky jenom sono. Kvůli tomu, aby mě prej ušetřili té bolesti na mamografu, že jsem na to ještě mladá, nebylo mi tehdy ani 20. A teďka mám chodit na kontroly každé dva roky, pokud se nic neobjeví. Ale i tak to sono fakt bolí, jak tlačí aby viděla všechno.

Není tady

#65 27. 1. 2009 16:41

abba
Host

Pinduli, to vysetreni boli, to je pravda, ale radeji at tlaci a at to boli, lale at nam tam nic nenajdou, to pak ta bolest stoji zato.

#66 27. 1. 2009 19:00

PINDULI
♥♥♥----

Abba, jojo to mᚠzase pravdu...... radši až to bolí, když tam nic nenajdou....

Není tady

#67 27. 1. 2009 22:00

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

Holky ,taková bolest to zas není..Není se čeho bát..hjarta

Není tady

#68 27. 1. 2009 22:42

luminka
♥♥♥♥♥--

Suzie napsal(a):

Luminko,
za prvé si myslím, že když chodíš pravidelně na ultrazvuk, tak se nemusíš bát, že by se najednou na mamografu objevil nádor.
Co se týče toho strachu z chemoterapie a ztráty vlasů, tak to mám úspěšně /před pěti lety/ za sebou. Když jsem se to dozvěděla, reagovala jsem jako ty - panebože, to budu úplně plešatá. Byla to tedy dětinská reakce, protože život a zdraví je důležitější. Nicméně to vůbec nebylo tak hrozné. Koupila jsem si paruku, která byla podobná mému původnímu účesu a kdo mě moc neznal, tak nic nepoznal. Po skončení chemoterapie mi vlasy asi po 4 týdnech začaly dorůstat a narostly mi mnohem hustší než jsem měla původně. Bohužel, asi za rok a půl se mi kvalita vlasů vrátila k normálu.
I kdyby jsi jednou náhodou na chemoterapii musela, tak fakt se není čeho bát. Ony ty seriály a filmy o rakovině to dramatizují, aby si divák pěkně poplakal. Neboj se.

Však jsem psala, že bych za ty dětinské strachy o vlasy zasloužila umlátit lopatou. Ale když už by to muselo být, asi bych si koupila úplně jinou paruku, než moje vlasy, vždy by to stejně každý věděl, protože by se to rozkřiklo. Teď ještě můžu přijít o práci a když se to s..., tak se to s..., ještě by nějaká nemoc mohla přijít. No uvidíme, jak to dopadne.

Není tady

#69 28. 1. 2009 0:20

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Moljej mame ani lekárka(onkologička), ani predavačka parochní, ani známi neverili, že to nie sú jej vlasy... tak sa podobali prírodným. Spočiatku boli ešte lepšie, teraz ich už utžapkala do helmy, kaú nosí celý život. A je spokojná a žudia sú presvdčení, že jej vlasy v medzičase dorástli(dorátlti, ale sú ešte krátke, husté, vlnité a - šedivé... wink ). To, čo nosí, je parochňa.

Poriadok je potešenie rozumu a chaos je slasou fantázie.“ Paul Claudel
Brita

Není tady

#70 28. 1. 2009 0:21

abba
Host

luminka napsal(a):

Suzie napsal(a):

Luminko,

Však jsem psala, že bych za ty dětinské strachy o vlasy zasloužila umlátit lopatou. Ale když už by to muselo být, asi bych si koupila úplně jinou paruku, než moje vlasy, vždy by to stejně každý věděl, protože by se to rozkřiklo. Teď ještě můžu přijít o práci a když se to s..., tak se to s..., ještě by nějaká nemoc mohla přijít. No uvidíme, jak to dopadne.

A proc by si zrovna Ty, mela prijit o praci. Neboj,  i tak blba krize se prezene a vsechno bude zase okay.

#71 28. 1. 2009 1:59

abba
Host

Suzie,
klobouk dolu pred Tebou. Jak jsi prezila chemo?  Bylo Ti hodne zle?  Nevim, jestli bych to vubec vydychala, kdyz by mne doktor rekl tuhle zpravu, asi bych se tam slozila....
Suzie, drzim Ti ze vsech sil palce, aby se ta mrcha uz nikdy k Tobe nevratila!!

#72 28. 1. 2009 12:25

Suzie
♥♥♥♥---

abba napsal(a):

Suzie,
klobouk dolu pred Tebou. Jak jsi prezila chemo?  Bylo Ti hodne zle?  Nevim, jestli bych to vubec vydychala, kdyz by mne doktor rekl tuhle zpravu, asi bych se tam slozila....

Musím říct, že jsem měla štěstí, protože zle mi nebylo, jenom jsem byla pořád unavená. Víc mi vadilo, že se mi zhoršil krevní obraz a musela jsem skoro celou dobu brát kortikoidy - takže hlava nejen plešatá, ale i jako meloun.
A co se týká oznámení od doktora, tak to teda bylo hustý - při běžné kontrole se mojí doktorce něco nezdálo, tak mě poslala na kliniku na velký ultrazvuk a tam se doktorka podívala na obrazovku a rovnou mi řekla, že je to nádor a asi zhoubný a poslala mě za dalším doktorem. Ten mi zase na rovinu řekl, co všechno mi uříznou a že mám štěstí, že to podchytili ze začátku, že to možná přežiju. Já jsem se s tím vyrovnala dobře, horší to bylo s manželem a nejhorší s maminkou. Když za mnou chodila do nemocnice po operaci, tak jsem na ní raději čekala ve vestibulu, aby nekoukala na nápis Onkologické oddělení.
Díky za držení palců - je to pět let, tak už jsem skoro za vodou - ani už nemám nervy, když jdu na odběry krve.

Není tady

#73 28. 1. 2009 17:43

abba
Host

Uz jenom to cist, se mne dela spatne.... Suzie a co se da poznat podle odberu krve?

#74 28. 1. 2009 22:09

luminka
♥♥♥♥♥--

Suzie napsal(a):

abba napsal(a):

Suzie,

Musím říct, že jsem měla štěstí, protože zle mi nebylo, jenom jsem byla pořád unavená. Víc mi vadilo, že se mi zhoršil krevní obraz a musela jsem skoro celou dobu brát kortikoidy - takže hlava nejen plešatá, ale i jako meloun.
A co se týká oznámení od doktora, tak to teda bylo hustý - při běžné kontrole se mojí doktorce něco nezdálo, tak mě poslala na kliniku na velký ultrazvuk a tam se doktorka podívala na obrazovku a rovnou mi řekla, že je to nádor a asi zhoubný a poslala mě za dalším doktorem. Ten mi zase na rovinu řekl, co všechno mi uříznou a že mám štěstí, že to podchytili ze začátku, že to možná přežiju. Já jsem se s tím vyrovnala dobře, horší to bylo s manželem a nejhorší s maminkou. Když za mnou chodila do nemocnice po operaci, tak jsem na ní raději čekala ve vestibulu, aby nekoukala na nápis Onkologické oddělení.
Díky za držení palců - je to pět let, tak už jsem skoro za vodou - ani už nemám nervy, když jdu na odběry krve.

Suzie, to je hustý, cos prožila. A Tví blízcí Ti to ještě ztížili.

Není tady

#75 29. 1. 2009 11:48

Suzie
♥♥♥♥---

abba napsal(a):

Uz jenom to cist, se mne dela spatne.... Suzie a co se da poznat podle odberu krve?

Dělá se test na tzv. markery, které když mᚠvysoké, tak to signalizuje, že v těle je zhoubný nádor.
Ale není to tak strašný, napsané to vypadá hůř než ve skutečnosti - člověk si za chvíli zvykne a pak to bereš jako normální otravnou nemoc.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí