|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Katyo - to je mi líto. Já teda nebyla na tripplech ani amniu, jen ve 13 tt na NT+ a pak ve 20 tt na utz.. takže vlastní zkušenost nemám. Ale jak píše i Dášenka - já bych asi pro jistotu zřejmě to amnio podstoupila, abych věděla... a to i přes riziko a po tom všem, co už mám taky za sebou (potraty). Ale jinak - musí to být těžký, já vím... a asi ani pro mě by nebylo rozhodování jednoduchý... 
držím pěsti, ať je to všechno v pořádku!!!
Mono - doufám, že u Tebe to dopadne taky na jedničku!!! 
Není tady
Dášenka13 napsal(a):
Holky,
čtu si právě vaše příspěvky ohledně tripláků a amnia. Jen vás chci povzbudit, mě vyšly TT šílený, riziko jak downa, tak roštěpových vad, jelikož máme v rodině genetickou zátěž, já jsem přenašečka jednoho zákeřného genu, měla jsem na 13 týden těhu naplánované amnio a zároveň odběr choriových klků (kousíčky placenty), u toho je velmi vysoké riziko potratu a přesto dneska mám krásnou skoro dvouletou holčičku.
Jen chci říct, abyste se amnia vůbec nebály, není to nic hrozného, vůbec to nebolí a miminku určitě neublíží a vy budete mít 100% jistotu, že je mimi zdravé a budete se těšit, že máte v bříšku chlapečka nebo holčičku. Držím palečky, ať vše dojde k zdárnému konci, jako u nás.
Dášenko, já jsem byla taky na odběru chóriových klků a není to náhodou odběr z děložní stěny? Nebo aspoň tak mi to vysvětlili v Gennetu...
Není tady
Katyo, kdyby mi znovu vyšly špatné výsledky na VV, tak to podstoupím opět, jak odběr chóriových klků nebo později odběr plodovky...
Není tady
Ahojky,
taky přidám svou "trošku" z prvního těhu :
ve 12tt NT screening ok, pak v 16tt tripple jsem měla ohromné riziko 1:11 na DS. Byla jsem z toho špatná, asi jako každá maminka šoklá. Uklidnění, že vykazují tyto testy vysokou falešnou pozitivitu sice člověk ví, ale stejně se nervuje...
Podstoupila jsem amnio a čekání na výsledky bylo dlouhé, ale neumím si představit to ohromně dlouhé čekání do konce těhu na pochybách, zda je či není mimi zdravé
Takže za mě, já bych na amnio šla, pokud by mi výsledky vyšly špatně. Sice to malé riziko pro mimi tam je, ale ...
Držím všem co je to čeká palce, ať mají výsledky v pořádku
a odběru se nebojte, za sebe může říct, že to fakt vůbec nebolí a je to chvilička a je hotovo
Jinak s tím děláním tripplů moc brzo, to je asi častý problém. Taky si myslím, že mi brali krev moc brzo, protože pak na utz ve 14tt bylo mimi najednou větší a tak hned narychlo mi vzali krev na tripply a vyšly takhle blbě... Ale i dle dr na genetice to prý bylo brané dobře. TAkže mě brali krev na tripply dle poslední ms a utz ve 12 tt ve 14+1 a dle utz ve 14tt v 15+4
Pak to má vycházet 
Není tady
Holky já myslím, že to amnio se příliš démonizuje. Nejhorší z celýho amnia je čekání na výsledky... Jinak já ho absolvovala 2x při prvním těhu - špatný triply a ted kvůli věku a oboje zaplat bůh na 1* ... a z těch mamin co jich tam bylo se mnou 11 tak žádná komplikaci ani špatnej výsledek .. rozhodně bych na amnio šla znova kdyby mi to doporučili... Prostě jsem chtěla mít jistotu.
Není tady
ahoj všem... vaše příspěvky mi moc pomohly, děkuju. Včera to bylo opravdu hodně špatné, teď už o moc lepší... i když pocit takové trochu absurdity a bezmoci přetrvává (případů, kdy tyhle testy vyšly falešně pozitivně je prostě na mě trochu moc).
Už jsme ale rozhodnutí odběr absolvovat, právě pro vlastní klid nám už ani nic jiného nezbývá... Samotného zákroku se nebojím, je mi jasné, že to čekání na tom bude nejhorší:-( Tak uvidíme...
Není tady
Katyo - určo to dopadne dobře a budeš mít větší klid do konce těhu!! 
a kámoška byla na amniu - a nějaké výsledky- ty zásadní - jim snad řekli do dvou dnů - docela brzo právě, i když to asi nějakou kačku stálo, a na zbytek pak čekali ty tři týdny nebo jak. Ale kámen ze srdce jim spadl do dvou dnů... tak se třeba i na to zeptej, ať to čekání zkrátíš!! 
držím pěsti!!
Není tady
Berka napsal(a):
Katyo - určo to dopadne dobře a budeš mít větší klid do konce těhu!!
a kámoška byla na amniu - a nějaké výsledky- ty zásadní - jim snad řekli do dvou dnů - docela brzo právě, i když to asi nějakou kačku stálo, a na zbytek pak čekali ty tři týdny nebo jak. Ale kámen ze srdce jim spadl do dvou dnů... tak se třeba i na to zeptej, ať to čekání zkrátíš!!
držím pěsti!!
Děkuju:-)
Navíc mě díky tobě napadlo zatelefonovat hned té naší dr. a na ty rychlejší testy se zeptat. A mám štěstí: to pondělí už jedné mamině budou odesílat vzorky do laboratoře, kde rychlejší test provádějí, tak ty moje vezmou taky. předběžné výsledky budu mít v pátek. tak aspoň něco:-)
Není tady
Ahoj holky, tak já Vám chci napsat zbytek příběhu. Včera jsem si volala na výsledky druhých triple testů (jak jsem psala, dělali mi je o týden dřív, kvůli chybě mojí doktorky) a vyšly mi 1:1100 (původní byly 1:160) chápete to? Kdybych si toho nevšimla, tak bych šla na amnio úplně zbytečně.. No každopádně mi padl kámen ze srdce i když stres jsem si užila, ted už jsem klidnější a nechám tomu volný průběh.. Děkuji moc za povzbuzení a radím všem hlídejte si týdny, protože na každém opravdu hodně moc záleží a na doktorku ne vždy je spoleh.. Zatím se mějte krásně. M.
Není tady
Moni - tak to už jsou lepší zprávy, držím pěsti - ať je vše v pořádku a už Tě netrápí!!
Taky se měj hezky!
Není tady
ahoj holky,jen se chci zeptat,když výjdou triple testy špatně tak to chodí domů poštou?Nebo si musím zavolat dr?Já ted čekám na výsledky a prostě se bojím.Jo a když výjdou špatně tak výsledky bývají dřív než za 3 týdny od odběru?
Není tady
Testy nechodí domů ani poštou...nejčastěji je laboratoř zašle tvému Dr., který tě o výsledcích informuje při kontrole. V některých případech si pro výsledky jdeš do laboratoře, která odběry prováděla a pak zaneseš ke svému Dr...
Já jsem bohužel na výsledky čekala dva týdny, než k mému dr. doputovaly, ale to je spíš výjimka a bývá to dříve. Každopádně o výsledcích by tě měl informovat Dr. a doporučit následující postup, pokud by testy nevyšly dobře.
Není tady
Ahoj holky,
včera jsem byla na genetice, jsem 18+4, čekáme třetího kluka. Triple test vyšel super. Ale včera nás tedy pěkně vystrašil doktor. Našel na ultrazvuku 3 odchylky, které se mu nezdály:( Nějakou skvrnu na srdíčku, nad kterou nejprve mávl rukou, že nám k tomu něco řekne...Potom měřil to projasnění v zátylku, místo 6mm-dle tabulek, má malej 6,2mm... a potom ještě se mu zdá, že mám malej sploštělejší obličejík...poslal mě na amniocentézu, ať pro jistotu může vyloučit Downa. To bude 4 týdny stres a malýmu to tedy rozhodně nepomůže, ach jo. Máte prosím některá zkušenosti s tím, že triple testy byly ok, ale podle ultrazvuku se něco nezdálo??? Máme dva naprosto zdavé kluky, tak si říkám, proč by ten třetí měl být postižený!! pa a díky Jitka 
Není tady
Ahoj holky. Ve středu jdu na genetiku na prvotrimestrální screening. Doufám, že jsem to napsala dobře. Jsem 13+2. Vůbec nevím, co nás tam čeká. Určitě s tím máte spoustu zkušeností, tak byste mi mohly poradit. Abychom věděli. Jo a pak mám ještě takový dotaz. Nechceme s přítelem vědět, jestli to bude holčička nebo kluk. Spousta lidí říká, že na tom triplultrazvuku je to naprosto dobře vidět. Je to opravdu tak? Myslím, že je to ještě málo, aby to bylo vidět. To bych musela být ve větším stádiu těhotenství ne?
Moc Vám děkuji za radu. Ališa
Není tady
Ališko, tento screening, na který jdeš, se jmenuje NT screening - je to kombinace testu z krve a UTZ (dělá většinou certifikované pracoviště). Na UTZ se zjišťuje šíjové projasnění (měří se hodnota) a sleduje se nosní kůstka, zda je přítomna + vyhodnotí se krev. Na základě této kombinace lze zejména zjistit, zda mimísek nemá Downův syndrom. Dále se mohou zjišťovat i další věci, které jsou již patrné - zda má mimísek ručičky, nožičky, jak vypadá mozek, apod. Podle UTZ lze nejlépe zjistit i předpokládaný termín porodu, jelikož mimísek se může poměřit celý. Podle tohoto UTZ se většinou pohlaví ještě nezjišťuje, i když pokud se mimísek dobře otočí, lze to již někdy vidět. Také lze Každopádně pokud pohlaví nechcete vědět, oznamte to předem, doktoři vám to nebudou sdělovat. Další testy na případné vývojové vady, které mohou následovat v těhu je tripltest (někdy se upouští, pokud právě NT dopadne dobře) , velký UTZ ve 20 tt a ve 30 tt.
Není tady
Keks díky moc za info. Tak to není nic strašného. Na ten NT musím jít, a to vzhledem k tomu, že jsem po dvou potratech a zjistili mi nějakou .... já teď nevím, jak se to jmenuje, ale je to mutace týkající se srážení krve, tak proto musíme jít. Tak to už se moc těším. Díky
Není tady
Ahoj Ališo, nejspíš máš na mysli kombinovaný test v prvním trimestru. To vyšetření se skládá ze dvou částí, jednak ti vezmou krev a jednak udělají ultrazvuk. Některá pracoviště prvně berou krev třeba s týdenním předstihem a pak se dělá ultrazvuk. Já jsem ale byla taky ve 13+2 na obojím najednou. Na tom ultrazvuku se zaměřují na měření tzv. NT ( nuchal translucency) - měření šíjového projasnění za krkem. Šíjové projasnění je totiž zvětšeno u plodů s chromozomálními abnormalitami, srdečními vadami a různými genetickými syndromy. Další marker, který může napovídat, že není něco v pořádku je přítomnost nosní kůstky, když je přítomna, je to OK
Podle vyšetření z ultrazvuku a výsledků z krve se pak zhodnotí riziko trizomie na 21. chromozomu (Downův syndrom), 18.chromozomu (Edwards.syndrom) a 13. chromozomu (Patauův syndrom). A k tomu pohlaví - na tom UZV to určitě nepoznáte, mimi ještě nemá vyvinuté genitálie jako takový. Možná, že to pozná zkušený ultrasonografista podle směru genitálního pahorku - my to taky víme od toho 13.týdne, ale ani to nemusí být stopro
I když u nás se to později potvrdilo. Ale neboj, vy tam určitě nic neuvidíte, takže o překvápko určitě nepřijdete 
Není tady
Tak už mě Keks předběhla a už všechno víš
Tak si to hezky užij 
Není tady
Milé holky. Obě jste mi moc pomohly. A naprosto zodpověděly všechny mé otázky. Já měla strach, aby mi třeba hned nechtěli brát plodovou vodu nebo tak něco. Takže teď se budu těšit. Zvlášť na ten ultrazvuk, musí to být nádhera, vidět díťátko již v takovém stádiu. V každém případě, až ve středu přijedu domů, tak Vám písnu, jak jsem dopadla. Moc Vás zdravím a ty díťátka v bříšku také.
Není tady
Díky
pozdrav jsem vyřídila
No to uvidíš, je to nádhera, ten človíček už je skoro hotovej akorát malinkatej - kolem 6-7cm od hlavičky po zadeček, ale už vypadá krásně - tu fotku, co mám u metříku mi dali právě na NT 
Tak dej pak vědět, jak sis to užila a držím pěstě 
Není tady
Ališko, určitě dej vědět, jak jsi dopadla ! Je to opravdu pěkný zážitek, vidět mimíska
Na plodovku se chodí, pokud by NT nebo pak triply nedopadly dobře. Ale neboj !! Vše bude v pořádku. Hodně štěstí!! 
Není tady
Ahoj holky, tak jak jsem slíbila, tak sděluji zážitky z genetiky. Byli jsme včera. Všechno dopadlo OK, ultrazvuk neprokázal vůbec žádné vady, vše probíhá naprosto v pořádku tak, jak má. Teď čekáme na výsledky z krve, ale nejsem vůbec nervozní. Jen se mi tedy povedlo. Vzhledem k tomu, že jsem si myslela, že je to ještě moc malinký a ten doktor by mi stejně neřekl, co to bude, tak to jsem se spletl. Trochu se prokecl, ale to jsem pak nevydržela já a zeptala jsem se, ale je to předběžné. Takže by to měl být chlapeček. Tatínkovi jsem to neřekla, ten chce mít překvapení a vlastně nikomu nic nepovím. Já jsem ani překvapená nebyla, protože jsem to tak nějak tušila. Ale musím říct, že to byl zážitek vidět toho človíčka, jak se pohybuje, hlavičku, ručičky. No paráda. Hned 1.6. jdeme na ten tripl test. Jo, jo holky utíká to co?
Není tady
Ahoj Ali, tak gratuluju k výsledkům vyšetření a k chlapečkovi
Mě při minulém těhu při NT taky doktor řekl chlapečka, ale za 14 dní už z toho byla holčička
Takže je to opravdu předběžný
Ale letos se trefil hned napoprvé, tak třeba to tak bude i u tebe
Stejnak je to úplně jedno, hlavně, že bude mimi zdravý
Tak si užívej těhu a hlavně se neprokecni před tatínkem
Držím pěstě ještě na tu krev a měj se hezky!
Není tady