6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, od včera jsem zoufalá, vyel mi pozitivní triple test. Doted mám bezproblémové těhotenství a tohle mě dostalo. Máte s tím někdo zkuenosti? Pravděpodobně budu muset jít na amniocentézu, které se teda bojím, jak čert kříe hlavně kvůli monosti potratu, ale zase chci mít jistotu, e mimís je v pořádku, co teda ted asi moc nevypadá.. Moc by mě zajímaly vae zkuenosti a názory na toto. Děkuji moc za jakýkoliv názor.
Není tady
Moni, u to tady bylo milionkrát - patný triply jetě NIC neznamenají. Je mi jasný, e má nervy v kýblu, ale znám spoustu holek, které musely na amnio, a ve bylo dobré. Uvidí, e Ti to sem napíe mnohá.
Já měla hodnoty zdvojené. Genetička na mně mámila dvojčata . Nebyly. Spí chyba v laborce, myslím. Udělali mi jetě jedny triply, podrobný UTZ a ani na amnio mě nehnali. A Krypí je zdravý jako ryba. uk, uk, uk.
Není tady
Moni, buď v klidu.
V prvním těhu jsem měla tripl testy 1:80 na Downa (to je docela hodně), byla jsem na amniu a děátko bylo v pořádku.
Teď jsem byla na NT screeningu v I. trimestru a bylo to negativní 1:2500 na Downa a tripl mi zase vyel blbě 1:120. Dr. mi řekla, e by triply vůbec nedělala, protoe větinou jsou faleně pozitivní a maminky se zbytečně nervují. Tak buď v klidu a před amniem si nechej udělat velkej UTZ. Tam by mělo být případné postiení vidět. Pokud ti i potom amnio doporučí, tak na něj jdi, riziko je malé, tak snad bude ve OK.
Není tady
Moc děkuji za uklidnění, včera mě to opravdu vyděsilo, je pravda, e na netu je těch falených pozitivit hodně, tak snad budu mít taky těstí a budu patřit mezi Vás... Ale stejně se bojím, to mi asi do výsledků nikdo neodpáře, ach jo, takovéhle testy by snad ani neměly být.
Není tady
Mony, vím, e to je straný pocit, ale vude se uvádí, e riziko potratu při amniocentéze je malinké. Moc moc Ti drím palce a přidávám jen příklad mé kamarádky, která ji také podstoupila a miminko bylo v pořádku, take faleně pozitivní test. Hodně těstí....
Není tady
Riziko potratu u amnia je spí zanedbatelný ... hele triply vychází patně kde komu ... u prvního těhu jsem je měla taky patný a amnio vylo krásně - u je synkovi 11, a ted mi triply nedělali vůbec a rovnou mě kvůli věku poslali na amnio ... absolvovala jsem ho před Vánocema .. samotnej zákrok je relativně ok, jen vpich tlustí jehlou ... ale je fakt, e čekat na výsledky bylo na palici ..nervíky pracovaly jak hrom. Hele neboj se ... já teda nevím o nikom kdo by měl po amniu, (ten den nás píchali asi 12 mamin - fakty běící pás, rutina ) nějaký stahy nebo komplikace a navíc bude mít jistotu , e je mimís ok ... nenervíkuj ..
Upravil(a) Amriana (14. 1. 2009 15:20)
Není tady
Mono, to bude v pohodě, tripl fakt vychází straně často faleně. Já chodím na genetiku do Podolí, kde mi dělali NT screening a tady v Neratovicích dělají jen tripl test a genetička v Podolí mi řekla, a na něj ani náhodou nechodím, e ty testy vycházejí faleně a oni pak musí zbytečně posílat na amnio.
Tak jsem tady tripl odmítla..doktor byl nasr...ale to je mi fuk.
Zatím také nevím o nikom, kdo by po amniu potratil...u vech to bylo ok.
Drím palečky!!!
Není tady
Ahoj holky, díky moc za podporu. Já jsem ted úplně natvaná na doktorku, protoe jsem si kontrolovala týdny v průkazce a ona se tam o týden spletla, take mě na triply poslala o týden dřív.. Dneska jsem u ní byla a přiznala, e by to mohlo mít dost podstatný vliv, ovem na genetiku se mám stejně objednat a na dalí triple bude u asi pozdě. Tudí mi hrozí amnio a vlastně budu moná riskovat úplně zbytečně. Fakt nevím, jestli to mám podstoupit nebo ne. Jsem z toho docela patná.. Co byste dělaly? Asi to risknu a na to amnio půjdu, ale jestli potratím, tak si to budu do smrti vyčítat.. Ach jo.
Není tady
Mono a proč musí na amnio? Tobě je přes 35? nebo kvůli nějakým problémům? (mně třeba doporučují teď amnio, protoe jsem u minulého těhu potratila kvůli genetické porue plodu) Protoe jinak nevím, proč bys na něj musela. Dr. je teda opravdu hloupá, e se sekla o týden se stářím plodu, ale holt u se stalo... Je tu spousta holek, co byly jen na NT a pak na triply u nely.
Kadopádně u amnia je riziko potratu pouze necelé procento, nejspí to není příjemný záitek, ale nebála bych se ho (mně ostatně nic jinýho nezbývá )) Ale jestli se bojí a ví, e ty triply u nestihne, tak se na to vybodni a tě se na screening ve 20 tt
Není tady
Veranno já myslím e Mona právě nebyla na NT screeningu, ale jen na triplu,který ji vyel pozitivně. Ale nejsem si tím jistá.
Mono, tohle rozhodnutí je na Tobě, s tím ti bohuel nikdo neporadí. Já třeba bych, pokud by mi vyel tripl pozitivní, na amnio nela. Nemáme v rodině ádné genetické zatíení a jetě mi ani není 30, take já bych to riskla, i jsem to diskutovala s manelem, a čekala bych na UTZ ve 21.týdnu.
Není tady
Přesně na NT jsem ve 13 týdnu nebyla ani jsem o něm nevěděla a doktorka mi ho nenabídla. Já bych klidně na 20 týden počkala, ale na tom ultrazvuku se stejně třeba Downův syndrom neprokáe, ne? Já nevím, kvůli doktorce jsem fakt v prekérní situaci. U nás také nejsou ádné vady a je mi 26, co si myslím není nijak moc. Vím, e rozhodnutí je na mně, ale není to jednoduché po amniu budu mít klid, ale zase, co kdy budu to 1%.. Jetě mám pár dní na rozmylenou, tak uvidím, je to těké
Není tady
Mono, je fakt, e kdy půjde na amnio, bude mít jistotu a nebude se muset do konce těhu nervovat. I kdy i tak člověk nikdy neví a má zase strach jak dopadne porod a tak.
A jestli by poznali na UTZ Downa...myslím, e pokud by to byl zkuený doktor, tak moná ano, přeci jenom mají moná nějak jinak proporce kostí, zejména obličejové (tuím, e u Downa je nějak zkrácená nosní kůstka nebo co) apod. Ale fakt nevím.
Není tady
Mono, na NT se právě Downův syndrom prokáe dost výrazně. Základní znaky jsou chybějící nosní kůstka a zvětené íjové projasnění. To je takové hromadění tkáně nebo čeho na íji a od určité tloutky to poukazuje práve na chromozomální vadu. Ten screening v I. trimestru je prioritně právě kvůli tomuto typu vad, protoe se na něm jetě nepoznají vady jako roztěpy nebo vady orgánů. Ve II. trimestru u VVV typu Downa nejsou tak zřetelně viditelné.
Ale nestresuj se, triply jsou faleně pozitivní dost často a velké vady jsou na UTZ viditelné. Amnio má svá rizika, já u bych do toho podruhé nela, ale zase je to riziko statisticky nízké. To u ale záleí na tobě, jak se rozhodne.
Není tady
Ivko, jene Mona u NT screening nestihne a právě proto se ptá, zda by se dal Down zjistit na UTZ v 21.týdnu, tam u je zjiování nuchálního projasnění pasé...ale i tak si myslím, e by se Down dal zjistit, právě kvůli různým růstovým disproporcím.
Mono, tady jsou základní informace o triplu a odběru plodovky, třeba Ti to aspoň trochu pomůe k rozhodnutí.
http://www.vasedeti.cz/amniocenteza-clanek-1046
A zde jetě dva zajímavé odkazy týkající se NT screeningu:
http://www.tribune.cz/archiv/gpp/128/3826
http://www.babyweb.cz/Vyvoj-miminka.aspx
a kdyby jsi se do genetiky chtěla ponořit hlouběji, přidávám odkaz na super stránky, kde najde téměř ve a genetice a chromozomálních vadách, nicméně si myslím, e není vhodné to v těhu číst.
http://genetika.wz.cz/oddil1.htm
Není tady
Omlouvám se, asi jsem to nepochopila. Ve 21.tt budou určitě vidět pokození, která by se mohla k Downovi vázat. Myslím, e pokud tam něco uvidí, tak by doporučil amnio. Ale je to zbytečné se nervovat dopředu, určitě bude ve OK.
Není tady
Kdy u se tu o tom mluví, nevíte některá, do jaké hloubky se dají genetické testy dělat? Respektive co mám právo poadovat? Moje sestra byla velmi těce postiená (asi tak 1 případ na 100 000 ) a mně u za chvíli bude třicet. Kdysi jsem někde zaslechla, e s vánou rodinnou anamnézou lze dělat nějaké testy navíc, ale nic moc o tom nevím. Zatím jsem teprve snailka.
Není tady
Berberko, standardní testy, které se v těhu dělají je NT screening a tripl test. Někteří gynekologové preferují NT screening, někteří tripl test. Pokud je ve v pořádku, následuje orgánový UTZ v 21.týdnu.
Nicméně pokud máte v rodině genetické zatíení, měl by tě gynekolog odeslat ke genetikovi, který zhodnotí rizika a navrhne dalí postup...tedy např. biopsii choria nebo amniocentézu.
Jetě se dělá fetální echokardiografie.
Ale pokud k tomu není důvod, tzn. NT screening či tripl budou v pořádku, domnívám se, e ani amnio ani biopsii poadovat nemůe, resp.můe, ale bude si to muset zaplatit.
Kadopádně na netu jsou hromady a hromady informací, pokud se chce dozvědět více, stačí zadat do vyhlédavače heslo "prenatální diagnostika"
Není tady
Moni, mně vyel taky pozitivní 1:320 a riziko vzhledem k věku bylo 1:280 no a teď mám zdravého Matyáka. Na plodovku jsem nela, bo riziko potratu by bylo větí. Je to test, od kterého se postupně upoutí, protoe bývá faleně pozitivní a nahrazuje se právě tím NT ve 12 tt.
Jaké ti vylo riziko?
Není tady
Já měla v prvním těhu riziko 1:80 a malá je OK. Triply jsou podle mě dost nepřesné i moje dr. je k nim hodně skeptická.
Co se týká amnia , tak mě ho tenkrát nabídli sami a já raději la -vzhledem k triplům. Teď u nepůjdu - vyel mi dobře NT screening.
Jinak myslím, e pokud máte v rodině genetickou zátě, tak tě polou nebo si zaádej o genetickou konzultaci - tam se pak dá domluvit dalí vyetření. Oni tě s tím, co je za monosti na té konzultaci seznámí.
Já mám doporučení na genetickou konzultaci taky (riziko 1:120), ale myslím, e to nebude nutné.
Není tady
Ahoj holky, tak u mě to vypadá tak, e nakonec jsem ukecala tu doktorku na genetice, aby mi udělala jetě jednou ten triple test. Sama říkala, e jeliko se ta moje doktorka o týden spletla a dělali mi je tedy v 15 týdnu s tím, e jsem v 16, můe být výsledek dost zkreslený. Tak uvidím přítí úterý, jak to dopadne. Kdy budou zase pozitivní, na tu plodovku půjdu. U kvůli klidnému zbytku těhu. Sice se bojím, ale udělám to. Díky moc za podporu. Písnu, jak to dopadlo.
Není tady
Ahoj, tak to je fajn, e tě vezme jetě jednou. Já fakt myslela, es na tom NT byla a bylo mi furt divný, proč chce na triply. kadopádně po tom vem, co ti tvoje dr natropila (zapomněla tě informovat o NT, patně spočítala termín na triply atd), tak bych váně uvaovala o změně dr.
Není tady
Dík za info o testech, teď budu jenom doufat, e bude co testovat...
Není tady
Ahoj, prosím, prosím, holky, co máte za sebou tripple testy a amniocentézu, můete mi poradit, jak přeít to děsné čekání...
Dnes jsem si vyslechla výsledek opakovaného tripple testu: vyla nám hodnota 1:45 na DS, při prvním testu byla nií - dokonce jetě pod hranicí. kdy se uvauje o AMC. Dr. si u mě vyádala podrobnějí ultrazvuk kvůli stáří miminka - domnívala se, e by mohlo být o něco mladí, co by ty hodnoty mohlo ovlivnit. To, e je mimi mladí, se z utz potvrdilo, ale kvůli tomu druhému, vyímu výsledku, nám doporučila odběr plodovky... Na ten bych měla jít přítí pondělí.
Asi nemusím psát, e mi je fakt hnusně, jako kadé v téhle situaci... jen nevím, jak se s tím vyrovnat. Jsem ve stresu u dva týdny - od prvního odběru, pak patný výsledek, pak druhý odběr - a teď mě čeká dalí týden do AMC a pak čekání na výsledky. Přitom vím, e kadý stres miminku kodí, e bych mla být v pohodě. Nejvíc mě tve, jak moc často se ty testy pletou - a jak moc tedy se miminkům a maminkám takhle ubliuje úplně zbytečně. Jsem přesvědčená, e jestli prckovi něco bude, pak za to bude moct právě stres z představy, co bude, kdy i amnio dopadne blbě...
Není tady
Holky,
čtu si právě vae příspěvky ohledně tripláků a amnia. Jen vás chci povzbudit, mě vyly TT ílený, riziko jak downa, tak rotěpových vad, jeliko máme v rodině genetickou zátě, já jsem přenaečka jednoho zákeřného genu, měla jsem na 13 týden těhu naplánované amnio a zároveň odběr choriových klků (kousíčky placenty), u toho je velmi vysoké riziko potratu a přesto dneska mám krásnou skoro dvouletou holčičku.
Jen chci říct, abyste se amnia vůbec nebály, není to nic hrozného, vůbec to nebolí a miminku určitě neublíí a vy budete mít 100% jistotu, e je mimi zdravé a budete se těit, e máte v bříku chlapečka nebo holčičku. Drím palečky, a ve dojde k zdárnému konci, jako u nás.
Není tady