29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Přeji všem pěkný den.
Chtěl jsem se zeptat na vaše zkušenosti.
Je lepší, aby děti zůstali po rozvodu u jednoho rodiče, nebo je lepší střídavá péče ?
Máme dva kluky 6 a 2,5 roku. Děkuji za odpovědi. Pavel
Hodně záleží na rodičích zda jsou schopni se dohodnout.Ale u tak malého dítěte bych váhala a střídání nedoporučila.Mám stejně starého syna a vím jak těžce snáší,když odcházím.Ještě mi není jasné,jak by se u vás řešila celodení péče o dítě a nebo již dochází do mš?
Není tady
Rena napsal(a):
Hodně záleží na rodičích zda jsou schopni se dohodnout.Ale u tak malého dítěte bych váhala a střídání nedoporučila.Mám stejně starého syna a vím jak těžce snáší,když odcházím.Ještě mi není jasné,jak by se u vás řešila celodení péče o dítě a nebo již dochází do mš?
Ne ten mladší, ještě do školky nechodí. Ten starší půjde v září do první třídy.
V podstatě souhlasím s Renou, navíc si troufnu říct, že ten malý asi potřebuje ještě víc matku, než otce.
Střídavá péče je vhodná opravdu jen pro rodiče, kteří spolu normálně komunikují, nedělají si naschvály a jsou schopni se o všem spolu dohodnout. A hlavně nepoužívají děti jako zbraň. Trhat od sebe sourozence není taky vhodné, jsou na sobě citově závislí. Pokud se nedohodnete sami, určí vám soud případnou péči a návštěvní dny. Taky vás i s dětmi může poslat k psychologovi, což jsem zažila s 1,5 letým synem na vlastní kůži. Nebylo o co stát. Samozřejmě záleží také na tom, jestli je to dobrý psycholog. Ten se rozhodně nebude dítěte ptát, koho má raději.
Upravil(a) Iveta (1. 2. 2006 8:14)
Není tady
Záleží na tom, co si děti přejí a na čem se s ženou dohodnete. Rozhodně bych to nenechávala na soud, kde opravdu hrozí psychologové (a to nevíte, na koho natrefíte a jak se to na dětech podepíše) a snažila bych se s manželkou dohodnout. Pokud děti chtějí být u obou rodičů, ti rodiče se oba postarat umějí a umějí se spolu dohodnout, nemění se dětem školy a školky, tak vidím střídavou péči jako ideální řešení. Chce to ovšem taky nezapomenout na ty organizační věci - třeba mít všechno dvakrát - pro každou domácnost - zařízení pokojíčku, oblečení, nějaké hračky, počítače třeba ... a nevím co ještě. Já s manželem máme střídavou péči po týdnu, ovšem dítěti už je 11 let. Bydlíme v 1 městě, 20 minut jízdy autobusem od sebe. Škola se nemění, dítě má mámu i tátu. Zpočátku to pro mě bylo krušné, zvlášť, když dřív manžel zájem vůbec neprojevoval a já měla opravdu strach, jak ty běžné věci zvládne. Ale zatím to funguje (už od září 05), je pravda, že manžel má i novou partnerku, která asi pomáhá, nastěhovanou doma. S ní tam je i její dítě (2,5 roku). Zdá se mi, že i tuhle situaci moje dítě (do té doby jedináček) zvládá celkem dobře. Rozhodně líp, než kdyby mělo pocit, že ho táta "zavrhl" a stal se tak víkendovým tatínkem...Zkuste se ještě poradit u nějakého dobrého psychologa. Nebo v knihách - docela dobrá je Krizové situace v rodině očima dítěte, autor MUDr. Zdeněk Matějček. Hodně rozumu v rozhodování a ochoty dohodnout se na obou stranách přeju.
Není tady
Eva36 má pravdu.Střídavá péče je vhodná jen pokud se rodiče umí dohodnout.
Na druhou stranu si myslím že střídavá péče je pro děti nejlepším řešením,a to v jakémkoliv věku.Pozitiva? Dítě si užívá obou rodičů,není kráceno na svých právech,rodiče také ne,a potom-oby rodiče pečují o děti a přitom mají i čas na sebe a své zájmy.Zátěž spojená s péčí se rozdělí na obě strany.
Není tady
Hlavně by rodiče měli bydlet v jednom místě, aby děti mohly chodit do stejné školy a neměli by je proti druhému navádět, navrhuji v dohodě také ustanovit, kdo bude hradit výdaje s oblečením, dovolenou, studijními pobyty atd, aby nevznikaly zbytečné třenice.
Není tady
Střídavá péče je určitě dobrý nápad, ale musí pro to být podmínky, stejná škola atd. A hlavně rodiče schopní se dohodnout. Protože pokud vím, tak při střídavé péči se neplatí výživné, takže se rodiče musí domluvit třeba na tom, jak se podělí o náklady ne oblečení atd. Ale podle mě, pokud se ti dva dokážou přenést přes svoje problémy a řešit jen to dítě, dá se to.
Není tady
Jaká jsou prosím další důležité dohody, na které by se nemělo zapomínat, aby nedocházelo k neschodám. Děkuji Pavel
Otázky, kde dítě bude na Vánoce, na prázdniny...my s manželem vždycky vymyslíme nějaký plán, který pak s dítětem zkonzultujeme.
Není tady
Eva36 napsal(a):
Otázky, kde dítě bude na Vánoce, na prázdniny...my s manželem vždycky vymyslíme nějaký plán, který pak s dítětem zkonzultujeme.
Jak, zkonzultujete ??
No hlavně s vaší manželkou či exmanželkou,jinak vám to nemůže fungovat.Pokud se nedokážete spolu dohodnout,tak střídavá péče je nevhodná.
Není tady
Pavelek: "Zkonzultujeme" :-) No jako že já a manžel už víme, jaká je naše představa a tu pak řekneme dítěti s otázkou, jestli by se mu to taky tak líbilo. Většinou souhlasí, protože se snažíme opravdu dohodnout spravedlivě..
Není tady
To je fajn, takhle by to mělo být, ale většinou se dětí nikdo na nic neptá a dělají si naschvály mezi sebou, viz.příspěvky nešťastné.
Není tady
Jestli, máte prosím ještě nějaké zkušenosti, prosím napište. Jde mi především o štěstí našich dětí. Děkuji.
Přiznám se, že jsem nečetla všechny příspěvky tady, pouze váš prvotní dotaz. Co je dobré pro děti, je spíš otázka do jiné poradny než právní. Z právního hlediska v případě střídavé péče si musí rodiče ujasnit, jestli jsou schopni zabezpečit dětem veškerý standard. V případě 2,5 letého dítěte je matka nejspíš na rodičovské dovolené - jakým způsobem jste schopen poskytnout celodenní péči takhle malému dítěti? Jste schopen starší 6 leté dítě vodit ráno do stejné školky, jakou navštěvuje u matky? Můžete ho ze školky vyzvedávat ve stejný čas jako matka? Umíte vařit pro malé děti, žehlit? Jste schopen se takto starat bez pomoci nějaké tety případně babičky na hlídání? (V tom případě to není střídavá péče, ale pouze si necháváte děti někým hlídat.) Nestane se, že se někdy musíte zdržet déle v práci?
Není tady
Moc děkuji všem za vaše názory a pokud by ještě nějaké přibyli, budu rád. Děkuji Pavel
Řešil jsem to asi před rokem při našem rozvodu a máme děti 7 a 13.. Nejprve jsem chtěl děti do vlastní péče, pak na střídavou a nakonec je u toho klasický model, kdy jsou u matky Musím ale přiznat, že dokud jsem s dětma sám nestrávil nějaký ten víkend a prázdniny, nedokázal jsem sit o představit. Ono to není jen o tom vyhrát nad BM, ale hlavně se pak postarat a není to žádná sranda. Obrátí to dosavadní život zcela naruby a dospěl jsem k závěru, že bych to v danou chvíli nezvládl. Myslím že i děti by v tom měly mít jasno, rodina se rozpadla a tak holt jim nezbývá než k jednomu z rodičů chodit na návštěvu
Není tady
Doublexi, já Ti ze srdce děkuji za Tvůj příspěvek. Ne, že by byli všichni muži neschopni se začít starat o svoje děti, ale sám jsi připustil, že to zase až taková procházka růžovým parkem není.
Proč mám z některých příspěvků pocit, že za většinou z nich (svěření dětí do péče otci či aspoň střídavá péče) stojí buď snaha pořádně to matce dětí osolit, nebo nechuť platit výživné na děti matce...případně obojí
Není tady
Mimij: stridava je pripustna jen pokud bydlite blizko sebe. Pri takoveto vzdalenosti to soud nenaridi - ale pokud byste se tak mimosoudne dohodli, nikdo by vam to zakazat nemohl.
Nase deti si "psychologem prosly" a asi hodne zalezi na psychologovi, my s tim problemy nemeli. U takhle malych deti je pohovor veden formou nejake hry, kresleni, atp.
Není tady