Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 13. 1. 2009 15:02

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Jak ne-pomahat kamaradum

Mám kamaráda. Profesionálního vymlouvače.
Nemůže se svým životem, prací, vztahy (vlastně ne-vztahy, protože žádné už několik let nemá) nic udělat.
Protože ostatní jsou na tom líp. Mají strýčky, bohaté rodiče, známé, lepší vzhled (což není pravda, je to na pohled atraktivní a mužný jinoch), více peněz a pod.

Dříve patřilo ke koloritu diskusí skuhrat nad nepřízní osudu. Bylo nám v tom vlastně dobře. Ale kromě toho, že já jsem jeden z mála optimistických lidí, s kterými se setkává (setkává se převážně s podobně negativisticky smýšlejícími kolegy).

Musím říct, že mě to už vyčerpává. Jsem alergický na neustálé opakování jeho "ale já nemůžu...". Už jsem mu řekl, že mě s tím se.re.
Chvíli jsem měl pocit, že je dobré mu "pomoci" alespon přítomností, pozitivními kecy (ty negativní mi už moc nejdou, sorry).
Stěžuje si, že ho opustili kamarádi. Já ho mám rád a snažím se ho zvát, ale on pořád nema cas. A kdyz se potkame, tak si stezuje, ze ho vsichni zneuživali a nemají na něj čas. A když se ho zeptám, co vlastně chce, tak říká, že je vše nahov.no.

Co mám dělat?
Nechat ho, at si žije svůj život.
Věnovat energii něčemu, co mi něco přináší.
Nebát se, že "ztratím" kamaráda. Protože kamarádi se neztráci jako tkaničky, ale mění se dle toho, jak se všichni vyvíjíme a měníme.
Je zbytečné cítit bezmoc, raději se věnovat sobě a pustit to.
Vyborně, tak jsem se vypsal. Je mi líp.

Není tady

#2 13. 1. 2009 15:06

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Jak ne-pomahat kamaradum

Citový vysavač. Nicolasi, nech ho vypovídat.
Já jsem tohle taky měla jednou na krku. A byla to moje chyba, že si to nechám líbit. Taky jsem chtěla vždy pomoci,ale jednou jsem musela říci dost.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#3 13. 1. 2009 15:09

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Nico, nedávno jsem psala, jak mi někdy vadí podobný přístup k životu u přítele.
Sice si nestěžuje, že za všechno můžou ostatní, ale všechno je špatně a stojí za h...

Když ho to popadne, donekonečna recituju, co je dobré... Když jsem ve formě, tak ho prostě přebiju svým "nechutně optimistickým" přístupem.
Ne, že by získal lepší náladu, ale prostě to uzná a zklidní se (... možná taky pomáhá, když má chuť na sexík, ale tohle asi u kamaráda praktikovat nebudeš wink )
Ale někdy na něj prostě tu "imunitu" nemám, pak se prostě pohádáme. A když to trvá dýl, tak už píšu na Babi smile
Tak asi tak lol

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#4 13. 1. 2009 15:10

hrosanek
Host

Za sebe nechat ho žít jeho život. Nedá se dokázat, že i ošklivý, tlustí, nemovití, trapní jedinci mají partnery, tak to nedělej a nech ho žít v jeho bludu, ať ho to může přepadnout samo, že je to blud.
Neztratíš. Akorát se bude muset ozvat sám, až bude chtít.
Bezmoc je zbytečná. Je to zakuklená lítost a jemu je tak dobře. Resp. špatně. smile

Vlastně jsem se taky vypsala z pocitu z jednoho kamaráda, který mi dneska volal a zase si stěžoval. Chorobný optimismus nezabírá, hlazení dušičky nepomáhá a kvůli jeho osamělosti si ho přece nevezmu domů, abych mu sokázala, že není žádný chudák. smile

#5 13. 1. 2009 15:10

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

no, jednou jsem se tak seštěkala s kamarádem po icq, že  jsem si myslela, že už se mi nikdy neozve...a druhý den sotva jsem se logla mi HNED napsal : " Už je ti líp? "... a jeho slova jsou, že o kamarády se nedá přijít tak snadno, pokud kamarády skutečně jsou smile

...pak mi to připomnělo kámošku, co si také pořád jen stěžovala a nakonec jsem to vyřešila větou : Nic mi o tom neříkej, budto to vyřeš nebo si nestěžuj, když ti to vlastně vyhovuje... o ostatních věcech jsme se bavili normálně a ted po x letech to konečně začala řešit smile

takže jo, energii vkládej tam, kde je k užitku smile

Není tady

#6 13. 1. 2009 15:20

topazio
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Kdysi před pár lety jsem pomohla jedné kamarádce, ale pak se mi to vymstilo, dnes už si dávám pozor komu pomůžu a komu ne. Bývalá kamarádka se ukázela jako prohnaná potvora.

Není tady

#7 13. 1. 2009 15:21

Fanny5
♥♥♥♥♥♥-

Nico, také mám takovou kamarádku. Když s ní mluvím, úplně na mne padá depka. Všechno je na ho.no, všichni jí ubližují (rodiče, BM ......). Kdykoli jsem řekla něco pozitivního, tak mi to pohaněla ..... Např., když jsem si našla novou práci a s radostí jsem jí psala, že jsem vyhrála konkurs a ona na to, že by tam v životě nedělala, že je tam blbá pracovní doba a bla, bla, bla.  No a tak je to u ní se vším.

Také jsem se jí snažila pozitivně naladit, ale marně. Skoro všechno, co jsem řekla bylo špatně.
V poslední době se nevídáme, nemám na to sil. A ona mne taky nijak nevyhledává, nejspíš ji můj optimismus obtěžuje. Myslím, že se v tom svém na černo natřeném světě pěkně rochňá.

Není tady

#8 13. 1. 2009 15:22

Klarka.S
♥♥♥♥---

Klubko napsal(a):

Citový vysavač. Nicolasi, nech ho vypovídat.
Já jsem tohle taky měla jednou na krku. A byla to moje chyba, že si to nechám líbit. Taky jsem chtěla vždy pomoci,ale jednou jsem musela říci dost.

Souhlas a take stejna zkusenost... respektive nekolik zkušeností. Vždycky se na mě tyhle typy lepily, asi je štval můj optimismus, či co:-). Před řadou let jsem se o ně zkoušela "starat", bylo to zcela zbytečné, oni stejně nic nechtěli než jen si stěžovat a otravovat tím život. Když někoho takového potkám, zkouším to pár týdnů, pak řeknu dost. Prostě je to pořád dokola a nikam to nevede. Takovému člověku není pomoci, protože on sám nechce, aby mu bylo pomoci. A sebe tím jen zatížíte, a zcela zbytečně.

Není tady

#9 13. 1. 2009 15:22

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Tak přesně takovou jsem měla kolegyni v kanceláři. Sama nejsem moc optimistický člověk, ale co je moc ,toho je příliš! Ona jen ráno otevřela dveře od kanclu, hned začala nadávat, jak je všechno a celý její život strašný, jak jí všichni ubližují, jak se na ni valí samé neštěstí .... bylo to příšerné.A v podstatě se jí vůbec nic zlého nedělo. Bylo to jen v její hlavě. Nejdřív jsem po jejich výlevech měla chuť hodit si mašli, furt jsem ji utěšovala, že to není tak zlé, ale nedala se o ničem přesvědčit, furt si mlela to svoje. Nakonec jsem rezignovala a přestala jsem ji vnímat. Prostě jesem jen slyšela, že něco povídá, ale nevnímala jsem co.
Myslím, že těmto lidem nelze pomoci, protože oni sami si nechtějí pomoci. Chtějí si jen stěžovat. Komu není rady....

Není tady

#10 13. 1. 2009 15:24

L_aura
♥♥♥♥♥--

Není tady

#11 13. 1. 2009 15:33

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Taky bych uvítala radu jak s takovým člověkem. Mám takovou mamku, když jedu domů (naštěstí jen cca 2x ročně) tak jen slyším řeči typu jak jí taťka zkazil život a co jí zase provedl/provádí. Nevím co s tím mám dělat, je to hlavní důvod, proč mě to domů netáhne, obvykle trvá tak tři dny, než se tohle téma vyčerpá a je celkem klid. Ale pro mě je tohle poslouchat celkem vysilující a v podstatě nevím jak to ukončit. Když řeknu, že mě to nezajímá, tak skončí, jenže jen do příštího "kolečka" a začne to celé odznova. Otázky a náměty typu "tak s tím něco udělej" vycházejí vniveč, protože to z různých důvodů nešlo a stále nejde (dřív jsme s bráchou byli malí na to aby odešla (samotné matky to měly těžké), teď nedostatek financí při odchodu z manželství, prostě důvody proč to nejde stále jsou. Zajímavé je, že se mamka vnímá jako velice pozitivní člověk, duchovně zaměřený. Nevím, přijde mi, že nemám co mámě radit, už jen ze své role dcery mi to nepřísluší. Hledání řešení nemá smysl, viz výš, v podstatě asi co se po mě chce je kývat na to jaký je můj taťka... a na to nemám žaludek já, je mi to silně proti srsti. Hovory na toto téma už byly (že mi to ubližuje a nemám zájem to poslouchat), jednou to málem skončilo tím, že jsem mohla mít zákaz domů jezdit ("kllidně si dom za tátou jezdi, ale až tu nebudu" (..přítomna)). Nevím, mamka nikam dlouhodobě nejezdí... to je jedno. Prostě nevím co s tím. Zatím to řeším, že jezdím k našim málo...

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#12 13. 1. 2009 15:36

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

Nicolasi ,měla jsem kamarádku xxxxlet,..tak dlouho mě vycucávala..až jsem řekla dost ..Stejně jsem nakonec byla špatná JÁ!!..Komu není rady ,tomu není pomoci!!!! Pokud on nebude chtít ,tak nemáš šanci ..Nechala bych ho,a´t si žije svůj život..

http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7195271

Není tady

#13 13. 1. 2009 15:38

macík*
♥♥♥♥---

Taková je moje dobrá kamarádka. Všechno je u ní špatně, pořád si jen stěžuje. Rodiče, přítel, sourozenci, práce, bydlení......všechno je na hov**. Když mi vypráví o svém životě tak to vypadá, že všichni v jejím okolí nemají nic jinýho na práci než jí dělat ze života peklo. Po tom co jsem jí neuspěšně nabízela společné výlety, akce, kina....atd., snažila se jí rozveselit, nechat jí vypovídat, promlouvat jí do duše, "vynadat jí" a já nevím co všechno  jsem zjistila, že jí nepomůže nic, protože si ve svý hnusně pesimistický náladě libuje a přenáší jí na ostatní. Vyřešila jsem to, že jsem s ní omezila kontakt, a když se s ní vídám, tak pouze na omezenou dobu (např. mám čas jen na jedno kafe, spěchám domů). Jiný řešení jsem nevymyslela a úplně o ní přijít nechci.

Není tady

#14 13. 1. 2009 15:46

Santala
♥♥♥♥♥♥-

Nicolas napsal(a):

Nemůže se svým životem, prací, vztahy (vlastně ne-vztahy, protože žádné už několik let nemá) nic udělat.
Protože ostatní jsou na tom líp. Mají strýčky, bohaté rodiče, známé, lepší vzhled (což není pravda, je to na pohled atraktivní a mužný jinoch), více peněz a pod.

Dříve patřilo ke koloritu diskusí skuhrat nad nepřízní osudu. Bylo nám v tom vlastně dobře. Ale kromě toho, že já jsem jeden z mála optimistických lidí, s kterými se setkává (setkává se převážně s podobně negativisticky smýšlejícími kolegy).

Musím říct, že mě to už vyčerpává. Jsem alergický na neustálé opakování jeho "ale já nemůžu...". Už jsem mu řekl, že mě s tím se.re.
Chvíli jsem měl pocit, že je dobré mu "pomoci" alespon přítomností, pozitivními kecy (ty negativní mi už moc nejdou, sorry).
Stěžuje si, že ho opustili kamarádi. Já ho mám rád a snažím se ho zvát, ale on pořád nema cas. A kdyz se potkame, tak si stezuje, ze ho vsichni zneuživali a nemají na něj čas. A když se ho zeptám, co vlastně chce, tak říká, že je vše nahov.no.

Co mám dělat?
Nebát se, že "ztratím" kamaráda. Protože kamarádi se neztráci jako tkaničky, ale mění se dle toho, jak se všichni vyvíjíme a měníme.

Chybí mu ženská.
Nějakou mu dohoď a přebere to za tebe wink No, možná ani už nebude co ...big_smile

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz yikes)

Není tady

#15 13. 1. 2009 15:49

Somaia
Host

No, vidím, Nicolasi, že se potýkáme se stejným problém. Já v tom jedu docela dlouho se střídavými úspěchy a neúspěchy a podle toho se mění i moje postoje... od vstřícnosti a tolerance se za chvíli propadnu do absolutní nechuti se stýkat  dál. Jedná se o mou velmi blízkou dlouholetou kamarádku, u níž se spolu se změnou životních podmínek, změnil i pohled na svět. Paradoxně se teď nachází v materiálně utěšeném období, ale mezilidské vztahy má tak rozesr***.. že s ní není řeč. Padají z ní už víc než tři roky JEN a JEN negativa a neprojevuje ani nejmenší snahu se nějak duševně a duchovně posunout. Zpočátku jsem se moc snažila všemožnými způsoby být nápomocná, ale výsledky jsou nulové s častými jejími depresivními  propady.
Nejde o mou trpělivost s ní, ale o to, že mi to velmi zasahuje do osobního života, nehledě na to, že  se chová přesně jak píšeš ty ... pořád tvrdí, že nemá čas na nikoho a na nic, hlavně na žádné aktivity, které by přinesly nějaké společné pozitivní zážitky. Přesto se mě pořád snaží k sobě poutat občasnými lítostivými scénami tapu:  "já tě tak miluju... musíš mě chápat..." ale CO!! mám chápat, to mi není jasné dodnes ...
Mrzí mě, že jsem tohle téma nedali, když jsme se viděli osobně... asi by to bylo zajímavé, protože na papír (sklo big_smile)asi nelze vypsat všechny podrobnosti.
Myslím, že se nadále  budu řídit JEN a jen svými momentálními emocemi... nechám věci volně plynout a nebudu jí sama vyhledávat. Pokud ona bude kontaktovat mě, zvážím, jestli na to ten den mám náladu nebo NE. Budu upřímná především k sobě, budu jí říkat jen to co skutečně cítím, bez ohledu na to, co si myslí ,říká a chce ona sama, nenechám se manipulovat, v případě, že se octnu v její přítomnosti a nebude mi to vyhovat, odcházím jinam... ihned... To je myslím vše , co mohu udělat pro sebe neboť přijímám, že lidé se mění a i ti nejbližší tu s námi nemusí být na věky věků, pokud to tak necítí.

Upravil(a) Somaia (13. 1. 2009 15:51)

#16 13. 1. 2009 15:49

Nick3594
Host

S touhle otázkou jsem se dříve také potýkala. Pak jsem se poctivě zeptala sama sebe. Skutečně s tímhle člověkem chci trávit svůj volný čas a plýtvat svoji energií? Odpověď zněla NE....... Prostě kamarádství jednoho krásného dne skončilo a já toho nelituji. Život mi přivál další zajímavé a fajn lidi. Život je příliš krátký, než abych ho trávila s lidmi, kteří mi nic nepřináší. wink

Upravil(a) lvice (13. 1. 2009 15:53)

#17 13. 1. 2009 15:52

Klarka.S
♥♥♥♥---

Víte, pokud je to někdo z rodiny, s tím se těžko pracuje, ale pokud je to "kamarád"? Ty si přece můžeš vybrat. Pokud někdo chce žít v negaci, tak ho v ní nechejme. Zkoušet pomoci mu můžeš, ale když to nikam nevede a jen to otravuje život? Většina z nás nejsme odborníci na psychoproblémy, nejsme profesionálové, od toho jsou psychologové a psychoterapeuti. Takovým lidem, když se motají pořád dokola a stejně nic nehodlají změnit, doporučuji návštěvu odborníka. Víc pro ně dělat nechci a nebudu. Nemá to smysl.

Není tady

#18 13. 1. 2009 16:07

macík*
♥♥♥♥---

Klarka.S napsal(a):

Víte, pokud je to někdo z rodiny, s tím se těžko pracuje, ale pokud je to "kamarád"? Ty si přece můžeš vybrat. Pokud někdo chce žít v negaci, tak ho v ní nechejme. Zkoušet pomoci mu můžeš, ale když to nikam nevede a jen to otravuje život? Většina z nás nejsme odborníci na psychoproblémy, nejsme profesionálové, od toho jsou psychologové a psychoterapeuti. Takovým lidem, když se motají pořád dokola a stejně nic nehodlají změnit, doporučuji návštěvu odborníka. Víc pro ně dělat nechci a nebudu. Nemá to smysl.

Jenže já třeba tu svojí kamarádku znám už od školky, celou tu dobu se kamarádíme, od 1. třídy až do maturity jsme spolu seděli v lavici. Znám její rodinu, ona zná mojí - no já už jí taky beru jako součást rodiny, nebo nevím jak to nazvat, ale není to jen tak nějaká známá, prožili jsme spolu kus života a není tak jednoduchý takovýho člověka úplně vypustit ze života.

Není tady

#19 13. 1. 2009 16:19

Klarka.S
♥♥♥♥---

Macíku, a ona byla vždycky taková?

Není tady

#20 13. 1. 2009 16:27

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Nicolas napsal(a):

Co mám dělat?

Zoznám ho s Lavským. Alebo je to o ňom?

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#21 13. 1. 2009 16:28

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Znáte někdo Červeného trpaslíka ? Nepřipomínám vám tohle Rimmera ?

Není tady

#22 13. 1. 2009 16:29

Nick3594
Host

Mám ho doma, ale nemám čas se na něj podívat big_smile.

#23 13. 1. 2009 16:31

macík*
♥♥♥♥---

Klarka.S napsal(a):

Právě že nebyla vždycky taková. Sice byla vždycky hodně náladová a citlivá, ale byla to veselá holka co většinou nezkazila žádnou legraci. Jenže už delší dobu ( já nevím třeba 3 roky) u ní pozoruju to, co jsem popsala a je to čím dál tím horší. Přijde mi, že z ní za chvíli bude zapšklá bába usch Kdybych věděla, že potřebuje OPRAVDU pomoc, že má prostě jen horší období, tak bych to vydržela, klidně bych s ní probděla mnoho nocí a řešila a řešila. Jenže ona nepotřebuje pomoc, ona se potřebuje jen vrtat v tom, jak jsou všichni hrozný a jakej je ona chudák. Tolikrát jsem se jí snažila navrhnout nějaký řešení situace, ale všechno marný, na všechno má jen výmluvu proč to nejde. Nevím proč je teď taková a co se jí stalo. Mám jí moc ráda, tak jí nechci ztratit. Ale mám ráda i sama sebe, tak jsem to vyřešila dočasným (doufám, že jen dočasným) omezením styku s ní. Věřím, že se srovná.

Není tady

#24 13. 1. 2009 16:33

Klarka.S
♥♥♥♥---

macík* napsal(a):

Klarka.S napsal(a):

Právě že nebyla vždycky taková. Sice byla vždycky hodně náladová a citlivá, ale byla to veselá holka co většinou nezkazila žádnou legraci. Jenže už delší dobu ( já nevím třeba 3 roky) u ní pozoruju to, co jsem popsala a je to čím dál tím horší. Přijde mi, že z ní za chvíli bude zapšklá bába usch Kdybych věděla, že potřebuje OPRAVDU pomoc, že má prostě jen horší období, tak bych to vydržela, klidně bych s ní probděla mnoho nocí a řešila a řešila. Jenže ona nepotřebuje pomoc, ona se potřebuje jen vrtat v tom, jak jsou všichni hrozný a jakej je ona chudák. Tolikrát jsem se jí snažila navrhnout nějaký řešení situace, ale všechno marný, na všechno má jen výmluvu proč to nejde. Nevím proč je teď taková a co se jí stalo. Mám jí moc ráda, tak jí nechci ztratit. Ale mám ráda i sama sebe, tak jsem to vyřešila dočasným (doufám, že jen dočasným) omezením styku s ní. Věřím, že se srovná.

Já bych ji prostě vzala někam na nějakou společnou aktivitu, ženskou - třeba k Pan nebo na konstelace. Můžete si spolu udělat kamarádský víkend, to by ji mohlo prospět, a ty bys to takto mohla zaonačit - ne, to Ti pomůže, ale pojeď se mnou, chtěla bych si to s Teboou užít.

Není tady

#25 13. 1. 2009 16:35

Klarka.S
♥♥♥♥---

Tiina napsal(a):

Znáte někdo Červeného trpaslíka ? Nepřipomínám vám tohle Rimmera ?

Nemyslím. Rimmer skutečně neschopný byl.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí