|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

odmítly přijmout fakt, že nad námi už nemají tu moc, která jim pomáhala vyrovnávat nedostatek sebevědomí 

Není tady

Želvičko, tvoje mamka by teda potřebovala léčbu u psychiatra a možná by dostala i prášky. Psychická nemoc hodně změní povahu člověka, já to vím, mamka je skoro celý život s touto nemocí v inval.důchodě, vždy když se nemoc neúnosně zhorší, změní se i povahově, jakoby to nebyla ona a chová se k nám všem hrozně. Taky jsem se nabrečela, ale snažila jsem se ty
řeči nebrat vážně, věděla jsem, že je to ta její nemoc. Takový člověk potřebuje pomoc. Ale rodina tím hrozně strádá.
Není tady

Antaliss, tvoje mamka podvědomě kopíruje svoji situaci v rodině, když byla mladá. Děláme to tak všichnim aniž bychom chtěli. Najednou zjišťujeme, že se chováme podobně jako naše matky.
Myslím, že jsi to nechala zajít daleko a zbytečně sis tím přivodila velké trápení. Musíš se proti zlým řečem obrnit a nenechat se tak zdeptat. Je to tvůj život, tvoje rodina, která má přednost před představami tvé mamky a ty si žij podle sebe a rozhodně se nenech ovlivnit tím, co ti matka radí. Důrazně jí dej najevo, že o ty rady nestojíš a uděláš si sama co budeš chtít. Žádné šetření, žádné okliky, prostě to řekni jak to je a odejdi a žij sï podle svého. Řekni matce, že musí respektovat to, že jsi dospělá, máš svůj život a svoji rodinu, v opačném případě spolu nebudete vycházet, takže se s ní nemůžeš stýkat. Aspoň já bych to mamce důrazně řekla. Nic špatného neuděláš, jen si budeš hájit svoje.
Není tady

Krevetka napsal(a):
Ježiš, holky, vy my mluvíte z duše. Máme ted se ségrou hrozný problém s mamkou. Ona je milionová, max.oddaná svým dcerám a vnoučatům. Ale tu dań, kterou si za to pak bere, tu jsem nerozdýchala. Nechci popisovat, co se u nás děje,ale zašlo to tak daleko, že když tam jezdím, mám sevřený krk a bojím se, co zase bude. Už to řeším i u psychiatričky, kde se ptám, jak s mámou vyjít,abych jí neublížila ,ale přitom aby mi nemanipulovala život a mne samou. Kolikrát jsme mamce říkaly,at se vykašle na to, že kolem nás běhá, vaří, uklízí, všem peče, vypomáhá finančně, s jídlem s vnoučátkama..... ,at je radši více psych.oporou a snaží se udělat pěknou atmosféru doma. Ale ona to nechápe, myslí si že když kolem nás lítá a žije pro nás, že má právo díky tomu nám kecat do života a ničit nás. Je to hrozný boj.
Páchá dobro - tihle lidé jsou úplně to nejhorší, co člověka může potkat
Není tady

No právě, je hezké, že maminka pečuje, vaří, peče atd. atd., ale to jí nedává právo kecat dětem do života, to ať radši nedělá ani jedno ani druhé...
Není tady

Leri napsal(a):
No právě, je hezké, že maminka pečuje, vaří, peče atd. atd., ale to jí nedává právo kecat dětem do života, to ať radši nedělá ani jedno ani druhé...
Nojo, jenže ona musí - musí sama sobě zdůvodnit, proč má právo, kecat lidem do života 
Maminky jsou prostě naše zlatíčka
Měly s námi trpělivost, když jsme byly v pubertě, tak jim to teď oplaťme a buďme nad věcí 
Není tady

Jo, buďme nad věcí, ale odsud posud (nebo jak to napsat), taky bych ledaco přešla, ale když už by toho na mě bylo moc, tak bych teda mamce svoje řekla. Ono taky záleží, jak to ty matky řeknou - jestli je to takovéto ženské plkání a přitom vypustí nějakou rádoby dobře míněnou radu, tak bych to nehrotila, prostě bych řekla, že to tak řešit nebudu a hotovo. Ale jestli už jde o kázáníčko a v podstatě příkazy, tak to už neeee!!!
Není tady

Já jsem si tohle už kdysi s mámou vyřešila jednoduše - ano, mami, jsem připravena vyslechnout tvůj názor. Řekni mi všechno, co máš na srdci. Sice to na věci nic nezmění, ale každý se potřebuje vypovídat, já to chápu.--------- nějak ji to časem přestalo bavit (a já jsem se tááááák snažila jí naslouchat
)
Upravil(a) mashanka (11. 1. 2009 23:52)
Není tady
antaliss napsal(a):
děkuji za Vaše příspěvky..jsem ráda, že jsem se mohla podělit o svoje problémy..odpoledne jsem vzala lyže s šla si pročistit hlavu na kopec.A seč jsem teď totálně vyčerpaná a ošlehaná větrem, tak mi to pomohlo.Máte pravdu, že musím zapracovat hlavně sama na sobě.Mou mámu mám ráda, ale ona opravdu ví jak na mě.Jak mě vydeptat..Bolí mě u srdce, když říká hnusné věci, za které se mi zpětně omlouvá.Bylo mi v pátek hrozně, když se mě káravým hlasem ptala, jak jsem vynadala svému muži a jestli jsem mu opravdu a důkladně vyčetla úplně vše..No, když to píšu, tak si uvědomuji, jak moc je to absurdní..:-(Na druhou stranu vím, že mě má moc ráda, ale mi ještě "nedovolila" pořádně odejít a nechat mě, ať si sama natluču.. Vím, že se o mě bojí, protože jsem loni složitě nemocněla a do smrti jsem závislá na podávání léků..Ale jak mi řekla dnes má sestra, ona žije můj život se mnou.To co nedokázala ona chce jakoby skrze mě dokázat.Je to složité, ale to jak zjišťuji, vztahy s matkami bývají :-( Jak to, že člověk, který mě má tak rád mi vlastně i takto ubližuje??
To že máš maminku ráda je v pořádku. Ale jsou věci, které už maminkám nepřísluší a ani strach o Tebe jim nedává právo kontrolovat dospělé dceři život- například starat se o to, jak jsi vynadala manželovi
..to je mimo její kompetence a tam ji prostě nesmíš pustit..to je na tobě ..to, že na sobě necháš dříví štípat, není ještě důkaz lásky k ní, ale důkaz toho, že jsi závislá a nedospělá. Budeš s tím muset něco udělat, nebo přijdeš o manžela ...
Upravil(a) Amriana (12. 1. 2009 1:09)
Není tady
Leri napsal(a):
Antaliss, tvoje mamka podvědomě kopíruje svoji situaci v rodině, když byla mladá. Děláme to tak všichnim aniž bychom chtěli. Najednou zjišťujeme, že se chováme podobně jako naše matky.
Myslím, že jsi to nechala zajít daleko a zbytečně sis tím přivodila velké trápení. Musíš se proti zlým řečem obrnit a nenechat se tak zdeptat. Je to tvůj život, tvoje rodina, která má přednost před představami tvé mamky a ty si žij podle sebe a rozhodně se nenech ovlivnit tím, co ti matka radí. Důrazně jí dej najevo, že o ty rady nestojíš a uděláš si sama co budeš chtít. Žádné šetření, žádné okliky, prostě to řekni jak to je a odejdi a žij sï podle svého. Řekni matce, že musí respektovat to, že jsi dospělá, máš svůj život a svoji rodinu, v opačném případě spolu nebudete vycházet, takže se s ní nemůžeš stýkat. Aspoň já bych to mamce důrazně řekla. Nic špatného neuděláš, jen si budeš hájit svoje.
Ano, nechala jsem to zajít moc daleko a teď se tím trápím i když máma to už nejspíš hodila za hlavu..Vlastně když si to tak uvědomuji, tak já osobně a sama bych teď chtěla žít jinak a kdyby jste se mě zaptali jak, tak ani neodpovím, protože už sama nevím :-( .My jsme celá rodina na sebe dost vázaná.Jsme prakticky neustále pohromadě..Rodiče mají firmu, kde snad odjakživa jsem chodila na brigády, kde jsem po škole začla pracovat, abych našim pomohla, když toho mají tak hodně.Můj táta je hodně nemocný a když mu nejsou podávány určité léky, tak nemůže chodit a je odkázaný na lůžko..CHod firmy tak leží na mámě a vlastně můj manža jim taky chodí dost pomáhat...( a pak je mu vyčtěno, že to je lenoch línej z vesnice, že ona mu za to zaplatí, když tam chodí..že to není nic extra..JInaj by se jim na to vykašlal..
) A to ještě je tu varianta, že až já budu těhotná, tak můj manžel tam půjde pracovat místo mě.Zpočátku jsem byla i ráda, protože by si polepšil finančně, ale to by pak byla úplně konečná.A já bych byla do pár let rozvedená!!!No a to mi mami taky řekla, že když už mu (manžovi) spadne celá firma do klína, tak ať moc nekecá, a užije si pořádné tchýně, že ona kolem něj pošpičkách chodit nebude a servítky si taky nebude brát..Já na ní koukám a nejsem schopná slova..Já se moc omlouvám, že to takto tady řeším..ale v sobě to dusit neumím..:-(
Není tady

Tak se na to vykašlete, pro Krista pána. Nechoďte jim pomáhat, nepracujte jim ve firmě. Mají firmu tak ať se starají. Jestli na to nestačí, ať zruší firmu a jdou do pekárny prodávat housky. To je jejich věc.
Ty děláš vlastně totéž, co tvoje matka - staráš se o to, do čeho ti nic není - jak oni toho mají moc, to je jejich problém.
Něco jiného je, až budou stařečkové nad hrobem a budou potřebovat pomoci "složit uhlí", to je samozřejmé. Ale teď jsou schopni mít firmu, tak ať si fungují jak chtějí
Normálně bych jim řekla, že jim na jejich firmu kašlu a ať se třeba postaví na hlavu
Upravil(a) mashanka (12. 1. 2009 10:12)
Není tady

mashanko, já myslím, že nic není tak jednoznačné a jednoduché, pokud se jedná o naše rodiče...

Není tady

Želvička17 napsal(a):
mashanko, já myslím, že nic není tak jednoznačné a jednoduché, pokud se jedná o naše rodiče...
Ať se jedná o kohokoli, člověk si nesmí nechat ubližovat. Mám kámošku, která se ve 40 hrozí toho, jak matce říct, že např. nechce její mrkev ze zahrádky, protože ji u nich nikdo nejí. A tak má mrazák plný zaručeně zdravé mrkve bez chémie
Její rodiče třeba dodnes neví, že kouří, přitom jsou sami kuřáci - prostě směšné.
Přitom, ta chyba je v ní, ne v těch rodičích. Znám je a jsou to normální, příjemní lidé. Jenom se jim asi v dětství nějak povedlo, vyvolat v ní pocit, že ji budou mít rádi jen v případě, že bude "hodná a poslušná holka" a to znamená, dělat všechno tak, jak jí řeknou, protože oni to s ní přece myslí dobře. Ona se tak chová, oni si zvykli, a je jasné, že kdyby najednou přestala, asi by se divili, to je pochopitelné. Ale časem by se vydivili a zvykli by si na to, že teď je to zase jinak
Od rodičů je potřeba se v určitém věku osvobodit. Tak, aby rodič byl kámoš na stejné úrovni
Upravil(a) mashanka (12. 1. 2009 10:25)
Není tady

Já si myslím, že rodiče by neměli být nikdy kamarádi.

Není tady
Kamarádi asi ne, to je jiný vztah - ale na druhou stranu by si měli uvědomit, že v určitém okamžiku by jejich "rodičovská moc" měla zaniknout nebo se alespoň neprojevovat navenek. Dospělému dítěti můžu říct, že o něj mám strach, když o něm delší dobu nevím a rozumný potomek to pochopí. Ovšem nemůžu ho pronásledovat vyčítavými telefonáty, že se neozývá... třeba má důvod, pro něho důležitý, pro mě malicherný - ale to zas musím pochopit já, jako rodič.
Není tady
helena napsal(a):
Kamarádi asi ne, to je jiný vztah - ale na druhou stranu by si měli uvědomit, že v určitém okamžiku by jejich "rodičovská moc" měla zaniknout nebo se alespoň neprojevovat navenek. Dospělému dítěti můžu říct, že o něj mám strach, když o něm delší dobu nevím a rozumný potomek to pochopí. Ovšem nemůžu ho pronásledovat vyčítavými telefonáty, že se neozývá... třeba má důvod, pro něho důležitý, pro mě malicherný - ale to zas musím pochopit já, jako rodič.
Heli já myslím že máš úplnou pravdu ..já bych tomu řekla - rozevřít rodičovskou náruč a s mírným nakopnutím nechat mládě vyletět z hnízda ...
Není tady
rozevřít rodičovskou náruč a s mírným nakopnutím nechat mládě vyletět z hnízda ...
Jojo - já známá krkavčí matka
to takhle udělala už 3x... jedinej problém je, že jim pupeční šňůra odpadne, kdežto nám zůstává, do konce života.
Ale nedovedu si představit, že bych kterémukoli z nich mluvila do života, nedejbože dávala nevyžádané rady nebo je jináč citýrovala. Když něco potřebuju, řeknu si, stejně tak oni - ale podmiňovat vztahy nebo dokonce lásku tím, že se budou chovat podle mých představ, se mi příčí.
Není tady
antaliss napsal(a):
Vlastně když si to tak uvědomuji, tak já osobně a sama bych teď chtěla žít jinak a kdyby jste se mě zaptali jak, tak ani neodpovím, protože už sama nevím :-( .
Tak tady by sem měla holka odrazit, tady bys měla začít, uvědomit si sama v sobě, co chceš ty a kam chceš žít, nemůžeš žít život svých rodičů nebo jejich představ. Nebo vlastně můžeš, když se tak rozhodneš a budeš tak apokojená.... CHápeš, co ti chci říci?
Není tady

Želvička17 napsal(a):
Já myslím že jo. Ale musí tam být vzájemná úcta a slušný chování
Není tady

Petruša napsal(a):
Želvička17 napsal(a):
Vždyť o tom přece každé kamarádství je
Není tady

mashanka napsal(a):
Petruša napsal(a):
Želvička17 napsal(a):
Vždyť o tom přece každé kamarádství je
to jo. Ale přece jen asi člověk řekne kamarádce/kamarádovi víc věcí než rodičům. nemyslim svěřování se, ale je ke kamarádům drzejší nebo jak bych to vyjádřila....
Není tady
Čtu to tady jako učebnici... abych věděla, jak se k dětem NEchovat...
Holky, některé to máte těžké...a já, i když věkem jsem asi blíž vašim maminkám, než vám, se přidávám k názoru, že rodiče vám nemají právo, říkat, že jste píp píp píp (a pozor, samozřejmě tak nemáte právo vy nazývat je, ale to myslím asi žádná z vás nedělá) a nemají právo vám v dospělosti lajnovat život.
Chci za sebe říct, že naštěstí ne všechny mámy jsou takové, některé jsou i zlaté, třeba ta moje: Když se jí po nás stýská, upeče třeba koláč a na chvíli se staví, nebo nás pozve na skvělý oběd, prostě kontakt s ní je vždycky spojen s příjemnými pocity, a nejen kulinářskými... A to, že při každé těžké životní situaci stála jako záchranná síť v pozadí, to je hrozně důležitý a příjemný pocit. Výčitku jsem od ní snad nikdy neslyšela. A tak se i já jí snažím být nablízku a oporou.
Ale pozor, přesto, že ji mám fakt strašně ráda, nechtěla bych s ní třeba bydlet v jednom bytě...pak by ta blízkost byla asi až nepříjemná, a je přeci jen zdravé mít od sebe určitý odstup.
Ještě k té pupeční šňůře a otevření cesty, aby se děti mohly osamostatnit... : Měla jsem v práci kolegyni, s velmi silným a úzkým vztahem k dceři. Ta dcera (24 let) neměla kamarádky, se vším se svěřovala mámě, volaly si třeba několikrát denně. A šlo to do akových absurdit, že ta dcera volala mámě po noci s klukem a podrobně jí popisovala, kde, jak a kolikrát...atd., atd. To už je podle mě chorobné, taková propojenost mezi matkou a dcerou.... No a bohužel, tak ta maminka byla dost povídavá, takže mnohé pikantnosti pouštěla dál (aniž bychom o to my kolegové stáli). Takže když za ní dcera s klukem přišli do práce, klopila jsem oči, bylo mi nepříjemné vědět, co a jak mají nejraději, že jeho vzrušují podvazky a hlavně černé, atd., atd...
Chci tím říct, že někdy může matka dceři škodit i v tom nejlepším úmyslu, být jí nejbližším člověkem napořád...
helena napsal(a):
rozevřít rodičovskou náruč a s mírným nakopnutím nechat mládě vyletět z hnízda ...
Jojo - já známá krkavčí matka http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png to takhle udělala už 3x... jedinej problém je, že jim pupeční šňůra odpadne, kdežto nám zůstává, do konce života.
Ale nedovedu si představit, že bych kterémukoli z nich mluvila do života, nedejbože dávala nevyžádané rady nebo je jináč citýrovala. Když něco potřebuju, řeknu si, stejně tak oni - ale podmiňovat vztahy nebo dokonce lásku tím, že se budou chovat podle mých představ, se mi příčí.
To jsi vystihla přímo ukázkově, takhle se chovají ke mě naši a jsem jim za to nesmírně vděčná - vím, že tu jsou pro mě kdykoliv budu potřebovat a to je od nich hezký, snad to taky tak dokážu ke svým dětem. Samozřejmě něco jinýho je kecání do života například puberťákovi, co ještě neví, co od života chce, ale dospělej člověk by si dle mého názoru měl udělat jasno sám.
Není tady
Chci tím říct, že někdy může matka dceři škodit i v tom nejlepším úmyslu, být jí nejbližším člověkem napořád...
Moc hezky napsáno..Já třeba vím, že my chtějí s tátou pořád pomáhat, ale nenechají mě nic udělat si po svém.Zajímají se o moje a manželovi finance, aby v případě nám mohli pomoci, když náhodou nevyjdem - což se ještě ani nestalo.Ale protože jsme za rok nestihli to co oni za 25 let, tak jsme asi socky...Chtěli jsme si předělat byt, udělat novou kuchyň - sami bez firem.Manža je šikovnej, pár linek už dělal a umí moc hezky.. měla bych radost, že ušetříme a zároveň to bude od NĚJ..ale ne..mamka přišla, řekla, že to je její byt a vše musí schválit jen ona.Že nic se nebude dělat, tak jak chceme my, ale tak jak chce ona.S tím, že my pak s tátou říkají, jak to myslí dobře, že my chtěli pomoct tím, že se linka objedná někde a bude hotová dřív..Že to sice bude dražší, ale oni přispějí..( což znamená, že mě opět nenechají si udělat něco podle svého ) Ale já když řeknu, že to tak nechci, tak jsem akorát nevděčná a říkají, že se mi nesmí nic říct, že jsem hned naštvaná, urážlivá..Nebo jsem byla těhotná a mamka byla naštvaná, že jsem jí neposlechla a antikoncepci nebrala dýl..Stejně jsem potratila..:-( Ach jo, kdyby si tohle četla, tak mi akorát poví, že jsem nevděčnej spratek:-(
Není tady
Tvoje matka je sobec. Krade Ti radosti, které patří vám dvěma - Tobě a manželovi - a ještě citově vydírá.
Na místě Tvého manžela bych asi zdrhla. Tohle je na Tobě, udělat si pořádek mezi Tebou a rodiči. Možná jsem příliš radikální, ale s podobnou tchyní jsem bojovala. Šetřili jsme třeba na TV, oni nám koupili novou. Tak jsme TV vrátili s tím, že jsme ji od nich nechtěli. A na argumenty, co s televizí teď budou dělat, jsem jim řekla, že to je jejich věc. Tchyně plakala, tchán byl namíchnutej, manžel chudák nevěděl, co dělat ... ale aspoň trochu se mi podařilo držet si jejich vlezlou dobrotu od těla. Tvoje matka nemůže žít tvůj život, má svůj. Kazí Ti manželství a tyhle roky se Ti už nikdy nevrátí.
Není tady