6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Maričko, ještě se chci zeptat, vy splácíte s přítelem tu hypotéku opravdu napůl? Takže vám dali v bance společný úvěr, ačkoliv jsi stále studentka? Nerýpu, jen se ptám.
Není tady
Ne, ten byt je psaný na něj... On jakoby splácí... Doufám, že až budeme svoji, tak ten byt bude ve společném vlastnictví... Jinak je to asi těžké no...finance nikdy nebyly jednoduchá záležitost a dost párů na nich zkrachovalo...
Není tady
No, myslím si, že za 5000,- jako studentka na brigádě by ses dnes sama neuživila, rozhodně ne kdyby sis musela ještě platit nějaký podnájem. Vím, že se snažíš, ale na rovinu - jsi na něm finančně závislá. Protože bez něj bys buď byla někde na koleji a musela vyžít s těmi 5000 (ze kterých by sis hradila i kolej, menzu, školu apod. tedy nejen jídlo a oblečení) anebo by tě finančně podporovali rodiče.
Takže jestli tě nepodporují rodiče, tak tě podporuje přítel.
Já vím, snažíš se, ale prostě je tvá situace momentálně taková.
Nejde o to, na co máš a nemáš z jeho peněz právo, to je na dohodě vás dvou. Ale z morálního hlediska bych si sama tak drahý parfém nepřála. Jistě, spoříš si na něj, ale v tom případě si spoříš "jen ty", ne vy oba, takže ty vaše finance zas tak společné nejsou.
Luxus si za určitých pomínek může dovolit každý, to neříkám, ale kdybych byla v tvé kůži, tak bych si uvědomovala, že díky příteli mám kde bydlet, kde se učit a co jíst. Říkáš, že přispíváš na chod domácnosti i na hypo, ale z těch 5000,- to asi bude podstatně méně, než přispívá tvůj přítel.
Proto bych na tvém místě navrhla kompromis - luxusnější parfém třeba do 3000,-
Není tady
Není tady
Tím proboha nechci říct, že ženská, která vydělává míň než chlap, by se měla nějak strašně omezovat třeba v jídle nebo v základním oblečení. Ale přijde mi to, jako kdyby si můj manžel (který vydělává o trochu méně než já) chtěl koupit hadry na motorku za 50.000 a bylo mu divný, že se mi to nelíbí (převedeno na naši finanční situaci, neboť oba vyděláváme víc než 5000,- proto tenhle příklad).
Je to o dohodě, kompromisu přijatelném pro obě strany. Až budeš po škole vydělávat třeba 4x tolik, tak si ho můžeš koupit bez rozpaků. A my až doplatíme hypo, tak si ty hadry na motorku taky koupíme - a oba
Upravil(a) Veranna (10. 1. 2009 12:42)
Není tady
maricka napsal(a):
Ne, ten byt je psaný na něj... On jakoby splácí... Doufám, že až budeme svoji, tak ten byt bude ve společném vlastnictví... Jinak je to asi těžké no...finance nikdy nebyly jednoduchá záležitost a dost párů na nich zkrachovalo...
on to zacáluje a pak přepíše i na tebe ?
Není tady
No teda já nestačím valit oči... Studentka, která se sama neuživí, je existenčně závislá na příteli, vydělá měsíčně "jen" 5.000 a k narozeninám chce parfém za 5.800 (byť by se na něj složilo víc lidí)?? No to mi přijde jako naprostá šílenost. Bys měla začít hospodařit sama, aby ses trochu probrala a poznala hodnotu peněz. Přijde mi, že tvoje přání jsou docela mimo.
Co kdyby sis na zbytek peněz ke koupi parfému viděla brigádou navíc, a po přítelovi to nechtěla. Teda já bych se tak nedoprošovala. Já jsem taky chtěla nový pc, a brala malou mateřskou, tak jsem nastoupila na částečný úvazek a viděla si na něj. Né že by mě ho manža nemohl koupit, ale považoval to za zbytečné.
Není tady
To si děláš srandu nebo to myslíš vážně ?
Máte společné finance, ale ty žádné nemáš ?
Nevím, co chceš poradit. Na jednustranu ho chápu a souhlasím s ním. Jediné, co nechápu je, proč už tě dávno neposlal do pryč
Není tady
maricko, tohle snad ani nemuzes myslet vazne?? ty mas kulovy a budes jeste jedovata, ze Ti nekoupi parfem za 5.800?? A on at si koupi treba mercedes.. pokud si na nej vydela... a uz vubec bych si nerekla ostatnim , ze chci litr od kazdyho na parfem Takze sup do prace a parfem si kup sama.. Mimochodem . . co to je za vuni??
Není tady
Maricko ..já to vidím takhle : máš sen- parfém. Přítel tvůj sen vyhodnotil jako "nepotřebnej" "nepraktickej" ...jenže odkdy jsou sny praktický ? Odkdy se sní o ...já nevím teflonové pánvi, nebo supervýkonném mopu ? Máš sen ..tak se postarej, ať si ho můžeš splnit - ale Ty sama - bez povolenky od přítele, bez toho, abys ostatním "ordinovala" že Ti na Tvůj sen k narozkám mají přispět a to konkrétně 1000,- kč - to je trochu mimo mísu - copak to necítíš ???.Prostě na ten parfém šetři dýl - nebude v srpnu koupíš si ho za rok. A nebudeš mít potřebu se s přítelem dohadovat o tom, o čem si smíš snít, nechovej se závisle ...
Upravil(a) Amriana (10. 1. 2009 13:23)
Není tady
Přispívám cca 10000-11000, ještě mne podporují rodiče... Ty dva našetřené tisíce vlastně nejsou našetřené, ale mám je z prodeje zbytečných parfémů na mé poličce. Byt nekoupil jen on, přispěli jsme oba rovným dílem z našich stavebních spoření a po příteli žádné peníze na parfém nechci. Jak říkám, ted už mám ty dva tisíce a na narozeniny si budu od každého přát tisícikorunu, pokud mi přítel nepřispěje, tak nepřispěje...nutit jej přeci nebudu. Na narozeniny jsme vždy dostávali buď nějaké dárky nebo poslední dobu peníze, právě vždy cca tu tisícikorunu, takže nevím, proč bych se měla kát, že chci parfém za 5800, když jej budu mít částečně na narozeniny. To je to samé jako bych chtěla třeba foták, také stojí podobně a nikdo se nepozastavuje nad jeho cenou. Chápu, že většina z vás ppoužívá parfémy za 500-1500,-Kč, ale když se v nich vyznám a vím, že dražší jsou stokrát hezčí a kvalitnější? Někdo si třeba koupí hadřík od Vietnamců, někdo za 1000,-Kč od značkového výrobce, to je to samé... Každý máme jiné priority. Neřeknu, kdybych jej chtěla jen tak nebo řekla: Příteliíčku, dej mi 5800,-Kč na narozky, koupím si parfém..." Ale mám penízky z prodeje parfémů, které jsem nepoužívala a navíc zbyek chci jako dárek ode všech z rodiny dohromady.
Nevím, proč předčasně soudíte, aniž máte přesné informace, ale to se tady stává celkem často, i mně,když něco někomu napíši...
Jde jen o to, že máme společné finance a přítel je začíná "dělit", když říká, že on si něco dražšího dovolit může a já ne (ačkoliv to chci jako částečně dárek)... Dobře, pokud takto mluví, tak ať si finance rozdělíme, nějak se už uživím... Jenže on je rozdělit nechce, sám byl iniciátorem společných financí...
A proč by ten byt neměl být jendou i můj v manželství, když jsem na něj přispěla přibližně stejně?
Není tady
Nemohu si ho splnit sama ten sen o krásném parfému, to je to!!! Máme společné finance a rozhodujeme skoro o všech koupích společně... Nikdy si na něj tedy nenašetřím...šetřím totiž oběma... Proto si to přeji částečně jako dárek a proto jsem prodala zbytečné flakony, abych si jej jednou mohla pořídit...
Není tady
Maričko... Tvoje psaní je dost zmatené a pletou se dohromady 2 problémy.
1. dárek
Pokud ten dárek nechceš po příteli (aby Ti ho zaplatil) - tak mu může být putna, co dostaneš od svých příbuzných za dárek (a taky jestli na něj přispěješ nebo ne, a kolik bude stát). Zajímat by ho to mohlo začít ve chvíli, když bys po něm na ten dárek chtěla peníze... ale tehdy může říct NE já Ti na ten dárek peníze nedám.
Na to, aby rozhodoval jaký dárek můžeš nebo nemůžeš dostat - od pro něj "cizích" lidí - NEMÁ NÁROK!!!
2. peníze jako takové
- jsem nepochopila, jak to vlastně máte... Kdo kolik vydělává a kdo co a kolik platí... Je to problém?
My s přítelem oba vyděláváme, hypotéky si platíme každý sám a společné náklady platíme zhruba polovinou (někdy on možná o něco víc, ale i víc vydělává)... Samozřejmě až budu na mateřský předpokládám že to samozřejmě bude jinak, nebudu chodit do práce.
Možná příteli vadí, že platí víc než Ty? Nebo v čem se nemůžete dohodnout ohledně financí? Tohle je ošemetná stránka, peníze ve vztahu, a je potřeba to s partnerem probrat, nebo na tom můžete i ztroskotat...
A sice off topic, ale neméně důležité... pokud ve vztahu dlouhodobě nefunguje sex, ten vztah NENÍ v pořádku... a je smutný, že vám ještě ani není 30 a už spolu nespíte... to nevidím jako perspektivní vztah pro budoucnost, svatbu, rodinu... Měli byste to řešit, konstruktivně, už teď... nebo ta svatba nebude.
Přečti si např. knížku "Mars a Venuše v ložnici" - je tam pěkně napsáno, jak to v sexu funguje, a jaké jsou rozdíly v přístupu k sexu u mužů a žen... možná pochopíš, kde je problém.
Není tady
A o peníze si neříkám, rodina se vždy ptá, co chci na narozeniny, tak řeknu, že peníze, co je na tom špatného? Chodí to tak u nás běžně...
Není tady
maricka napsal(a):
sorry
Není tady
maricka napsal(a):
A o peníze si neříkám, rodina se vždy ptá, co chci na narozeniny, tak řeknu, že peníze, co je na tom špatného? Chodí to tak u nás běžně...
na tom není špatného nic, naopak...
Není tady
Ano, každý máme jiné priority a touhy, ale nikdo nemá povinnost nám na ně přispívat.
Nikdo nemá právo nám kecat do ničeho, co jsme si pořídili sami, ale já bych na věc, kterou považuji za blbost, taky nepřispěla. Může, pokud chce, ale nemusí. Nic na tom nemění ani fakt, že máš narozeniny.
Není tady
Heřmanka napsal(a):
maricka napsal(a):
sorry
Taky čumím jak blázen - to děvče snad spadlo z Měsíce
Není tady
jenže on je rozdělit nechce, sám byl iniciátorem společných financí...
Tak je rozděl ty, když si myslíš, že by to bylo pro tebe výhodnější --------- to néééé, co?
Upravil(a) mashanka (10. 1. 2009 13:37)
Není tady
maricka napsal(a):
Přispívám cca 10000-11000, ještě mne podporují rodiče... Ty dva našetřené tisíce vlastně nejsou našetřené, ale mám je z prodeje zbytečných parfémů na mé poličce. Byt nekoupil jen on, přispěli jsme oba rovným dílem z našich stavebních spoření a po příteli žádné peníze na parfém nechci. Jak říkám, ted už mám ty dva tisíce a na narozeniny si budu od každého přát tisícikorunu, pokud mi přítel nepřispěje, tak nepřispěje...nutit jej přeci nebudu. Na narozeniny jsme vždy dostávali buď nějaké dárky nebo poslední dobu peníze, právě vždy cca tu tisícikorunu, takže nevím, proč bych se měla kát, že chci parfém za 5800, když jej budu mít částečně na narozeniny. To je to samé jako bych chtěla třeba foták, také stojí podobně a nikdo se nepozastavuje nad jeho cenou. Chápu, že většina z vás ppoužívá parfémy za 500-1500,-Kč, ale když se v nich vyznám a vím, že dražší jsou stokrát hezčí a kvalitnější? Někdo si třeba koupí hadřík od Vietnamců, někdo za 1000,-Kč od značkového výrobce, to je to samé... Každý máme jiné priority. Neřeknu, kdybych jej chtěla jen tak nebo řekla: Příteliíčku, dej mi 5800,-Kč na narozky, koupím si parfém..." Ale mám penízky z prodeje parfémů, které jsem nepoužívala a navíc zbyek chci jako dárek ode všech z rodiny dohromady.
Nevím, proč předčasně soudíte, aniž máte přesné informace, ale to se tady stává celkem často, i mně,když něco někomu napíši...
Jde jen o to, že máme společné finance a přítel je začíná "dělit", když říká, že on si něco dražšího dovolit může a já ne (ačkoliv to chci jako částečně dárek)... Dobře, pokud takto mluví, tak ať si finance rozdělíme, nějak se už uživím... Jenže on je rozdělit nechce, sám byl iniciátorem společných financí...
A proč by ten byt neměl být jendou i můj v manželství, když jsem na něj přispěla přibližně stejně?
No, teď už to chápu víc.
Proč by neměl být ten byt Tvůj?
Protože je psaný na přítele. Je to jeho majetek. A je jedno, kolik mu platíš na hypotéku. Pokud ovšem to nemáte nějak dobře právně ošetřené. Ale pak není důvod, abys nebyla spolumajitelkou hned.
Po svatbě totiž - majetek, který byl ve vlastnictví jednoho z manželů... nespadá do SJM!!! Takže i po svatbě ten byt bude jenom jeho.
Řekla bych, že přítel Tě bere pěkně na hůl...
Pokud je to tak, že byt je jeho (psaný na něj) a Ty mu platíš na hypotéku... tak MORÁLNĚ ano, část bytu by měla být Tvoje... ale vsaď se, že pokud to nemáš hodně dobře po právní stránce ošetřené... Tak až se budete rozcházet, tak si hodně dobře rozmyslí, proč by na Tebe měl přepisovat část svého bytu, když nemusí!!!
Připadá mi, že Tě bere jako sponzora na splácení hypotéky.
S 10 - 11 tis. měsíčně se v pohodě uživíš sama i bez něj - i kdybys dala měsíčně 3 tis. za kolej, nebo kolik to teď stojí...
Prostě bych to přehodnotila. Věc, která mi hodně nesedí v tom co píšeš - že mu platíš část jeho hypotéky. A nic z toho nemáš (a zřejmě ani mít nebudeš). To je přece nepřípustné!!! Leda že bys byla s prominutím tak "blbá" (nechci Tě urazit)... když vztah dobře nefunguje, každý si hledí svého a určitě si nenechá "jen tak" bez dostatečného právního důvodu vzít část bytu. Který po právní stránce je čistě jenom jeho. Nikoho nezajímá kolik jsi mu platila... majitel je člověk, který je zapsaný v katastru nemovitostí a tečka. Jak jste mezi sebou měli dohodnuté příspěvky je pouze vaše věc. Do toho katastru nic není.
Ovšem pokud - znova podotýkám - nemáte hodně dobře sepsanou smlouvu - která Ti zaručuje že Tebou vložené peníze Ti zaručují přepsání části bytu na Tebe. Ale to předpokládám že nemáš.
Není tady
Tak ještě jednou a snad naposledy:
Naše situace:
Dali jsme zhruba stejně peněz do bytu na hypotéku, kterou ted splácíme. Finance máme z jeho vůle společné (protstě peníze z mého účtu mu hned posílám na jeho... ). Nemohu si tudíž našetřit, ani kdybych vydělávála majlant...vždy peníze půjdou do společné kasy a vždy budeme rozhodovat o koupi předmětů spolu.
Na parfém mám již 2000,-Kč z prodeje svých nepouživaných parfémů. Na narozeniny, až se mne rodina zeptá, řeknu, že chci cca 1000,-Kč od každého. Pokud přítel nepřispěje, budu mít jen 4600 a 1000,-kč mi bude na parfém chybět...takže si ho dovolit nebudu moci. On si chce ted v únoru koupit zbrudu nový mobil za 8000-9000,-Kč, ptal se mne, ten jsem mu povolila, protože vím, že se si jej zaslouží a protože chci, aby měl jendou za čas radost. On mi tu 1000,-Kč na anrozeniny na parfém asi nepřispěje...podle něj je to zbytečnost. Ale copak já se ptám, jestli jeho mobil není zbytečnost? Chci,abysi udělal jendou za čas radost, když na to máme.
Není tady
No a rada:
spočítej si přesně, kolik peněz jsi zaplatila za jeho hypotéku... A chtěj ty peníze od něj zpátky!!! Nebo si vymiň, že v poměru v jakém mu platíš hypotéku - budeš zapsaná jako spolumajitelka do katastru nemovitostí. A na tom trvej!!!
Pokud ani jedno nebude ochoten splnit - rychle bych se od něj odstěhovala a gratulovala si, že jsem nepřišla o víc než jen o tohle.
Není tady
Mě by hlavně zajímalo, z čeho přispíváš 10 tisíc, když jsi na začátku psala, že jsi měla brigádu za 5 tisíc a teď nemáš vinou vyšší moci žádnou
Není tady
Máme smlouvu, že když se rozejdeme, peníze vložené na byt mi musí vrátit...procentně. Zase tak blbá nejsem, i když tu smlouvu iniciovala moje rodina a přítel se zuby nehty bránil, až povolil, nic jiného mu nezbývalo, jinak by neměl ode mne peníze. Nevm, co bude dál,věřím, že to pak na mne přepíše, budu se za to prát, jinak se rozejdu a budu chtít zpět své peníze podle oné smlouvy.
Peníze bych kliído pído rozdělila, jenže když jsem to vždy chtěla udělat, přítel mne přesvědčoval, at to nedělám...
Není tady