6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak rozjedeme opět diskuzi na toto téma Fyzioterapie je docela dobrá - zrovna chodím s kolenem. Chtěla jsem vdy dělat klinickou psycholoku nebo v experimentální psychologii...,taky fotoreportéku,...a dělám v knihovně (pár z vás to tu zmínilo ...)
Není tady
Judinko, mám to stejně, cos napsala by se mi tak líbilo!
Není tady
Jsem asi jedna z mála astných, která dělá takovou práci, co mě baví a kde kromě obivy mám i spoustu seberealizace.
Ale se zájmem čtu vae postřehy a přání. A přitom si uvědomuju, kolik je prací, které bych dělat nechtěla a nebo chtěla, ale nemohla (kvůli nedostatku předpokladů).
Např.:
Lékařka - krásné a zásluné povolání, ale při mé povaze bych se asi hroutila z té odpovědnosti za cizí zdraví a děsila se, e určím diagnózu blbě a něco nenapravitelně zkazím
Psycholoka- také nesmírně zajímavé a zásluné povolání, ale asi by mě to časem zavalilo, pohltilo a zdeptalo... Mě stačí i babinet - kolikrát přemýlím nad skoro neřeitelnými situacemi některých přispěvatelek
Soudkyně - opět mám pocit, e na tu zodpovědnost nemám...a asi i psychicky...To musí být hrůza, propustit třeba (skoro jistého) vraha, kdy na něj není dostatek přímých důkazů...a ani rozvádět bych asi nemohla...
Učitelka - kdo to dělá dobře a kdo na to má, před tím smekám , ale já nemám pro to povahu, děti by mě asi brzy skákaly po hlavě a já se stala typickým učitelským neurotikem...
Kastelánkou - jo, tak to bych brala, a organizovala bych tam doprovodný kulturní program, koncerty, představení
A co takhle dělat plavací tetu v plavání miminek? Celý den s miminky a batolátky, hrát si s nimi ve vodě ... Pěkné.
Není tady
Učitežku orientálneho tanca... venčičku psov, tzv. dogsitterku alebo asistentku v kenneli, prípadne vo výcvikovej kole prosv. Psíchologičku - t.j. psiu psychologičku. Rodinné-kontelácio-terapeutku. Fotografku, ale skôr umeleckú alebo na vožnej nohe...
Není tady
Me by bavila prace s lidma treba zdravotni sestra,pecovatelka nebo i ta prodavacka.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Me by bavila prace s lidma treba zdravotni sestra,pecovatelka nebo i ta prodavacka.
Eremuruss a kde je problém? Myslím si, e k profesi pečovatelky nebo prodavačky je i z hlediska rekvalifikace docela jednoduché se dostat. nebo se snad mýlím?
Není tady
Judinka napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Eremuruss a kde je problém? Myslím si, e k profesi pečovatelky nebo prodavačky je i z hlediska rekvalifikace docela jednoduché se dostat. nebo se snad mýlím?
Prodavacku delam za nedlouho budu propustena v nasem meste zadne volne misto neni.Uvazovala jsem i o dojizdeni,ale s odpoledni se nedostanu domu a ridicak nemam.O pecovatelku zadat jsem zkousela pred rokem,bylo me sdeleno,ze je moc uchazecu takze moznost toto misto ziskat je nulova.Zajimala jsem se i o rekvalifikaci pecovatelky na uradu prace bylo me receno,ze si me musi primo nekdo vyzadat,kdo me bude potrebovat a takovy nikdo neni vsechno je obsazene vetsinou protekcne.
Není tady
joo to kdybych věděl ..něco kde je klid ,málo stresu ,sluné peníze a kde bych mohl někomu pomoci a
udělat radost ..
Není tady
katafyge: čo by ma bavilo? jednoznačne vzdelávanie-ďažia kola, kžudne aj 4 za sebou
A v čem je problém?
Není tady
Tercila napsal(a):
katafyge: čo by ma bavilo? jednoznačne vzdelávanie-ďažia kola, kžudne aj 4 za sebou
A v čem je problém?
ja bych si tipla, ze v penezich...zalezi, co by chtela studovat za obory, neco lze bez vetsich problemu studovat i pri zamestnani, ale zdaleka ne vsechny...a taky kdyz presvihnes maximalni dobu studia, tak platis skolne (i kdyz, to zas snad nebyvaji tak hrozne castky)
me nastesti muj obor bavi..je sice pravda, ze kdyz mi prace delsi dobu nevychazi, tak mam sto chuti do toho kopnout, ale zatim se to vzdycky srovnalo..
Není tady
HB, s tím kopnutím to známe asi vichni .
Ano, studia jsou často placená, dávala jsem kolem 10 tisíc za ročník, pak se platilo u rovnou 20 000. Ale jak se říká, kdy se chce, vecko jde.
Moje kamarádka v cizině si brala půjčku, aby mohla studovat. Já jsem to ze svého rozpočtu sice zvládla, ale asi bych se taky zadluila, kdybych o studium měla zájem. Naposledy jsem studovala (a platila) obor, v něm nepracuji a na přednáky a zkouky jsem si brala v práci dovolenou .
Upravil(a) Tercila (16. 5. 2010 19:27)
Není tady
jenom jestli kataglyfe nemel/a na mysli spis ten bezstarostny studenstky zivot, nez samotne studium a ten uz se pri placeni skolneho realizuje hur
skolne by meli zavest i na normalnim studiu, kdyz vidim, jak se u nas mrha prostredky a energii na lidi, kteri vlastne o to studium zas az tak moc nestoji...
Není tady
chtěla bych v plzeňské nemocnici dělat na neonatologii tetu na chování miminek..
Není tady
HB..to je ale trochu nedomylený..představ si situaci-medik si vezme půjčku, vyleze po esti letech drsnýho studia a dostane 9000 čistýho..z čeho jako tu půjčku bude splácet??to je toti normální situace doktorů hned po kole,
na veterině nám učitel říkal, e tohle pěkná blbost, on sám má svou vlastní ordinaci a říkal, e je kravina, aby si veterinární medik bral půjčku, kdy kadý zaměstnavatel mu po kole dá 8000. je tedy nabíledni, e by bylo lepí tyto koly nestudovat v případě kolnýho, protoe člověk se bude učit jak kretén,narozdíl od ostatních kol a dostane pak za svoji práci velký kulový a půjde si hodit mali, protoe si na to musel vzít půjčku.
Není tady
Já jsem pro zavedení alespoň malého kolného. protoe co je zadarmo, toho si lidé neváí. Vidím to na své dceři momentálně - studuje jednu V a dobrovolně si k tomu loni přidala druhou V dálkově. A teď začla říkat, e té druhé koly asi nechá, e zkusí studovat nějakou jinou, dalí...
Domlouvala jsem jí, e kdy tomu u ona sama věnovala tu energii ( má odstudováno skoro rok) a kdy tedy vlastně zbytečně zabírala místo někomu, kdo by o tu kolu stál, tak by toho neměla nechávat, měla by tedy aspoň třeba jen přeruit, prostě nepálit zbytečně mosty.
Ale úplně na ní vidím postoj - vdy o nic přeci nejde, o nic nepřicházím, kdy toho nechám. Myslím, e kdyby se aspoň nějaké kolné platilo, dívala by se na to hned jinak - odejít ze koly, do které u "dala nějaké své peníze". e by si lidé měli uvědomovat, e to studium NENÍ zadarmo, e jim ho platí stát = my vichni, a e by měli být v tomto zodpovědnějí.
Blossom napsal(a):
Já jsem pro zavedení alespoň malého kolného. protoe co je zadarmo, toho si lidé neváí. Vidím to na své dceři momentálně - studuje jednu V a dobrovolně si k tomu loni přidala druhou V dálkově. A teď začla říkat, e té druhé koly asi nechá, e zkusí studovat nějakou jinou, dalí...
Domlouvala jsem jí, e kdy tomu u ona sama věnovala tu energii ( má odstudováno skoro rok) a kdy tedy vlastně zbytečně zabírala místo někomu, kdo by o tu kolu stál, tak by toho neměla nechávat, měla by tedy aspoň třeba jen přeruit, prostě nepálit zbytečně mosty.
Ale úplně na ní vidím postoj - vdy o nic přeci nejde, o nic nepřicházím, kdy toho nechám. Myslím, e kdyby se aspoň nějaké kolné platilo, dívala by se na to hned jinak - odejít ze koly, do které u "dala nějaké své peníze". e by si lidé měli uvědomovat, e to studium NENÍ zadarmo, e jim ho platí stát = my vichni, a e by měli být v tomto zodpovědnějí.
Toto ale neplatí mahem pro vechny v - kluci studují na vut - strojařinu a informatiku a to jsou velice těké koly a musí hodně makat,kdy to chtějí zvládnout.Úvahy proto o studiu na dalích kolách u tohoto studia jsou naprosto liché,není ani kdy aby třeba chodili na brigádu během k.roku narozdíl od ost.výek,snad jetě kromě mediny.A u tak nás jejich studium stojí měsíčně kolem 13tisíc - 15tis.Kč(za oba) a upozorňuji,e tato částka zohledňuje pouze platbu za dopravu,koleje a stravu (ta je 85,-/den),kapesné 120,-Kč a třeba holič max.80,-Kč/měs a drobné pomůcky,které si musí např.koupit ke studiu a průkazka na mhd.Ve ostatní si hradí z peněz vydělaných brigádně.A to bychom měli platit dejme tomu na kadého jetě dalích třeba 5000,-/měs jako kolné?Přitom máme naprůměrné příjmy ale tohle by u zruinovalo snad i nai rodinu.
Není tady
kuty, na kolný by se brala půjčka, a myslim, e třeba v oboru informatiky se najde zaměstnání dobře a dobře placené. ségra dodělává architekturu a měla placenou praxi, take po kole u má sehnaný zaměstnání, práce měla i za koly dost a půjčku by prostě splatila. jene jsou obory, kde absolvent musí začít makat za hubičku, aby vůbec získal nějakou praxi a jakákoli půjčka je utopie.
Není tady
mirka.. napsal(a):
HB..to je ale trochu nedomylený..představ si situaci-medik si vezme půjčku, vyleze po esti letech drsnýho studia a dostane 9000 čistýho..z čeho jako tu půjčku bude splácet??to je toti normální situace doktorů hned po kole,
na veterině nám učitel říkal, e tohle pěkná blbost, on sám má svou vlastní ordinaci a říkal, e je kravina, aby si veterinární medik bral půjčku, kdy kadý zaměstnavatel mu po kole dá 8000. je tedy nabíledni, e by bylo lepí tyto koly nestudovat v případě kolnýho, protoe člověk se bude učit jak kretén,narozdíl od ostatních kol a dostane pak za svoji práci velký kulový a půjde si hodit mali, protoe si na to musel vzít půjčku.
me spis prijde nedomysleny, ze clovek, ktery ma denne zodpovednost za cizi zdravi a zivot je ohodnoceny tak spatne...souhlasim s Blossom, co si clovek neplati, toho si obvykle nevazi...krome pujcek (ktere clovek zacne splacet ve chvili, kdy dosahne nejakeho rozumneho prijmu) je reseni taky sporeni-spousta rodicu zaklada svym detem stavebni sporeni, ktere by proste nepadlo na bydleni, ale na studium-holt by ditko po skole nemohlo hned pomyslet na vlastni bydleni, ale nemusime mit preci vsechno hned..za dobry prospech take muze byt urcita uleva od skolneho..
ja si myslim, ze by to cast mladych mohlo vest k zodpovednejsi volbe skoly, protoze by museli taky zohlednit, zda je zvoleny obor jednou uzivi..a taky treba uvazi, zda opravdu potrebuju studovat VS-dneska jde na VS kdekdo a z diplomu zacina byt bezvyznamny kus papiru...skoly totiz nevyhazuji studenty, kteri na to nemaji-jednak proto, ze je dneska takova politika, ze VS ma mit co nevic lidi a druhak na ty lidi dostavaji dotace..a ze vysoke skoly musi obracet kazdou korunu, je vseobecne znamo..je to cele dost slozity problem a tezko rict, zda se najde nejaky politik, ktery to bude schopny ROZUMNE vyresit..
Není tady
ja si kolný neplatim, ale váim si toho, e můu studovat to, co sem vdycky chtěla. úleva od kolnýho- to by musela existovat určitá objektivnost, co při ústním zkouení neexistuje. třeba u nás na kole by to bylo vyloeně nespravedlivý..kluci jsou zkoueni lehčeji, u holek často záleí na sukních, osobních sympatiích...lidi lítají od zkouek často za blbosti, někdo to dostane za prd, někdo je zkouený třeba dvě hodiny. tohle je těký hodnotit.
Není tady
mirka.. napsal(a):
kuty, na kolný by se brala půjčka, a myslim, e třeba v oboru informatiky se najde zaměstnání dobře a dobře placené. ségra dodělává architekturu a měla placenou praxi, take po kole u má sehnaný zaměstnání, práce měla i za koly dost a půjčku by prostě splatila. jene jsou obory, kde absolvent musí začít makat za hubičku, aby vůbec získal nějakou praxi a jakákoli půjčka je utopie.
Není ale dobré Mirko,kdy člověk jetě ani nezačně vydělávat,a u má dluhy.Ano, v informatice jsou pěkné peníze,ale nadruhé straně jetě "pěknějí" peníze představuje zajistit si vlastní bydlení a výplaty zvlá začínajícím mladým lidem,by v informaitce,nejsou nekonečné.A kantoři varují studenty,aby během studia na sebe braly závazky z třeba celoroční práce pro nějakou firmu z IT,protoe to dost často vede k tomu,e student chce pak naslibovaným závazkům pochopitelně dostát,ale dost často se přitom dostává do skluzu a vůbec pak do rozporu se studiem-prostě nestíhá.A posléze se studiem končí.Ale na mnoha fakultách,třeba i architektury,to nebude se studiem takový nářez,to věřím.Či na humanitních kolách.
Není tady
tak na architektuře nejde o učení, ty zkouky podle mě nestojí skoro ádnou námahu(učení řádově ve dnech)..ale zase ségra sedívá celý dny a noci u pc, protoe dělá projekty. a hlavně oni měli celý 5 ročník jen praxi-prostě musela chodit do práce, měla to jako kolu a jetě to měla placený. a bývalá spoluačka taky studuje cosi s pc a u někde pro někoho programuje ke kole.
to si myslim, e neni dobrý mít dluhy předem, mě přijde ujetý to kolný. mám kolem sebe samý lidi, co studovat chtějí. jsou obory, kde se prostě peníze točí, a jsou obory, kde člověk spláče nad výdělkem.
kámo bude končit medinu, přiel o iluze, e bude zachraňovat ivoty..ale po vech povinnostech plánuje obor, který bude vynáet peníze-oftalmo,dermato...protoe jinak by si vydělal pěkný h...o. a to musí počítat s těma blbýma kolečkama beze smyslu a počátečním platem, který počítá s tím, e začínající dr bude nadále bydlet asi na kolejích a jíst těstoviny s kečupem!
Není tady
Mně se taky nelíbí, kdyby měli mladí lidé začít ivot s dluhama. Oni pak budou platit dost, kdy si budou muset zajistit např. bydlení.
Můj syn studuje taky FIT na VUT, já mám podprůměrný příjem a placení kolného u si nedokáu představit. A to syn chodí na brigády u od 15 let, nefláká se. Ale jak píe Kuty - během kolního roku to jde vzhledem k náročnosti studia blbě. Teď má například zkukové a přitom chodí i do práce. Jsem zvědavá, jestli to zvládne.
Není tady
Judyna napsal(a):
Mně se taky nelíbí, kdyby měli mladí lidé začít ivot s dluhama. Oni pak budou platit dost, kdy si budou muset zajistit např. bydlení.
Můj syn studuje taky FIT na VUT, já mám podprůměrný příjem a placení kolného u si nedokáu představit. A to syn chodí na brigády u od 15 let, nefláká se. Ale jak píe Kuty - během kolního roku to jde vzhledem k náročnosti studia blbě. Teď má například zkukové a přitom chodí i do práce. Jsem zvědavá, jestli to zvládne.
Nemají to ti budoucí ajáci vůbec zadarmo,e?Ten mladí,co právě studuje informatiku,tak si přivydělává přes kolní rok doučováním-vdy přes víkend,kdy přijede domů,a i o prázdninách.
Není tady
Ja by som bola za to, aby prvý a druhý "pokus" na vysokej bol zadara a tretí u platený. Ak niekto ani na tretí raz "netrafí" svoj odbor, tak holt nech zacáluje...
Není tady