29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
U nás v rodině se vždy na Nový rok nebo v nejbližších dnech chodilo přát rodině a známým s nazdobenou jedlovou větvičkou - tzv. "štěstím". Větvička se uchovává po celý rok zastrčená za nějakým obrázkem nebo zrcadlem. Zvyk jsem přejala, ale zjišťuji, se tento zvyk není příliš rozšířen. Kdo ho zná, kde se udržuje?
Není tady
Steličko, tak tohle je pro mně novinka. Já dělávám jenom novoroční proutek - na větvičku naaranžuji zbytky barevných látek.Vypadá to dobře, přeji ti, aby se tě štěstí drželo nejen tento rok.
Není tady
Novoroční proutek zase neznám já. Taky se s ním obdarovávají přátelé?
Není tady
Tak tenhle zvyk neznám.
Není tady
Znám novoroční štěstí. Jen ne ve formě větvičky, ale "zjednodušené" ve formě většinou keramických blbůstek - Pé eF ek.
Není tady
Steličko a v kterém kraji se udržuje tento zvyk? Taky ho neznám. Ale přejala jsem z domova a snažím se udržovat tradici - na Štěpána chodíme my holky (ženský) "umývat" chlapy-jen tak lehce, samozřejmě-namočeným kapesníkem ve sněhu, ve voňavce - aby byli celý rok čistí, voňaví - a na Nový rok je to obráceně.
Holky, musíme ty tradice trošku udržovat nebo nás ty komerční Vánoce za chvilku pohltí.
Není tady
Těžko bude tento zvyk někdo znát. Je to, pravděpodobně, jen rodinný zvyk.
Ani ve staročeských tradicích není zmínka o Novoročních zvycích. Jen o pověrách s jídlem, prádlem atd.
Není tady
Moravsko-slezský kraj, vesnice Kozlovice - Myslík - Měrkovice - Hodoňovice, možná Frýdek-Místek. V tomto okolí se s tím občas setkávám. Ale už se mi stalo, že když ke mě přišla v létě návštěva a viděla asi 4 štěstíčka za zrcadlem, tak se začala smát, že mám ještě Vánoce.
A ryze rodinný není. V rodině kamarádky to znají taky od pradávna, přistěhovaná věřící sousedka sice štěstí nerozdává, ale mé přijala bez rozpaků - taky se už s tím setkala.
Upravil(a) Stelička (5. 1. 2009 8:58)
Není tady
Steličko, tak to asi bude mít prapůvod v Polsku či Slovensku.
Není tady
Něco na tom kraji bude Já jsem z Havířova a maminka z Frýdku (a miluje Valašsko).
Není tady
Jojo, na tom kraji něco bude, taky znám, pocházím z Havířova (teď žiji na Valašsku, ale na Valachách to neznají...), takže s tím Polskem tam asi něco bude...
Není tady
Stelička napsal(a):
U nás v rodině se vždy na Nový rok nebo v nejbližších dnech chodilo přát rodině a známým s nazdobenou jedlovou větvičkou - tzv. "štěstím". Větvička se uchovává po celý rok zastrčená za nějakým obrázkem nebo zrcadlem. Zvyk jsem přejala, ale zjišťuji, se tento zvyk není příliš rozšířen. Kdo ho zná, kde se udržuje?
http://s11.directupload.net/images/090104/ullohk5t.jpg
Znám, když jsem byla malá, tak jsme po rodině roznášeli větvičky s kominíčkem a babička je měla celoročně někde "zastrčené", ale v současné době se už na to nějak pozapomělo .
Není tady
Taky tenhle zvyk znám, jsem z Valašska
Není tady