Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Vypořádání SJM a darovanej družstevní byt.

#1 31. 1. 2006 10:15

george
♥♥♥♥♥--

Vypořádání SJM a darovanej družstevní byt.

Mám dotaz ohledně dělení SJM v případě družestevního bytu jenž jsem dostal darem od mého otce v době manželství. Byt je na družstvu napsán na nás oba jako na manželé, ale darovanej byl jenom mě. S manželkou se budu rozvádět, a podle její nátury se mě bude snažit obrat i o kaťata. Na bytě jsme samozřejmě od té doby prováděli nějaké úpravy, ty jsem samozřejmě ochoten akceptovat a vyplatit jí polovinu investic. Jen si nejsem jistej, jestli má nebo nemá podle zákona nárok na  půlku bytu.  Za odpovědi předem děkuji.

Není tady

#2 31. 1. 2006 12:55

Rena
♥♥♥♥♥♥-

Re: Vypořádání SJM a darovanej družstevní byt.

Mám družstevní byt po babičce,ale získala jsem ho v době manželství,tedy se =SJM.Již před lety jsem se chtěla ujistit zda v případě rozvodu bude i manžela a bylo mi řečeno,že manžel by se musel vzdát vlastnických práv a podepsat to.No nestalo se

Není tady

#3 31. 1. 2006 17:50

ABC
♥♥♥♥---

Družstevní byt se nedá darovat. Jistě žádnou darovací smlouvu nemáte. (V případě darování nemovitostí musí být smlouva písemná.) Ale družstevní byt nebyl otce, otec nebyl vlastníkem, vlastníkem je družstvo. Pokud v době trvání manželství jeden z manželů získá členství v družstvu a s tím spojené právo nájmu, je toto právo obou manželů. Takže Georgi, k bytu má zcela stejná práva i manželka. Pokud se rozvedete, budete si muset bydlení po rozvodu vypořádat. Reno, je to tak, v případě rozvodu by musel manžel podepsat dohodu, ve které by se byt vypořádal.

Není tady

#4 31. 1. 2006 18:57

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Georgu, nejlepší by bylo, kdyby (nikoliv byt), ale členský podíl byl na rodiče, případně převeden výhradně na tebe. To, že jste tam zapsáni oba je jen proto, že jste byli manželé, to je v zákoně, že se to musí...

ABC a členský podíl se nedá darovat ?????

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#5 1. 2. 2006 16:14

ABC
♥♥♥♥---

Frigo, ano, členský podíl se dá darovat. V takovém případě mutí být převod učiněn darovací smlouvou, nikoliv smlouvou o převodu členských práv a povinností.

Není tady

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Vypořádání SJM a darovanej družstevní byt.
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí