29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jsem rozvedena dohodou.Při rozvodu mě sice nechal domeček a taky jeho hypotéku kterou splácím já. BM na děti platí ale protože jeho plat je několikrát větší než můj,kamarádka mě navádí at si zažádám na výživné na mamnželku,prosím má někdo s tím nějakou zkušenost bud osobní nebo od kamarádek??? děkuji J.
Není tady
Přítel platil BM do rozvodu z příjmu 14000,-Kč (před 10-ti lety) 5000,-Kč na manželku a 3000,-Kč na syna.Po rozvodu už platil BM 3000,-Kč na rozvedenou manželku,ale pouze do doby 4let věku dítěte (než nastoupila do zaměstnání).
"Rozvedený manžel, který není schopen sám se uživit (neumožňuje mu to např. jeho zdravotní stav), může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich. Jestliže rozvedený partner může pracovat, ale nechce, nemůže mu soud přiznat výživné. Výživné rozvedenému manželovi lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu. Právo na výživné zanikne, jestliže oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře. Právo na výživné zanikne též poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy."
Není tady
Chtěla bych požádat o radu ohledně vyživování manželky. Netýká se to přímo mě, ale je to v rodině. Příbuzný má roční dítě se ženou s kterou bydlí ve společné domácnosti asi 3 měsíce. Nejsou a nikdy nebyli manželé, ona bydlí u něho v domě na který on má hypotéku. Evidentně to tam neklape a ona mu vyhrožuje že když se odstěhuje (ona má svůj domek který pronajímá) tak bude platit na malou i na ni. Je to po právní stránce možné?
Není tady
Pokud nejsou manželé, tak myslím, že vyivovací povinnost na ženu zde nevznikla.
Není tady
Ivetata napsal(a):
Chtěla bych požádat o radu ohledně vyživování manželky. Netýká se to přímo mě, ale je to v rodině. Příbuzný má roční dítě se ženou s kterou bydlí ve společné domácnosti asi 3 měsíce. Nejsou a nikdy nebyli manželé, ona bydlí u něho v domě na který on má hypotéku. Evidentně to tam neklape a ona mu vyhrožuje že když se odstěhuje (ona má svůj domek který pronajímá) tak bude platit na malou i na ni. Je to po právní stránce možné?
§ 95 zákona o rodině
(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.
(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí.
§ 86 zákona o rodině
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu, upraví soud rozsah jejich vyživovací povinnosti nebo schválí jejich dohodu o výši výživného (§ 50).
§ 50 zákona o rodině
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu a nedohodnou-li se o úpravě výchovy a výživy dítěte, může soud i bez návrhu rozhodnout, komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.
Spoustu dalších užitečných rad ohledně RODINY můžeš najít na www.juristic.cz
Není tady