14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
ahoj, dnes jsem viděla v časopise recept na Italské rizoto, ne to nase ceske,ale opravdu italske, osmahne se ryze, a zaleva vinem, a vyvarem.. dokud nenasakne natolik, ze zmekne a plus parmazanek, nebo neco k tomu, tady byl chrest..... umite nekdo? znate nejake recepty? Musi byt ryze arborio? jaka jina jde? v bille nemaji tuto ryzi... tak jsem nevedela jakou... ja jako prilohu mam rada parboiled... ale nevim jakou dat misto arborio. Zadny kramek italsky nebo tak kde by meli tu nemame...
Ráda bych si ho zkusila udelat...prosím rady a receptíky. Zaručené, ozkouené.
Není tady
V italské kuchařce jsem nala 2 recepty na rizoto (po janovsku a po venkovsku). Nikde tam druh rýe neuvádějí. V prvním receptu rýi chvíli povaří, pak osmaí, podlejí, přidají rajčata a vaří... v druhém rýi osmaí na cibuli s bůčkem, pak zaliijí vínem, vývarem, přidají ostatní suroviny. Celou dobu přípravy se pokrm míchá, připomíná to panělskou paelu.
Není tady
Teď jsem vyčetla ,e rýe arborio je kulatozrnná,tak bych asi vyzkouela podobnou.Ne dlouhozrnnou nebo parbolied.Mám pocit,e jsem někde i slyela ,e italské rizoto je celkově vlhčí nebo jak to říct správně ,jak to klasický.
Není tady
Má pravdu, také jsem někde četla, e do rizota patří kulatá rýe, jen nevím, která to je.
Není tady
no ja jsem nejakou kulatou tam videla,....tak ji priste zkusim koupit
Není tady
Zkuste Lagris kulatozrnnou je výborná
Není tady
Kamchi, tak jestli si videla to rizoto v Apetitu, tak jsem zkousela a nepodarilo se mi. To je ale prvni recept, ktery mi z tohodle casopisu nevysel podle ocekavani a asi teda moji chybou... mozna jsem dala malo vyvaru... Bylo to suche...
Není tady
silw: ne v zene a zivot byl recept
Není tady
Já dělám z rýe arborio. Rýi osmahnu, přiliju asi deci vína, pak postupně přiléváme horký vývar (jednu naběračku, míchat, dokudse nevsákne, dalí vývar... A je rýe hotová). Nakonec vmíchám nastrouhaný parmezán (resp. Gran Moravia).
Dělám s hrákem (mraený), s oblíbeným kořením jako přílohu a jako hlavní jídlo máme moc rádi houbové (přidám suené-předem povařené a na cibulce osmahnuté).
Není tady
ladie: to zni mnam.... presne tak delali to rizoto v TV Paprice... jinak ten gran moravia jsem taky koupila... meli jinak nejaky velmi levny parmazan, tak jsem si rikala, jaky asi bude...
Není tady
Zrovna jsedm dostala Apetit a také je tam rizoto. Doporučují rýi neproplachovat, aby se nesmyl krob a měla správnou kaovitou konzistenci. Míchat opatrně, aby nevznikla kae.
Není tady
Ja teda pouzivam klidne tu ryzi, kterou mam zrovna doma, a zadny Ital se zatim neosklibal. Takovych 10 jich ty moje rizota jedlo a chutnalo jim. Bezostysne i rozstrihnu varny sacek a vysypu ji do hrnce.
Postup je:
dat varit hrnec s vyvarem (nebo masoxem, no), aspon litr
osmahnout cibulku
na ni hodit ryzi, osmahnout
pridat houby
zalit sklenkou vina (ma byt bile, ale kdyz neni, z cerveneho vznikne pekne ruzove rizoto , v nouzi jsem pouzila i Bohemia sekt a taky dobry )
michat a michat, az se vino vsakne
osolit, opetrzelkovat
a pak po sberackach dolivat varici vyvar, michat, dolivat, michat, az je mekko
vhodit na kousky nakrajene zbytky syra, co se najdou v lednici, nebo kurku z parmezanu
na povrch dva tri kousky masla a nechat pod poklickou minutku dve
podavat s nastrouhanym syrem navrchu
Tchynina neotresitelna zasada je michat drevenou vareckou a stale stejnym smerem, dokonce ten smer je urceny, ted nevim, jestli doprava nebo doleva... na to se vykaslete.
Není tady
nejlépe rýe Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano
Není tady