25.ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 25.ledna : Směňování věcí provází lidstvo od jeho počátků.Nový SWAP Babinet pro všechny! 4.ledna : Dieta po vánocích? Leden, na váhu zásadně (ne)vlezem! 4.ledna : Účinný a ekologický domácí prostředek na mytí nádobí vyrobíte za zlomek ceny |
|
|
Na kuřecí svíčkovou potřebujete: 3 kuřecí prsa, 1 skleničku Halali (zelenina na svíčkovou v nálevu) nebo mraženou směs pod svíčkovou, anglickou slaninu, kysanou smetanu, šlehačku, hladkou mouku na zahuštění, olej, cukr, brusinkový kompot, plátky citronu.
Přesný postup práce i s obrázkama najdete na webu kuchyne.cz. Vřele doporučuji, je moc dobrá a přitom ryhlá a jednoduchá a děti ji mají raději než tu klasickou.
Není tady
Ano,svíčkovou dělám z různýho masa,akorát jednou jem použila Halali a bylo to na mě dost slaný ,ostrý ,moc mě to nechutnalo.Nevím...kde jsem udělala chybu.Možná jsem měla tu zeleninu propláchnout po vodou....fakt nevím.
Není tady
Nefrit napsal(a):
Ano,svíčkovou dělám z různýho masa,akorát jednou jem použila Halali a bylo to na mě dost slaný ,ostrý ,moc mě to nechutnalo.Nevím...kde jsem udělala chybu.Možná jsem měla tu zeleninu propláchnout po vodou....fakt nevím.
Já používám raději tu mraženou směs. Halali je určitě lepší propláchnout.
Není tady
Svíčkovou z Halali taky dělám. Musí se ale pořádně vymačkat, nálev je dost hořkosladký. Hodím ji na to orestovaný kuře ( restuju na cibuli a másle, trochu oleje). Když je kuře měkké zaliju asi 1/2 mléka a šlehačkou, zahustím moukou, rozkvedlanou v mléce, podle chuti ještě osolím, přisladím, popř. přidám citron.
Taky je dobrý: Kuřecí prsa orestovat na cibuli (máslo, olej), přidat asi 3 lžičky Kari a dusit, Když je to udušený přidat najemno nastrouhaný jablka) 2-3 bez slupky), přidat jednu kyselou smetanu jednu sladkou, trošku mléka, v trošce mléka rozkvedlat asi 2 lžičky hlad mouky, tím to dohustit, podle chuti přisolit, přisladit, citron... Má to sice zelenou barvu, ale je to rychlý a dobrý, druhý den ještě víc
Není tady
Já dávám Halali i s lákem,čím víc tím líp..a k tomu přidávám ale i tu obyč zeleninu....nám moc chutná ..má to šmak ,
Není tady
Svíčkovou jsem zatím z kuřecího nedělala, ale budu to muset zkusit. Nedávno jsem dělala z kuřecích stehenních řízků segedýn a byl dobrej.
Není tady
Sisi nevím ,ale halali mě přijde moc ..ne ostré,ale spíš slanné.Možná,když tam přidáš ještě další zeleninu,že se to takzvaně nakombinuje .Je to taky od zvyku.Do svíčkový jsem schopná vrazit jakýkoliv maso,ale zeleninu spíš přírodní,nebo zmrazenou .
Není tady
jj.když je toho od každýho kus..je to lepší aspoň pro nás..Halali je slané ale to ti vsákne do sebe to maso, jak je prošpikované a má to takovou zvláštní chuť ,, a k tomu stejnak ještě přidám veškeré koření .... potom zahuš´tuji buď šlehačkou a nebo neslazené tatra mlíko..je fakt,že přidávám i dost cukru..
Není tady
Svíčkovou z kuřecího masa jsem ještě nedělala. Moje babička udělala svíčkovou s krůtího masa, a bylo to moc výborné.
Není tady
Předem se omlouvám za off-topic příspěvek, protože nebude kuchařský, ale lingvistický.
Svíčková není ani ta omáčka, ani ten způsob přípravy. Svíčková je jeden konkrétní sval uvnitř krávy. Je to kus hovězího masa. Takže výrazy jako "kuřecí svíčková" nebo dokonce "svíčková omáčka" mě dráždí.
Jestliže to původní jídlo je "svíčková na smetaně", tak výměnou masa dostaneme třeba "kuřecí prsa na smetaně", ale už to není přece svíčková.
Napsat,že dělám svíčkovou z kuřecího je stejný nesmysl, jako napsat že dělám kuřecí stehna z hovězího. Já vám sice rozumím, vím, co tím chcete říct, ale tenhle způsob vyjadřování mě ... přivádí do rozpaků.
Sory, ale muselo to ze mě ven (a svíčkovou budu mít na oběd zítra - sice to asi nebude opravdová svíčková, ale hovězí zadní, ale aspoň zůstáváme u stejnýho zvířete :-) )
Není tady
Nicméně je to název pokrmu, oficiální název pokrmu, a v normě (= platné Receptury teplých pokrmů) je použito zadní hovězí. Jinak myslím že většinou víme, že masa mají názvy jako svíčková, kližka, zadní apod.
Není tady
havoc napsal(a):
Předem se omlouvám za off-topic příspěvek, protože nebude kuchařský, ale lingvistický.
Svíčková není ani ta omáčka, ani ten způsob přípravy. Svíčková je jeden konkrétní sval uvnitř krávy. Je to kus hovězího masa. Takže výrazy jako "kuřecí svíčková" nebo dokonce "svíčková omáčka" mě dráždí.
Jestliže to původní jídlo je "svíčková na smetaně", tak výměnou masa dostaneme třeba "kuřecí prsa na smetaně", ale už to není přece svíčková.
Napsat,že dělám svíčkovou z kuřecího je stejný nesmysl, jako napsat že dělám kuřecí stehna z hovězího. Já vám sice rozumím, vím, co tím chcete říct, ale tenhle způsob vyjadřování mě ... přivádí do rozpaků.
Sory, ale muselo to ze mě ven (a svíčkovou budu mít na oběd zítra - sice to asi nebude opravdová svíčková, ale hovězí zadní, ale aspoň zůstáváme u stejnýho zvířete :-) )
tak si to tak neber,,hlavně ,že nám chutná!!
Není tady
sisi21 napsal(a):
havoc napsal(a):
Předem se omlouvám za off-topic příspěvek, protože nebude kuchařský, ale lingvistický.
Svíčková není ani ta omáčka, ani ten způsob přípravy. Svíčková je jeden konkrétní sval uvnitř krávy. Je to kus hovězího masa. Takže výrazy jako "kuřecí svíčková" nebo dokonce "svíčková omáčka" mě dráždí.
Jestliže to původní jídlo je "svíčková na smetaně", tak výměnou masa dostaneme třeba "kuřecí prsa na smetaně", ale už to není přece svíčková.
Napsat,že dělám svíčkovou z kuřecího je stejný nesmysl, jako napsat že dělám kuřecí stehna z hovězího. Já vám sice rozumím, vím, co tím chcete říct, ale tenhle způsob vyjadřování mě ... přivádí do rozpaků.
Sory, ale muselo to ze mě ven (a svíčkovou budu mít na oběd zítra - sice to asi nebude opravdová svíčková, ale hovězí zadní, ale aspoň zůstáváme u stejnýho zvířete :-) )tak si to tak neber,,hlavně ,že nám chutná!!
Tak to není!
Svíčková je maso na minutky.
Svíčková pečeně na smetaně se dělá z hovězího zadního.
Název svíčková v tomto případě nesouvisí s masem,z kterého se připravuje.
Je též například pokrm,který se nazývá Svíčková omáčka se sekanou.
Není tady
tendruhej, mýlíš se. havoc má pravdu. Stačí trošku počíst odbornou literaturu. Svíčková může být i "maso na minutky", ale je to konkrétní sval z krávy. A pravá svíčková na smetaně je přesně to, co píše havoc.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1
http://recepty.vareni.cz/svickova-na-smetane/
Upravil(a) majkafa (11. 4. 2009 22:30)
majkafa napsal(a):
tendruhej, mýlíš se. havoc má pravdu. Stačí trošku počíst odbornou literaturu. Svíčková může být i "maso na minutky", ale je to konkrétní sval z krávy. A pravá svíčková na smetaně je přesně to, co píše havoc.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1
http://recepty.vareni.cz/svickova-na-smetane/
Jde o dobu přípravy,svíčková se Vám za chvíli rozpadne,budete-li ji dusit,chce to praxi,protože i v odborné literatuře mohou být nesmysly.Jak můžete tvrdit,že má havoc pravdu,když v odkaze,který uvádíte píšou o svíčkové omáčce a havoc tvrdí,že nic takového není.Kuchařem se člověk nestává přečtením odborné literatury.
Není tady
Stačí pozorně číst. A přečíst si řádně ve Wikipedii, co že to ta svíčková doopravdy je.
Btw nebyla tady řeč o délce dušení svíčkové.
P.S. proč mi vykáš?
Upravil(a) majkafa (12. 4. 2009 19:27)
majkafa napsal(a):
Stačí pozorně číst.
A přečíst si řádně ve Wikipedii, co že to ta svíčková doopravdy je.
Btw nebyla tady řeč o délce dušení svíčkové.
P.S. proč mi vykáš?
To nic,kdo chce pochopí,kdo nevaří,čte.Vykám všem,ptrotože mi to přijde slušnější
Není tady
Nu a někdo čte i vaří a ví, co si má koupit v masně na správnou svíčkovou na smetaně.
Mně přijde neslušné vykat na serveru, kde si všichni tykají. Chtělo by to číst i Špačka, a nejenom číst.
majkafa napsal(a):
Nu a někdo čte i vaří a ví, co si má koupit v masně na správnou svíčkovou na smetaně.
Mně přijde neslušné vykat na serveru, kde si všichni tykají. Chtělo by to číst i Špačka, a nejenom číst.
Někomu to může i chutnat,při závěrečných zkouškách na kuchařinu je to jedna z otázek a pan šéfkuchař Sobotka na tom vždycky trval.Mně by to určitě nechutnalo-rozpadlé maso v omáčce a znalý řezník vám prodá na pravou svíčkovou hovězí zadní.
Dobré je,že každý má právo považovat za slušné to,či ono.Špaček, ani kdokoliv jiný to nezmění,důležité je si uvědomovat,že oponent v diskuzi není nepřítel.
Není tady
A znalý kupující takového řezníka prohlídne.
majkafa napsal(a):
A znalý kupující takového řezníka prohlídne.
Tak jo,každý má právo na svůj názor,ale minutkové křehké maso na omáčku nechci,ten řezník bude chtít poradit nezkušenému zákazníkovi.
Není tady
Tak jsem hodně četl a zjistil jsem,že nemám pravdu.Omlouvám se.
Pan šéfkuchař už nežije,abych si s ním o tom promluvil,ale i tak jsem měl víc číst , příště si na to dám pozor.
Není tady
I to se stává.
Ale na tom svět nestojí.
Někdy i ekonom má pravdu v kuchařině. A naopak.
Někdy se i mistr kuchař utne. Nebo to byl tesař?
Upravil(a) majkafa (17. 4. 2009 21:32)
Pamatuju se, když jsem byla malá, že mi to mamka vysvětlovala. Svíčková je opravdu název masa (tedy sval), ale je hodně drahá, proto se teď už svíčková za masa nepřipravuje - nebo ne doma při běžném vaření.
Není tady
Kdo chce, připravuje ji z pravé svíčkové. Je normálně k dostání v masně. A taky existuje "falešná svíčková" , která je takovou "dobrou" náhražkou.
Tak jsem mrkla na ceny a našla třeba toto:
H svíčková 480 Kč
H svíčková (kráva) 305 Kč
To je z nějaké masny.
Na netovém obchodu jsem našla dokonce cenu za svíčkovou kolem 600,- Kč za kilo. To je docela dost.