18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Na kuřecí svíčkovou potřebujete: 3 kuřecí prsa, 1 skleničku Halali (zelenina na svíčkovou v nálevu) nebo mraenou směs pod svíčkovou, anglickou slaninu, kysanou smetanu, lehačku, hladkou mouku na zahutění, olej, cukr, brusinkový kompot, plátky citronu.
Přesný postup práce i s obrázkama najdete na webu kuchyne.cz. Vřele doporučuji, je moc dobrá a přitom ryhlá a jednoduchá a děti ji mají raději ne tu klasickou.
Není tady
Ano,svíčkovou dělám z různýho masa,akorát jednou jem pouila Halali a bylo to na mě dost slaný ,ostrý ,moc mě to nechutnalo.Nevím...kde jsem udělala chybu.Moná jsem měla tu zeleninu propláchnout po vodou....fakt nevím.
Není tady
Nefrit napsal(a):
Ano,svíčkovou dělám z různýho masa,akorát jednou jem pouila Halali a bylo to na mě dost slaný ,ostrý ,moc mě to nechutnalo.Nevím...kde jsem udělala chybu.Moná jsem měla tu zeleninu propláchnout po vodou....fakt nevím.
Já pouívám raději tu mraenou směs. Halali je určitě lepí propláchnout.
Není tady
Svíčkovou z Halali taky dělám. Musí se ale pořádně vymačkat, nálev je dost hořkosladký. Hodím ji na to orestovaný kuře ( restuju na cibuli a másle, trochu oleje). Kdy je kuře měkké zaliju asi 1/2 mléka a lehačkou, zahustím moukou, rozkvedlanou v mléce, podle chuti jetě osolím, přisladím, popř. přidám citron.
Taky je dobrý: Kuřecí prsa orestovat na cibuli (máslo, olej), přidat asi 3 ličky Kari a dusit, Kdy je to uduený přidat najemno nastrouhaný jablka) 2-3 bez slupky), přidat jednu kyselou smetanu jednu sladkou, troku mléka, v troce mléka rozkvedlat asi 2 ličky hlad mouky, tím to dohustit, podle chuti přisolit, přisladit, citron... Má to sice zelenou barvu, ale je to rychlý a dobrý, druhý den jetě víc
Není tady
Já dávám Halali i s lákem,čím víc tím líp..a k tomu přidávám ale i tu obyč zeleninu....nám moc chutná ..má to mak ,
Není tady
Svíčkovou jsem zatím z kuřecího nedělala, ale budu to muset zkusit. Nedávno jsem dělala z kuřecích stehenních řízků segedýn a byl dobrej.
Není tady
Sisi nevím ,ale halali mě přijde moc ..ne ostré,ale spí slanné.Moná,kdy tam přidá jetě dalí zeleninu,e se to takzvaně nakombinuje .Je to taky od zvyku.Do svíčkový jsem schopná vrazit jakýkoliv maso,ale zeleninu spí přírodní,nebo zmrazenou .
Není tady
jj.kdy je toho od kadýho kus..je to lepí aspoň pro nás..Halali je slané ale to ti vsákne do sebe to maso, jak je propikované a má to takovou zvlátní chu ,, a k tomu stejnak jetě přidám vekeré koření .... potom zahu´tuji buď lehačkou a nebo neslazené tatra mlíko..je fakt,e přidávám i dost cukru..
Není tady
Svíčkovou z kuřecího masa jsem jetě nedělala. Moje babička udělala svíčkovou s krůtího masa, a bylo to moc výborné.
Není tady
Předem se omlouvám za off-topic příspěvek, protoe nebude kuchařský, ale lingvistický.
Svíčková není ani ta omáčka, ani ten způsob přípravy. Svíčková je jeden konkrétní sval uvnitř krávy. Je to kus hovězího masa. Take výrazy jako "kuřecí svíčková" nebo dokonce "svíčková omáčka" mě drádí.
Jestlie to původní jídlo je "svíčková na smetaně", tak výměnou masa dostaneme třeba "kuřecí prsa na smetaně", ale u to není přece svíčková.
Napsat,e dělám svíčkovou z kuřecího je stejný nesmysl, jako napsat e dělám kuřecí stehna z hovězího. Já vám sice rozumím, vím, co tím chcete říct, ale tenhle způsob vyjadřování mě ... přivádí do rozpaků.
Sory, ale muselo to ze mě ven (a svíčkovou budu mít na oběd zítra - sice to asi nebude opravdová svíčková, ale hovězí zadní, ale aspoň zůstáváme u stejnýho zvířete :-) )
Není tady
Nicméně je to název pokrmu, oficiální název pokrmu, a v normě (= platné Receptury teplých pokrmů) je pouito zadní hovězí. Jinak myslím e větinou víme, e masa mají názvy jako svíčková, klika, zadní apod.
Není tady
havoc napsal(a):
Předem se omlouvám za off-topic příspěvek, protoe nebude kuchařský, ale lingvistický.
Svíčková není ani ta omáčka, ani ten způsob přípravy. Svíčková je jeden konkrétní sval uvnitř krávy. Je to kus hovězího masa. Take výrazy jako "kuřecí svíčková" nebo dokonce "svíčková omáčka" mě drádí.
Jestlie to původní jídlo je "svíčková na smetaně", tak výměnou masa dostaneme třeba "kuřecí prsa na smetaně", ale u to není přece svíčková.
Napsat,e dělám svíčkovou z kuřecího je stejný nesmysl, jako napsat e dělám kuřecí stehna z hovězího. Já vám sice rozumím, vím, co tím chcete říct, ale tenhle způsob vyjadřování mě ... přivádí do rozpaků.
Sory, ale muselo to ze mě ven (a svíčkovou budu mít na oběd zítra - sice to asi nebude opravdová svíčková, ale hovězí zadní, ale aspoň zůstáváme u stejnýho zvířete :-) )
tak si to tak neber,,hlavně ,e nám chutná!!
Není tady
sisi21 napsal(a):
havoc napsal(a):
Předem se omlouvám za off-topic příspěvek, protoe nebude kuchařský, ale lingvistický.
Svíčková není ani ta omáčka, ani ten způsob přípravy. Svíčková je jeden konkrétní sval uvnitř krávy. Je to kus hovězího masa. Take výrazy jako "kuřecí svíčková" nebo dokonce "svíčková omáčka" mě drádí.
Jestlie to původní jídlo je "svíčková na smetaně", tak výměnou masa dostaneme třeba "kuřecí prsa na smetaně", ale u to není přece svíčková.
Napsat,e dělám svíčkovou z kuřecího je stejný nesmysl, jako napsat e dělám kuřecí stehna z hovězího. Já vám sice rozumím, vím, co tím chcete říct, ale tenhle způsob vyjadřování mě ... přivádí do rozpaků.
Sory, ale muselo to ze mě ven (a svíčkovou budu mít na oběd zítra - sice to asi nebude opravdová svíčková, ale hovězí zadní, ale aspoň zůstáváme u stejnýho zvířete :-) )tak si to tak neber,,hlavně ,e nám chutná!!
Tak to není!
Svíčková je maso na minutky.
Svíčková pečeně na smetaně se dělá z hovězího zadního.
Název svíčková v tomto případě nesouvisí s masem,z kterého se připravuje.
Je té například pokrm,který se nazývá Svíčková omáčka se sekanou.
Není tady
tendruhej, mýlí se. havoc má pravdu. Stačí troku počíst odbornou literaturu. Svíčková můe být i "maso na minutky", ale je to konkrétní sval z krávy. A pravá svíčková na smetaně je přesně to, co píe havoc.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1
http://recepty.vareni.cz/svickova-na-smetane/
Upravil(a) majkafa (11. 4. 2009 22:30)
majkafa napsal(a):
tendruhej, mýlí se. havoc má pravdu. Stačí troku počíst odbornou literaturu. Svíčková můe být i "maso na minutky", ale je to konkrétní sval z krávy. A pravá svíčková na smetaně je přesně to, co píe havoc.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1
http://recepty.vareni.cz/svickova-na-smetane/
Jde o dobu přípravy,svíčková se Vám za chvíli rozpadne,budete-li ji dusit,chce to praxi,protoe i v odborné literatuře mohou být nesmysly.Jak můete tvrdit,e má havoc pravdu,kdy v odkaze,který uvádíte píou o svíčkové omáčce a havoc tvrdí,e nic takového není.Kuchařem se člověk nestává přečtením odborné literatury.
Není tady
Stačí pozorně číst. A přečíst si řádně ve Wikipedii, co e to ta svíčková doopravdy je.
Btw nebyla tady řeč o délce duení svíčkové.
P.S. proč mi vyká?
Upravil(a) majkafa (12. 4. 2009 19:27)
majkafa napsal(a):
Stačí pozorně číst. A přečíst si řádně ve Wikipedii, co e to ta svíčková doopravdy je.
Btw nebyla tady řeč o délce duení svíčkové.
P.S. proč mi vyká?
To nic,kdo chce pochopí,kdo nevaří,čte.Vykám vem,ptrotoe mi to přijde slunějí
Není tady
Nu a někdo čte i vaří a ví, co si má koupit v masně na správnou svíčkovou na smetaně.
Mně přijde nesluné vykat na serveru, kde si vichni tykají. Chtělo by to číst i pačka, a nejenom číst.
majkafa napsal(a):
Nu a někdo čte i vaří a ví, co si má koupit v masně na správnou svíčkovou na smetaně.
Mně přijde nesluné vykat na serveru, kde si vichni tykají. Chtělo by to číst i pačka, a nejenom číst.
Někomu to můe i chutnat,při závěrečných zkoukách na kuchařinu je to jedna z otázek a pan éfkuchař Sobotka na tom vdycky trval.Mně by to určitě nechutnalo-rozpadlé maso v omáčce a znalý řezník vám prodá na pravou svíčkovou hovězí zadní.
Dobré je,e kadý má právo povaovat za sluné to,či ono.paček, ani kdokoliv jiný to nezmění,důleité je si uvědomovat,e oponent v diskuzi není nepřítel.
Není tady
A znalý kupující takového řezníka prohlídne.
majkafa napsal(a):
A znalý kupující takového řezníka prohlídne.
Tak jo,kadý má právo na svůj názor,ale minutkové křehké maso na omáčku nechci,ten řezník bude chtít poradit nezkuenému zákazníkovi.
Není tady
Tak jsem hodně četl a zjistil jsem,e nemám pravdu.Omlouvám se.
Pan éfkuchař u neije,abych si s ním o tom promluvil,ale i tak jsem měl víc číst , přítě si na to dám pozor.
Není tady
I to se stává.
Ale na tom svět nestojí.
Někdy i ekonom má pravdu v kuchařině. A naopak.
Někdy se i mistr kuchař utne. Nebo to byl tesař?
Upravil(a) majkafa (17. 4. 2009 21:32)
Pamatuju se, kdy jsem byla malá, e mi to mamka vysvětlovala. Svíčková je opravdu název masa (tedy sval), ale je hodně drahá, proto se teď u svíčková za masa nepřipravuje - nebo ne doma při běném vaření.
Není tady
Kdo chce, připravuje ji z pravé svíčkové. Je normálně k dostání v masně. A taky existuje "falená svíčková" , která je takovou "dobrou" náhrakou.
Tak jsem mrkla na ceny a nala třeba toto:
H svíčková 480 Kč
H svíčková (kráva) 305 Kč
To je z nějaké masny.
Na netovém obchodu jsem nala dokonce cenu za svíčkovou kolem 600,- Kč za kilo. To je docela dost.