|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Zkoušela jsem si to najít, zda taková otázka již nepadla, ale nic jsem nenašla.
Potřebuji poradit. Sama vařím pro jednoho či dva ( a vařím slušně) ale pro více lidí jsem nikdy nevařila. Budu mít narozeniny a chtěla bych pozvat návštěvu, cca 8 lidí. Budou tam dvě děti, mí rodiče a sourozenci s rodinou. Co byste mi doporučili k obědu uvařit aby se to nedalo moc zkazit a bylo to zvládnutelné svým objemem?
Není tady
my jsme naposled na takové akci měli kuřecí roládu se šťouchanýma bramborama s cibulkou...super v tom, že brambory se dali do "hromádek" na pekáč, posipali cibulkou a ještě zapekli, takže se mohli podávat postupně- v troubě vydrželi dloho teplý a případně šli trochu dopéct...
a myslím, že místo rolády by klidně mohlo být jen klasický pečený kuře, jestli se ti roláda dělat nechce... sami o sobě byly ty brambory takovou příjemnou změnou oproti běžným přílohám...
Není tady

Já když měla letos 30, tak jsem dělala salát, smažený řízek a kapry. Jako svačinu jsem upekla rolády. Jelikož je to před vánoci, tak bych volila svíčkovou, či kuře s nějakou zajímavou přílohou a k tomu 2-3 druhy salátů. Na odpoledne je v hodná roláda, sekaná a pod. Alespoň já to tak dělám.
Není tady
Já o kuřeti přemýšlím, ale bojím se, že jedno kuře pro 8 nestačí a dvě se mi do mé menší trouby nevejdou, takže proto to dilema co uvařit. Ta roláda by byla skladnější, mrknu na recepty.
Řízky a kapry bohužel asi servírovat nemohu, mám ty narozeniny 28. prosince a tak bych nabídla spíše něco jiného, než co v posledních dnech každý měl vícekráte vzhledem k tomu, že každý slavíme vánoce sami a pak znovu s rodiči.
Jinak je to dobrý tip na jinou oslavu v průběhu roku.
Upravil(a) lepista (10. 12. 2008 13:30)
Není tady
lepista napsal(a):
Já o kuřeti přemýšlím, ale bojím se, že jedno kuře pro 8 nestačí a dvě se mi do mé menší trouby nevejdou, takže proto to dilema co uvařit. Ta roláda by byla skladnější.
tak to je ta roláda skladnější určitě..
nedávno jsem dostala od kamarádky mailem recept na roládu, která se ale nemusí balit...kdyžtak ti ho pošlu, jestli chceš... dělá se do formy na srnčí hřbet, takže je to i jednoduchý....
Není tady
janísek napsal(a):
nemusí balit...kdyžtak ti ho pošlu, jestli chceš... dělá se do formy na srnčí hřbet, takže je to i jednoduchý....
Recept ocením, díky! Formu na srnčí hřbet nemám, ale snad ji někdo v rodině má.
Není tady
lepista napsal(a):
janísek napsal(a):
nemusí balit...kdyžtak ti ho pošlu, jestli chceš... dělá se do formy na srnčí hřbet, takže je to i jednoduchý....
Recept ocením, díky! Formu na srnčí hřbet nemám, ale snad ji někdo v rodině má.
tak mi do SZ pošli mailovou adresu...
Není tady

Bu´d tu roládu a nebo malé roládky,,koupíš vlastně kuřecí řízky ..do nich podle svého (sýr,salám kousek papriky..opravdu co chceš a zabalíš, spíchneš jehlici a dáš do pekáčku ..Zasypeš cibulí,zaliješ šlehačkou. a dáš péct..Kuřecí má výhodu,že se na něm nedá nic zkazit a je za chvilku hotové...
a nebo kuřecí osolená,okořeněná prsa naskládáš do pekáčku na cibuli..na ty řízky zase cibulku (nemusí být)..a zasypeš hóódně strouhaným sýrem ,zaliješ šlehačkou a dáš péct....je to dost syté--
Není tady
Když čekám větší návštěvu, tak někdy uvařím roládu z mletého masa, můžeš jí udělat hodně a dát na plech s vyšším okrajem, peče se odkrytá
Roláda z mletého masa
1 kg mletého masa
3 lžíce škrobu – bramborový nebo kukuřičný, např. Solamyl, Naturamyl, Maizena apod.
250 ml studeného mléka
Na ochucení: sůl, pepř, koření podle vlastního výběru, může být i česnek.
Kousek sádla + voda na podlití.
Na náplň: předem připravenou vychlazenou vaječinu s různými přísadami nebo cokoliv, co máme rádi
Postup:
Uvedené přísady pořádně smícháme. Pokud máme robot, neváháme ho použít – vytlačí ze směsi vzduch a roláda při pečení nepraskne. Jestliže mícháme rukou, nakonec vzduch ze směsi „vytlučeme“ – ruce si namočíme do studené vody, umíchanou směs nabereme a uhodíme s ní zpátky do mísy – několikrát zopakujeme. (Totéž můžeme udělat, když pečeme sekanou – vzduch unikne a sekaná při pečení nepraskne.)
Takto připravenou směs rukama namočenýma ve studené vodě upravíme do válcovitého tvaru a zabalíme do většího mikrotenu. Necháme několik hodin (nejlépe přes noc) uležet v chladničce.
Na druhý den směs přes mikroten rozválíme válečkem na požadovanou velikost, snažíme se, aby plát byl stejnoměrně silný.
Poklademe náplní podle vlastního výběru – fantazii se meze nekladou. Dbáme na to, aby roláda po upečení vypadala pěkně na řezu. Ovšem POZOR!!! Náplň musí být STUDENÁ – jinak se mleté maso bude při rolování trhat.
Já nejraději naplňuji předem připravenou a VYCHLAZENOU vaječinou, do které přidávám např. sterilovaný hrášek, žampiony, sterilovanou či čerstvou kapii nebo co právě doma najdu.
LEPŠÍ JE UDĚLAT VAJEČNÉ PLACKY LÉPE SE ZAVINUJÍ
Pomocí mikrotenu zarolujeme, vložíme do pekáčku. Je-li roláda příliš dlouhá, můžeme ji klidně trochu zatočit. Přidáme kousek sádla a trochu studené vody na podlití.
Pečeme ODKRYTÉ při teplotě cca 180 stupňů a za občasného polévání a podlévání tak dlouho, až se roláda upeče dozlatova.
Není tady
A co třeba svíčkovou?? 
Není tady
Anebo jsou dobré zapečené šunkové rolky:
Zapečené šunkové rolky
Potřebujeme:
Cca 20 plátků šunky
750 g mletého masa
200 g strouhaného sýra
500 ml sladké smetany (stačí na vaření – 10%)
Sůl, pepř, česnek a koření podle vlastní chuti,
např. majoránka, grilovaní koření apod.
Postup:
Mleté maso osolíme, ochutíme česnekem a dalším oblíbeným kořením a promícháme.
Rukama ochlazenýma ve studené vodě tvoříme válečky, pokládáme na šunkové plátky a tvoříme rolky, které pokládáme do pekáčku.
Posypeme strouhaným sýrem.
Zalijeme smetanou.
Pečeme na 200°C nejprve zakryté, po chvíli odkryjeme a necháme zapéct tak dlouho, až povrch zrůžoví.
Můžeme zapéct pod grilem.
Do mletého masa můžeme také přidat cokoliv co máme rádi – například zeleninu pokrájenou nadrobno.
Není tady

na větší počet lidí bych asi udělala kotel nějaké omáčky.Svíčková,guláš.......
Není tady
Pro větší návštěvy dělám - zapékané kotlety, ražniči, guláš, pečené kuřecí stehna, čínu, španělské ptáčky .......
Není tady
Ivča K. napsal(a):
na větší počet lidí bych asi udělala kotel nějaké omáčky.Svíčková,guláš.......
to je moje řeč ... gulášek, slepici na paprice ... kotel co se dá ohřát a hlavně připravit den předem ...
Není tady
Díky holky, ty rolády mě inspirují. Jen musím vymyslet čím nahradit to mléko. Máme v rodině alergiky na mléčnou bílkovinu.
Do klasiky jako je svíčková či guláš bych si netroufla, u nás to až na mě nikdo neocení a tak to skoro nikdy nevařím a tudíž moc neumím.
Není tady
Do mleté rolády to klidně nahraď vývarem. Stačí i rozpuštěný bujón.
Upravil(a) Bety (11. 12. 2008 13:24)
Není tady

Jsem alergik a mléko nahrazuji mlékem které můžu, tj. sojové. Stačí se zeptat, jaké mléko dotyční používají. Protože pokud budeš dělat zákusek, řez, budeš mít stejný problém.
Není tady
.
Upravil(a) Olympia (14. 4. 2010 17:30)

zajimaji me i dalsi recepty.. bety ma moc dobre, uz jsem par podle bety delala...
Není tady
Tak třeba Koložvárské zelí
Koložvárské zelí
Prosím nelekněte se toho, že se vaří zelí a rýže dohromady!
1 sklenice kysaného zelí
2 sáčky předvařené rýže
rýži vysypeme do zelí, přidáme vodu podle potřeby, uvaříme do poloměkka
500 g mletého masa ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou,
opražíme na cibulce.
Kvalitní klobásu - nejlepší je opravdu Csabai, tu chuť nenahradí nic,
nakrájíme na drobné kousky.
Uvařené zelí s rýží, opražené maso a nakrájenou klobásu smícháme,
vložíme do nepřilnavého kastrolku nebo pekáčku (nebo pokud nemáme
nepřilnavý, tak do vymazaného tukem)
zalijeme dostatečným množstvím - aspoň 2 ks - zakysané smetany.
Pečeme zakryté.
Není tady
Děkuji za všechny rady. Už jsem něco začala nacvičovat, abych to nedělala poprvé, až přijdou. Tu rýži se zelím si zkusím, ale jak Bety píše, nějak mě to zelí a řýže děsí, ale kdoví, uvidím, tedy ochutnám....
Není tady

Já tento recept dělala, a bylo to fakt móóóc dobrý.
Není tady
JJ, kolozvarku doporucuji. Je to bajecne jidlo.
Není tady
Ty šunkové rolády vypadají dobře, určitě to zkusím. Já při větší návštěvě dělám prakticky vždy řízky, protože prý jsem na ně přeborník, takže část rodiny chce jedině řízky. Taky dělám svíčkovou.
Není tady
Ďábelské řízky- kuřecí nebo vepř.řízky,naklepat a udělat marinádu typu co dům dal,když budete mít děti,nedávala bych tam tolik peře a pálivé papriky,jinak tam ještě můžeš dát sladká paprika,solamyl,česnek,mletý kmin,určitě sůl,magy,2-3 rozklepnutá vejce,majoránka.Od každého koření minim.1 lžičku,soli 2 lžičky.Pořádně promíchat a naložit do toho přeees noc maso a pak to udělat buď na pánvi nebo naskládat do pekáčku a dát do trouby.Určitě se ti to tam vejde.Dá se to dělat i pod grilem.Protože je maso naloženo,nemáš za cca 3 minutky co řešit na prudším ohni.Jako příloha brambory s tatarkou,hranolky.Je to rychlé,nic nemlůžeš pokazit a velmi oblíbené u návštěv,a dobré právě když to musíš naservírovat více lidem najednou-jde to rychle.
Není tady