14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahojte,
nemáte , prosím, někdo vyzkouený recept na vánočku pečenou v kameninové formě ?
Ten recept od babičky je jen "od oka" a nedaří se mi vánočku udret v původním tvaru. Někde dělám chybu a nevím , kde. Při chladnutí toti splaskne. Je to kvasnicema nebo překynutím nebo ji mám vyklopit a po vychladnutí ?
Není tady
Vánočka - prastarý recept, pekla ji u moje babička za mlada (a mně je u 52 ...)
500 g hladké nebo polohrué mouky (mono smíchat)
120 g cukru
120 g tuku
3 loutky
petku soli
30 g drodí (kostička má 42 g a já si to opravdu váím na digitální váze těch 30 g )
250 ml mléka + troka cukru na kvásek
citrónová kůra (kupuju suenou ) rozinky mandle
vypracovat kasické kynuté těsto (dělám v pekárně nebo v robotu)
uhňácám váleček, dám do vymazané formy a jetě nechám cca půl a 3/4 hodiny vykynout
no a teď něco pro zasmání
Upravil(a) Bety (6. 12. 2008 23:09)
Není tady
Nevyklopuj a po vychladnutí, protoe ti v té formě zvlhne. Vyklopím ji jak se začne odchlipovat a dám na tu podloku. Myslím e tam dává moc drodí nebo moc tekutiny, pak těsto krásně vyskočí ale zase splaskne.
Tohle těsto můe pouít i na pletenou vánočku.
P.S. jestli máte radi sladí, tak přidej cukru - klidně 150 g
A je to mnoství přesně na jednu formu.
Upravil(a) Bety (5. 12. 2008 20:19)
Není tady
Bety, moc děkuji za radu! Zkusím to...kdy u mám tu formu, je koda ji nechat zahálet...
Jetě na kolik stupňů a jak dlouho se asi peče? a kyne celkem tu půl a 3/4 hodinu v té formě? v míse před tím ne ?
Upravil(a) Mikulenka (6. 12. 2008 10:01)
Není tady
Je to kynuté těsto, píu tam "vypracujete klasické kynuté těsto" tak to je jasné e musí v míse (u mně v pekárně) vykynout! Bez vykynutí není kynuté. A a vykyne, tak buďto rozdělí na prameny a upeče, nebo udělá váleček a dá do formy zase znova nakynout. Protoe jak s ním pracuje, tak napřed klesne.
Peču napřed chvilku (cca 5 minut) na vyí teplotu, v elektrické troubě tak na 2OO°C a pak stáhnu tak na 180°C (mono i méně, podle toho jak rychle se peče) a dopékám do růova, kdy se peče rychle shora tak přikryju alobalem nebo pečícím papírem.
U ale nebudu u keramické formy zapínat horkovzduch, předtím jsem pekla jen na elektriku a v pohodě, a s horkovzduchem jsem to nějak neutrefila a kamarádky mi pak poradily, e taky nepouívají pro keramickou formu horkovzduch.
Není tady
Tak toto je vyčerpávající, dík . Polopaticky je to pro začátečníka nejlepí....
A na to, e mám JEN horkovzduch... Ale co, zkusit se to můe .
Není tady
Pokud mohu, tak přidám svoje zkuenosti. Formu vytřu hodně máslem a vysypu oloupanými na plátky nastrouhanými mandlemi. Potom dám těsto , před vloením do formy ho lehce převálím a sloím jako listové. Nechám čtvrt hodinky vykynout a peču na 180, Mám ale zapnuté pouze spodní topení.(el.trouba) Po upečení hned vyklopím, postříkám rumem, mastné je to dost. Můe se také hned pocukrovat, jak kdo chce.
Upravil(a) samor2 (6. 12. 2008 13:01)
Není tady
Bety a tuk tam nedává?
Není tady
lueta napsal(a):
Bety a tuk tam nedává?
dávám 120 g hned to opravím, já to nekopírovala ale psala!
Není tady